Agriculture MCQ Important for IBPS AFO, NABARD and Competitive exam

Share With Your Agri Friends

Agriculture MCQ

1. For the development and management of fisheries sector in India, Mission fingerling is launched under the Blue revolution program with the total expenditure of?
A. 52000 lakhs
B. 75000 lakhs
C. 4800 lakhs
D. 9200 lakhs
E. None of these

Correct Answer – A. 52000 lakhs

Explanation: Mission fingerling – a programme to enable holistic development and management of
fisheries sector in India with a total expenditure of about Rs. 52000 lakh.

(Agriculture MCQ)

2. In budget 2017-18, the fund allocation for Deen Dayal Upadhyay Gram Jyoti Yojana?
A. Rs.4814 crores
B. Rs.5500 crores
C. Rs.6814 crores
D. Rs.1900 crores
E. Rs.1200 crores
Correct Answer – A. Rs.4814 crores

3. PACS, an institute of NABARD works at the gram panchayat and village level.In PACS, A stands for?
A. Accredit
B. Agriculture
C. Asset
D. Advisory
E. Ability

Correct Answer – B. Agriculture

(Agriculture MCQ)

Explanation: PACS – Primary Agriculture credit society a basic unit and smallest credit co-operative institute of NABARD.

4. Under the new scheme launched by cabinet for the rural household who are not covered under PMAY-G with the interest subsidy, on how much loan amount the beneficiary will get the interest subsidy?
A. 3 lakhs
B. 4 lakhs
C. 2 lakhs
D. 1.5 lakhs
E. 5 lakhs

Correct Answer – C. 2 lakhs

(Agriculture MCQ)

5. Bharatnet project is related to?
A. Free wifi to students in rural area
B. High speed internet to farmers
C. Broadband connectivity to gram panchayats
D. A project connecting rural area with Urban areas
E. None of these

Correct Answer – C. Broadband connectivity to gram panchayats
Explanation: Bharatnet project –
• It is a new name of National optical fibre network.
• It aims to provide broadband connectivity to gram panchayats.
• Phase – II of the project targets to 1,50,000-gram panchayats.
• Universal Service obligation fund is funding this project.

(Agriculture MCQ)

6. The period after parturition in which animal produces milk is called as
A. Dry period
B. Calving period
C. Conception
D. Lactation period
E. None of these

Correct Answer – D. Lactation period

(Agriculture MCQ)

7. Agricultural census is conducted in every
A. 2 years
B. 3 years
C. 4 years
D. 5 years
E. 6 years

Correct Answer – D. 5 years

Explanation: In every 5 years the agricultural census is conducted. First agriculture census was conducted in 1970.

(Agriculture MCQ)

8. To improve the rural road connectivity in Left wing extremism affected area which scheme has been approved by cabinet committee on economic affair?
A. Rural road connectivity scheme
B. Pradhan Mantri gram sadak Yojana
C. Left wing extremism road connectivity scheme
D. Rural road connectivity scheme for Left wing extremism affected areas
E. None of these

Correct Answer – D. Rural road connectivity scheme for Left wing extremism affected areas

(Agriculture MCQ)

9. Where is the National institute of jute and allied fibre technology located?
A. Haryana
B. Telangana
C. Andhra Pradesh
D. West Bengal
E. Jharkhand

Correct Answer – D. West Bengal

Explanation: National institute of jute and allied fibre technology located in West Bengal.

(Agriculture MCQ)

10. When is world soil day celebrated?
A. December 5
B. November 15
C. January 5
D. April 15
E. July 6

Correct Answer – A. December 5

(Agriculture MCQ)

11. National Dairy Research Institute (NDRI) an umbrella institute under ICAR is located at?
A Mathura, UP
B Indore, MP
C Gandhi Nagar, Gujarat
D Nagpur, Maharashtra
E Karnal, Haryana

Correct Answer – E. Karnal, Haryana

Explanation: The National Dairy Research Institute, Karnal was originally started as Imperial Institute of Animal Husbandry and Dairying in 1923 at Bangalore. In 1955, NDRI Headquarter was shifted to Karnal. In 1966, Institute was brought under the aegis of ICAR.

(Agriculture MCQ)

12. PACS, an institute of NABARD works at the gram panchayat and village level.In PACS, A stands for?
A. Accredit
B. Agriculture
C. Asset
D. Advisory
E. Ability

Correct Answer – B. Agriculture

Explanation: PACS – Primary Agriculture credit society a basic unit and smallest credit co-operative institute of NABARD.

(Agriculture MCQ)

13. Under the new scheme launched by cabinet for the rural household who are not covered under PMAY-G with the interest subsidy, on how much loan amount the beneficiary will get the interest subsidy?
A. 3 lakhs
B. 4 lakhs
C. 2 lakhs
D. 1.5 lakhs
E. 5 lakhs

Correct Answer – C. 2 lakhs

(Agriculture MCQ)

14. The period after parturition in which animal produces milk is called as
A. Dry period
B. Calving period
C. Conception
D. Lactation period
E. None of these

Correct Answer – D. Lactation period

(Agriculture MCQ)

15. Agricultural census is conducted in every
A. 2 years
B. 3 years
C. 4 years
D. 5 years
E. 6 years

Correct Answer – D. 5 years

Explanation: In every 5 years the agricultural census is conducted. First agriculture census was conducted in 1970.

(Agriculture MCQ)

16. To improve the rural road connectivity in Left wing extremism affected area which scheme has been approved by cabinet committee on economic affair?
A. Rural road connectivity scheme
B. Pradhan Mantri gram sadak Yojana
C. Left wing extremism road connectivity scheme
D. Rural road connectivity scheme for Left wing extremism affected areas
E. None of these

Correct Answer – D. Rural road connectivity scheme for Left wing extremism affected areas

(Agriculture MCQ)

17. Where is the National institute of jute and allied fibre technology located?

A. Haryana
B. Telangana
C. Andhra Pradesh
D. West Bengal
E. Jharkhand

Correct Answer – D. West Bengal

Explanation: National institute of jute and allied fibre technology located in West Bengal.

(Agriculture MCQ)

18. When is world soil day celebrated?

A. December 5
B. November 15
C. January 5
D. April 15
E. July 6

Correct Answer – A. December 5

(Agriculture MCQ)

19. National Dairy Research Institute (NDRI) an umbrella institute under ICAR is located at?

A Mathura, UP
B Indore, MP
C Gandhi Nagar, Gujarat
D Nagpur, Maharashtra
E Karnal, Haryana

Correct Answer – E. Karnal, Haryana

Explanation: The National Dairy Research Institute, Karnal was originally started as Imperial Institute of Animal Husbandry and Dairying in 1923 at Bangalore. In 1955, NDRI Headquarter was shifted to Karnal. In 1966, Institute was brought under the aegis of ICAR.

(Agriculture MCQ)

20. Bankers Institute of Rural Development (BIRD) is a premier training establishment promoted by NABARD. Where is BIRD located?

A Bhopal
B Jabalpur
C Nashik
D Lucknow
E Ludhiana

Correct Answer – D Lucknow

Explanation: Bankers Institute of Rural Development (BIRD), Lucknow is an autonomous institution (Registered under Societies Act, 1860) promoted by National Bank for Agriculture and Rural Development (NABARD) in 1983 for undertaking training, research and consultancy in agricultural and rural development banking.

(Agriculture MCQ)

21. Consider the following techniques/phenomena:

1. Budding and grafting in fruit plants
2. Cytoplasmic male sterility
3. Gene silencing
Which of the above is/are used to create transgenic crops?
A 1 only
B Both 2 and 3
C Both 1 and 3
D All of the above
E None of the above

Correct Answer – B. Both 2 and 3

Explanation: A transgenic crop is a genetically modified organism (GMO). Transgenic indicates that a transfer of genes has occurred using recombinant DNA technology. Generally, a transgenic crop contains one or more genes that have been inserted artificially either from an unrelated plant or from different species
altogether.

(Agriculture MCQ)

22. Ginning is a term associated with which crop?

A Jute
B Potato
C Cotton
D Coconut
E Banana

Correct Answer – C. Cotton

Explanation: A cotton gin is a machine that quickly and easily separates cotton fibres from their seeds, allowing for much greater productivity than manual cotton separation. The fibres are then processed into various cotton goods such as linens, while any undamaged cotton is used largely for textiles like clothing.

(Agriculture MCQ)

23. Which of the following is a Rabi Crop?

A Rice
B Maize
C Soyabean
D Mustard
E Pumpkin

Correct Answer – D. Mustard

Explanation: Rabi crops or Rabi harvest are agricultural crops sown in winter and harvested in the spring in South Asia. The term is derived from the Arabic word for “spring”, which is used in the Indian subcontinent, where it is the spring harvest (also known as the “winter crop”).

(Agriculture MCQ)

24. Salinization occurs when the irrigation water accumulated in the soil evaporates, leaving behind salts and minerals. What are the effects of salinization on the irrigated land?

A It greatly increases the crop production
B It may lead to crop yield loss
C It raises the water table
D It fills the air spaces in the soil with water
E None of the above

Correct Answer – B. It may lead to crop yield loss

Explanation: The consequences of salinity are:
 Detrimental effects on plant growth and yield.
 Damage to infrastructure (roads, bricks, corrosion of pipes and cables)
 Reduction of water quality for users, sedimentation problems.
 Soil erosion ultimately, when crops are too strongly affected by the amounts of salt.

(Agriculture MCQ)

25. Recently government announced to keep MSP for all unannounced kharif crops at least one and half times of their production cost. What is the full form of the MSP?

A Minimum Stock Price
B Minimum Statutory Price
C Maximum Stipulated Price
D Maximum Support Price
E Minimum Support Price

Correct Answer – E. Minimum Support Price

Explanation: Minimum Support Price is a government facilitated mechanism where it buys the farm produce from the farmers if he is unable to sell in the market at a predetermined price called MSP. MSP is generally higher than the estimated cost price of the farmer. So, MSP is defined as the minimum rate at which government buys the crops grown by farmers in a season. It is the minimum price that a farmer is supposed to get for his production. It was announced for the first time in the year 1966-67 for wheat and since then, MSP has been extended to 25 crops and the prices are announced for these crops at the beginning of the season.

(Agriculture MCQ)

26. What amount has been allocated for MGNREGA in budget 2017-18?

A. 50,000 crores
B. 68,000 crores
C. 1000 crores
D. 48,000 crores
E. 23,000 crores

Correct Answer – D. 48,000 crores

Explanation: Highest ever allocation to MGNREGA.

(Agriculture MCQ)

27. What is the position of Indian Fisheries in global market?

A. 2nd
B. 3rd
C. 4th
D. 5th
E. 7th

Correct Answer – B. 3rd

28. Ministry of rural development and CIRDAP signing an agreement on establishment of CIRDAP centre at National institute of rural development and Panchayati raj which is located in-

A. Kochi
B. New Delhi
C. Hyderabad
D. Ahmedabad
E. Kolkata

Correct Answer – C. Hyderabad

Explanation: CIRDAP – Centre on integrated rural development for Asia and Pacific.

(Agriculture MCQ)

29. PMGDISHA Project has been granted approval from cabinet with an outlay of?

A. 18,980 crores
B. 30,000 crores
C. 4,819.86 crores
D. 2,351.38 crores
E. 55,000 crores

Correct Answer – D. 2,351.38 crores

Explanation: PMGDISHA –
• Pradhan Mantri Gramin Digital Saksharta Abhiyan
• Aims to digitally literate rural households by march 2019

(Agriculture MCQ)

30. For setting up of weather stations in various districts of the country by 2019.IMD has signed MoU with Ministry of Agriculture to use for weather forecasting observatories.

A. KVK
B. PMFBY data
C. PMGSY data
D. Soil Health Card data
E. None of these

Correct Answer – A. KVK

Explanation: IMD signed MoU with Ministry of agriculture to use KVK to set up weather stations in 660 districts of country by 2019. Krishi vigyan kendra will be used for weather forecasting observatories.

(Agriculture MCQ)

Read More:-


Share With Your Agri Friends

Leave a Reply