200 Agriculture MCQ with Explanation Important for NABARD, IBPS AFO and Agri Competitive exams

Share With Your Agri Friends

 

Agriculture MCQ

Agriculture MCQ with Explanation

Q 1. For the development and management of fisheries sector in India, Mission fingerling is launched under the Blue revolution program with the total expenditure of? ( Agriculture MCQ )

  1. 52000 lakhs
  2. 75000 lakhs
  3. 4800 lakhs
  4. 9200 lakhs
  5. None of these ( Agriculture MCQ )

Solution: a. 52000 lakhs

Mission fingerling – a programme to enable holistic development and management of fisheries sector in India with a total expenditure of about Rs. 52000 lakh. ( Agriculture MCQ )

Q 2. In budget 2017-18, the fund allocation for Deen Dayal Upadhyay Gram Jyoti Yojana?

  1. 4814 crores
  2. 5500 crores
  3. 6814 crores
  4. R1900 crores
  5. R1200 crores

Solution: a. 4814 crores

Finance Minister Arun Jaitely proposed Rs 4,814 crore as part of budget allocation for government’s rural electrification programme Deen Dayal Upadhyayal Gram Jyoti Yojana.( Agriculture MCQ )

Q 3. PACS, an institute of NABARD works at the gram panchayat and village level. In PACS, A stands for?

  1. Accredit
  2. Agriculture
  3. Asset
  4. Advisory
  5. Ability

Solution: Agriculture

PACS – Primary Agriculture Credit Society a basic unit and smallest credit co- operative institute of NABARD. PACS generally provides the following facilities to their members:

  1. Input facilities in form of cash or kind component
  2. Agriculture implements on hiring basis
  3. Storage facility( Agriculture MCQ )

Q 4. Under the new scheme launched by cabinet for the rural household who are notcovered under PMAY-G with the interest subsidy, on how much loan amountthe beneficiary will get the interest subsidy?

  1. 3 lakhs
  2. 4 lakhs
  3. 2 lakhs
  4. 5 lakhs
  5. 5 lakhs

Solution: c. 2 lakhs

A new scheme for promotion of Rural Housing in the country was approved by the cabinet. The Government would provide interest subsidy under the scheme.

Interest subsidy would be available to every rural household who is not covered under the Pradhan Mantri Aawas Yojana (Grameen), PMAY(G). The scheme would enable people in rural areas to construct new houses or add to their existing pucca houses to improve their dwelling units. The beneficiary who takes a loan under the scheme would be provided interest subsidy for loan amount upto Rs. 2 Lakhs.

READ MORE :- Agriculture Current Affairs 2018 Pdf Download

Q 5. Bharatnet project is related to?

  1. Free wifi to students in rural area
  2. High speed internet to farmers
  3. Broadband connectivity to gram panchayats
  4. A project connecting rural area with Urban areas
  5. None

Solution: Broadband connectivity to gram panchayats

Bharatnet project is a new name of National optical fibre network. It aims to provide broadband connectivity to gram panchayats. Phase – II of the project targets to 1,50,000-gram panchayats. Universal Service obligation fund is funding this project.

(Agriculture MCQ)

Q 6. The period after parturition in which animal produces milk is called as

  1. Dry period
  2. Calving period
  3. Conception
  4. Lactation period
  5. None

Solution: Lactation period

The length of milk producing period after calving is known as lactation period. The optimum lactation period is 305 days. The milk production will Breeding of dairy animals and farm records will be less, if this period is shortened.

Q 7. Agricultural census is conducted in every                    

  1. 2 years
  2. 3 years
  3. 4 years
  4. 5 years
  5. 6 years

Solution: 5 years

Agricultural Census is conducted by Ministry Of Agriculture every five years with the participation of states and UTs since 1970 as a part of World Agriculture Census Programme. This involves collection, compilation and tabulation of data in respect of 138 million operational holdings

Q 8. To improve the rural road connectivity in Left wing extremism affected areawhich scheme has been approved by cabinet committee on economic affair?

  1. Rural road connectivity scheme
  2. Pradhan Mantri gram sadak Yojana
  3. Left wing extremism road connectivity scheme
  4. Rural road connectivity scheme for Left wing extremism affected areas
  5. None of these

Solution:  Rural road connectivity scheme for Left wing extremism affected areas

The cabinet committee on economic affair has approved a Centrally Sponsored Scheme namely “Road Connectivity Project for Left Wing Extremism (LWE) Affected Areas” to improve the rural road connectivity in the worst LWE affected districts from security angle.

Q 9. Where is the National institute of jute and allied fibre technology located?

  1. Haryana
  2. Telangana
  3. Andhra Pradesh
  4. West Bengal
  5. Jharkhand

Solution: West Bengal

National institute of jute and allied fibre technology located in West Bengal.

Q 10. When is world soil day celebrated?

  1. December 5
  2. November 15
  3. January 5
  4. April 15
  5. July 6

Solution: December 5

World Soil Day (WSD) is held annually on 5 December as a means to focus attention on the importance of healthy soil and advocating for the sustainable management of soil resources. An international day to celebrate Soil was recommended by the International Union of Soil Sciences (IUSS) in 2002.

(Agriculture MCQ)

Q 11. What amount has been allocated for MGNREGA in budget 2017-18?

  1. 50,000 crores
  2. 68,000 crores
  3. 1000 crores
  4. 48,000 crores
  5. 23,000 crores

Solution: 48,000 crores

The 2017-18 budget saw the highest ever allocation to Mahatma Gandhi National Rural Employment Guarantee Act (MGNREGA)–the world’s largest make-work programme–at Rs 48,000 crore.

Q 12. What is the position of Indian Fisheries in global market?

  1. 2nd
  2. 3rd
  3. 4th
  4. 5th
  5. 7th

Solution:3rd

Indian fisheries and aquaculture is an important sector of food production providing nutritional security, besides livelihood support and gainful employment to more than 14 million people, and contributing to agricultural exports.

Q 13. Ministry of rural development and CIRDAP signing an agreement on establishment of CIRDAP centre at National institute of rural development and Panchayati raj which is located in –

  1. Kochi
  2. New Delhi
  3. Hyderabad
  4. Ahmedabad
  5. Kolkata

Solution: Hyderabad

CIRDAP -Centre on Integrated Rural Development for Asia and the Pacific, is a Bangladesh-based intergovernmental organization involved in rural development and poverty alleviation.

Q 14. PMGDISHA Project has been granted approval from cabinet with an outlay of?

  1. 18,980 crores
  2. 30,000 crores
  3. 4,819.86 crores
  4. 2,351.38 crores
  5. 55,000 crores

Solution: 2,351.38 crores

PMGDISHA – Pradhan Mantri Gramin Digital Saksharta Abhiyan, aims to digitally literate rural households by March 2019.

Q 15. For setting up of weather stations in various districts of the country by2019.IMD has signed MoU with Ministry of Agriculture to use                   for weather forecasting observatories.

  1. KVK
  2. PMFBY data
  3. PMGSY data
  4. Soil Health Card data
  5. None of these

Solution: KVK

IMD signed MoU with Ministry of agriculture to use KVK toset up weather stations in 660 districts of country by 2019.Krishivigyankendra will be used for weather forecasting observatories.

Q 16. Which state hosted 13th edition of National agriculture science congress 2017?

  1. Madhya Pradesh
  2. Haryana
  3. Andhra Pradesh
  4. Karnataka
  5. West Bengal

Solution: Karnataka

National agriculture science congress has been hosted by Karnataka at University of Agriculture science – Bangaluru. The theme of the congress is – Climate smart Agriculture.

Q 17. It is a branch of agriculture science which deals with principles and practices of soil, water and crop management. What is the name of that branch?

  1. Crop Production
  2. Agriculture engineering
  3. Home science
  4. Agronomy
  5. Horticulture

SolutionAgronomy

Agronomy deals with the methods which provide favourable environment to crop for higher productivity.

Q 18. The cultivation of crops in regions with an annual rainfall of 750mm is called?

  1. Rain fed farming
  2. Dry farming
  3. Dryland farming
  4. Intensive farming
  5. None of these

Solution: Dryland farming

Dry farming is production of crops without irrigation in areas where annual rainfall is 750 mm. Crop failures are more frequent under dry farming condition owing to prolonged dry spells during crop period. The growing season is less than 200 days. It is generally practiced in arid regions of the country.

Q 19. Which of the following crops are sowed in October to December and Harvested in February to April?

  1. Rabi crops
  2. Zaid Crops
  3. Zaid Rabi Crops
  4. Zaid Kharif Crops
  5. None of these

Solution: Rabi crops

The rabi crops are sown around mid-November, preferably after the monsoon rains are over, and harvesting begins in April. The crops are grown either with rainwater that has percolated into the ground, or using irrigation. A good rain in winter spoils the rabi crops but is good for kharif crops.

Q 20. Central soil salinity research institute is located at?

  1. Gujarat
  2. Maharashtra
  3. Haryana
  4. Chhattisgarh
  5. Rajasthan

Solution: Haryana

The Central Soil Salinity Research Institute is an autonomous institute of higher learning, established under the umbrella of Indian Council of Agricultural Research by the Ministry of Agriculture, Government of India for advanced research in the field of soil sciences.

(Agriculture MCQ)

Q 21. What is the scientific name of wheat?

  1. Zea mays
  2. Solanummelongana
  3. Sorghum vulgare
  4. Triticum
  5. None of these

Solution: Triticum

There are many species of wheat, but the most widely grown species of wheat is ‘common wheat’ scientifically known as Triticumaestivum. It belongs to family Poaceae of the flowering plants.

Q 22. Under Mission Antyodaya program, 50,000-gram panchayats will be poverty free by the year –

  1. a. 2018
  2. b. 2019
  3. c. 2020
  4. d. 2021
  5. e. 2022

Solution: 2019

‘Mission Antyodaya’ seeks to converge government interventions with Gram Panchayats as the basic unit for planning by following a saturation approach by pooling resources – human and financial – to ensure sustainable livelihoods.

Q 23. The order in which the crops are cultivated on a piece of land over a fixed period is called as –

  1. Cropping Pattern
  2. Cropping system
  3. Mono-Cropping
  4. Intercropping
  5. Mixed farming

Solution: Cropping system

Cropping System may be defined as the order in which the crops are cultivated on a piece of land over fixed period. The productivity of land is maintained or even increased through proper soil management practices.

Q 24. What is the name of citizen centric mobile app on MGNREGA launched by department of rural development for providing information of the MGNREGA program?

  1. Merisadak
  2. Jai MGNREGA
  3. E-MGNREGA
  4. Jan MGNREGA
  5. None of these

Solution: Jan MGNREGA

Q 25. National Panchayati Raj day is commemorated at?

  1. New Delhi
  2. Andhra Pradesh
  3. Pune
  4. Lucknow
  5. Mumbai

Solution: Lucknow

National Panchayati raj Day commemorated on 24 April in Lucknow by Union Minister for Panchayati Raj, Drinking Water and Sanitation and Rural Development Shri Narendra Singh Tomar. Centre will be releasing more than 2 lakh crore rupess to Gram Panchayats for 5years to undertake physical and social infrastructure projects in the villages.

Q 26. How much amount have been allocated by National Bee Board for the year2016- 17 for the development of Bee keeping?

  1. 12 crores
  2. 19 crores
  3. 18 crores
  4. 17 crores
  5. 10 crores

Solution: 12 crores

Honey production increased from 1,48,450 MT during 2012-14 to 2,63,930 MT during 2014-16 which is an increase of 78 %. An amount of Rs. 7.15 crores was released to National Bee Board (NBB) during last two years (2014-15 & 2015-16) in comparison to an amount of Rs. 5.94 crores released during last three years (2011- 12 to 2013-14). An amount of Rs. 12.00 crores was approved for National Bee Board (NBB) for the year 2016-17.

Q 27. India’s place in coconut production in the world is –

  1. Fourth
  2. First
  3. Third
  4. Second
  5. Fifth

Solution: First

India is leading in the global coconut production and productivity. The annual coconut production is 2395 crore from 20.82 lakh hectare and the productivity is 11505 coconuts/hectare. Coconut contributes to about Rs.27900 crore to the country’s Gross Domestic Product (GDP). In the year 2016-17, coconut products worth of Rs.2084 crore were exported.

Q 28. For ensuring the availability of new kinds of seeds, seed hubs are created withthe help of –

  1. ICAR and KVKs
  2. Union ministry of agriculture and farmers welfare and KVKs
  3. Union ministry of agriculture and farmers and National seed fund
  4. ICAR and Union ministry of agriculture and farmers

Solution: ICAR and KVKs

Seed hubs – Seed Hubs are being created through ICAR, State Agriculture Universities and Krishi Vigyan Kendras (KVKs) for ensuring the availability of new kinds of seeds. For this purpose, Rs. 225.31 crore have been approved for establishment of 150 seed centers during 2016-17 to 2017-18.

Q 29. Crop logging’ is the method of?

  1. Soil fertility evaluation
  2. Plan analyst for assessing requirements for nutrients for crop production
  3. Assessing crop damage
  4. Testing suitability of fertilizers
  5. None of these

Solution: Plan analyst for assessing requirements for nutrients for crop production

Crop logging is a useful tool to keep track of the nutrient status of fruit trees. Crop logging can help extension personnel and farmers diagnose possible nutrient deficiency or toxicity problems and schedule fertilizer practices.

Q 30. First separate department of agriculture is established in which year?

  1. a. 1800
  2. b. 1878
  3. c. 1881
  4. d. 1890
  5. e. 1875

Solution: 1881

Department of Revenue and Agriculture and Commerce was set up in June 1871 to deal with all the agricultural matters in India. Until this ministry was established, matters related to agriculture were within the portfolio of the Home Department. In 1881, Department of Revenue & Agriculture was set up to deal with combined portfolios of education, health, agriculture, revenue. 

(Agriculture MCQ)

READ MORE :- Agriculture Current Affairs.

Q 31. The process of growing two or more crops simultaneously on same piece of land with definite row pattern is called –

  1. Inter cropping
  2. Mixed cropping
  3. Multi Storyed system
  4. Sequence cropping
  5. None of these

Solution: Inter cropping

Intercropping is the companion planting method of growing one crop alongside another. The purpose behind intercropping is to increase yields by doubling up on available growing space.

Q 32. Which of the following is a single window e- learning centre, which provides information of the MGNREGA and feedback on the quality of implementation of programme?

  1. Bharat Nirman centre
  2. ITC-E-Chopal
  3. Bharat nirmankendra
  4. Sandesh Pathak application
  5. None of these

Solution: Bharat nirmankendra

Q 33. When is theNational energy conservation day observed?

  1. April 16
  2. June 5
  3. December 14
  4. July 5
  5. May 17

Solution: c. December 14

The National Energy Conservation Day is being celebrated every year on December 14 since 1991. The Bureau of Energy Efficiency (BEE), under Ministry of Power spearheads the celebrations every year. The objective to celebrate the National Energy Conservation Day is to drive mass awareness about the importance of energy efficiency and conservation.

Q 34. The agriculture and farm friendly index is launched by –

  1. Union ministry of agriculture and famers welfare
  2. NITI
  3. FAO
  4. ICAR
  5. None of these

Solution: NITI

The India’s first Agriculture index is launched by NITI ayog. Maharashtra topped the index.

Q 35. The scheme targeted to enhance the fish production from 107.95 lakh tonnes in2015-16 to about 150 lakh tonnes by the end of the financial year

  1. a. 2019-20
  2. b. 2020-21
  3. c. 2021-22
  4. d. 2022-23
  5. e. 2023-24

Solution: a. 2019-20

Q 36. Jawar, Bajra, Maize and Cotton are which type of crops?

  1. Rabi
  2. Zaid
  3. Kharif
  4. Zaid Rabi
  5. None of these

Solution: Kharif

Kharif crops are the crops that are cultivated in the monsoon season. The Kharif season differs in every state of the country but is generally from June to

September. These crops are usually sown at the beginning of the monsoon season around June and harvested by September or October. Rice, maize, bajra, ragi, soybean, groundnut, cotton are all Kharif types crops.

Q 37. Geo MGNREGA is the initiation of –

  1. Ministry of rural development, ISRO and ICAR
  2. Ministry of rural development, ISRO, NRSC and ICAR
  3. Ministry of rural development, ISRO, NRSC and National Informatic centre
  4. Ministry of rural development, ISRO, National Informatic centre and ICAR
  5. ISRO and ICAR

Solution: Ministry of rural development, ISRO, NRSC and National Informatic centre

Geo MGNREGA – For geo tagging of assets created under MGNREGA in each gram panchayat.

Q 38. Yellow revolution is associated with –

  1. Potato
  2. Fertilizers
  3. Food grains
  4. Oil seed production
  5. None of these

Solution: Oil seed production

Revolutions related to agriculture sector; White Revolution (In India: Operation Flood) – Milk/Dairy production, Yellow Revolution – Oil Seeds production, Evergreen Revolution – Overall development of Agriculture, Blue Revolution – Fish Production, Green Revolution – Food grains, Grey Revolution – Fertilizer, Silver Revolution – Egg/Poultry Production, Round Revolution – Potato, Red Revolution – Meat & Tomato Production

Q 39. The soil which is found in the areas having heavy rainfall and high humidity, contains large quantity of organic matter and heavy and black in colour –

  1. Black soil
  2. Peat soil
  3. Forest soil
  4. Laterite soil
  5. None of these

Solution: Peat soil

Peaty soil – It occurs widely in northern parts of Bihar, Southern parts of Uttaranchal and coastal areas of west Bengal, Orissa and Tamil Nadu.

Q 40. Regur soil is another name of –

  1. Black soil
  2. Peaty soil
  3. Laterite soil
  4. Arid soil
  5. Forest Soil

Solution: Black soil

Black soils are often referred to as regur but are popularly known as “black cotton soils,” since cotton has been the most common traditional crop in areas where they are found. Black soils are derivatives of trap lava and are spread mostly across interior Gujarat, Maharashtra, Karnataka, and Madhya Pradesh on the Deccan lava plateau and the Malwa Plateau, where there is both moderate rainfall and underlying basaltic rock.

(Agriculture MCQ)

Q 41. Livestock census is conducted in every

  1. One year
  2. Five years
  3. Two years
  4. Three years
  5. Four years

Solution: Five years

Livestock Census in our country started in the year 1919.

Q 42. The soil which is poor in organic matter, nitrogen, phosphate and calcium –

  1. Black soil
  2. Laterite soil
  3. Peaty soil
  4. Arid soil
  5. Forest soil

Solution: Laterite soil

The laterite soils develop in areas with high temperature and high rainfall. These soils are poor in organic matter, nitrogen, phosphate and calcium, while iron oxide and potash are in excess.

Q 43. The name of online portal launched by union government to solve the problems of agriculture sector is –

  1. e-NAM
  2. e-Krishisamvad
  3. e-agriculture solution
  4. e-krishi solution
  5. Kisan call centre

Solution: e-Krishisamvad

e-Krishisamvad has been launched by union government to solve the problems of farmers in agriculture. Through this platform the farmers will directly connected to the ICAR and get the solutions from experts.( Agriculture MCQ )

Q 44. The process in which soil fertility declined, when the nutritional status declines and depth of the soil goes down due to erosion and misuse is called as –

  1. Soil erosion
  2. Soil degradation
  3. Soil salinity
  4. Soil conservation
  5. None of these

Solution: Soil degradation

Soil degradation is the main factor leading to the depleting soil resource base in India. The degree of soil degradation varies from place to place according to the topography, wind velocity and amount of the rainfall.

Q 45. National bovine genomic centre for indigenous breeds is being established for?

  1. To increase milk production
  2. Identification of disease free High genetic merit bulls
  3. Attaining faster genetic gain
  4. All of these
  5. None of these

Solution: All of these

In developed dairy countries genomic selection is used to increase milk production and productivity for attaining faster genetic gain. By using genomic selection indigenous breeds can be made viable within few generations.( Agriculture MCQ )

Q 46. What is the annual income criteria for saffron ration card?

  1. More than Rs. 15,000 and less than 1 lakh
  2. More than Rs. 10,000 and less than 1
  3. More than Rs. 15,000 and less than 5lakh.
  4. More than Rs. 15,000 and less than 2
  5. More than Rs. 2000 and less than 2 lakh

Solution: More than Rs. 15,000 and less than 1 lakh

Criteria for saffron ration card –

  1. Families having total annual income of more than Rs. 15,000 and less than 1
  2. None of the members in the family should have four wheeler mechanical vehicle (excluding taxi- driver).
  3. The family in all should not possess four hectare or more irrigated

Q 47. Central soil and Material research centre is located in?

  1. Meerut
  2. New Delhi
  3. Madhya Pradesh
  4. Chandigarh
  5. Mumbai

Solution: New Delhi

The Central Soil and Materials Research Station, New Delhi an attached office of the Ministry of Water Resources, River Development & Ganga Rejuvenation was established in 1954. CSMRS is an ISO certified organization which deals with field and laboratory investigations, basic and applied research on problems in geo- mechanics, concrete technology, construction materials and associated environmental issues, having direct bearing on the development of irrigation and power in the country and functions as an adviser and consultant in the above fields to various projects and organizations in India and abroad.( Agriculture MCQ )

Join Agrilearner Daily Mocktest Best For Agri Competitive Exam

Q 48. The process of covering the top layer of the soil with plant materials to prevent the soil from soil erosion is known as –

  1. Edging
  2. Mulching
  3. Matting
  4. Plant vegetation
  5. None of these

Solution: Mulching

Mulching – It is the process of applying a layer of mulch and fertilizer over the soil. A mulch cover enhances the activity of soil organisms such as earthworms. They help to create a soil structure with plenty of smaller and larger pores through which rainwater can easily infiltrate into the soil, thus reducing surface runoff. As the mulch material decomposes, it increases the content of organic matter in the soil. Soil organic matter helps to create a good soil with stable crumb structure.

Thus, the soil particles will not be easily carried away by water. Therefore, mulching plays a crucial role in preventing soil erosion.

Q 49. According to census 2011, what percentage of population lives in rural area?

  1. 70%
  2. 58%
  3. 69%
  4. 65%
  5. 57%

Solution: 69%

69% – rural population (833million)

Q 50. How many smart villages will be developed under Sansad Adarsh Gram Yojana by 2019?

a. 25,00

b. 5,000

c. 30,00

d. 20,00

e. 15,00

Solution: 25,00

PM invited al the 800 plus parliamentarians from both house to select one village to develop it as Adarsh gram by 2016 followed by two more by 2019.

(Agriculture MCQ)

Q 51. Jhum cultivation is another name of?

  1. Shifting cultivation
  2. Intensive farming
  3. Subsistence farming
  4. Planting cultivation
  5. Mixed farming

Solution: Shifting cultivation

Shifting cultivation is known by different names in different regions Jhum in Assam, Ponam in Kerala, Podu in Andhra Pradesh and Odisha and Bewarmasha penda and Bera in various parts of Madhya Pradesh

Q 52. Under Deen Dayal Gram Jyoti Yojana, government has set a target of achieving100 percent village electrification by?

  1. 1st May 2019
  2. 1st May 2018
  3. 1st May 2020
  4. 1st May 2021
  5. 1st May 2022

Solution: 1st May 2018

Q 53. Intensive agriculture program was launched in which year?

  1. a. 1972
  2. b. 1980
  3. c. 1961
  4. d. 1993
  5. e. 1987

Solution: 1961

It was launched to provide loan for seeds and fertilizers to farmers. Intensive Agriculture Development program was started with the assistance of Ford Foundation.

Q 54. Who is known as father of agriculture?

  1. Norman Borlaug
  2. Louis Pasteur
  3. Benjamin franklin
  4. Ronald fisher
  5. None of these

Solution: Norman Borlaug

Norman Ernest Borlaug (March 25, 1914 – September 12, 2009) was an American agronomist who led initiatives worldwide that contributed to the extensive

Q 55. Where is Central Marine Fisheries research institute located?

  1. Goa
  2. Kerala
  3. Dehradun
  4. Mumbai
  5. Vishakhapatnam

Solution: Kerala

The Central Marine Fisheries Research Institute(CMFRI) was established by Government of India on February 3, 1947 under the Ministry of Agriculture and Farmers Welfare and later, in 1967, it joined the Indian Council of Agricultural Research (ICAR) family and emerged as a leading tropical marine fisheries research institute in the world. The Headquarters of the ICAR-CMFRI is located in Kochi, Kerala.

 

Q 56. For soil testing government is planning to set mini labs in –

  1. Every district
  2. Villages
  3. Every States
  4. KVK
  5. Every capital of the states

Solution: Every capital of the states

Q 57. Which group of plant has maximum water use efficiency?

  1. C3
  2. C4
  3. CAM
  4. None of these
  5. All of these

Solution: CAM

Crassulacean acid metabolism, also known as CAM photosynthesis, is a carbon fixation pathway that evolved in some plants as an adaptation to arid conditions.

Q 58. Which year’s data has been taken as reference data for the 19th livestock census?

  1. a. 2014
  2. b. 2010
  3. c. 2015
  4. d. 2012
  5. e. 2013

Solution: 2012

The Nineteenth livestock census was conducted with 15 October 2012 as the reference date.( Agriculture MCQ )

Q 59. How many APMC will be integrated under eNAM?

  1. a. 253
  2. 700
  3. 375
  4. 585
  5. 550

Solution585

Electronic trading platform, National Agricultural market. Total 585 Agricultural market committees will be integrated in it.

Q 60. What is deadline set by government to provide safe drinking water to over28000 arsenic and fluoride affected habitation?

  1. a. 2019
  2. b. 2020
  3. c. 2021
  4. d. 2022
  5. e. 2023

Solution:  2020

This will be the submission of National rural drinking water programme.

(Agriculture MCQ)

Q 61. Under the Swacch Bharat mission (Gramin), Sanitation coverage in rural areas has gone up from 42% to       

  1. 50%
  2. 58%
  3. c. 62%
  4. 70%
  5. 65%

Solution: 62%

The mission has made tremendous progress in promoting safe sanitation and ending open defecation.( Agriculture MCQ )

Q 62. Which of the following protocol is associated to green-house gas emission?

  1. Bonne convention
  2. INDC
  3. Montreal protocol
  4. Minamata convention
  5. None of these

Solution: INDC

Intended Nationally Determined Contributions (INDCs) is a term used under the United Nations Framework Convention on Climate Change (UNFCCC) for reductions in greenhouse gas emissions that all countries that signed the UNFCCC.

Q 63. The first forest survey of India was conducted in which year?

  1. a. 1981
  2. b. 1977
  3. c. 1988
  4. d. 1987
  5. e. 1985

Solution: 1987

State of Forests Report is published by the Forest Survey of India (FSI) on a biennial basis since 1987. State of Forests Report is published by the Forest Survey of India (FSI) on a biennial basis since 1987.( Agriculture MCQ )

Q 64. The amount allocated to Integrated scheme on agriculture census and statistics for 2017-18 is –

  1. 150 crores
  2. 200 crores
  3. 225 crores
  4. 250 crores
  5. 100 crores

Solution: 225 crores

The scheme aims to collect /compile the data of operational holdings in the country to provide aggregates for basic agriculture characteristics for use as the benchmark for inter census estimates.( Agriculture MCQ )

Q 65. The scheme to provide the remunerative prices to the farmers in case of glut in production and fall in prices is known as?

  1. MIS
  2. PSS
  3. ISST
  4. Both a and b
  5. Both a and c

Solution: Both a and b

Market Intervention Scheme (MIS) is a price support mechanism implemented on the request of State Governments for procurement of perishable and horticultural commodities in the event of a fall in market prices. The Scheme is implemented when there is at least 10% increase in production or 10% decrease in the ruling rates over the previous normal year. The Department of Agriculture and Cooperation implements the Price Support Scheme (PSS) for Oil Seeds and Pulses through the National Agricultural Cooperative Marketing Federation of India Ltd. (NAFED). NAFED is the nodal procurement agency for Oilseeds and pulses, apart from the Cotton Corporation of India.( Agriculture MCQ )

Q 66. How many missions are launched under National Action Plan on Climate Change?

  1. 5
  2. 6
  3. 7
  4. 8
  5. 9

Solution: 8

NAPCC consist of –

  1. National Solar Mission
  2. National Mission for Enhanced Energy Efficiency
  3. National Mission on Sustainable Habitat
  4. National Water Mission
  5. National Mission for Sustaining the Himalayan Ecosystem
  6. National Mission for a Green India
  7. National Mission for Sustainable Agriculture
  8. National Mission on Strategic Knowledge for Climate Change

Q 67. Which of the following is correct about the photorespiration?

  1. Photorespiration is more efficient in synthesizing glucose than photosynthesis.
  2. C3 plants are best adapted to handle
  3. Photorespiration is likely to occur when oxygen level is high and CO2 level is
  4. During photorespiration plants use oxygen to break down carbohydrates and release
  5. All of these

Solution: Photorespiration is likely to occur when oxygen level is high and CO2 level is lo

Photorespiration – A respiratory process in many higher plants by which they take up oxygen in the light and give out some carbon dioxide, contrary to the general pattern of photosynthesis.

Q 68. The central sector scheme which will supplement agriculture, modernize processing of Agricultural products and decrease their wastage is known as?

  1. SAMPADA
  2. APEDA
  3. PDS
  4. FPIA
  5. None of these

Solution: SAMPADA

SAMPADA – Scheme for Agro-Marine processing and development of agro- processing clusters. It will help in providing better prices to farmers and doubling farmer’s income.( Agriculture MCQ )

Q 69. Which Indian state is known as ‘Molasses Basin’?

  1. Kerala
  2. Gujarat
  3. Maharashtra
  4. Mizoram
  5. Uttar Pradesh

Solution: Mizoram

Mizoram is also known as Molasses basin because it is made up of unconsolidated deposits. With its mountainous geography it contains many foreland basins which is a valley type depression running parallel to mountains. When unconsolidated deposits fill up these depressions it is called molasses basin.( Agriculture MCQ )

Q 70. Centrally Sponsored schemes are the schemes which are?

  1. Implemented by centre and funded by union
  2. Implemented by states and funded by central government
  3. Implemented by states and centre and funded by central government with definite portion of state government
  4. Implemented by states and funded by central government with definite portion of state government
  5. None of these

Solution: Implemented by states and funded by central government with definite portion of state government

Centrally sponsored schemes – MGNREGA, PMGSY etc( Agriculture MCQ )

Q 71. Jai kisan- jai vigyan week is being celebrated across the entire country during –

  1. 3rd December – 9th December
  2. 5th June – 11th June
  3. 23rd December – 29th December
  4. 9th December – 15th December
  5. 3rd July – 10th July

Solution: 23rd December – 29th December

It is celebrated on the occasion of Birth anniversaries of Chaudhary Charansingh and Shri Atal Bihari Vajpayee.

Q 72. COP 22 was held at?

  1. Paris
  2. Bali
  3. Marrakech
  4. Bonn
  5. New York

Solution: Marrakech

Conference of Parties 22 was held at Marrakech, Morocco.

(Agriculture MCQ)

Q 73. The method of harvesting a crop which leaves the roots and the lower parts of the plant uncut to give the subtle crops is known as?

  1. Mulching
  2. Intensive farming
  3. Ratooning
  4. Zero tillage farming
  5. Mixed farming

Solution: Ratooning

The main benefit of ratooning is that the crop matures earlier in the season. Ratooning can also decrease the cost of preparing the field and planting.( Agriculture MCQ )

Q 74. The mission to disseminate information and knowledge to the farming community in local language in respect of agricultural schemes is known as?

  1. NMAET
  2. PMKSY
  3. ISAM
  4. MIDH
  5. None of these

Solution: NMAET

National Mission on agriculture extension and technology. The total outlay for 2017-18 is Rs. 1777crores.

Q 75. Environmental protection act is also known as?

  1. Central law of Environment
  2. The umbrella Legislation
  3. Law of Environment
  4. None of these
  5. All of these

Solution: The umbrella Legislation

The Environmental protection act is also known as the umbrella Legislation. The Act is an “umbrella” legislation designed to provide a framework for central government coordination of the activities of various central and state authorities established under previous laws, such as the Water Act and the Air Act.

READ MORE :- Agriculture Current Affairs.

Q 76. Agriculture education day is celebrate to commemorate the anniversary of –

  1. B.R. Ambedkar
  2. Rajendra Prasad
  3. Sarvapalli Radhakrishnan
  4. Venkatraman
  5. None of these

Solution: Dr. Rajendra Prasad

Agriculture education day is celebrated on 3rd December at ICAR

Q 77. Where is the National Fisheries Development Board headquarter situated?

  1. Kochi
  2. Vishakhapatnam
  3. Mangalore
  4. Hyderabad
  5. Mumbai

Solution: Hyderabad

The National Fisheries Development Board (NFDB) was established in 2006 as an autonomous organization under the administrative control of the Department of Fisheries, Ministry of Agriculture and Farmers Welfare, Government of India to enhance fish production and productivity in the country and to coordinate fishery development in an integrated and holistic manner.( Agriculture MCQ )

Q 78. What is the % growth forecast by CSO for Agriculture, forestry and fishing sector for 2016-17?

  1. 4%
  2. 7%
  3. c. 4.1%
  4. 3.8%
  5. 5%

Solution: 4.1%

Q 79. Under the Housing for all scheme, safe and secure pucca house will be providedto every rural household by?

  1. a. 2019
  2. b. 2020
  3. c. 2021
  4. d. 2022
  5. e. 2023

Solution: 2022

The scheme was launched by PM on 26th November 2014.

Q 80. According to livestock census, the cattle contribute to how much percentage of livestock population?

  1. 30%
  2. 47.80%
  3. c. 328%
  4. d. 29.59%
  5. 35%

Solution: 328%

The total number of Cattle in country as per census 2012 is 190.90 million in numbers.

(Agriculture MCQ)

Q 81. What is deadline set by government to skill the 5 lakh rural people for mason training?

  1. a. 2019
  2. b. 2022
  3. c. 2021
  4. d. 2020
  5. e. 2018

Solution:  2022

Q 82. What is the theme for the International day for the Biodiversity 2017?

  1. Biodiversity and sustainable tourism
  2. Biodiversity and pollution
  3. Biodiversity and Marine life
  4. Agriculture, Biodiversity and Tourism
  5. Biodiversity and Marine life

Solution: Biodiversity and sustainable tourism

International day for Biological diversity is observed on 22 may with the theme of Biodiversity and sustainable tourism.

Q 83. The crops which are used to substitute the crops that have failed on account of unfavourable conditions are –

  1. Emergency crops
  2. Cover crops
  3. Companion crops
  4. Intermediate crops
  5. None of these

Solution: Emergency crops

Q 84. Under the Rashtriya Gokul mission, the two national Kamdhenu breeding centre is being established in which two states?

  1. Haryana and Karnataka
  2. Madhya Pradesh and Haryana
  3. Madhya Pradesh and Andhra Pradesh
  4. New Delhi and Andhra Pradesh
  5. New Delhi and Maharashtra

Solution: Madhya Pradesh and Andhra Pradesh

Two National Kamdhenu Breeding Centre, one in northern region-Madhya Pradesh and other in Southern region- Andhra Pradesh, are being established in the country with an allocation of Rs 50 crores.

Q 85. The growing of grass or legumes in rotation with grain or tilled crops as a soil conservation measure is termed as?

  1. Crop rotation
  2. Ley farming
  3. Shifting cultivation
  4. Dairy farming
  5. Mixed farming

Solution: Ley farming

In ley farming, the field is alternately used for grain or other cash crops for a

number of years and “laid down to ley” i.e. left fallow, used for growing hay or used for pasture for another number of years. After that period it is again ploughed and used for cash/field crops.

Q 86. It is an Animal Wellness Programme in which the provision of Animal Health cards along with UID identification of animals in milk and a National Data Base.Which programme is it?

  1. Pashudhan Patra
  2. Pashuswasthya card
  3. Nakulswasthya Patra
  4. Pashusarvasansadhan patra
  5. None of these

Solution: Nakulswasthya Patra

Government announced four schemes for the maintaining the health of animals and livestock. These are “Pashudhan Sanjivani”, an animal wellness programme and provision of Animal Health Cards (‘Nakul Swasthya Patra’). Under this scheme, 8.5 crore animals in milk will be identified using UID and their data will be uploaded to the INAPH data base. Second is an advanced breeding technology. The third is Creation of E-Pashudhan Haat, an e market portal for connecting breeders and farmers and fourth is a National Genomic Centre for indigenous breeds.( Agriculture MCQ )

Q 87. BPL ration card is issued to families having annual income of?

  1. Less than 10,000
  2. Less than 20,000
  3. Less than 17,000
  4. Less than 27,000
  5. Less than 30,000

Solution: Less than 27,000

BPL Ration Card is issued to the families that live below the poverty line. In India, you will be on BPL list if your annual income is Rs.27,000 or less (It was earlier Rs. 10,000 but revised in 2011 to Rs. 27000).( Agriculture MCQ )

Q 88. What is full form of PLCN?

  1. Permanent Location Consumer Number
  2. Permanent Location Code Name
  3. Permanent Livelihood Centre Name
  4. Permanent Location Code Number
  5. Permanent Livelihood Consumer Number

Solution: Permanent Location Code Number

Permanent location code number is assigned by office of registrar general of India.( Agriculture MCQ )

Q 89. Which committee drafted a Comprehensive Review of Deep Sea Fishing Policy and Guidelines 2014?

  1. Gopakumar Committee
  2. Meenakumari Committee
  3. Murari Committee
  4. Ak Shah Committee
  5. None of these

Solution: Meenakumari Committee

Meenakumari committee -The seven-member committee headed by Dr B.Meenakumari, Deputy Director General (Fisheries), Indian Council of Agricultural Research (ICAR), was appointed to review India’s marine fishing policy and the existing guidelines for deep-sea fishing in the country’s Exclusive Economic Zone (EEZ).( Agriculture MCQ )

Q 90. What is the amount allocated in budget 2017-18 for setting up of dairy processing and infrastructure development fund?

  1. 5,000 crores
  2. 8,000 crores
  3. 10,000 crores
  4. 9,000 crores
  5. 7, crores

Solution: 8,000 crores

Rs.8,000 crore has been allocated for Dairy processing and infrastructure development over the three years. This will be set up in NABARD

(Agriculture MCQ)

Q 91. Which state becomes the first state to use the automated weather stations for farmers?

  1. Maharashtra
  2. Haryana
  3. Madhya Pradesh
  4. Gujarat
  5. Kerala

Solution: Maharashtra

Q 92. Under the National mission for sustainable agriculture mission how much percentage of allocated fund would be invested on women farmers?

  1. 50%
  2. 33%
  3. c. 25%
  4. 30%
  5. e. 23%

Solution: 30%

Under the scheme, 50% of the fund is to be utilised for assistance to small and marginal farmers of which 30% should be for women farmers.( Agriculture MCQ )

Q 93. What kind of cropping pattern is used in Rainfed farming areas?

  1. Single cropping
  2. Relay cropping
  3. Ratoon cropping
  4. Intercropping
  5. Mixed farming

Solution: Intercropping

Intercropping- Cultivation of two or more crop simultaneously on the same field. Relay cropping is the type of intercropping Relay cropping is the growing of two or more crops on the same field with the planting of the second crop after the first one has completed its development.( Agriculture MCQ )

Q 94. The inherent capacity of soil to provide essential chemical elements for the growth of plants is termed as –

  1. Soil Productivity
  2. Soil Fertility
  3. Soil capacity
  4. Soil flexibility
  5. Soil Utility

Solution: Soil Fertility

Soil fertility refers to the ability of a soil to sustain agricultural plant growth, i.e. to provide plant habitat and result in sustained and consistent yields of high quality.( Agriculture MCQ )

Q 95. “Medhprped” program is associated with –

  1. PMKSY
  2. Agriculture production
  3. Seed village
  4. Agroforestry
  5. None of these

Solution: Agroforestry

Sub-Mission on Agroforestry has been initiated which will accelerate the programme “Medh Par Ped”

Q 96. How much Percentage of the total allocation of National food security mission was allocated for pulses?

  1. 50%
  2. 40%
  3. 70%
  4. 60%
  5. 55%

Solution: 60%

Out of the total allocation of Rs.1700 crores under NFSM for 2016-17, Rs.1,100 crore (central share) was allocated for pulses which amounts to more than 60% of total allocation.( Agriculture MCQ )

Q 97. The tillage in which the way of growing crops or pasture from the year to year disturbing the soil through village is known as?

  1. Year – round tillage
  2. Deep tillage
  3. Zero tillage
  4. Secondary tillage
  5. None of these

Solution: Zero tillage

Zero tillage – It is an agriculture technique which increases the amount of water that infiltrates into soil and increases the organic matter retention and cycling of nutrients in the soil.( Agriculture MCQ ) 

Q 98. Pundia, Kabirya, wansi are the varieties of?

  1. Sugarcane
  2. Maize
  3. Rice
  4. Oats
  5. Wheat

Solution: Maize ( Agriculture MCQ )

Q 99. National plant protection training institute is located in?

  1. New Delhi
  2. Madhya Pradesh
  3. Hyderabad
  4. West Bengal
  5. Mumbai

Solution: Hyderabad

The National Plant Protection Training Institute (NPPTI) was established in 1966 for Human Resource Development in Plant Protection Technology under the Directorate of Plant Protection, to create qualified pest management personnel in( Agriculture MCQ )

Q 100. The migratory fish that live in both fresh and salt water, independent of breeding is called as?

  1. Catadromous fish
  2. Potamodromous fish
  3. Amphidromous fish
  4. Anadromous fish
  5. None

Solution: Amphidromous fish

Potamodromous fish – migratory fish that move within freshwater only. Catadromous fish – migratory fish that live in fresh water but breed in salt water. Anadromous fish – migratory fish that live in salt water but breed in fresh water.

(Agriculture MCQ)

Q 101. Who is known as the ‘Father of White Revolution’ in India?

  1. P Pal
  2. Kurien
  3. S Swaminathan
  4. N.Bahal
  5. None of these

Solution: V. Kurien

Verghese Kurien (26 November 1921 – 9 September 2012), known as the ‘Father of the White Revolution’ in India, was a social entrepreneur whose “billion-litre idea”, Operation Flood, the world’s largest agricultural dairy development programme, made dairy farming India’s largest self-sustaining industry and the largest rural employment provider, being a third of all rural income, with benefits of raising incomes and credit, riddance of debt dependence, nutrition, education, health, gender parity and empowerment, breakdown of caste barriers and grassroots democracy and leadership. ( Agriculture MCQ )

Q 102. The Principal cereal crop of India is?

  1. Barley
  2. Sorghum
  3. Rice
  4. Wheat
  5. Oats

Solution: Rice

Cereal Crops are members of the grass family grown for their edible starchy seeds.( Agriculture MCQ )

Q 103. Growing of two or more crops simultaneously on the same piece of land is called?

  1. Fanning
  2. Intercropping
  3. Mixed Cropping
  4. Mixed Farming
  5. None of these

Solution: Mixed Cropping

Cultivation of crops along with rearing of animals for meat or milk is called Mixed Farming. For example, the same farm may grow cereal crops, and keep cattle, sheep, pigs or poultry. ( Agriculture MCQ )

Q 104. Wet Agriculture is practiced in which state of India?

  1. Kerala
  2. Tamil Nadu
  3. Karnataka
  4. Orissa
  5. West Bengal

Solution: Kerala

Wet rice agriculture is labour-intensive, meaning that many people are required to do the job (as in the cultivation of silk worms and tea). Labour is particularly important when the fields are prepared, seedlings transplanted, and again when the rice is harvested. It is mostly practiced in Kerala.( Agriculture MCQ )

Q 105. Which of these is not a variety of seeds?

  1. Composite Seed
  2. Breeder Seed
  3. Mutant Seed
  4. Hybrid Seed
  5. None of these

Solution: Mutant Seed

Q 106. What is the reason for the reduced soil fertility?

  1. Over Irrigation
  2. Poor Drainage
  3. Continuous cropping
  4. Imbalanced use of fertilizers
  5. Pesticide

Solution: Imbalanced use of fertilizers

Imbalanced use of fertilizers reduces the soil fertility making it less productive for the crops.( Agriculture MCQ )

Q 107. Green Revolution in India has been most successful in the case of?

  1. Tea & Coffee
  2. Wheat & Potato
  3. Mustard & Oil Seeds
  4. Rice & Wheat
  5. None of these

Solution: Rice & Wheat

Green Revolution has got success mostly in case of Rice and wheat as they are the two major crops in India.

Q 108. The major Agricultural land in India is under?

  1. Oil Seeds
  2. Cash Crops
  3. Plantation crops
  4. Food Crops
  5. None of these

Solution: Food Crops

Its gross irrigated crop area of 82.6 million hectares (215.6 million acres) is the largest in the world. India is among the top three global producers of many crops, including wheat, rice, pulses, cotton, peanuts, fruits and vegetables.( Agriculture MCQ )

Q 109. Which is the main source of irrigation of Agricultural land in India?

  1. Tanks
  2. Rivers
  3. Streams
  4. Canals
  5. Wells

Solution: Wells

Wells are the most important source in agriculture as it available in almost all areas in abundance making a major source without which the plantation of crops is not possible. ( Agriculture MCQ )

Q 110. India has been divided into how many cotton growing regions?

  1. Three
  2. Two
  3. One
  4. Four
  5. Five

Solution: Five

(Agriculture MCQ)

Q 111. Which crops is sown in the largest area in M.P?

  1. Rice
  2. Soybean
  3. Jowar
  4. Wheat
  5. Oats

Solution: Rice

Rice is the crop which suits the growth of Rice in Madhya Pradesh. ( Agriculture MCQ )

Q 112. What is the sequence of water erosion?

  1. Splash, sheet, rill, gully
  2. Sheet , gully, rill
  3. Rill, Splash , sheet
  4. Gully erosion, splash, sheet, rill
  5. Splash, Gully erosion , rill

Solution: Splash, sheet, rill, gully

Rainfall, and the surface runoff which may result from rainfall, produces four main types of soil erosion: splash erosion, sheet erosion, rill erosion, and gully erosion.

Q 113. Wind Erosion will be higher from?

  1. Clay Soil
  2. Sandy Soil
  3. A barren sandy soil
  4. Loam Soil
  5. None of these

Solution: A barren sandy soil

Q 114. What is the essential growth of and quantities development of fruits?

  1. Humidity
  2. Wind
  3. Solar Radiation
  4. Temperature
  5. Water

Solution: Temperature

Temperature is the basic factor needed for the better development of fruits.

Q 115. Tarai Soil occurs in which state?

  1. Karnataka
  2. Bihar
  3. Uttar Pradesh
  4. Gujarat
  5. Punjab

Solution: Bihar

Terai Soil is found in northern part of Bihar along the border of Nepal.

Q 116. The process of judicious removal of parts like leaf, flower, fruits etc. to obtain good and qualitative yield is called?

  1. Training
  2. Pruning
  3. Fustigation
  4. Sedimentation
  5. None of these

Solution: Pruning

Pruning is the process of judicially removing parts of a plant. Pruning is required to maintain or improve plant health or the quality of flowers, fruit and foliage.

Q 117. What kind of crop is Tea?

  1. Fiber Crop
  2. Food Crop
  3. Beverage Crop
  4. Industrial Crop
  5. None of these

Solution: Beverage Crop

Tea is basically a crop in India that falls in the beverage category.

Q 118. In                              farming, the land is used for growing food and fodder cropsand rearing livestock.

  1. Intensive Farming
  2. Plantation Farming
  3. Primitive Farming
  4. Mixed Farming
  5. None of these

Solution: Mixed Farming

Because both the activities takes place side by side helping the farmer to perform both.

Q 119. The land on which crops are grown are known as?

  1. Arable Land
  2. Wet Land
  3. Dry Land
  4. None of these
  5. All of these

Solution: Arable Land

Arable land is that capable of being used for crop growing and, thus, has qualities including a fresh water supply and a richness in nutrients, and is located where the prevailing climate is suitable (not too hot or too cold).

Q 120. Monoculture i.e single crop grown over a large area is also known as?

  1. Commercial Grain Farming
  2. Intensive Farming
  3. Multiple Farming
  4. Mixed Farming
  5. Plantation Farming

Solution: Plantation Farming

(Agriculture MCQ)

Q 121. Where is pearl fishing well developed in India?

  1. Off the Bengal Coast
  2. Off Kerala Coast
  3. Off the Coast of Rameshwaram
  4. None of the above
  5. Off the Vishakhapatnam Coast

Solution: Off the Coast of Rameshwaram

Q 122. Murrah is a breed of?

  1. Pig
  2. Buffalo
  3. Sheep
  4. Goat
  5. Bull

Solution: Buffalo

The Murrah breed of Water buffalo is a breed of domestic water buffalo kept for dairy production.

Q 123. Which of the following statements correctly defines the term ‘Transhumance’?

  1. Economy that solely depends on animals
  2. Farming in which only one crop is cultivated by clearing hill tops
  3. Practice of growing crops on higher hill slopes in summers and foothills in winters
  4. Seasonal Migration of people with their animals up and down the mountains.
  5. None of the above

Solution: Seasonal Migration of people with their animals up and down the mountains.

Transhumance is a type of pastoralism or nomadism, a seasonal movement of livestock between fixed summer and winter pastures. In montane regions, it implies movement between higher pastures in summer and lower valleys in winter. Herders have a permanent home, typically in valleys.

Q 124. The important feature of shifting cultivation is?

  1. Cultivation by Transplantation
  2. Rotation of crops
  3. Change of Cultivation Site
  4. Cultivation of leguminous crops
  5. All of the above

Solution: Change of Cultivation Site

Shifting cultivation is an agricultural system in which plots of land are cultivated temporarily, then abandoned and allowed to revert to their natural vegetation while the cultivator moves on to another plot.

Q 125. Inland Fisheries is referred to?

  1. Extraction of oil from fish
  2. Deep sea fisheries
  3. Trapping and capturing fish
  4. Culturing fish in freshwater
  5. None of the above

Solution: Culturing fish in freshwater

Inland fisheries are the commercial fishing operations taking place in freshwater. Some of this fishing is capture fishing, where the fish living naturally in a body of water are harvested. The other type of inland fishery is the fish farm, where fish are raised in tanks or ponds, generally for human consumption.

Q 126. Which branch of agriculture is rearing of silk worms?

  1. Sericulture
  2. Apiculture
  3. Floriculture
  4. Mariculture
  5. Viticulture

Solution: Sericulture

Sericulture, or silk farming, is the cultivation of silkworms to produce silk. Although there are several commercial species of silkworms, Bombyx moth is the

Q 127. For what purpose have Ministry of Agriculture (under RKVY Yojana) and NRSC(ISRO) signed a MoU in April 2017?

  1. Geological analysis of soil
  2. Geo analysis of crops
  3. Geo tagging agricultural assets
  4. None of these above
  5. All of the above

Solution: Geo tagging agricultural assets

Q 128. Which royal monarch released a new digital green App for Indian farmers?

  1. Queen Elizabeth
  2. Queen Victoria
  3. Prince Charles
  4. Prince Williams
  5. Prince Harry

Solution:

  1. Prince Charles

British royalty Prince Charles has launched a new Digital Green App.This is for Indian farmers. The app aims to help them sell their crops online. It is part of the prince’s charity initiatives for India.

Q 129. Forest Survey in India has it’s headquarter located in?

  1. New Delhi
  2. Dehradun
  3. Shimla
  4. Guwahati
  5. Hyderabad

Solution: Dehradun

Q 130. In which of the following categories of protected area in India are local people not allowed to collect and use the biomass?

  1. Biosphere Reserves
  2. Wetland declared under Ramsar Convention
  3. Wildlife Sanctuaries
  4. National Parks
  5. None of the above

Solution: National Parks

National parks are basically kept without the reach of normal people to conserve the biomass.

(Agriculture MCQ)

Q 131. Rural Infrastructure Development Fund (RIDF) was instituted by which of the following?

  1. NABARD
  2. RBI
  3. Finance Ministry
  4. Ministry of Home Affairs
  5. None of the above

Solution: NABARD

Q 132. National Rurban Mission was launched by PM Modi in which state?

  1. New Delhi
  2. Haryana
  3. Gujarat
  4. Madhya Pradesh
  5. Chhattisgarh

Solution: Chhattisgarh

On 22 February 2016, Prime Minister Narendra Modi launched the National Rurban Mission (NRM) from Kurubhat in Rajnandgaon district of Chhattisgarh.

Q 133. The Integrated Child Development Services (ICDS) scheme was launched in which year to provide food, pre-school education and primary healthcare to children below 6 years of age and their mothers?

  1. a. 1980
  2. b. 1975
  3. c. 1982
  4. d. 1993
  5. e. 1972

Solution: 1975

The Integrated Child Development Services launched in 1975 in 33 community development blocks is now one of the largest scheme and with universalization now envisaged to cover 14 Lakh habitations across the country.

Q 134. What is the full form of NREGP?

  1. National Regional Employment Guarantee Programme
  2. National Rural Entrepreneurship Guarantee Programme
  3. National Rural Educational Guarantee Programme
  4. National Rural Employment Guarantee Programme
  5. None of these

Solution: d. National Rural Employment Guarantee Programme

The NREGA is designed as a safety net to reduce migration by rural poor households in the lean period by providing them at least a hundred days of guaranteed unskilled manual labour on demand at minimum wages.

Q 135. What is the full form of MGNREGA?

  1. Maharashtra Government National Rural Employment Guarantee Act
  2. Mahatma Gandhi National Rural Employment Guarantee Act
  3. Meghalaya Government National Rural Guarantee Act
  4. Mahatma Gandhi National Rural Empowerment Act
  5. None of the above

Solution: Mahatma Gandhi National Rural Employment Guarantee Act

National Rural Employment Guarantee Act 2005 renamed as the “Mahatma Gandhi National Rural Employment Guarantee Act”, MGNREGA, is an Indian labour law and social security measure that aims to guarantee the ‘right to work’. It aims to enhance livelihood security in rural areas by providing at least 100 days of wage employment in a financial year to every household whose adult members volunteer to do unskilled manual work.

Q 136. NITI Aayog on 31st October 2016 launched the first agricultural index of its kind. What it is called?

  1. Agricultural Marketing and Farm Friendly Reforms Index
  2. Agricultural Marketing Index
  3. Agricultural Farm Friendly Reforms Index
  4. Agriculture Farm Friendly Rural Index
  5. None of these

Solution: Agricultural Marketing and Farm Friendly Reforms Index

NITI Aayog developed the first ever Agricultural Marketing and Farm Friendly Reforms Index to sensitise states about the need to undertake reforms in three key areas of Agricultural Market Reforms, Land Lease Reforms and Forestry on Private Land.

Q 137. Fertility of soil can be improved by?

  1. Adding living earthworms
  2. Adding dead earthworms
  3. Removing dead earthworms
  4. Removing dead earthworms and adding living earthworms
  5. None of these

Solution: Adding living earthworms

Adding living earthworms dig the soil and helps in increasing the fertility of the soil.

Q 138. The most important item of exports in marine exports from India is?

  1. Crab
  2. Lobsters
  3. Shrimp
  4. Prawn
  5. None Of these

Solution: Shrimp

Q 139. Which is the home of Alphornso Mango?

  1. Ratnagiri
  2. Malda
  3. Vijaywada
  4. Banaras
  5. None of these

Solution: Ratnagiri

Ratnagiri is considered to be the best place for the production of this variety of mangoes.

Q 140. Which of the following states do not cultivate Wheat?

  1. Karnataka
  2. Maharashtra
  3. West Bengal
  4. Tamil Nadu
  5. Jharkhand

Solution: Tamil Nadu

This is because the climate of this place isn’t suitable for the production of wheat.

(Agriculture MCQ)

Q 141. Which is also known as golden fiber?

  1. Cotton
  2. Wheat
  3. Silk
  4. Oats
  5. Jute

Solution: Jute

Jute is considered to be the golden fibre amongst all the crops.

Q 142. Golden Revolution is related to?

  1. Oilseed Production
  2. Honey Horticulture
  3. Jute Production
  4. Egg Production
  5. Agricultural Production

Solution: Honey Horticulture

In India, the period between 1991 to 2003 is termed as Golden Revolution. Golden revolution is about Honey and Horticulture production.

Q 143.                         Crop is grown in the laterite soil.

  1. Pear
  2. Coconut
  3. Tea
  4. Litchi
  5. Coffee

Solution: Tea

Laterite soils lack fertility due to intensive leaching. When manured and irrigated, some laterites are suitable for growing plantation crops like tea, coffee, rubber, cinchona, coconut, arecanut, etc. In some areas, these soils support grazing grounds and scrub forests.

Q 144. Indian Pulse Research Institute is located in?

  1. Allahabad
  2. Kanpur
  3. Faizabad
  4. Lucknow
  5. New Delhi

Solution: Kanpur

It was established in the year 1983 by the Indian Council of Agricultural Research (ICAR) to carry out basic strategic and applied research on major pulse crops. It is situated on Grand Trunk Road and is about twelve km from Kanpur Central Railway Station towards New Delhi.

Q 145. Seed Plant Technique is followed in?

  1. Paddy
  2. Wheat
  3. Bajra
  4. Potato
  5. Rice

Solution: Paddy

Increase germination rates by planting seeds at the correct depth. As a rule, seeds should not be buried any deeper than their diameter.

Q 146. Which one is the record of land cultivation?

  1. Khatouni
  2. Girawari
  3. Panchnama
  4. Jamabandi
  5. None of these

Solution: Khatouni

Q 147. Which of the following is not a plantation crop?

  1. Coffee
  2. Sugarcane
  3. Wheat
  4. Rubber
  5. Rice

Solution: Rubber

Q 148.                         requires high temperature, light rainfall, 210 frost free days and bright sunshine.

  1. Jute
  2. Cotton
  3. Tea
  4. Coffee
  5. Rice

Solution: Cotton

Cotton is a plant that needs a long frost-free period, a lot of heat and plenty of sunshine. It prefers warm and humid climate. Cotton seeds will have a small germination rate, if the soil temperature is below 15°C.

Q 149. Indian Green Revolution started from?

  1. Bengaluru
  2. Kanpur
  3. Delhi
  4. Mumbai
  5. Patnanagar

Solution: Patnanagar

This was the place where the movement took a decent start and then spread throughout the country.

Q 150. Among the following crop rotations, which is good for increasing soil nutrient status?

  1. Rice- wheat
  2. Groundnut- wheat
  3. Pearl millet- wheat
  4. Sorgham- wheat
  5. None of these

Solution: Groundnut- wheat

(Agriculture MCQ)

Q 151. White rust is an important fungal disease of?

  1. Wheat
  2. Mustard
  3. Rice
  4. Bajra
  5. Tea

Solution: Mustard

This is a common type of disease that causes damage to the crop.

Q 152. HD 2967 is a high yielding variety of?

  1. Rice
  2. Maize
  3. Mustard
  4. Wheat
  5. Bajra

Solution: Wheat

Within three years since its release in 2011, HD 2967, a new variety is expected to cover most of the area in the district as it is gaining immense popularity among the farmers.

Q 153. The scientific study of soil is called?

  1. Earth Study
  2. Soil Study
  3. Pedology
  4. Soil Chemistry
  5. None of these

Solution: Pedology

Pedology is the study of soils in their natural environment. It is one of two main branches of soil science, the other being edaphology. Pedology deals with pedogenesis, soil morphology, and soil classification, while edaphology studies the way soils influence plants, fungi, and other living things.

Q 154. Soil factors are otherwise known as?

  1. Climatic factors
  2. Biotic factors
  3. Physiographic factors
  4. Edaphic factors
  5. None of these

Solution: Edaphic factors

Edaphic factor – An abiotic factor relating to the physical or chemical composition of the soil found in a particular area. For example, very alkaline soil may be an edaphic factor limiting the variety of plants growing in a region.

Q 155. Fire curing is followed in?

  1. Bidi Tobacco
  2. Hookah Tobacco
  3. Cheroot Tobacco
  4. Chewing Type Tobacco
  5. All of these

Solution: Chewing Type Tobacco

The fire-curing process resembles air curing except that open wood fires are kindled on the floor of the curing barn after the tobacco has been hanging for two to six days. The smoke imparts to the tobacco a characteristic aroma of creosote. The firing process may be continuous or intermittent, extending from three weeks to as long as 10 weeks until curing is complete and the leaf has been cured to the desired finish.

Q 156. Ratna is a variety of?

  1. Rice
  2. Barley
  3. Wheat
  4. Maize
  5. Tea

Solution: Rice

Ratna Rice caters to both Indian and global markets. It has various features like strong aroma, this rice variety is mainly used in the preparation of biryani, fried rice and other rice cuisine items.

Q 157. Water use efficiency is highest in the case of?

  1. Border irrigation
  2. Drip irrigation
  3. Sprinkler irrigation
  4. Flood irrigation
  5. None of these

Solution: Drip irrigation

Drip Irrigation helps the crop for its full- fledged growth resulting in high yield.

Q 158. The animals produced by mating of two different breeds of the same species is known as?

  1. Mixed Breed
  2. Cross Breed
  3. Exotic Breed
  4. Pure Breed
  5. All of these

Solution: Cross Breed

A crossbreed is an organism with purebred parents of two different breeds, varieties, or populations. Crossbreeding is the process of breeding such an organism, often with the intention to create offspring that share the traits of both parent lineages, or producing an organism with hybrid vigor. While crossbreeding is used to maintain health and viability of organisms, irresponsible crossbreeding can also produce organisms of inferior quality or dilute a purebred gene pool to the point of extinction of a given breed of organism.

Q 159. The ratio between marketable crop yield and water used in evapotranspiration is?

  1. Field water use efficiency
  2. Economic irrigation efficiency
  3. Consumptive use efficiency
  4. Water use efficiency
  5. None of these

Solution: Field water use efficiency

Q 160. Kisan Mitra is an employee of?

  1. Central
  2. Corporation
  3. NGO
  4. State
  5. None of these

Solution: State Govt.

State govt. takes care of this department for the help of the farmers to solve their issues.

Q 161. The repetitive growing of the same crop on the same land is known as?

  1. Polyculture
  2. Monoculture
  3. Solo Farming
  4. Uniculture
  5. None of these

Solution: Monoculture

Monoculture is the agricultural practice of producing or growing a single crop, plant, or livestock species, variety, or breed in a field or farming system at a time.

Q 162.                is the process of irrigation before sowing crops to reduce percolation of water.

  1. Puddling
  2. Kor Watering
  3. Soaking
  4. Flooding
  5. Inundating

Solution: Puddling

Puddling is the process of destruction of soil structure by submerging it under water and running a rotor blade through it. It is usually practiced in rice cultivation to make the soil suitable for easy transplantation of seedlings.

(Agriculture MCQ)

Q 163. Mixed farming incorporates a mixture or combination of which of the following?

  1. Crops and Forest Trees
  2. Different Varieties of Crops
  3. Crops and Horticulture Plants
  4. Crops and Livestock
  5. None of these

Solution: Crops and Livestock

Mixed farming is an agrarian system that mixes arable farming with the raising of live stock at the same time. When on a farm along-with crop production, some other agriculture based practice like poultry, dairy farming or bee keeping etc. is adopted, then this system of farming is known as mixed farming.

Q 164. Sugarcane Breeding Institute of Indian Council of Agricultural Research (ICAR) is located at?

  1. Nashik
  2. Coimbatore
  3. Kanpur
  4. Palkkad
  5. None of these

Solution: Coimbatore

Sugarcane Breeding Institute (SBI) is a central research institute in Coimbatore. It was established in 1912 and is affiliated to Indian Council of Agricultural Research (ICAR).

Q 165. Which of the following is not a sub-mission under National Livestock Mission?

  1. Sub-Mission on Fodder and Feed Development
  2. Sub-Mission on Poultry Development
  3. Sub-Mission on Livestock Development
  4. Sub-Mission on Pig Development in North-Eastern Region
  5. Sub-Mission on Skill Development, Technology Transfer and Extension

Solution: Sub-Mission on Poultry Development

The National Livestock Mission (NLM) has commenced from 2014-15. The Mission is designed to cover all the activities required to ensure quantitative and qualitative improvement in livestock production systems and capacity building of all stakeholders. The Mission will cover everything germane to improvement of livestock productivity and support projects and initiatives required for that purpose subject. This Mission is formulated with the objective of sustainable development of livestock sector, focusing on improving availability of quality feed and fodder. NLM is implemented in all States including Sikkim. NLM has 4 submissions as follows:

The Sub-Mission on Fodder and Feed Development will address the problems of scarcity of animal feed resources, in order to give a push to the livestock sector making it a competitive enterprise for India, and also to harness its export potential. The major objective is to reduce the deficit to nil.

Under Sub-Mission on Livestock Development, there are provisions for productivity enhancement, entrepreneurship development and employment generation (bankable projects), strengthening of infrastructure of state farms with respect to modernization, automation and biosecurity, conservation of threatened breeds, minor livestock development, rural slaughter houses, fallen animals and livestock insurance.

Sub-Mission on Pig Development in North-Eastern Region: There has been persistent demand from the North Eastern States seeking support for all round development of piggery in the region.

For the first time, under NLM a Sub-Mission on Pig Development in North- Eastern Region is provided wherein Government of India would support the State Piggery Farms, and importation of germplasm so that eventually the masses get the benefit as it is linked to livelihood and contributes in providing protein-rich food in 8 States of the NER.

Sub-Mission on Skill Development, Technology Transfer and Extension: The extension machinery at field level for livestock activities is very weak. As a result, farmers are not able to adopt the technologies developed by research institutions.

The emergence of new technologies and practices require linkages between stakeholders and this sub-mission will enable a wider outreach to the farmers. All the States, including NER States may avail the benefits of the multiple components and the flexibility of choosing them under NLM for a sustainable livestock development.

Q 166. The ‘Perspective Plan’ is an attempt to help which of the following sectors reach its full potential?

  1. Pig livestock sector
  2. Poultry Sector
  3. Dairy Sector
  4. Honey sector
  5. Silk Sector

Solution: Dairy Sector

OPERATION FLOOD (1970-1996) created a strong foundation to transform India’s dairy sector into a vibrant business activity. It paved the way to take up new initiatives and create new conditions to firm up India’s world leadership in milk production. The new challenge for the Dairy Industry was to explore ways to emerge stronger using the network created under OF. The response Perspective Plan, a plan that attempts to take the dairy cooperative movement to its highest potential. Perspective Plan focused on four key areas. These include Strengthening Cooperative Business, Production Enhancement, Assuring Quality and creating a National Information Network.

Q 167. Which of the following committees has been constituted to prepare a blueprint for doubling the farmers income by 2022?

  1. Mihir Shah Committee
  2. Ashok Dalwai Committee
  3. Ashok Gulati Committee
  4. Sarada Kumari Committee
  5. Priyanka Singh Committee

Solution: Ashok Dalwai Committee

The Union Government has recently constituted 8-member inter-ministerial committee to prepare a blueprint for doubling farmers’ income by 2022. The committee will be headed by Ashok Dalwai, Additional secretary at the Union Agriculture Ministry and is expected to submit the report in two months. Its members will include officials from Agriculture and Food Ministries, experts from the Delhi-based National Council of Applied Economic Research and National Institute of Agricultural Economics and Policy Research.

Q 168. Which of the following is the term for a whole farm management system which aims to deliver more sustainable agriculture?

  1. Community Farming
  2. Social Farming
  3. Complete Farming
  4. Holistic Farming
  5. Integrated Farming

Solution: Integrated Farming

Integrated Farming (IF) is a whole farm management system which aims to deliver more sustainable agriculture. It is a dynamic approach which can be applied to any farming system around the world.

Q 169. Which of the following programs was launched by the Prime Minister to strengthen Panchayati Raj in villages and ensure social harmony in villages?

  1. Gram Uday se Bharat Uday Abhiyan
  2. Gram Ujjwal to Bharat Ujjwal
  3. Gram ka Vikas, Bharat ka Vikas
  4. Gram Pragati se Bharat Pragati
  5. None of the above

Solution: Gram Uday se Bharat Uday Abhiyan

Prime Minister Narendra Modi launched ‘Gram Uday Se Bharat Uday Abhiyan’ (Village Self Governance Campaign) to strengthen Panchayati Raj in villages and ensure social harmony in villages. It was launched on the occasion of 125th birth anniversary of Dr. Babasaheb Ambedkar at his birthplace at Mhow, Madhya Pradesh.

Q 170. Which of the following is not a component of Digital India Land Record Modernization Programme?

  1. Computerization of land record
  2. Re allotment of land
  3. Survey/re-survey
  4. Computerization of Registration
  5. None of the above

Solution: Re allotment of land

Q 171. The Vanabandhu Kalyan Yojana has been launched by the government for the holistic development of which of following sections of people?

  1. Minorities
  2. Scheduled Castes
  3. Scheduled Tribes
  4. Poor people
  5. None of the above

Solution: Scheduled Tribes

Vanbandhu Kalyan Yojana has been launched by Central Government of India for holistic development and welfare of tribal population of India. The scheme as outlined by the Ministry of Tribal Affairs is launched on a pilot basis and will be implemented in only 1 block in each of the 10 states being selected for the scheme. The states which have been picked are Andhra Pradesh, Madhya Pradesh, Himachal Pradesh, Telangana, Orissa, Jharkhand, Chhattisgarh, Rajasthan, Maharashtra and Gujarat. The areas in the states have been selected based on recommendations of the respective state governments.

(Agriculture MCQ)

Q 172. President Ram Nath Kovind in 2017promulgated Ordinance to amend Forest Act 1927 by omitting which of the following plantation grown in non-forest areas from definition of trees to encourage its cultivation by farmers in non-forest areas?

  1. Timber
  2. Bamboo
  3. Tea
  4. Coconut
  5. None of the above

Solution: Bamboo

The ordinance omits bamboo grown in non-forest areas from the definition of trees, thereby exempting it from requiring permits for felling or transportation. Before the ordinance was issued, the definition of tree in the Act included palm, bamboo, brushwood and cane. The brief ordinance states that clause seven in section 2 of the Act would omit the word bamboo. The move is aimed at encouraging bamboo plantations, which will contribute to achieving the objective of doubling the farmers’ incomes by 2022.

Q 173. Balanced fertilizer used at the macro level in India is generally equated with a nutrient consumption ratio of?

  1. a. 4:2:1
  2. b. 3:2:1
  3. c. 1:2:3
  4. d. 2:3:4
  5. None of the above

Solution: 4:2:1

The consumption of fertilizers is as important a factor as their production. There should be appropriate balance in the consumption of different fertilizer nutrients. The appropriate NPK ratio under Indian soil conditions is stated to be 4:2:1. In 1991-92, the year immediately preceding the decontrol of phosphatic and potassic fertilizers, the NPK ratio was 5.9:2.4:1. Consequent on decontrol of phosphatic and potassic fertilizers, the NPK ratio got distorted to 9.68:2.94:1 in 1993-94. The same has considerably improved to 5.3:2.2:1 in 2005-06.

Q 174. India produces which percent of world oil seeds?

  1. a. 10 %
  2. b. 20%
  3. 30 %
  4. d. 15%
  5. None of these

Solution: 10 %

Q 175. What is the ideal pH range for Pluses?

  1. 6.0-8.5

2. 5 to 6

3. 9 to 11

4. 9 t0 12

5. None of the above

Solution: 6.0-8.5

The ideal pH range for pulses is from 6.0 to 8.5 pH.

Q 176. ‘Blue Revolution’ is related to—

  1. Space research
  2. Irrigation
  3. Fisheries
  4. Drinking water
  5. None of the above

Solution: Fisheries

The Blue Revolution, with its multi-dimensional activities, focuses mainly on increasing fisheries production and productivity from aquaculture and fisheries resources, both inland and marine.

Q 177. Agricultural income tax is a source of revenue to—

  1. Central Government
  2. State Government
  3. Local Administration
  4. Centre and State Governments
  5. None of the above

Solution: State Government

Agricultural income is not taxable under Section 10 (1) of the Income Tax Act as it is not counted as a part of an individual’s total income. However, the state government can levy tax on agricultural income if the amount exceeds Rs.5,000 per year.

Q 178. Which edible oil is imported to India in maximum amount?

  1. Palmolein,
  2. Soybean,
  3. Sunflower
  4. Rapeseed
  5. None of these

Solution: Palmolein,

Q 179 In which state are the Nyishi tribe found in India?

  1. Manipur
  2. Tripura
  3. Mizoram
  4. Arunachal Pradesh
  5. Sikkim

Solution: Arunachal Pradesh

The Nyishi tribe is one of the principal inhabitants of Arunachal Pradesh in north- eastern India. Nyi refers to “a man” and the word shi denotes “a being”, which collectively means a civilized human being. They are spread across six districts of Arunachal Pradesh viz., Papum Pare, part of Lower Subansiri, Kurung Kumey, East Kameng, parts of Upper Subansiri, the recently created district KraDadi and are also found in the Sonitpur and North Lakhimpur districts of the neighbouring state of Assam.

Q 180. Which of the following three are the major items of expenditure under MGNREGA scheme?

  • Wages
  • Material
  • Safety Deposit
  • Administrative Costs
  1. I, II and III only
  2. I, II and IV only
  3. II, III and IV only
  4. I, III and IV only
  5. None of the above

Solution: I, II and IV only

Key features of MGNREGA

Legal right to work: Unlike earlier employment guarantee schemes, the Act provides a legal right to employment for adult members of rural households. At least one third beneficiaries have to be women. Wages must be paid according to the wages specified for agricultural labourers in the state under the Minimum Wages Act, 1948, unless the central government notifies a wage rate (this should not be less than Rs 60 per day). At present, wage rates are determined by the central government but vary across states, ranging from Rs 135 per day to Rs 214 per day.

Time bound guarantee of work and unemployment allowance: Employment must be provided with 15 days of being demanded failing which an ‘unemployment

Q 181. Which of the following departments of India is associated with the National Mission on Bio-Diesel?

  1. Department of New and Renewable Energy
  2. Department of Rural Development
  3. Department of Land Resources
  4. Department of Energy
  5. None of the above

Solution: Department of Land Resources

Department of Land Resources under the Ministry of Rural Development is the implementing agency of the National Mission on Bio-Diesel. The objectives of the programmes is to bring unutilzed wasteland in to productive use by promotion of Jatropha and Pongamia Plantation for 20% blending with HSD and also  generating a renewable source of Bio-fuel, thereby reduce country’s dependence on imported petroleum diesel. Now the Department is contemplating a study to assess the Plantation work already carried out in the country so that the Department can go back to the Cabinet with clear findings about taking up demonstration phase of the programme.

(Agriculture MCQ)

Q 182. Which of the following is not true with respect to Pradhan Mantri Awas Yojana Gramin?

  1. The beneficiaries will be identified using Socio Economic and Caste Census (SECC)-2011 data ensuring total transparency and
  2. The cost of houses would be shared between Centre and States Governments in the ratio 75:25 in plain areas and 80:20 for North Eastern and hilly
  3. The beneficiary is entitled to 90 days of unskilled labour from MGNREGA. This will be ensured through a server linkage between PMAY and
  4. The additional requirement of building materials, bricks using cement stabilised earth or fly ash will be taken up under
  5. The expenditure involved in implementing the project is Rs.81975 crore in a span of 3 years from 2016-17 to 2018-19. ( Agriculture MCQ )

Solution: The cost of houses would be shared between Centre and States Governments in the ratio 75:25 in plain areas and 80:20 for North Eastern and hilly stat

Q 183. National Dairy Research Institute (NDRI) an umbrella institute under ICAR is located at?

  1. Karnal, Haryana
  2. Nagpur, Maharashtra
  3. Gandhi Nagar, Gujarat
  4. Indore, MP
  5. Mathura, UP

Solution: Karnal, Haryana

The National Dairy Research Institute, Karnal was originally started as Imperial Institute of Animal Husbandry and Dairying in 1923 at Bangalore. In 1955, NDRI headquarters was shifted to Karnal. In 1966 it was brought under ICAR.

Q 184. Rabi Oilseeds Mustard can be grown under which soil?

  1. Heavy clay soil
  2. Light loam
  3. Light sandy soil
  4. All of the above
  5. None of the above

Solution: All of the above

Rabi Oilseeds Mustard can be grown in a variety of soils that ranges from light to heavy loamy soil. ( Agriculture MCQ )

Q 185. In a recent budget, the facility of Kisan Credit Card (KCC) scheme has been extended by the government to which other sectors?

  1. Poultry and Horticulture
  2. Fisheries and Animal Husbandry
  3. Apiculture and Horticulture
  4. Fisheries and Poultry
  5. Poultry and Apiculture

Solution: Fisheries and Animal Husbandry

The government decided to extend the facility of the Kisan Credit Card to the fisheries and animal husbandry farmers to help them meet their working capital needs. ( Agriculture MCQ )

Q 186. What are the Grassy weeds?

  1. Wild Oat
  2. Doob Grass
  3. GulliDanda
  4. All of the above
  5. None of the above

Solution: All of the above ( Agriculture MCQ )

Q 187. The tentative Gross Budgetary Support (GBS) for Ministry of Rural development for the Twelfth Five Year Plan was –

  1. 46,3261 crore
  2. 45,3261 crore
  3. 44, 3261 crore
  4. 47, 3261 crore
  5. None of the above

Solution: Rs. 44, 3261 crore

The tentative Gross Budgetary Support (GBS) for Ministry of Rural development for the Twelfth Five Year Plan was Rs. 44,3261 crore which includes major programs. ( Agriculture MCQ )

Q 188. Bankers Institute of Rural Development (BIRD) is a premier training establishment promoted by NABARD. Where is BIRD located?

  1. Ludhiana
  2. Lucknow
  3. Nashik
  4. Jabalpur
  5. Bhopal

Solution: Lucknow

Q 189. Which of the following replaces Ajeevika scheme?

  • PMKVY
  1. PMJDY
  2. DAY NRLM
  3. PMJJBY
  4. None of these

Solution: DAY NRLM

Deen Dayal Antodaya Yojana or DAY is a government scheme for helping the poor by providing skill training. It replaces the Ajeevika scheme. ( Agriculture MCQ )

Q 190. MGNREGA is to provide at least           days of guaranteed wage employment in a financial year to every rural household who volunteers to do unskilled manual labour.

  1. 100 days
  2. 50 days
  3. 30 days
  4. 500 days
  5. None of these

Solution: 100 days

MGNREGA is to provide at least 100 days of guaranteed wage employment in a financial year to every rural household who volunteers to do unskilled manual labour. ( Agriculture MCQ )

Q 191. Which of the are/is indigenous dairy breeds?

  1. Sahiwal
  2. Gir
  3. Kankrej
  4. None of the above
  5. All of the above

Solution: All of the above

Q 192. Ginning is a term associated with which crop?

  1. Banana
  2. Coconut
  3. Cotton
  4. Potato
  5. Jute

Solution: Cotton

The first step in the ginning process is when the cotton is vacuumed into tubes that carry it to a dryer to reduce moisture and improve the fiber quality. Then it runs through cleaning equipment to remove leaf trash, sticks and other foreign matter.

Q 193. Which of the following is a Rabi crop?

  1. Pumpkin
  2. Mustard
  3. Soyabean
  4. Maize
  5. Rice

Solution: Mustard

Rabi crops or rabi harvest are agricultural crops that are sown in winter and harvested in the spring in India. The term is derived from the Arabic word for “spring”, which is used in the Indian subcontinent, where it is the spring harvest (also known as the “winter crop”).

Q 194. Intensive Cattle Development Programme (ICDP) was introduced in?

  1. a. 1966-67
  2. b. 1963-64
  3. c. 1964-65
  4. d. 1967-68
  5. None of the above

Solution: 1964-65

(Agriculture MCQ)

Q 195. Which of the following techniques ar used to create transgenic crops?

  1. Budding and Grafting in fruit plants
  2. Cytoplasmic male sterility
  3. Gene slicing
  4. Only 1
  5. Both 1 and 2
  6. Both 2 and 3
  7. Both 1 and 3
  8. None of the above

Solution: Both 2 and 3 ( Agriculture MCQ )

Q 196. Government formed committee to probe illegal cultivation of HT cotton in           .

  1. Gujarat
  2. Telangana
  3. Andhra Pradesh
  4. Maharashtra
  5. All of these

Solution: All of these

Government formed committee to probe illegal cultivation of HT (Herbicide Tolerant) Cotton or BG – III cotton in four states – Gujarat, Telangana, Andhra Pradesh and Maharashtra.( Agriculture MCQ )

Q 197. Which of the following states bagged the National Water Digest Award?

  1. Gujarat
  2. Telangana
  3. Andhra Pradesh
  4. Maharashtra
  5. Chhattisgarh

Solution: Chhattisgarh

Chhattisgarh bagged the National Water Digest Award for water conservation- diversion and increasing the irrigation capacity of the state. ( Agriculture MCQ )

Q 198. All Agriculture Produce Market Committee (APMCs) were to be connected to e- NAM network by –

  1. June 2018
  2. March 2018
  3. July 2018
  4. August 2018
  5. None of the above

Solution: March 2018 ( Agriculture MCQ )

Q 199. As per the Economic Survey 2018, what is the agricultural growth expectation for the financial year 2017-18?

  1. a. 1%
  2. 3.5%
  3. 4.3%
  4. 6.5%
  5. None of the above

Solution: 1% ( Agriculture MCQ )

Q 200.           allocated for Operation Green for enhancing the production of tomato, onion and potatoes.

  1. 100 crore
  2. 300 crore
  3. 400 crore
  4. 500 crore
  5. None of the above

Solution: 500 crore

Rs. 500 crore were allocated to operation green in lines with Operation Flood for enhancing the production of tomatoes, onions and potatoes. ( Agriculture MCQ )


Share With Your Agri Friends

Leave a Reply