100 Agriculture MCQ for NABARD, IBPS AFO, JRF,SRF,ARS,IRMA and Other Competitive Exam

Agriculture MCQ

1. The science concerned with vegetable culture is called as….

(a) floriculture

(b) olericulture

(c) horticulture

(d) agriculture

2. Which of the following elements is almost non essential for plants?

(a) Ca

(b) Mo

(c) Zn

(​d​) Na

3. Although a deficiency of any one of the elements listed may result in chlorosis, only one of these elements is an element found in chlorophyll. Which is it?

(a) Zinc

(b) Iron

(c) Magnesium

(d) Chloride

4. Which of the following elements is not present in a nitrogenous base?

(a) Hydrogen

(b) Carbon

(c) Phosphorus

(d) Nitrogen

5. A water-fern, which is used as a green manure in rice fields, is

(a) Salvinia

(b) Mucor

(c) Aspergillus

(d) Azolla

Ans. (d)

6. Green manure plants used by farmers mainly belong to the family

(a) Compositae

(b)Leguminosae

(c) Solanaceae

(d) Poaceae

Ans. (b)

7. Major food crops of the world belong to

(a) leguminosae

(b) gramineae

(c) solanaceae

(d) cruciferae

Ans. (b)

8. The principal cereal crop of India is

(a) wheat

(b) rice

(c) barley

(d) sorghum

Ans. (b)

9. Which one among the following chemicals is used for causing defoliation of forest trees?

(a) Posphon D

(b) Malic hydrazide

(c) 2, 4-D

(d) Amo 1618

Ans. (c)

10. Bioherbicides have been recommended

(a) to prevent ecodegradation

(b) because of their ready availability

(c) because of their cheap rates

(d) because of their abundance

Ans. (a)

11. The most important weed against which eradication measures would be taken on war footings is

(a) Eichhornia

(b) Dactylis

(c) Parthenium

(d) Ageratum

Ans. (c)

12. Water logging of soil makes it physiologically dry because

(a) this condition does not allow the capillary force to work

(b) this condition does not allow oxygen to enter the soil

(c) both (a) and (b)

(d) none of these

Ans. (b)

13. Which one of the following is natural insecticide?

(a) Pyrethrum

(b) Nicotine

(c) both (a) and (b)

(d) none of these

Ans. (c)

14. The process by which nutrient chemicals or contaminants are dissolved and carried away by water, or are moved into a lower layer of Soil

(a) Mulching

(b) Desertification

(c) Incineration

(d) leaching

Ans. (d)

15. Which of the following is an example of a weed of Rabi season that infest wheat crop?

(a) Chenopodium

(b) Motha

(c) Jangalijowar

(d) None of the above

Ans. (a)

16. First Bioinsecticide developed commercial scale was

(a) Quinine

(b) DDT

(c) Organophosphate

(d) Sporeine

Ans. (d)

17. Composted manure is produced from

(a) farmyard manure and green manure

(b) farm refuse and household refuse

(c) organic remains of biogas plants

(d) rotten vegetables and animal refuse

Ans. (d)

18. Norin-l0 gene from Japan is a

(a) dwarf gene of wheat

(b) dwarf gene of rice

(c) dwarf gene of maize

(d) disease resistant gene of rice

Ans. (a)

19. Aims of plant breeding are to produce

(a) disease-free varieties

(b) high-yielding varieties

(c) early-maturing varieties

(d) all of the above

Ans. (d)

20. Growing of two or more crops simultaneously on the same piece of land is called-

(a) mixed cropping

(b) mixed farming

(c) intercropping

(d) fanning

Ans. (a)

21. The Mexican dwarf wheat variety was developed by

(a) M.S.Swaminathan

(b)N.E. Borlaugh

(c) Watson

(d) Khush

Ans. (b)

22. The desired varieties of economically useful crops are raised by

(a) Vemalisation

(b) Mutation

(c) Natural selection

(d) Hybridisation

Ans. (d)

23. High-yielding varieties of wheat were primarily developed by Indian scientist by crossing- breeding traditional varieties with

(a) American varieties

(b) Mexican varieties

(c) European varieties

(d) African varieties

Ans. (b)

24. A plant breeder: waists to develop a disease resistant variety. What should he do first?

(a) Hybridisation

(b) Mutation

(c) Selection

(d) Production of crop

Ans. (c)

25.​ Dry farming in India is extensively Practised in

(a) Punjab plains

(b) Deccan region

(c) Kanara plains

(d) Coromendal plains

Ans-B

26.​ Which is the main source of irrigation of agriculture land in India?

(a) Tanks

(b) River

(c) Wells

(d) Canals

Ans- C

27.​In which state of India wet agriculture is practised ?

(a) Karnataka

(b) Andhra Pradesh

(c) Kerala

(d) Tamil Nadu

Ans- C

28​. India has been divided into how many principal cotton growing regions?

(a)Three

(b) Two

(c) Five

(d) Four

Ans- C

29.​The major agriculture land in India is under

(a) Plantation crops

(b) Food crops

(c) Cash crops

(d) oil seeds

Ans-B

30.​Jhum cultivation is prevalent in

(a) Manipur

(b) Madhya Pradesh

(c) Punjab

(d) Haryana

Ans-A

31. ​Fishing is highly developed along the western coast of India as

(a) The continental shelf along the western coast is not well developed

(b) The continental shelf along the western coast is well pronounced–

(c) The continental slope along the western coast is well developed

(d) The continental slope along the western coast is not well developed

Ans–B

32. ​The state with highest production of large cardamon in India is

(a) Meghalaya

(b) Arunachal Pradesh

(c) Sikkim

(d) Assam

Ans-C

33. ​Which crop is sown in the largest area in M.P ?

(a) Jowar

(b) Soyabeen

(c) Rice

(d) Wheat

Ans-C

34. ​Green Revolution in India has so far been the most succesful in the case of

(a) Rice & wheat

(b) Tea & coffee

(c) Wheat &potato

(d) Mustard &Oilseeds

Ans- A

35​. Which of the following is not matched ?

(A) Varuna —lrrigated or unirrigated condition

(B) Vardan—Un.irrigated condition

(C) Narendra•85 —Saline soil

(D) K-88-Black grain

Ans:D

36​.Which is not matched Correctly ?

(A) Blight ——Manc0zeb 75 W.P.

(B) White Blister-02% spray of Radomil

(C) Downy mildew —Zineb

(D) Smut —Endosulfan

Ans – D

37​. How much kg of sugarcane seed is required for sowing one hectare ?

(A) 7000 – 7500 kg

(B) 5500 – 6000 kg

(C) 8000 – 8500 kg

(D) 5200 – 5500 kg

Ans:A

38. Which is a variety of Oat ?

(A) K•12

(B) Naveen

(C) LD-491

(D) Kent

Ans:D

39. How much seed per hectare is needed for Berseem ?

(A) 18 — 22 kg

(B) 25 — 30 kg

(C) 30 – 35 kg

(D) 15 — 20 kg

Ans:B

40. What is the average annual production of European variety of honeybee colony ?

(A) 14 kg

(B) 16 kg

(C) 10 kg

(D) 8 kg

Ans:C

41. How much tomatoes are required for one kg tomato seeds ?

(A) 50 – 300 kg

(B) 300 — 350 kg

(C) 160 — 210 kg

(D) 200 — 250 kg

Ans:C

42. Inarching method is used for culture of which fruits crops

(A) Mango and Guava

(B) Mango and Grapes

(C) Guava and Litchi

(D) Phalsa and Guava

Ans:A

43​. Generally during summer and khurq’ seasons annual plants produce bloom in how many days ?

(A) 60 — 70 days

(B) 70 —— 80 days

(C) 70 — 75 days

(D) 50 – 60 days

Ans:C

44. Makhdum is a variety for which crop?

(A) Badam (Almond)​(​cknke​)​Purunsdulsis, Family ​Rosaceae
​ (B) Date palm​(​[ktwj​)​Phoenix dactilifera, Family​Palmaeor Aracaecae
​ (C) Walnut(​Juglansregia Family ​Juglandaceae)
​ (D) Coconut​( Cocosnucifera Family​Palmae or Aracaecae)

Ans:A

45. Which is the Goat breed reared in the city?

(A) Beetle

(B) Surati

(C) Marwadi

(D) Barbari

Ans:D

46. A hen starts egg laying after how many weeks?

(A) 15 weeks

(B) 20 weeks

(C) 18 weeks

(D) 16 weeks

Ans:B

47. How much is the fat percentage in the milk of Bhadavari buffalo ?

(A) 15 — 18%

(B) 8 – 13%

(C) 13 – 16%

(D) 6 – 10%

Ans:B

48. Television broadcast for rural development programmes in India started in-

(A) 1947

(B) 1957

(C) 1967

(D) 1977

Ans:D

49. Which of the following points refers to the economic level of output ?

(A) MR<mc

(B) MR>MC

(C) MR = AC

(D) MR = MC</mc

Ans:D

50. What is the correct order of C​3​plants ?

(A) Sugarcane — Paddy – Bajra—Maize

(B) Groundnut — Potato — Wheat— Soybean

(C) Potato — Paddy — Bajra —W’heat

(D) Paddy – Sugarcane – Soybean –Bajra

Ans:C

51. C​6​H​12​O​6​ + 60​2​ —>6O​2​ + 6HZO shows-

(A) Photosynthesis

(B) Respiration

(C) Oxidation

(D) Translocation of food materials

Ans:B

52. How does the supply of nitrogen in grains take place?

(A) From old leaves

(B) From plant roots

(C) From stem

(D) By photosynthesis

Ansr:A

53. To reduce the crop-weed com-petition, at what stage are the herbicides used?

(A) At germination

(B) At tillering

(C) At ear emergence

(D) After first irrigation

Ans:D

54. How much percentage dry weight of crops should be at physiological maturity?

(A) 28%

(B) 20%

(C) 25%

(D) 30%

Ans:C

55. Growth of early emerging leaves becomes faster because of-

(A) Cell division and cell enlargement

(B) Stunt growth of plants

(C) Faster Photosynthesis

(D) Low pressure of outer atmosphere

Ans:A

56. The ideal temperature for most of the cultivable crops is-

(A) 30°C – 50°C

(B) 15°C – 40°C

(C) 35°C – 40°C

(D) 45°C – 55°C

Ans:B

57.Sulphur, containing amino acid is –

A. ​Cystine

B. Valine

C. Isolucine

D. None of these

Answer:A

58. Which pH range is not suitableto grow the crop

(A) Oats — 5•0 -— 7-5 pH

(B) Cotton — 6-0—7•5 pH

(C) Bean ——• 6-0 — 8•0 pH

(D) Potato —- 4•5•6•5 pH

Ans:D

59. What is Azofication

(A) It is also known as composite fixation of nitrogen.

(B) It is also known as freefixation of nitrogen

(C) It is also known as nitrogenfixed by Rhizobium bacteria

`(D) It is also known as nitrogengain through rains or snow

Ans:A

60. Which is the hybrid of PusaGiant Napier

(A) Napier x Iowar

(B) Napier x Bajra

(C) jowar x Bajra

(D) Bajra x Iowar

Ans:B

61. From where is Indian Journal ofAgriculture Sciences published

(A) UPCAR

(B) ICAR

(C) CISR

(D) NBRI

Ans:B

62. How much paddy seed is neededfor transplanting one hectarearea by SRI technique

(A) 30 – 35 kg

(B) 1 •— 1•5 kg

(C) 5-6kg

(D) 10-12kg

Ans:C

63. Soldier insect harms which cropmore

(A) Urad

(B) Arhar

(C) Moong

(D) Paddy

Ans:D

64. ln which season is the highest yield of Maize obtained

(A) Zaid

(B) Kharif

(C) Rabi

(D) A11 of these

Ans:B

65. Seed treatment of which crop isdone by Captan or Cerasan @ 5gm / kg seed–

(A) Cotton

(B) Jute

(C) Satflower

(D) Mondua

Ans:A

66. Varieties of Miscavi and PusaVisal are of which crop

(A) Cotton

(B) ]ute

(C) Oat

(D) Berseem

Ans:D

67. Which is not prepared from potato

(A) Farina and Alcohol

(B) Paper

(C) Wine

(D) Acetic acid

Ans:B

68. Potato tuber growth is stopped at what temperature ?

(A) 40°C — 42°C

(B) 30°C — 32°C

(C) 35°C — 37°C

(D) 38°C – 40°C

Ans:B

69. In which state of India is the area of Coffee maximum ?

(A) Kerala

(B) Andhra Pradesh

(C) Karnataka

(D) Tamil Nadu

Ans:C

70. How much cloves of garlic is required for one hectare

(A) 400 kg

(B) 500 kg

(C) 600 kg

(D) 300 kg

Ans.A

71. Which variety of Papaya gives maximum Papain

(A) Pusa Delicious

(B) Pusa Majesty

(C) PusaGaint

(D) Pusa Dwarf

Ans:C

72. At the time of Apple fruit setting,what is the minimum tempera-ture required ?

(A) 10°C

(B) 4-5°C -— 5-5°C

(C) 8°C —- 10°C

(D) 2°C — 3​0​C

Ans:C

73. How many days can the Aonlabe kept in salt solution ?

(A) 15 days

(B) 30 days –

(C) 60 days

(D) 75 days

Ans:D

74. What is the average temperature of cow and buffalo ?

(A) – 98•4°F

(B) lU0°F

(C) 101•5°F

(D) 102°F

Ans:C

75. ’Pheromone Trap’ attracts-

(A) male moths

(B) female moths

(C) caterpillar

(D) female bugs

Ans:A

76. Success of rural projects dependsupon-

(A) Agriculture Extension

(B) Management

(C) Y Soil Science

(D) Regular training of staff

Ans:A

77. At which height from soil level are the synoptic meterological observations done ?

(A) 2~0 metre

(B) 1-25 metre

(C) 2•25 metre

(D) 1•0 metre to 2•0 metre

Ans:D

78. Evaporation is measured by which instrument ?

(A) Barometer

(B) Psychrometer

(C) Lysimeter

(D) Hygrometer

Ans:C

79. What is computed by the follow-ing equation?

CGR = (W2 – W1) / (t2 – t1)

(A) Relative growth rate

(B) Crop growth rate

(C) Analysis of development

(D) Leaf area index

Ans:B

80. At what temperature does the wilt disease virus grow faster ?

(A) 40°C — 45°C

(B) 35°C • 40°C

(C) 24°C — 28°C

(D) 22°C — 26°C

Ans:C

81. Opening and closing of stomata depends on-

(A) Sunlight

(B) Water pressure

(C) Transpiration

(D) Temperature

Ans:C

82. Which of the following is not a variety of seeds

(A) Hybrid seed

(B) Composite seed

(C) Breeder seed

(D) Mutant seed

Ans:D

83. Which of the following is not a method of knowing seed life

(A) Respiration test

(B) Embryo culture method

(C) Seed dormancy method

(D) lndigocarmjne method

Ans:D

84. Drip irrigation is useful in which region?

(A).​Dry

(B).Humid

(C).High rainfall

(D).None of these

Ans : A

85.Seed plant technique is followed in –

(A).​Paddy

(B).Wheat

(C).Bajra

(D).Potato

Ans : A

85. The optimum cardinal temparature point for germination of rice seeds is–

(A).18°C – 22°C

(B).​20°C – 25°C

(C).30°C – 32°C

(D).37°C – 39°C

Ans :B

86. Chemical formula of pyrite is–

(A). CuS

(B).MnS

(C).FeS

(D).​FeS​2

Ans :B

86.Asexual reproduction includes –

A. Autogamy

B. Amphimixis

C. Apomixis

D. Allogamy

Ans 😀

87. Among the following crop rotations, which is good for increasing soil Nutrient status?

(A).​Groundnut-Wheat​

(B).Rice-Wheat

(C). Pearlmillet-Wheat

(D).Sorghum-Wheat

Ans: A

88. For providing inputs like quality seeds, fertilizers and pesticides, the agency present at the Village Panchayat Samiti Level is –

(A).​NABARD

(B).Nationalised Banks

(C).Cooperative Society

(D).Insurance Companies

89. For waterlogged rice cultivation, the fertilizer that may be avoided is –

A. Ammonium chloride

B. Sodium nitrate

C. Urea

D.None of these

90. Where do the female mango leaf hoppers lay their eggs

A. On the dorsal surface of leaves

B. Inside the tissue of leaf margin

C. Inside the mid-rib of leaves

D. ​On the ventral surface of leaves

91.Prabhat is an early short duration variety of –

A. ​Red gram

B. Black gram

C. Gram

D. Green gram

92. Anemometer measures –

A. Relative humidity

B. Wind direction

C. Wind velocity

D. Net radiation

93. TPS technique is related to –

A. Sugarcane

B. Tomato

C. Potato

D. All of these

94. The ratio between marketable crop yield and water used in evapotranspiration is known as

-A.Economic irrigation efficiency

B. Field water use efficiency​

C. Water use efficiency

D. Consumptive use efficiency

95. In H.T.S.T. pasteurization, which one of the following organisms is chosen as index organism for killing?

A. S.lactis

B. ​S.thermophilus

C. M.tuberculosis

D. B.subtilis

96. In maize plants –

A. Tassels appear first

B. ​Silk appear first​

C. Both of these appear at same time

D.None of these

97. Damping-off disease of vegetable nursery can be controlled by-

A. Mixing of fungicides in soil

B. Solarization

C. Seed treatment

D.​All of these

98. SRI is a techniqu used in –

A. Groundnut

B. Maize

C. Wheat

D. ​Rice

99. Soil fertility is reduced due to –

A. Poor drainage

B. Over irrigation

C. Continuous cropping

D. Imbalanced use of fertilizers

100) In India,gene bank of wheat is located at –

A. IARI, New Delhi

B. Ludhiana

C. Kanpur

D. ​Karnal

Leave a Comment