General Agriculture MCQ With Explanation-80

Share With Your Agri Friends

Agriculture MCQ

Agriculture MCQ Que. 1 Study of soils about how it influences and interacts with living things, especially plants/ crops is called _________?

A. Pedology

B. Edaphology

C. Ethology

D. Ichthyology

E. Limnology

Correct Answer – B. Edaphology

Explanation: Edaphology is one of two main divisions of soil science, the other being Pedology. Edaphology is concerned with the influence of soils on living things, particularly plants. Edaphology includes the study of how soil influences humankind’s use of land for plant growth as well as man’s overall use of the land

Que. 2 Chipko Movement is an example of forest conservation through_______?

A. Legislative Action

B. Legal Recourse

C. Public awareness and participation

D. Political issue

E. None of the above

Correct Answer – C. Public awareness and participation

Explanation: The Chipko movement or Chipko Andolan refers to a forest conservation movement where people clung onto trees to prevent them from being cut. In modern India, it began in 1973 in Uttarakhand (then in Uttar Pradesh) and went on to become a rallying point for many future environmental movements all over the world.

Agri Exam Important 10000 Agriculture MCQ

Agriculture MCQ Que. 3 World Forest Day is celebrated on ________?

A. 26 February

B. 22 April

C. 03 May

D. 11 March

E. 21 March

Correct Answer – E. 21 March

Explanation: World Forestry Day or International Day of Forests is celebrated worldwide every year on 21st of March at the international level to increase the public awareness among communities about the values, significance and contributions of the forests to balance the life cycle on the earth.

Que 4. In agriculture what is “Green Manure”?

A. Crops which are especially grown with the purpose of converting them for manure.

B. Manure which is used only for Organic Farming.

C. Manure which is dyed green to suit the growing crops

D. Especially manufactured manure for the purpose of distracting pests and insects

E. None of these

Correct Answer – A. Crops which are especially grown with the purpose of converting them for manure.

Explanation: In agriculture, green manure is created by leaving uprooted or sown crop parts to wither on a field so that they serve as a mulch and soil amendment. The plants used for green manure are often cover crops grown primarily for this purpose. Typically, they are ploughed under and incorporated into the soil while green or shortly after flowering. Green manure is commonly associated with organic farming and can play an important role in sustainable annual cropping systems.

Agriculture MCQ Que 5. Which of the following is not a “Macronutrient” required for Plant Nutrition?

A. Nitrogen

B. Magnesium

C. Potassium

D. Zinc

E. Phosphorus

Correct Answer – D. Zinc

Explanation: There are 17 most important nutrients for plants. Plants must obtain the following mineral nutrients from their growing medium: –

 The macronutrients: nitrogen (N), phosphorus (P), potassium (K), calcium (Ca), sulphur (S), magnesium (Mg), carbon (C), oxygen(O), hydrogen (H)  The micronutrients (or trace minerals): iron (Fe), boron (B), chlorine (Cl), manganese (Mn), zinc (Zn), copper (Cu), molybdenum (Mo), nickel (Ni).

Que 6. Foot-and-mouth disease (FMD) is a highly contagious disease among cattle, it is caused by_______?

A. Fungus

B. Protozoa

C. Bacteria

D. Virus

E. None of these

Correct Answer – D. Virus

Explanation: Foot-and-mouth disease (FMD) is a highly contagious virus disease of animals. It is one of the most serious livestock diseases. It affects cloven-hoofed animals (those with divided hoofs), including cattle, buffalo, camels, sheep, goats, deer and pigs.

Agriculture MCQ Que 7. Which of the following is not a factor affecting Soil Water Availability?

A Soil Texture

B Nature of crop grown

C Organic Matter

D Salt content E Soil depth

Correct Answer – B. Nature of crop grown

Explanation: Factors Affecting Soil Water are:

1. Texture: Finer the texture, more is the pore space and surface area, greater is the retention of water.

2. Structure: Well-aggregated porous structure favours better porosity, which in turn enhance water retention.

3. Organic matter: Higher the organic matter more is the water retention in the soil.

4. Density of soil: Higher the density of soil, lower is the moisture content.

5. Temperature: Cooler the temperature, higher is the moisture retention.

6. Salt content: More the salt content in the soil less is the water available to the plant.

7. Depth of soil: More the depth of soil more is the water available to the plant.

8. Type of clay: The 2:1 type of day increases the water retention in the soil.

However, nature of crop grown has nothing to do with the water availability in the soil. However, the water content in the soil does determine what type of crop should be grown.

Que 8. In Dry farming, what is the annual rainfall (in mm) available?

A Less than 550 mm

B Less than 500 mm

C Less than 950 mm

D Less than 750 mm

E Less than 700 mm

Correct Answer – D. Less than 750 mm

Explanation: Dry farming refers to an improved system of cultivation whereby maximum amount of water is conserved by soil and water management. It involves efficient system of soil and crop management in the regions of low land and uneven distributed rainfall.

Agriculture MCQ Que 9. Which of the following is not an advantage of weeds?

A Controls Soil Erosion

B Expedites water flow in irrigation canals

C Maintain Soil Fertility

D Used as fodder

E None of These

Correct Answer – B. Expedites water flow in irrigation canals

Explanation:

1. Weeds provide a vegetative cover that protects the soil surface against erosive action of rain and wind.

2. Weeds play an important part in nutrient recycling. Roots of weeds tap nutrients from the lower soil depths and return these to the soil surface as litter when the weeds shed their leaves or when the entire plant plants die and decays.

3. Weeds add organic matter to the soil both from the roots and from the above ground parts.

4. Many plants that are designated weeds are used as potherbs e.g. Talinum triangular.

5. Weeds are sources of pesticides e.g. Chrysanthemum cinerariifolium which provides insecticide pyrethrum.

Que 10. What is the Indian Standard Ratio of Nitrogen, Phosphorus and Potassium in N-P-K fertilizer?

A 3:2:1

B 3.5:1:1.5

C 4:2:1

D 5:3:2

E 7:5:3

Correct Answer – C. 4:2:1

Explanation: According to the Fertiliser Association of India (FAI), the NPK ratio in the country has reached 6.5:2.9:1 in 2011-12. The ratio considered ideal stands at 4:2:1 and In 2013-14 the NPK ratio in the country stood at 8.2:3.2:1.

Agriculture MCQ Que 11. Jai kisan- jai vigyan week is being celebrated across the entire country during

A. 3rd December – 9th December

B. 5th June – 11th June

C. 23rd December – 29th December

D. 9th December – 15th December

E. 3rd July – 10th July

Correct Answer – C. 23rd December – 29th December

Explanation: It is celebrated on the occasion of Birth anniversaries of Chaudhary Charan singh and Shri Atal Bihari Vajpayee.

Que 12. COP 22 was held at?

A. Paris
B. Bali
C. Marrakech
D. Bonn
E. New York

Correct Answer – C. Marrakech

Explanation: Conference of Parties 22 held at Marrakech, Morocco.

Agriculture MCQ Que 13. The method of harvesting a crop which leaves the roots and the lower parts of the plant uncut to give the subtle crops is known as?

A. Mulching
B. Intensive farming
C. Ratooning
D. Zero tillage farming
E. Mixed farming

Correct Answer – C. Ratoonin

Explanation: The main benefit of ratooning is that the crop matures earlier in the season. Ratooning can also decrease the cost of preparing the field and planting.

Que 14. The mission to disseminate information and knowledge to the farming community in local language in respect of agricultural schemes is known as?

A. NMAET

B. PMKSY

C. ISAM

D. MIDH

E. None of these

Correct Answer – A. NMAET

Explanation: National Mission on agriculture extension and technology.The total outlay for 2017-18 is Rs. 1777 crores.

Agriculture MCQ Que 15. Environmental protection act is also known as?

A. Central law of Environment
B. The umbrella Legislation
C. Law of Environment
D. None of these
E. All of these

Correct Answer – B. The umbrella Legislation

Que 16. Agriculture education day is celebrate to commemorate the anniversary of-

A. Dr. B.R. Ambedkar
B. Dr. Rajendra Prasad
C. Dr. Sarvapalli Radhakrishnan
D. R. Venkatraman
E. None of these

Correct Answer – B. Dr. Rajendra Prasad

Explanation: Agriculture education day is celebrated on 3rd December at ICAR.

Agriculture MCQ Que 17. Where is the National Fisheries Development Board headquarter situated?

A. Kochi

B. Vishakhapatnam

C. Mangalore

D. Hyderabad

E. Mumbai

Correct Answer – D. Hyderabad

Que 18. What is the optimum spacing required for planting onion seedlings during Rabi season?

A. 25*25 cm
B. 20*20 cm
C. 5*5 cm
D. 15*15 cm
E. 10*10 cm

Correct Answer – E. 10*10 cm

Explanation: Seedlings obtained from seed sown nursery are usually transplanted in flat beds of size 1.5 x 4 m. In kharif crop 6-7-week-old seedlings are transplanted whereas 8-9 weeks old seedlings are used for rabi crop. Generally, for kharif season, seedlings are transplanted on flat beds at a spacing of 15 x 10 cm while for rabi crop spacing of 10 x 10 cm is adopted.

Agriculture MCQ Que 19. Under the Housing for all scheme, safe and secure pucca house will be provided to every rural household by?

A. 2019
B. 2020
C. 2021
D. 2022
E. 2023

Correct Answer – D. 2022

Explanation: The scheme was launched by PM on 26th November 2014

Que 20. According to livestock census, the cattle contribute to how much percentage of livestock population?

A. 30%

B. 47.80%

C. 37.28%

D. 29.59%

E. 35%

Correct Answer – C. 37.28%

Explanation: The total number of Cattle in country as per census 2012 is 190.90 million in numbers.

Read More-


Share With Your Agri Friends

Leave a Reply