General Agriculture MCQ for Competitive exam

Share With Your Agri Friends

1. Isolation distance for foundation seed of rice is

A. 3 metre

B. 13 metre

C. 23 metre

D. 33 metre

Answer: A

2. Botanically pineapple is a

A. Berry

B. Pome

C. Sorosis

D. Baluster

Answer: C

3. The basic unit of development under the Integrated Rural Development Programme is a

A. Village

B. Family

C. District

D. Community Development Block

Answer: A

4. Ratna is a variety of

A. Rice

B. Maize

C. Barley

D. Wheat

Answer: A

5. Greening of potato results in

A. Increase in disease resistance

B. Increase in nutritional quality

C. Decrease in nutritional quality

D. Decrease in disease resistance

Answer: B

6. Sugarbeet Nematode is

A. Heterodera jae

B. Heterodera cajani

C. Heterodera schacti

D. Heterodera avanae

Answer: C

7. In medium term storage, material can be stored up to

A. 3 to 5 years

B. 10 to 15 years

C. 100 years

D. None of these

Answer: A

8. Which is the saturated fatty acid of the following

A. Oleic acid

B. Stearic acid

C. Linoleic acid

D. Arachidonic acid

Answer: B

9. Iron is an important component of

A. Siroheme

B. Ferredoxin

C. Cytochromes

D. All of these

Answer: D

10. The chemical, which is used for controlling the mites, is known as

A. Acaricides

B. Fungicides

C. Insecticides

D. Mematicides

Answer: D

11. WP abbreviates as

A. Water Paste

B. Wettable Paste

C. Wettable Powder

D. None of these

Answer: C

12. Which of the following elements is not essential element of plants but proves to be beneficial for some plants?

A. Boron

B. Iodine

C. Sodium

D. Copper

Answer: C

13. The pyrite is mostly found in

A. Bihar

B. Rajasthan

C. Maharashtra

D. Andhra Pradesh

Answer: C

14. Parthenocarpy occurs in

A. Peach

B. Mango

C. Banana

D. Jackfruit

Answer: D

15. Water use efficiency is the highest is case of

A. Drip irrigation

B. Flood irrigation

C. Border irrigation

D. Sprinkler irrigation
Answer: A

16. Atmosphere is essential for

A. Winds

B. Cloud formation

C. Weather phenomena

D. All of these

Answer: C

17. Which one of the following plants belongs to family Anacardiaceae?

A. Cashewnut

B. Papaya

C. Orange

D. None of these

Answer: A

18. In India post-harvest losses of fruit and vegetable is… per cent of the total production.

A. 15-20

B. 25-30

C. 35-40

D. 45-50

Answer: B

19. The animals produced by mating of two different breeds of the same species is known as

A. Pure breed

B. Exotic breed

C. Cross breed

D. Mixed breed

Answer: C

20. Recording of milk production in dairy farm is done mainly for

A. Quick selling of milk

B. Ensuring quality of milk

C. Selection of good producer

D. Increase in production of milk

Answer: C

21. The average gestation period in buffalo is of how many days?

A. 210

B. 310

C. 345

D. 400

Answer: B

22. Citrus tristeza virus is transmitted through

A. Plant hopper

B. Nematode

C. Aphid

D. Thrips

Answer: A

23. Which one of the pathogens is monocylic?

A. Puccinia

B. Ustilago

C. Alternaria

D. Phytophthora

Answer: B

24. Caenocytic mycellium is found in

A. Ascomycotina

B. Deuteromycotina

C. Mastigomycotina

D. None of these

Answer: A

25. Penicillin acts on

A. RNA

B. Cell wall

C. Cell membrane

D. None of these

Answer: B

26. Blue colour tag is issued for

A. Certified seed

B. Nucleus seed

C. Foundation seed

D. None of these

Answer: A

27. Each anther has how many pollen sacs?

A. One

B. Two

C. Three

D. Four

Answer: B

28. Rice and wheat has how many stamens?

A. 3,3

B. 3,6

C. 6,3

D. 6,6

Answer: A

29. The chemical, which attracts opposite sex insects of a species, is known as

A. Pheromones

B. Kairomones

C. Allomones

D. Hormones

Answer: A

30. Damaging satge of potato tuber month is

A. Larva

B. Adult

C. Pupa

D. All of these

Answer: A

Read More-

 


Share With Your Agri Friends

Leave a Reply