General Agriculture MCQ With Explanation-64

Share With Your Agri Friends

Agriculture MCQ

1. India state of forestry report (2017) was released, in which of the following state has the largest area of forest cover?

A. Madhya Pradesh

B. Kerala

C. Tripura

D. Mizoram

E. Uttarakhand

Correct Answer – A. Madhya Pradesh

Explanation: India State of Forest Report (ISFR) 2017, total forest cover is 708273 square kms which constitutes 21.54% of geographical area. Madhya Pradesh has largest forest cover of 77,414 square kms followed by Arunachal Pradesh, Chhattisgarh, Odisha and Maharashtra. Lakshwadeep topped the list according to percentage wise forest cover which is 90.33% followed by Mizoram, Andaman and Nicobar, Arunachal Pradesh, Manipur, Meghalaya, Nagaland and Tripura.

2. Which of the following is not under the development of social forestry programme?

A. Farm forestry

B. Community forestry

C. Strip plantations

D. Rehabilitation of degraded forests

E. Control of government

Correct Answer – E. Control of government

Explanation: Development of social forestry programme is planned through different types of plantation activities which are Farm forestry, Community forestry, Strip plantations, Rehabilitation of degraded forests and Development of recreational forests. So, Control of government is not under the development of social forestry programme.

(Agriculture MCQ)

3. Which of the following are the characteristics of a social forestry?

A. Mixed production system viz grasses, fodder fruits, fibre etc. are followed.

B. Amending land laws wherever necessary to facilitate and motivate individuals to take up to social forestry.

C. Sharing of revenues accruing from social forestry plantations.

D. Making appropriate regulations that should govern the felling of trees of private holding.

E. None of the above

Correct Answer – A. Mixed production system viz grasses, fodder fruits, fibre etc. are followed.

Explanation: The social forestry is the management and the protection of forests, afforestation of barren land with the purpose of helping in the environmental, social and rural development. The objective of social forestry is increasing forest area and restoring ecological balance, meeting basic rural needs, ensuring better land use, generation of employment, pollution control. There are many characteristics with respect to social forestry which include mass production.

4. Agri-based integrated fish farming system contains which of the following?

A. Cattle-Fish system

B. Duck-Fish system

C. Goat-Fish system

D. Mushroom-Fish system

E. None of the above

Correct Answer – D. Mushroom-Fish system

Explanation: The integrated fish farming system involves multiple fish production in a pond or a pool. This is classified as Agri-based integrated fish farming and Livestock Fish system. Agri-based includes Rice-fish integration, Horticulture-fish system, Mushroom-fish system and Sericulture-fish system. Livestock-fish system includes Cattle-fish system, Pig-fish system, Poultry-fish system, Duck-fish system, Goat-fish system and Rabbit-fish system.

(Agriculture MCQ)

5. What is the meaning of brackish water in terms of fisheries?

A. Seawater only

B. Freshwater only

C. Combination of Sea water and Freshwater

D. Polluted water

E. None of the Above

Correct Answer – C. Combination of Sea water and Freshwater

Explanation: Brackish water is a combination of seawater and freshwater. Sea water has the high saline content. The freshwater contains less salinity which is used for wide purpose.

Polluted water is industrial waste water which will have high content of nutrients and it is not suitable for usage.

6. Which of the following countries is the first largest fish producer in the world?

A. India

B. China

C. Russia

D. Europe

E. Japan

Correct Answer – B. China

Explanation: The Union Ministry of Agriculture has launched Mission Fingerling, a programme to enable holistic development and management of fisheries sector in India with a total expenditure of about Rs. 52000 lakhs. India is the second largest producer in the world and China is the first largest producer in the world.

7. MSP with respect to Agriculture refers to:

A. Minimum Support Price

B. Minimum Selling Price

C. Moderate Selling Price

D. Moderate Sold Price

E. Maximum Selling Price

Correct Answer – A. Minimum Support Price

Explanation: Minimum Support Price (MSP) is a form of market intervention by the Government of India to insure agricultural producers against any sharp fall in farm prices. The minimum support prices are announced by the Government of India at the beginning of the sowing season for certain crops based on the recommendations of the Commission for Agricultural Costs and Prices (CACP). MSP is a price fixed by Government of India to protect the producer – farmers – against excessive fall in price during bumper production years.

(Agriculture MCQ)

8. The amount of solar radiations that reach the Earth and the amount received and sent back to the space should be maintained at equilibrium to maintain Earth’s temperature to be habitable. Greenhouse gases (GHGs) like carbon dioxide, methane, nitrous oxide acts like a blanket in the earth’s atmosphere and absorbs a type of solar radiation and prevents it from escaping into the outer space and finally heats up the Earth’s atmosphere causing global warming. The radiation absorbed by these GHGs is:

A. Ultraviolet (UV) radiation

B. Gamma radiation

C. Infrared (IR) radiation

D. Microwaves

E. Light waves

Correct Answer – C. Infrared (IR) radiation

Explanation: UV radiations have short wavelength and high energy level than the visible light waves, but the IR radiations have long wavelength and weak energy level. So, these weaker IR radiations gets trapped in the Earth’s atmosphere and cannot go back into the outer space, and this leads to heating up of Earth’s atmosphere. The GHGs that are produced because of various anthropogenic activities covers the Earth’s atmosphere like a blanket and further prevents the IR radiation escaping into the outer space, which finally leads to global warming.

9. What is the average surface temperature of the earth that makes it the best habitable planet when compared to the hottest Venus or the coldest Neptune?

A. 55℉

B. 59℉

C. 51℉

D. 53℉

E. 50℉

Correct Answer – B. 59℉

Explanation: The natural greenhouse effect which helps in balancing the equilibrium between the radiation and absorption of heat to and from earth’s surface respectively is the main reason for maintaining this average temperature of 59℉, as recorded by NASA. Otherwise, the temperature might get extremely chilly or extremely cold as in other planets. But according to NASA findings, there has been an average increase of 1.8℉ in the global temperature in this century leading to global warming and this increase has been attributed mainly due to human activities.

(Agriculture MCQ)

10. India in December 2015 signed an ambitious agreement on climate change. Based on this agreement, India plans to reduce around 30-35% of carbon emission per unit of GDP and plans to have a huge shift from fossil-fuel based power generation to renewable sources of power generation like solar, biomass, wind etc. This agreement is named as ________.

A. Earth Summit or Rio Agreement on Climate Change

B. Paris Agreement on Climate Change

C. Climate Change Agreement of 2015

D. Kyoto Protocol on Climate Change.

E. Montreal Protocol

Correct Answer – B. Paris Agreement on Climate Change

Explanation: The Paris Agreement or the Paris Climate Accord is an International agreement made by the participating countries with the United Nations Framework Convention on Climate Change. To prevent the rise in global temperature resulting in global warming, each country which has signed this agreement needs to set targets to reduce carbon emissions for a set period. India being one of the largest carbon emitters in the world signed this agreement and has promised to curb around 30-35% of carbon emission per GDP and a 40% increase in the production of non-fossil energy like solar energy, wind energy, biomass fuel etc.

(Agriculture MCQ)

11. Name the mission, which is one of the major initiatives of National Action Plan on Climate Change, started on January 11, 2010. The main objective of the mission is a target production of 20 GW of one type of renewable energy by the year 2022.

A. National Wind Energy Mission

B. National Biomass Action Plan

C. National Solar Mission

D. National Renewable Energy Mission

E. National Electric Power Mission

Correct Answer – C. National Solar Mission

Explanation: National solar mission also called the Jawaharlal Nehru National Solar Mission was formed in 2010 to make India a global leader in the production of solar energy. To implement this, the mission set a target to produce 20 GW of solar energy by the year 2022 and adopted a multi-phased approach to reach this target. With a great renewable energy push from the Government of India on renewable energy production, our country has already reached this target of 20 GW four years ahead and has increased the target to produce 100 GW of solar energy by 2022.

12. Pradhan Mantri Fasal Bima Yojana (PMFBY) was designed by central government to provide

A. To rise food price

B. To reduce the impact of food price

C. Provide loan to farmers

D. Price Stabilization

E. Crop insurance

Correct Answer – E. Crop insurance

Explanation: The Pradhan Mantri Fasal Bima Yojana (PMFBY) was designed to provide crop insurance. In India, farmers are facing various problems in production because of monsoon, lack of water, etc. The states will wait for the Central Government’s share, irrespective of the cropping density in the region and irrespective of whether the region is rain-fed or irrigated. Allowing states to design their own crop insurance schemes and yet providing the Central government share of the premium would yield better results.

(Agriculture MCQ)

13. The Niti Aayog, has recently released a three-year action agenda for the Centre suggesting the ‘Price Deficiency Payment’ (PDP) system, which among the following is for PDP system?

A. Improve farmer’s profit.

B. Buy goods directly from farmers

C. Compensate the difference between the MSPs for select crops and their actual market prices.

D. Increase productivity.

E. Reforming agri-markets

Correct Answer – C. Compensate the difference between the MSPs for select crops and their actual market prices.

Explanation: Bagurumba is a folk dance in Assam which is performed by the Bodos tribe.

14. The Ministry of Rural Development (MoRD) of India in collaboration with certain banks and the state governments has set up institutes to convert jobless BPL youth to entrepreneurs on a demandbasis approach. These institutes are called as ________.

A. NRDTI

B. RDSTI

C. TIRD

D. RSETI

E. SRETI

Correct Answer – D. RSETI

Explanation: The MoRD along with co-operation with certain banks in India has set up Rural SelfEmployment Training Institutes (RSETI) to meet the challenges of unemployment and rural development. The main objective of these institutes is to identify and train BPL rural youth to develop them into entrepreneurs on a demand-based approach. Several training programmes like agricultural-based programmes (trainings on agriculture and other allied fields like animal husbandry, horticulture, mushroom cultivation, fisheries etc.); product-development based programmes (production of agarbatti, bags, bakery products etc., dress designing); process-based programmes (electrical, mechanical, and electronic repair and service works, beautician courses, photo and videography, screen printing etc.); and other women-specific and area-specific programmes.

(Agriculture MCQ)

15. What is the criterion of population density for an area to be classified as a rural area in India according to the National Sample Survey Organization?

A. Less than 400 per square km

B. Less than 490 per square km

C. Less than 500 per square km

D. Less than 540 per square km

E. Less than 800 per square km

Correct Answer – A. Less than 400 per square km

Explanation: To be defined as a rural area or a village in India, it should have low population density, agriculture should be the main source of income along with its allied fields like animal husbandry, fisheries etc., and other fields like pottery, cottage products etc. The rural India amounts to around 70% of Indian population and contributes around 18% to the GDP.

16. MGNREGA is an act under the Indian Legislature enacted on 25/08/2005 and which of the following are its main objectives?

I. Provides better roads to the rural areas
II. Provides a guarantee legally for 100 days of work in a financial year.
III. Provides skill-based training to the rural youths
IV. Entitle an adult rural individual to work in public-related manual work.
V. Provides legal support to the rural people.

A. I and III

B. I and II

C. II and III

D. I and V

E. II and IV

Correct Answer – E. II and IV

Explanation: The Mahatma Gandhi National Rural Employment Guarantee Act (MGNREGA) is a legal act that guarantees 100 days of employment to an adult from rural household with primary importance given to rural women. It is a well-organized registered scheme where the members are registered to the gram panchayats. Many gram panchayats work that are mainly done to preserve natural resources are carried out using this scheme and wages are paid at regular intervals. This scheme helps to empower the socioeconomic status of the rural people, especially the women.

(Agriculture MCQ)

17. The Sarva Shiksha Abhiyan is a scheme that was initiated to develop school education system with the help of local bodies like tribal councils, panchayat sabhas, gram sabhas, etc. The main objective of this scheme is to provide compulsory free and quality education to the Indian children of the age group:

A. 6-14 years

B. 5-15 years

C. 4-15 years

D. 3-10 years

E. None of the above

Correct Answer – A. 6-14 years

Explanation: The Sarva Shiksha Abhiyan (SSA) is a major initiative by the Indian Government which aims in “Education for all” in a time-bound manner and to universalize elementary education. It also aims to bridge the social and gender gaps existing in the country by making elementary education compulsory to all Indian children irrespective of their socioeconomic and gender status.

18. To push the “Start-Up India, Stand-up India” motto, a sub-scheme was started under the National Rural Livelihood Mission (NRLM) with the main objective of promoting start-up units in rural areas. Which one of the following rural schemes aims in doing that?

A. NRLP

B. MKSP

C. AGEY

D. SVEP

E. DDAY

Correct Answer – D. SVEP

Explanation: “CRICZONE”, the world’s first women’s cricket magazine, released with Indian women’s cricket team vice-captain Smriti Mandhana featured as the cover story. The publisher of the magazine is YashLahoti.

(Agriculture MCQ)

20. The restructured rural housing scheme or the Pradhan Mantri Awaas Yojana – Gramin (PMAY-G), that aims in providing pucca houses to the rural people, grants financial assistance to the rural people to implement this rural housing scheme. The amount sanctioned per eligible beneficiary is:

A. Rs. 1.20 lakh in plain areas and Rs. 1.20 lakh in hilly or difficult areas

B. Rs. 70,000 in plain areas and Rs. 75,000 in hilly or difficult areas

C. Rs. 1.20 lakh in plain areas and Rs. 1.30 lakh in hilly or difficult areas

D. Rs. 1.50 lakh in plain areas and Rs. 1.20 lakh in hilly or difficult areas

E. Rs. 70,000 in plain areas and Rs. 80,000 in hilly or difficult areas

Correct Answer – C. Rs. 1.20 lakh in plain areas and Rs. 1.30 lakh in hilly or difficult areas

Explanation: CBDT and Goods and Services Tax Network (GSTN) signed a joint agreement to enhance information exchange between the 2 firms and to arrest tax evaders and decrease generation of black money.

21. What is the share of agriculture in the interim budget 2019-20?

A. 2.14 percent

B. 3.7 percent

C. 5.2 percent

D. 11.6 percent

E. 14.5 percent

Correct Answer – C. 5.2 percent

Explanation: The share of agriculture in the budget which was around 2.14 per cent between 2014-15 and 2018-19 has increased to 5.2 per cent in the interim budget 2019-20. The share which was Rs 57,600 crores in 2018-19 has gone up to Rs 1,40,764 crores in 2019-20. However, possibly due to this increase, the government could not maintain its targeted fiscal deficit of 3.1 per cent of Gross Domestic Product (GDP) and it now stands at 3.4 per cent.

(Agriculture MCQ)

22. Which of the following statements in context of PM-Kisan scheme is/ are true?

A. Farmers who have up to 2 hectares of land, will be provided direct income support of Rs 6000 per year in six equal instalments

B. It is also known as Pradhan Mantri Kisan Samman Nidhi Scheme

C. Under the scheme financial benefit is provided to all Small and Marginal landholder farmer families

D. Only (b) & (c)

E. All of the above

Correct Answer – D. Only (b) & (c)

Explanation: Under the PM-Kisan scheme, farmers who have up to 2 hectares of land, will be provided direct income support of Rs 6000 per year in three equal instalments. It is also known as Pradhan Mantri Kisan Samman Nidhi Scheme. Under the scheme, the financial benefit is provided to all Small and Marginal landholder farmer families.

23. NABARD recently, sanctioned an amount of Rs 335 crore under the Rural Infrastructure Development fund to__________.

A. Odisha

B. Uttarakhand

C. West Bengal

D. Karnataka

E. Uttar Pradesh

Correct Answer – C. West Bengal

Explanation: National Bank for Agriculture and Rural Development has sanctioned an amount of Rs 335 crore under the Rural Infrastructure Development Fund (RIDF) to West Bengal. The fund would be used for 158 minor irrigation projects and 23 flood protection projects.

(Agriculture MCQ)

24. 85th ExpoZebu is considered to be one of the largest cattle fairs in the world. It recently, took place in_______________.

A. India

B. Brazil

C. China

D. Turkey

E. Bolivia

Correct Answer – B. Brazil

Explanation: The 85th edition of ExpoZebu took place at Fernando Costa Park in Brazil. The Expo is celebrated the 100th anniversary of ABCZ – the Brazilian Association of Zebu Breeders, who are responsible for the event.

25. In Context of grafting technology, which is used to improve the yield of brinjal. Which of the following statements is/are true?

A. It is a technique of propagation to enhance plant growth by increasing the uptake of nutrients & developing resistance to soil borne diseases with appropriate rootstocks.

B. The grafted plant is positioned in a mist chamber for 3 to 5 days before being transferred to shade net

C. It will take a month-and-a-half to produce brinjal grafts.

D. Only (a) & (b)

E. All of the above

Correct Answer – E. All of the above

Explanation: Since, Brinjal plant is highly vulnerable to pests & diseases. Grafting is a technique of propagation to enhance plant growth by increasing the uptake of nutrients & developing resistance to soil borne diseases with appropriate rootstocks. In the process, After beheading the crest of rootstock, a small cut is made to accommodate the brinjal seedling and then the two are tied with the use of grafting clips / polythene strips. The grafted plant is positioned in a mist chamber for 3 to 5 days before being transferred to shade net. It will take a month-and-a-half to produce brinjal grafts”.

(Agriculture MCQ)

26. RIICE uses satellite technology, insurances to help rice farmers. It stands for____________.

A. Remote Sensing-based Improvisation and Insurance for Crops in Emerging

B. Research Station-based Information and Insurance for Crops in Emerging Economies

C. Remote Sensing-based Information and Insurance for Crops in Emerging Economies

D. Reboot Sensing-based Information and Insurance for Crops in Emerging Economies

E. Remote Sensing-based Information and Intensification for Crops in Efficient Economies

Correct Answer – C. Remote Sensing-based Information and Insurance for Crops in Emerging Economies

Explanation: RIICE, Remote Sensing-based Information and Insurance for Crops in Emerging Economies, is a public-private development partnership project that is working to improve food security by supporting smallholder rice farmers in Southeast Asia through satellite technology and crop yield insurance.

27. The headquarters of Crop Care Federation of India is located in _____________.

A. Lucknow

B. Bengaluru

C. Bhopal

D. New Delhi

E. None of the above

Correct Answer – D. New Delhi

Explanation: The headquarters of Crop Care Federation of India is located in New Delhi. CCFI is a nonprofit, non-commercial organization with its Mission to build a responsible image for the agrochemical industry. It is one of the oldest and foremost associations of the agrochemical companies.

(Agriculture MCQ)

28. What is the required seed rate for Hybrid Rice Cultivation?

A. 20 kg per hectare

B. 50 kg per hectare

C. 1 kg per hectare

D. 300 kg per hectare

E. 5 kg per hectare

Correct Answer – A. 20 kg per hectare

Explanation: 20 kg per hectare is the required seed rate for Hybrid Rice Cultivation. Hybrid rice is grown from hybrid rice seed which is produced by growing an inbred rice variety having sterile pollen which is cross-pollinated with normal pollen from adjacent rice plants of a different inbred variety.

29. With reference to the production of Jute crop , which of the following statements is are correct?

A. Alluvial sandy loam, clay loamy soils are best suited for jute production.

B. The duration of crops is 120 to 140 Days

C. The crop requires 500 mm of water

D. Fibre yield is around 2.0 to 2.5 tonnes per hectare

E. All of the above

Correct Answer – E. All of the above

Explanation: All the above statements are correct. Capsularis jute can grow even in standing water especially towards the latter part of its growth. Olitorius jute will not thrive in standing water. The latter is more drought resistant and is therefore grown on lighter soils.

(Agriculture MCQ)

30. Low irrigation results in low cropping intensity. What is the crop intensity of India?

A. 100%

B. 75%

C. 142%

D. 33%

E. 178%

Correct Answer – C. 142%

Explanation: Low irrigation results in low cropping intensity i.e. 142 per cent as farmers are not able to take a second crop for want of water. Crop Intensity is the ratio of the Total Cropped Area (or the gross cropped area) to the Net Area Sown. Cropping Intensity in India = (Gross Cropped Area ÷Net Area Sown) * 100

31. Which of the following is not an example of Secondary Tillage equipment?

A. Harrows

B. Pulverizers

C. Rotary tillers

D. Cultivators

E. Weeders

Correct Answer – C. Rotary tillers

Explanation: Rotary tillers are an example of Primary Tillage equipment. Equipment that is used to break deeply and loosen the soil to prepare a suitable seedbed may be considered as primary tillage equipment. Secondary tillage equipment includes harrows, pulverizers, cultivators, weeders, and special tools for surface tillage to conserve moisture and destroy weeds.

(Agriculture MCQ)

32. Intercropping of ___________ can be done with Banana.

A. Leguminous vegetables

B. Beetroot

C. Sunnhemp

D. Cucurbitaceous vegetables

E. (a) , (b) &(c)

Correct Answer – E. (a) , (b) &(c)

Explanation: Intercropping of Leguminous vegetables, beetroot, elephant foot yam and sunnhemp can be done with Banana. Growing cucurbitaceous vegetables is avoided. Intercropping is the companion planting method of growing one crop alongside another. The purpose behind intercropping is to increase yields by doubling up on available growing space.

(Agriculture MCQ)

33. Global Forum for Food and Agriculture (GFFA), 2019 was held in which of the following places?

A. Berlin

B. Warsaw

C. Nairobi

D. London

E. Vienna

Correct Answer – A. Berlin

Explanation: Global Forum for Food and Agriculture (GFFA), 2019 was held in Berlin, Germany. It is an international conference that focuses on crucial questions concerning the future of the global agri-food industry. It was held under the title ‘Agriculture Goes Digital – Smart Solutions for Future Farming’.

(Agriculture MCQ)

34 Globally, What is India’s rank in production of fruits & vegetables?

A. First

B. Second

C. Third

D. Fourth

E. None of the above

Correct Answer – B. Second

Explanation: Globally, India is the second largest producer of fruits and vegetables. Largest producer of mango, banana, coconut, cashew, papaya, pomegranate etc. Export growth of fresh fruits and vegetables in term of value is 14% and of processed fruits and vegetables is 16.27%.

(Agriculture MCQ)

35. ___________is the science of growing plants in nutrient solutions.

A. Aquaculture

B. Hydroponics

C. Monoculture

D. Trawling

E. None of the above

Correct Answer – B. Hydroponics

Explanation: Hydroponics is the science of growing plants in nutrient solutions. It is a method of growing plants without using soil (i.e., soil less). This technique instead uses a mineral nutrient solution in a water solvent, allowing the nutrient uptake process to be more efficient than when using soil.

(Agriculture MCQ)

36. Which of the following is not a constituent of solids-not-fat portion of cow milk?

A. Casein

B. Lactose

C. Starch

D. Calcium

E. Phosphorus

Correct Answer – C. Starch

Explanation: Starch is not a constituent of solids-not-fat portion of cow milk. The solids-not-fat portion consists of protein (primarily casein and lactalbumin), carbohydrates (primarily lactose), and minerals (including calcium and phosphorus). Milk also contains significant amounts of riboflavin and other watersoluble vitamins.

(Agriculture MCQ)

37. ____________is defined as the practice of forestry with the object of developing or maintaining a forest of high scenic value.

A. Mixed forestry

B. Aesthetic forestry

C. Extension Forestry

D. Farm Forestry

E. Both (a) & (b)

Correct Answer – B. Aesthetic forestry

Explanation: Aesthetic forestry is defined as the practice of forestry with the object of developing or maintaining a forest of high scenic value. It is a part of Recreation Forestry , which is a practice of forestry with the object of raising flowering trees and shrubs mainly to serve as recreation forests for the urban and rural population.

(Agriculture MCQ)

38. As per analysis of ____________, the total Kharif Cereals production in 2018-19 is likely to decline marginally by 1.71 per cent.

A. National Bulk Handling Corporation

B. Indian Council of Agricultural Research

C. Food and Agriculture Organization

D. National Bank For Agriculture And Rural Development

E. None of the above

Correct Answer – A. National Bulk Handling Corporation

Explanation: As per analysis of National Bulk Handling Corporation (NBHC) the total Kharif Cereals production is likely to decline marginally by 1.71 per cent. According to the first estimate of rabi production in 2018-19, National Bulk Handling Corporation(NBHC), rabi cereals production is expected to decline by 9.91%.

(Agriculture MCQ)

39. Which of the following irrigation type is preferred if the irrigation water contains large amount of sediment?

A. Surface Irrigation

B. Sprinkler Irrigation

C. Drip Irrigation

D. Both (b) &(c)

E. None of the above

Correct Answer – A. Surface Irrigation

Explanation: Surface irrigation is preferred if the irrigation water contains large amount of sediment. The sediments may clog the drip or sprinkler irrigation systems. If the irrigation water contains dissolved salts, drip irrigation is particularly suitable, as less water is applied to the soil than with surface methods.

(Agriculture MCQ)

40. Flowering and fruit development is a critical soil moisture stage of which of the following crops?

A. Onion

B. Peas

C. Potato

D. Cabbage

E. Cucumber

Correct Answer – E. Cucumber

Explanation: Flowering and fruit development is a critical soil moisture stage of Cucumber.

Crops Critical Soil Moisture Stage
Onion Bulb formation and bulb enlargement
Peas Flowering and pod development
Potato Stolon formation, Tuberization and tuber enlargement
Cabbage Head formation and enlargement

(Agriculture MCQ)

Read More-


Share With Your Agri Friends

Leave a Reply