General Agriculture 70 important question

Share With Your Agri Friends

General Agriculture important question

1. Agriculture is a ________ word.
A. Greek
B. Latin
C. French
Answer: a. Latin

2. Agronomy is a _________word.
A. French
B. Latin
C. Greek
Answer: c. Greek

3.______ is the State (or) condition of the atmosphere at a instant time.
A. Weather
B. Climate
C. Drizzling
Answer: a. Weather

4.______ is the Summation of weather conditions over a longer period.
A. Weather
B. Climate
C. Rainfall
Answer: b. Climate

5. CIMMYT (The International Maize and Wheat Improvement Center) Is located at _____
A. Philippines
B. Mexico
C. Geneva
Answer: b. Mexico

6. ______ is the layer which is thicker at equator and thinner at poles and most stable.
A. Stratosphere
B. Mesosphere
C. Troposphere
Answer: c. Troposphere

7.______ is present between troposphere and stratosphere.
A. Tropopause
B. Mesopause
C. Stratopause
Answer: A. Tropopause

8. Second nationalization of commercial banks in India took place in?
A. 1930
B. 1948
C. 1980
Answer: C.1980

9. Which initiative aims to improve farm productivity and ensure better utilization of the water resources?
A. Kisan vikas Yojana
B. Kisan fasal Yojana
C. Krishi sinchai Yojana
Answer: C. Krishi sinchai Yojana

10. Which state becomes the first state to change its financial year to January –December?
A. Assam
B. Jharkhand
C. Madhya Pradesh
Answer: C. Madhya Pradesh

11. MGR 100 is the rechristened nomenclature of _________ variety of rice.
A. Co (R) 49
B. Co 51
C. Co 52
Answer: C. CO 52

12. Acid soil reclamation is done by _______
A. Gypsum
B. Lime
C. Sulphur
Answer: B. Lime

13. Rainy day is the day when rainfall received more than ________
A. 2.5 cm
B. 2.5 mm
C. 1 cm
Answer: B. 2.5 mm

14. How many banks were nationalized in 1980? __________
A.12
B.5
C.6
Answer: C.6

15. Headquarters of World Bank is located at_________
A. Manila
B. Washington, D.C., USA.
C. Mumbai
Answer: B. Washington, D.C., USA.

16. Which nutrient is mobile in plant, immobile in soil
A. N
B. P
C. K
Answer: B. P

17. Which state has highest productivity in sugarcane?
A. Uttar Pradesh
B. Andhra Pradesh
C. Tamil Nadu
Answer: C. Tamil Nadu

18. Where Central AGMARK Laboratory (CAL) is located?
A. Nagpur
B. Chennai
C. Delhi
Answer: A. Nagpur

19. If a bank keeps a movable property to provide a loan is considered as _______
A. Hypothecation
B. Pledge
C. Mortgage
Answer: B. Pledge

20.________committee constituted by Government and Reserve Bank of India to boost cashless transactions.
A. Neeraj Kumar Gupta
B. Nandita chatterjee
C. Rajiv Mehrishi
Answer: A. Neeraj Kumar Gupta

21. Element role in disease, insect, lodging resistance ________
A. Ca
B. K
C. N
D. S
Answer: B. K

22. Yellow revolution related to ___________
A. Oilseed
B. Egg
C. Horticulture crop
D. Food grains
Answer: A. Oilseed

23. Nursery area for one ha rice transplanting ________
A. 500 sq.m
B. 1000 sq.m
C. 1500 sq.m
D. 2000 sq.m
Answer: B. 1000 sq.m

24. Kisan Credit card scheme meets which of the following financial requirements of farmers
A. Post harvest expenses
B. Consumption requirements of farmer household
C. Produce Marketing
D. All the Above
Answer: 4.All the above

25. Indo-Israel Agriculture work plan for exchange of advanced farming technology is achieved through
A. Centre of Cooperation
B. Centre of Excellence
C. Centre of Agriculture
D. Centre of Development
Answer: D. Centre of Excellence

26. Match the following
a. Breeder seed – Yellow
b. Foundation seed – Azur blue
c. Certified seed – White
A. a -1, b- 3, c- 2
B. a- 3, b – 2, c – 1
C. a – 2, b – 1, c – 3
D. a – 2, b – 3, a-1
Answer: A. a-1, b-3, c – 2

A. Breeder – yellow,
B. Foundation – white
C. Certified – azur blue

27. In which district First FCI (Food Corporation of India) district office was started in 1965?
A. Coimbatore
B. Madurai
C. Thanjavur
D. Chennai
Answer: C. Thanjavur

28. Agricultural Production Commissioner of Tamil Nadu and Principal Secretary to Government__________
A. Mr. Gagandeep Singh Bedi
B. Mr. R. Doraikkannu
C. Mr. Radha mohan singh
D. Mr. M.S Swaminathan

Answer: A. Mr. Gagandeep Singh bedi

29. Where is the headquarters of ICICI bank located? ______
A. Mumbai
B. New Delhi
C. Lucknow
Answer: A. Mumbai

30. Marginal Standing Facility is a credit window of RBI was introduced on ______
A.9th May 2009
B.9th May 2010
C.9th May 2011
Answer: B. 9th May 2011

31. No of agro climatic zones in India _____
A. 12
B. 13
C. 14
D. 15
Answer: D. 15

32. Alkali soil is reclaimed by _____
A. Gypsum
B. Lime
C. Salt
D. None of above
Answer: B. Gypsum

33. In 1997 ________ system established Fair Price Shops for the distribution of food grains at subsidized rates.
A. Public Distribution system
B. RPDS (Revamped PDS)
C. TPDS (Targeted PDS)
D. None
Answer: C. TPDS (Targeted PDS)

34. Khaira disease of paddy is due to _______ deficiency
A. Fe
B. Zn
C. B
D. Ca
Answer: B. Zn

35. Which is cross pollinated crop
A. Rice
B. Maize
C. Black gram
D. Horse gram
Answer: B. Maize

36. Glycolysis occurs in which of the following conditions
A. Absence of O2
B. Presence of O2
C. Absence of CO2
D. Absence of Nutrients
Answer: C. Absence of O2

37._______is the currency of South Africa
A. Franc
B. Euro
C. Rand
D .Dollar
Answer: C. Rand

38. Where is the headquarters of Institute of Chartered Accountants of India (ICAI)__
A. Gurugram
B. Mumbai
C. Chennai
D. New Delhi
Answer: D. New Delhi

39. Who is the Vice chairperson of NITI Aayog?
A. Arvind panagariya
B. Arvind subramanian
C. Rajiv kumar
D. Amitabh Kant
Answer: C. Rajiv Kumar

40. Which of the following Institute has recently developed genetically-modified cotton varieties?
A. Tamil Nadu Agricultural University
B. Punjab Agricultural University
C. National Institute of Abiotic Stress Management, Maharashtra
D. Indian Agricultural Research Institute
Answer: B. Punjab Agricultural University

41. Progeny of foundation seed ______
A. Breeder
B. Certified seed
C. Truthfully labeled
D. None
Answer: B. Certified seeds

42. Symptom & Pest of rice
a. Dead heart – GLH (Green leaf hopper)
b. Hopper burn – Stem borer
c. Onion leaf or silvery shoot – (BPH) Brown plant hopper
4. Tungro disease – . Gall midge
A. a- 2, b -4, c – 1, d-3
B. a – 1, b- 2, c -3, d – 4
C. a – 2, b – 3, c – 4, d-1
D. a- 1, b – 3, c – 4, d -2
Answer: C. a-2, b- 3, c – 4, d -1
Dead heart – Stem borer
Hopper burn – BPH
Onion leaf – Gall midge
Tungro – GLH

43. National biodiversity Authority _____
A. New Delhi
B. Kolkata
C. Hyderabad
D. Chennai
Answer: D. Chennai

44. Total cropped area divide by net cultivation area is _____
A. Cropping intensity
B. Rotational intensity
C. Land equivalent ratio
D. Gross cultivated area
Answer: A. Cropping intensity

45. Krishi Karman Award for 2015-16 to which state for its record production of food grain, which include paddy, pulses and millets.
A. Uttar Pradesh
B. Andhra Pradesh
C. Tamil Nadu
D. Kerala
Answer: B. Tamil Nadu

46. What is the current repo rate, according to 6th Bi Monthly monetary policy statements of RBI for Financial year 2017-18?
A.6.25%
B.6%
C.6.50%
D.5.75%
Answer: C. 5.75%

47. Which country has the second highest GST rate in the world?
A.USA
B. India
C. China
D. Japan
Answer: B. India

48. Which private sector bank in India is most valued bank ______
A. Punjab National Bank
B.HDFC
C. Bank of Baroda
D. Bandhan Bank
Answer: B.HDFC

49. Which state government launched zero budget Natural Farming project to promote Organic farming? _______
A. Sikkim
B. Uttarakhand
C. Himachal Pradesh
D. Punjab
Answer: .Himachal Pradesh

50. Which bank blocks use of its cards for crypto currency trading _______
A. Punjab National Bank
B.IDFC
C.HDFC
D. Kotak Mahindra Bank
Answer: C. HDFC.

51. Which crop is called as unpredictable legume __________
A. Redgram
B. Soyabean
C. Groundnut
D. Bengal Gram
Answer: 1. Groundnut

52. HCN is anti nutritional factor present in early stage of ________ is poisonous.
A. Rice
B. Maize
C. Wheat
D. Sorghum
Answer: 2. Sorghum

53. Optimum value of LCC (leaf color chart ) for rice_______
A. 1-2
B. 2-3
C. 3-4
D. 4-5
Answer: C. 3-4

54. Sugarcane ready for harvest when juice from middle portion of cane in hand Refractometer reading ________
A. 10
B. 20
C. 30
D. 40
Answer: B. 20

55. Stem nodulating green manure crop________
A. Sesbania rostrata
B. Sesbania aculeata
C. Crotalaria juncea
D. Pillipesara sp
Answer: A. Sesbania rostrata

56. Which country has the largest shareholding in the ‘International Bank for Reconstruction and Development (IBRD)’?
A. USA
B. France
C. Japan
D. England
Answer: 6.USA (16.63%)

57. Which state will get 100 million US Dollar from World Bank to improve quality of health care services?
A. Uttarakhand
B. Uttar Pradesh
C. Bihar
D. Punjab
Answer: A. Uttarakhand

58. Which bank has the tagline ‘Your Trusted Family Bank’?
A. UCO Bank
B. Dena Bank
C. Indian Bank
D. Indian Overseas Bank
Answer: B. Dena Bank

59. Which country has the biggest banking system in the world?
A. Switzerland
B. USA
C. China
D. Canada
Answer: C. China

60. Who is the new Managing Director of Indian Bank?
A. TN Manoharan
B. Kishore Kharat
C. R Subramania Kumar
D. Mahesh Kumar Jain
Answer: B. Kishore Kharat

61. Angels of agriculture ______
A. Earthworm
B. Silkworm
C. Honey bee
D. Butterfly
Answer: C. Honey bee

62. First dwarf variety of rice in the world & called as ‘ miracle rice ‘ _________
A. TN 1
B. IR 8
C. IR 20
D. TN 3
Answer: B. IR 8

63. Pressmud (sugarcane by product) can be used for reclamation of ______
A. Sodic soil
B. Acidic soil
C. Alkaline soil
D. Saline soil
Answer: A. Sodic soil

64. Minimum conversion period required for transform inorganic to organic field to get organic certification _________
A. 1 year
B. 2 year
C. 3 year
D. 4 year
Answer: C. 3 year

65. ______as indicator plant of Boron deficiency in soil
A. Rice
B. Maize
C. Sugarcane
D. Sunflower
Answer: D. Sunflower

66. Which of the following does not correctly describe NABARD?
A. It is an apex development bank
B. Its headquarters is located in New Delhi
C. It was established in 1982 by a special act by the parliament
D. It is responsible for credit flow for elevation of agriculture & rural non farm sector
Answer: B. Its headquarters is located in New Delhi

67. Which measure is used by the Reserve Bank of India to buy or sell government bonds or other securities in open market?
A. Rationing of Credit
B. Direct Action
C .Consumer Credit Regulation
D. Open Market Operations
Answer: D. Open Market Operations

68. Which bank has won two awards at the IBA – banking technology awards 2017?
A. Karnataka Bank
B. Canara Bank
C. Oriental Bank of Commerce
D. Indian Overseas Bank
Answer: A. Karnataka Bank

69. Who was recently appointed as Executive Director of the World Bank from India?
A. Sundar
B. Aparna
C. Ram Kumar
D. Karthika
Answer: B. Aparna

70. The maximum loan repayment period for broiler farming is____
A.5 years
B.6 years
C.8 years
D.10 years
Answer: D. 8 years

Read More:-


Share With Your Agri Friends

Leave a Reply