General Agriculture MCQ With Explanation-72

Share With Your Agri Friends

Agriculture MCQ

1. Which of the following elements is essential for the storage of energy in plants?(Agriculture MCQ)

A. Nitrogen

B. Oxygen

C. Carbon

D. Phosphorus 

Correct Answer – D. Phosphorus

Explanation: Plants must have phosphorus for normal growth and maturity. Phosphorus plays a role in photosynthesis, respiration, energy storage and transfer, cell division, cell enlargement and several other processes in plants. A plant must have phosphorus to complete its normal production cycle.

2. Maximum productivity of sugarcane in India is–

A. Tamil Nadu

B. Haryana

C. Uttar Pradesh

D. Punjab

Correct Answer – A. Tamil Nadu

Explanation: Though Maharashtra and Uttar Pradesh contribute the major share of sugarcane production in India, Tamil Nadu ranks first in productivity. Though Tamil Nadu accounts only for about 11 per cent of the production and nearly 6 per cent of the area under sugarcane of the country, it has unique distinction of giving highest yield of 1,067.8 quintals/hectare.

CLICK TO DOWNLOAD=>  Agri Exam Important Agriculture Mcq Pdf Download

3. The Commission for Agricultural Costs and Prices was established in the year –(Agriculture MCQ)

A. 1990

B. 1988

C. 1987

D. 1985 

Correct Answer – D. 1985

Explanation: Commission for Agricultural Costs and Prices (CACP) is a decentralized agency of the Government of India. It was established in 1965 as the Agricultural Prices Commission, and was given its present name in 1985. It is an attached office of the Ministry of Agriculture and Farmers Welfare, Government of India. The main aim of this organization was to give the values of the crops in the country.

4. Coccidiosis is a disease caused in poultry by which of the following microorganisms?

A. Bacillus

B. Fungi

C. Bacteria

D. Protozoa 

Correct Answer – D. Protozoa

Explanation: Coccidiosis is a parasitic disease caused in poultry that could cause severe losses. It is caused by protozoa of the phylum Apicomplexa family Eimeriidae. It infects various sites in the intestine causing tissue damage, blood loss, dehydration, and poor absorption of nutrients.

5. Which of the following regions receive the monsoon first?(Agriculture MCQ)

A. Coastal region of Gujarat B. Bay of Bengal region C. Coastal region of Maharashtra D. Coastal region of Kerala E. None of these

Correct Answer – D. Coastal region of Kerala

Explanation: The Arabian Sea Branch of the Southwest Monsoon first hits the Western Ghats of the coastal state of Kerala, India, thus making this area the first state in India to receive rain from the Southwest Monsoon. The eastern areas of the Western Ghats do not receive much rain from this monsoon as the wind does not cross the Western Ghats.

6. Which of the following crops is thermos-insensitive?

A. Jowar

B. Rice

C. Wheat

D. Sunflower

Correct Answer – D. Sunflower

Explanation: Sunflower is a photo and thermos-insensitive crop which can be grown in all the seasons for its edible oil and edible fruits. They are among several plant species that either grow or move in response to stimuli from sunlight to maximize the amount of direct solar radiation received for photosynthesis and growth. This is known as heliotropism.

7. Which gas is produced after the application of Calcium Carbide to the fruits, for rapid ripening?(Agriculture MCQ)

A. Methane

B. Carbon-di-oxide

C. Acetylene

D. Ethylene

E. Ammonia

Correct Answer – C. Acetylene

Explanation: When calcium carbide comes in contact with moisture, it produces acetylene gas, which is quite similar in its effects to the natural ripening agent, ethylene. Acetylene acts like ethylene and accelerates the ripening process.

8. Which of the following term is used to define solid portion of earth?

A. Atmosphere

B. Static sphere

C. Lithosphere

D. Hydrosphere

Correct Answer – C. Lithosphere

Explanation: Earth is divided into three spheres namely hydrosphere (water portion), lithosphere (solid portion) and atmosphere (gaseous portion).

9. Which of the following has highest oil yield potential?(Agriculture MCQ)

A. Rapeseed

B. Canola

C. Jatropha

D. Oil Palm

E. Microalgae

Correct Answer – E. Microalgae

Explanation: Microalgae is estimated to produce 47.5- 142.5 kilo liters of oil/ hectare. In contrast, oil production from oil palm, jatropha, canola and rapeseed vary from 1.2- 6.0 kilo liters/ hectare.

10. World food India was organized at … in 2017.

A. Jharkhand

B. Gujarat

C. Chattisgarh

D. Andhra Pradesh

E. New Delhi

Correct Answer – E. New Delhi

Explanation: World food India was organized from 3-5 November’2017, New Delhi. It aimed at calling foreign companies to collaborate with India in the sectors of food processing and food retail.

11. The incidence of insect pests and diseases is high under ______conditions.(Agriculture MCQ)

A. High Humidity

B. Less Humidity

C. Low heat

D. High Heat

Correct Answer – A. High Humidity

Explanation: The incidence of insect pests and diseases is high under high humidity conditions. For example : The blight diseases of potato and tea spread more rapidly under humid conditions.

12. Which of the following crops require ridging plough for soil preparation?

A. Lemo

B. Okra

C. Beans

D. Potato

Correct Answer – D. Potato

Explanation: A ridging plough is used for crops, such as potatoes or scallions, which are grown buried in ridges of soil using a technique called ridging or hilling. A ridging plough has two mouldboards facing away from each other, cutting a deep furrow on each pass, with high ridges either side.

13. Which one of the following bacteria has found extensive use in genetic engineering work in plants?(Agriculture MCQ)

A. Clostridium septicum

B. Xanthomonas citri

C. Bacillus coagulens

D. Agrobacterium tumefaciens

Correct Answer – D. Agrobacterium tumefaciens

Explanation: It has been used as a vector in genetic engineering works.

14. Which of the following is the correct expansion of BIDE used in the calculation of population dynamics in fisheries?

A. Breed, Immigration, Dead, Export

B. Born, Import, Dead, Export

C. Born, Immigration, Drown, Emigration

D. Birth, Immigration, Death, Emigration

Correct Answer – D. Birth, Immigration, Death, Emigration

Explanation: The BIDE model (Birth, Immigration, Death, Emigration model) is used in the calculation of population of different species between two time intervals, say ‘t’ and ‘t+1’ as follows:
Nt+1 = Nt + B – D + I – E
where Nt+1 and Nt stand for abundance at ‘t+1’ and ‘t’ respectively, B represents the number of births, D represents the number of deaths, I and E represent the number of Immigrants and Emigrants in the population between ‘t+1’ and ‘t’.

15. NDDB is an abbreviation of-(Agriculture MCQ)

A. National Damascus Development Board

B. National Drug Development Board

C. National Dung Development Board

D. National Dairy Development Board

Correct Answer – D. National Dairy Development Board

Explanation: NDDB is an abbreviation of National Dairy Development Board. National Dairy Development Board (NDDB) is a government agency that is responsible for cooperative movement in India. In the last few years, NDDB is seeking partnership from private sector and foreign investors to improve the production of milk and milk derived foods.

16. High yielding Indian breeds are-

A. Gir

B. Sahiwal

C. Kankrej

D. Friewal

E. Options A, B, and C

Correct Answer – E. Options A, B, and C

Explanation: High yielding Indian breeds are Gir, Sahiwal and Kankrej. In contrast, Friewal is a cross breed between Indian Sahiwal and exotic Friesian cattle breeds. Friewal produces larger amounts of milk than Sahiwal.

17. Department of Animal Husbandry & Dairying released ____ Livestock Census in October 2019(Agriculture MCQ)

A. 22nd

B. 21st

C. 20th

D. 19th

E. All of the above

Correct Answer – C. 20th

Explanation: Department of Animal Husbandry & Dairying, Ministry of Fisheries, Animal Husbandry and Dairying released the 20th Livestock Census report on 16th October, 2019. The Census was conducted in participation with all States and Union Territories. The enumeration was done both in rural and urban areas. Various species of animals (Cattle, Buffalo, Mithun, Yak, Sheep, Goat, Pig, Horse, Pony, Mule, Donkey Camel, Dog, Rabbit and Elephant)/poultry birds (Fowl, Duck, Emu, Turkeys, Quail and other poultry birds) possessed by the households, household enterprises/non-household enterprises and institutions have been counted at their site. The Total Livestock population increased 4.6% over Census2012, Increased to 535.78 million. The 19th livestock census was in 2012.

18. The chief minister of which state flagged off ‘Krishi Jagrukta Mahabhiyan and Beej Vikas Vahan Rath’ to create awareness among farmers about Government schemes being run for them?

A. Uttar Pradesh

B. Bihar

C. Telangana

D. Karnataka

E. Andhra Pradesh

Correct Answer – B. Bihar

Explanation: Bihar Chief Minister Nitish Kumar flagged off ‘Krishi Jagrukta Mahabhiyan and Beej Vikas Vahan Rath’ to create awareness among farmers about Government schemes being run for them during the Rabi season. Kumar flagged off 76 raths for all the 38 districts — two ‘raths’ each for every district — at a function held in front of CM Secretariat on the occasion of ‘Krishi Jagrukta Mahabhiyan (Rabi season 2019-20) and Beej Vahan Vikas Rath. The ‘raths’ would travel to blocks, gram panchayats and villages to tell the farmers about the schemes being run by the Agriculture department during Rabi season.

19. In October 2019, Ecommerce major Flipkart set up a new food retail company to operate its food retail. What is the name of the company?(Agriculture MCQ)

A. Flipkart FreshFoods

B. Flipkart Groceries

C. Flipkart Foodbasket

D. Flipkart FarmerMart

E. Flipkart FoodMart

Correct Answer – D. Flipkart FarmerMart

Explanation: Ecommerce major Flipkart has set up a new food retail company called Flipkart FarmerMart Private Limited in Bengaluru to operate its food retail business. Set up with an authorised capital of Rs 1,845 crore, the Walmart-owned company will take on ecommerce players like Bigbasket, Amazon India, and other online grocery, meat, and vegetable sellers.

20. Kisan Diwas or National Farmers’ Day is observed across India on December 23. The day is observed in the memory of which Indian prime minister?

A. Lal Bahadur Shastri

B. Chaudhary Charan Singh

C. Vishwanath Pratap Singh

D. Gulzarilal Nanda

E. Morarji Desai

Correct Answer – B. Chaudhary Charan Singh

Explanation: Kisan Diwas or National Farmers’ Day is observed across India on December 23. The day honours Chaudhary Charan Singh, the 5th Prime Minister of India whose was born on this day. It was in the year 2001, the Government of India decided to observe December 23 every year as Kisan Diwas. During his tenure as the Prime Minister of India from July 1979 to January 1980, Chaudhary Charan Singh introduced a slew of policies to improve the lives and conditions of farmers in the country. He also played a leading role in the agricultural sector of the country by introducing bills for farmers’ reforms.

21. The Indian Council of Agricultural Research (ICAR) recently signed a Memorandum of Understanding with which organization to promote sustainable agriculture?(Agriculture MCQ)

A. SBI

B. SEBI

C. IRDAI

D. RBI

E. NABARD

Correct Answer – E. NABARD

Explanation: The Indian Council of Agricultural Research (ICAR) signed a Memorandum of Understanding with the National Bank of Agriculture and Rural Development (NABARD) in December 2019. As per the MoU, both the organizations will work on the common interest in the specific area to promote the sustainable agriculture and climate resilient farming systems. Both the organizations will facilitate the action research (the research carried out with the active participation of farmers to provide solutions for the challenges being faced by them) and up-scaling of the various technologies and innovative farmer models developed by the ICAR that includes the successful climate resilient practices, models and integrated and hi-tech farming practices in a participatory model through adoptive research on watershed platform.

22. Which state government brought Agriculture and Farmers Empowerment Department under its flagship initiative ‘Mo Sarkar’?

A. Punjab

B. Karnataka

C. Uttar Pradesh

D. Gujarat

E. Odisha

Correct Answer – E. Odisha

Explanation: Expanding its people-centric ‘5T’ initiative, the Odisha government recently included the Department of Agriculture and Farmers Empowerment in the “Mo Sarkar” (my government) programme. The Department of Higher Education has prepared an action plan for its implementation and will soon follow suit. The basic objective of the ‘5T’ (teamwork, technology, transparency, time leading to transformation) initiative is to provide good governance to the people. The state government had launched ‘Mo Sarkar’ programme on October 2.

23. Which state bagged the Krishi Karman award in September 2019?(Agriculture MCQ)

A. Uttar Pradesh

B. Gujarat

C. Tamil Nadu

D. Bihar

E. Chhattisgarh

Correct Answer – C. Tamil Nadu

Explanation: Tamil Nadu won the prestigious Krishi Karman Award for its performance in agricultural production. This year, the award was given for good production of oilseeds. In 2017-18, Tamil Nadu had produced 10.382 lakh tonnes of oilseeds with an output of 2,729 kg per hectare. The all-India figure of productivity for oilseeds is 1,284 / hectare and the State’s score was 113 percent higher than the overall count. This is the 5th time that the State has bagged the award under various categories starting from 2011-12.

24. Which state became the first become the first state in the country to get Pashu Kisan Credit Card?

A. Rajasthan

B. Maharashtra

C. Punjab

D. Haryana

E. Gujarat

Correct Answer – D. Haryana

Explanation: The government has recently introduced ‘Pashu Kisan Credit Card’ for animal farmers to increase the animal husbandry business across the country. Haryana is the first state to implement this scheme. As many as 101 livestock owners have been handed over cards and can use these to pay for animal feed, etc.

25. Which of the following place is known as “Milk Capital of India”?(Agriculture MCQ)

A. Rajkot

B. Ahmedabad

C. Vadodara

D. Gandhinagar

E. Anand

Correct Answer – E. Anand

Explanation: Anand, a district of Gujarat is also known as “Milk Capital of India”. The most famous dairy cooperative of India “Amul” is headquartered at Anand.

26. Landmark decisions about climate change were taken at-

A. India agreement

B. England agreement

C. USA agreement

D. Paris agreement

E. Africa agreement

Correct Answer – D. Paris agreement

Explanation: Landmark decisions about climate change were taken at Paris agreement. Paris agreement under the flagship of United Nations Framework Convention on Climate Change (UNFCCC) aims at addressing the issues related to greenhouse emission. This convention was adopted on 12 December 2015. By the end of October 2017, 195 countries have signed this agreement. The countries that this agreement have agreed to reduce their greenhouse emissions by switching to renewable energy sources (solar/ wind) in contrast to fossil fuels, and increasing forest area.

27. Rhizopoda, mastigophora, ciliophora and sporophore are all types of ___________.(Agriculture MCQ)

A. Bacteria

B. Fungi

C. Algae

D. Protozoa

E. Actinomycetes

Correct Answer – D. Protozoa

Explanation: Protozoa are unicellular, colourless organisms larger than bacteria and are abundant in surface soil. Depending on the type of appendages provided for locomotion, protozoa could be rhizopoda, mastigophora, ciliophora and sporophore.

28. Sulphate of Potash is preferable to Muriate of Potash (MOP) for tobacco because –

A. the sulphate ion helps to increase the availability of other nutrients

B. the application of MOP results in the luxury consumption of potassium

C. the chlorine in the MOP affects the burning quality of tobacco

D. the chlorine in the MOP increases the nicotine content of tobacco

E. None of these

Correct Answer – C. the chlorine in the MOP affects the burning quality of tobacco

Explanation: the chlorine in the MOP affects the burning quality of tobacco.

29. Which of the following insecticides may be recommended for the control of termites?(Agriculture MCQ)

A. Methyl-0-demetone

B. Dimethonate

C. Nimbicidine

D. Chlorpyriphos

Correct Answer – D. Chlorpyriphos

Explanation: Chlorpyrifos is an organophosphate insecticide, acaricide and miticide used to control foliage and soil-borne insect pests on a variety of food and feed crops. It is registered for the control of subterraneam termites. It is also the active ingredient in insecticides formulated to control ants, spiders, ticks, lice, fleas and locusts.

30. Which among the following is/are true regarding of specialized farming?

(i) 50% or more receipts are derived from one enterprise

(ii) To grow a crop on a land best suited to it

(iii) Use of land through adoption of crop rotations, steady employment of farm and family labor

(iv) Provides greater chances for intensive cultivation

A. (ii), (iii) and (iv)

B. (i) and (ii)

C. (i), (iii), and (iv)

D. (iii) and (iv)

E. All the above

Correct Answer – B. (i) and (ii)

Explanation: Specialized farming is a type of farm in which 50% or more receipts are derived from one enterprise, better use of land by growing crop that best suited, less equipment and labor are needed for better Marketing.

31. On 2nd January, 2020, the Prime Minister distributed the Krishi Karman awards good agriculture production in various categories. In which state did he distribute these awards(Agriculture MCQ)

A. Uttar Pradesh

B. Madhya Pradesh

C. Karnataka

D. Chhattisgarh

E. Assam

Correct Answer – C. Karnataka

Explanation: The Prime Minister Shri Narendra Modi distributed Krishi Karman Awards and Commendation Awards to states at a public meeting in Tumkur, Karnataka on 2.1.2020. He also gave away Agriculture Minister’s Krishi Karman Awards for Progressive Farmers.

31. Prime Minister launched the National Animal Disease Control Programme in which city?

A. Mathura

B. Jaipur

C. Chandigarh

D. Varanasi

E. None of these

Correct Answer – A. Mathura

Explanation: In one of the major efforts towards doubling the Farmers Income, Prime Minister Narendra Modi launched the National Animal Disease Control Programme (NADCP) for eradicating the Foot and Mouth Disease (FMD) and Brucellosis in the livestock, on 11th September, 2019 from Mathura in Uttar Pradesh.

With 100 Percent funding from the Central Government, of Rs 12,652 Crores for a period of five years till 2024, the programme aims at vaccinating over 500 Million Livestock including cattle, buffalo, sheep, goats and pigs against the FMD. The programme also aims at vaccinating 36 Million Female Bovine Calves annually in its fight against the Brucellosis disease. The Programme has two components – to control the diseases by 2025 and eradication by 2030.

32. The fourth Indian Ocean Conference was held in which country?(Agriculture MCQ)

A. Vietnam

B. Singapore

C. Indonesia

D. Sri Lanka

E. Maldives

Correct Answer – E. Maldives

Explanation: The Fourth Indian Ocean Conference 2019 was held in Male, capital of Maldives, from September 3-4, 2019. External Affairs Minister S Jaishankar visited Maldives to attend the conference. The theme of the fourth Indian Ocean Conference — IOC 2019 — was “Securing the Indian Ocean Region: Traditional and Non-Traditional Challenges”.

33. According to the 20th Livestock Census, what is the total livestock population in India?

A. 535.78 million

B. 512.06 million

C. 476.93 million

D. 425.54 million

E. 379.20 million

Correct Answer – A. 535.78 million

Explanation: The data of the 20th Livestock Census was released by the Department of Animal Husbandry and Dairying in October 2019. The data showed that the livestock population increased by 4.6 percent, from 512.06 million in 2012 to 535.78 million in 2019.

Read More-


Share With Your Agri Friends

Leave a Reply