General Agriculture MCQ for Competitive exam-7

Share With Your Agri Friends

General Agriculture MCQ

General Agriculture MCQ

1. Piercing and sucking type mouth-parts are present in the insect

A. Isoptera

B. Hemiptera

C. Orthoptera

D. Lepidoptera

Answer: B

2. Classification of insects and rules of their nomenclature comes under the branch

A. Ecology

B. Taxonomy

C. Physiology

D. Morphology

Answer: B

3. Beetles belong to order

A. Diptera

B. Isoptera

C. Coleoptera

D. Lepidoptera

Answer: C

4. Bacteriophage virus is the

A. Algal virus

B. Fungal Virus

C. Bacterial virus

D. Protozoal virus

Answer: C

5. Micro-organism,which can grow at higher temperature, is called

A. Mesophils

B. Phycrophils

C. Thermophils

D. None of these

Answer: C

(General Agriculture MCQ)

6. Who has first time seen the micro-organism?

A. Louis Pasteur

B. Robert Koch

C. John Tyndall

D. Antonie van Leeuwenhoek

Answer: A

7. White colour of soil is due to the presence of

A. Manganese oxide

B. Silica

C. Iron

D. All of these

Answer: A

8. Which of the ‘complex fertilizer’?

A. Single superphosphate

B. Ammonium phosphate

C. Calcium ammonium nitrate

D. Ammonium sulphate nitrate

Answer: B

9. Drip irrigation is useful in which region?

A. Dry

B. Humid

C. High rainfall

D. None of these

Answer: A

10. Among the following crop rotations, which is good for in creasing soil Nutrient status?

A. Rice-Wheat

B. Sorghum-Wheat

C. Pearlmillet-Wheat

D. Groundnut-Wheat

Answer: D

(General Agriculture MCQ)

11. For waterlogged rice cultivation, the fertilizer that may be avoided is

A. Urea

B. Sodium nitrate

C. Ammonium chloride

D. None of these

Answer: D

12. The ratio between marketable crop yield and water used in evapotranspiration is known as

A. Water use efficiency

B. Field water use efficiency

C. Consumptive use efficiency

D. Economic irrigation efficiency

Answer: B

13. Sulphur, containing amino acid is

A. Valine

B. Cystine

C. Isolucine

D. None of these

Answer: B

14. Glycolysis occurs only in the

A. Presence of Oxygen

B. Absence of Oxygen

C. Both (a) and (b)

D. None of these

Answer: B

15. Photorespiration is inhibited by

A. CMU and DCMU

B. 2, 4-Dinitrophenol

C. α-hydroxy sulphonates

D. None of these

Answer: A

16. Biofertilizers are

A. Culture of micro-organism

B. Organic manures

C. Green manure

D. None of these

Answer: A

17. ‘Chanchal’ is a variety of

A. Chilli

B. Brinjal

C. Tomato

D. Capcicum

Answer: A

18. Central Soil Salinity Research Institute is located at

A. Bihar

B. Karnal

C. Jodhpur

D. Dehradun

Answer: B

19. Seed plant technique is followed in

A. Bajra

B. Wheat

C. Paddy

D. Potato

Answer: C

20. For providing inputs like quality seeds, fertilizers and pesticides, the agency present at the Village Panchayat Samiti Level is

A. NABARD

B. Nationalised Banks

C. Cooperative Society

D. Insurance Companies

Answer: A

(General Agriculture MCQ)

21. Where do the female mango leaf hoppers lay their eggs?

A. Inside the mid-rib of leaves

B. On the dorsal surface of leaves

C. On the ventral surface of leaves

D. Inside the tissue of leaf margin

Answer: C

22. In H.T.S.T. pasteurization, which one of the following organisms is chosen as index organism for killing?

A. S.lactis

B. B.subtilis

C. M.tuberculosis

D. S.thermophilus

Answer: D

23. Thermophilic micro-organism grow well at temperature

A. 5°C – 7°C

B. 10°C – 20°C

C. 20°C – 40°C

D. 50°C – 60°C

Answer: D

24. Pink bollworm is a pest of

A. Okra

B. Gram

C. Cotton

D. Mustard

Answer: C

25. The croppping intensity of maize-potato-tobacco is

A. 100%

B. 200%

C. 300%

D. 400%

Answer: C

(General Agriculture MCQ)

26. National Sugar Institute (N.S.I.) is located at

A. Kanpur

B. Varanasi

C. Lucknow

D. New Delhi

Answer: A

27. Khaira disease of rice can be controlled by spraying

A. Borax

B. Zinc sulphate

C. Copper sulphate

D. Calcium sulphate

Answer: B

28. Which one of the following can be suitable for cropping as a wheat mixed crop?

A. Jowar

B. Cotton

C. Mustard

D. Cabbage

Answer: C

29. The optimum cardinal temperature point for germination of rice seeds is

A. 18°C – 20°C

B. 20°C – 25°C

C. 30°C – 32°C

D. 37°C – 39°C

Answer: B

30. What culture should be given priority in groundnut cultivation?

A. Rhizobium

B. Mycorrhiza

C. Azospirillum

D. Phosphobacteria

Answer: D

(General Agriculture MCQ)

Read More-


Share With Your Agri Friends

Leave a Reply