General Agriculture MCQ With Explanation-65

Share With Your Agri Friends

Agriculture MCQ

Agriculture MCQ

1. Selective removal of certain parts of a plant, such as branches, buds, or roots is known as _________?

A. Pruning

B. Brooding

C. Cogging

D. Breeding

E. None of these

Correct Answer – A. Pruning

Explanation: Pruning is a horticultural and silvicultural practice involving the selective removal of certain parts of a plant, such as branches, buds, or roots. Reasons to prune plants include deadwood removal, shaping (by controlling or redirecting growth), improving or sustaining health, reducing risk from falling branches, preparing nursery specimens for transplanting, and both harvesting and increasing the yield or quality of flowers and fruits.

CLICK TO DOWNLOAD=>  Agri Exam Important Agriculture Mcq Pdf Download

2. Which Indian state is the largest Mango producing state?

A Madhya Pradesh

B Karnataka

C Maharashtra

D Uttar Pradesh

E None of these

Correct Answer – D Uttar Pradesh

Explanation: With a share of over 23 per cent, Uttar Pradesh is ranked India’s leading mango producing state as of 2013-14 followed by Andhra Pradesh (15 per cent), Karnataka (9.5 per cent), Telangana (nine per cent) and Bihar (seven per cent) which remained top five states in this regard.

(Agriculture MCQ)

3. According to the National Horticulture Board data, what is the ideal pit size for Banana cultivation?

A 70 cm*70 cm*70 cm

B 50 cm*50 cm*50 cm

C 20 cm*20 cm*20 cm

D 80 cm*80 cm*80 cm

E None of These

Correct Answer – B. 50 cm*50 cm*50 cm

Explanation: For banana cultivation planting is commonly followed in garden system of cultivation. A pit size of 0.5 x 0.5 x 0.5 m. is normally required. Small pits are dug in case of ridges and furrows.

4. Which of the following is a surface irrigation method?

A Basin irrigation

B Border strip irrigation

C Furrow Irrigation

D Surge Irrigation

E All of the above

Correct Answer – E All of the above

Explanation: Surface irrigation is defined as the group of application techniques where water is applied and distributed over the soil surface by gravity. It is by far the most common form of irrigation throughout the world and has been practiced in many areas virtually unchanged for thousands of years.

5. What is a broiler?

A Chickens which are specially raised for development of Comb

B Broilers are chickens which are raised for cross breeding

C It is a chicken which is bred and raised for eggs.

D Broiler is any chicken that is bred specifically for meat

E Both (a) and (b)

Correct Answer – D Broiler is any chicken that is bred specifically for meat

Explanation: Eggs come from hens raised specifically to lay eggs, but chickens that are raised for meat are called “broilers.” These chickens are typically white and are bred specifically for optimal health and size to produce a quality product for the consumer. Broiler chickens are raised in large, open structures called houses, where they roam, explore, eat, and commune with other chickens. Some (including free-range chickens) have varying access to the outdoors, based on farmer preference.

(Agriculture MCQ)

6. Rohu, Catla and Mrigal are the popular Indian species of ________?

A Turtles

B Fishes

C Horse

D Chicken

E None of the above

Correct Answer – B Fishes

Explanation: The Indian major carp, Catla, rohu, and mrigal are the natural inhabitants of the perennial river network of India, Pakistan, and Bangladesh and enjoy a wide distribution. These species are well established in almost all the rivers and reservoirs where they have been transplanted.

(Agriculture MCQ)

7. What should be the pH range of the water for the successful aquaculture?

A 6.5 -9

B 5.5 – 10

C 6.5 -12

D 2.5 – 8

E None of the above

Correct Answer – A 6.5 -9

Explanation: Very high or very low pH values are unsuitable for most aquatic organisms. Young fish and immature stages of aquatic insects are extremely sensitive to pH levels below 5 and may die at these low pH values.

8. “Azotobacter” bacteria is known for biological fixation of which atmospheric gas?

A Oxygen

B Nitrogen

C Carbon Dioxide

D Helium

E Hydrogen

Correct Answer – B Nitrogen

Explanation: Azotobacter is a genus of usually motile, oval or spherical bacteria. They are aerobic, freeliving soil microbes which play an important role in the nitrogen cycle in nature, binding atmospheric nitrogen, which is inaccessible to plants, and releasing it in the form of ammonium ions into the soil (nitrogen fixation).

9. Which is the most abundant mineral on earth’s crust?

A Amphibole

B Limestone

C Mica

D Quartz

E Feldspar

Correct Answer – E Feldspar

Explanation: More than 90% of the crust is composed of silicate minerals. Most abundant silicates are feldspars (plagioclase (39%) and alkali feldspar (12%)). Other common silicate minerals are quartz (12%) pyroxene (11%), amphibole (5%), mica (5%), and clay minerals (5%).

(Agriculture MCQ)

10. “Greenhouse Gas Bulletin” is released by which international organisation?

A Food and Agriculture Organization

B Intergovernmental Panel on Climate Change

C World Meteorological Organisation

D Greenpeace

E None of the above

Correct Answer – C World Meteorological Organisation

Explanation: The World Meteorological Organization (WMO) is the United Nations system’s authoritative voice on weather, climate, and water. Since 2006, the WMO has published an annual Greenhouse Gas Bulletin that reports the latest trends and atmospheric burdens of the most influential, long-lived greenhouse gases.

11. In which year was the Artificial Recharge of Ground Water Advisory Council (ARGWC) constituted?

A 2012

B 2010

C 2008

D 2006

E 2004

Correct Answer – D 2006

Explanation: Government of India constituted Advisory Council on Artificial Recharge to Ground Water in the year 2006 under the Chairmanship of Hon’ble Minister of Water Resources with the main objective of popularizing concept of artificial recharge among stakeholders as well as water managers. The Council is comprised of members from different concerned Central Ministries/ Departments, representatives of State Governments, Public Undertakings, Financial Institutions, representatives of Industries, subject experts/ Farmers/NGO’s.

(Agriculture MCQ)

12. When is the National Farmer’s Day observed in India?

A 13th April

B 30th June

C 12th October

D 23rd December

E 30th September

Correct Answer – D 23rd December

Explanation: Kisan Diwas (Farmer’s Day) is observed every year on 23 December to celebrate the birth anniversary of the fifth Prime Minister and Kisan leader, late Chaudhary Charan Singh. The Farmer’s Day observance is a programme to assess how important is the role of farmers in social and economic development of a country. Chaudhary Charan Singh also framed and implemented the famous Zamindari Abolition Act.

13. 14th meeting of the Conference of the Parties to the Basel Convention (BC COP-14), 9th meeting of the Conference of the Parties to the Rotterdam Convention (RC COP-9) and the 9th meeting of the Conference of the Parties to the Stockholm Convention (SC COP-9) was held recently at?

A Lisbon

B Stockholm

C Geneva

D Montreal

E Paris

Correct Answer – C Geneva

Explanation: In 14th meeting of the Conference of the Parties to the Basel Convention (BC COP-14), the 9th meeting of the Conference of the Parties to the Rotterdam Convention (RC COP-9) and the 9th meeting of the Conference of the Parties to the Stockholm Convention (SC COP-9) was held recently in Geneva, Switzerland. The theme of the meeting was “Clean Planet, Healthy People: Sound Management of Chemicals and Waste”.

(Agriculture MCQ)

14. Which of the following statements is incorrect about Sea Cage Farming?

A Production per unit (m3) in cage culture is 50 times more than shore-based systems

B Recurring expenditure associated with development and maintenance of infrastructure are lower in cage farming compared to shore-based farming practices.

C In Cage farming the flow of water is restricted for better farming of fishes.

D Cage farming can be undertaken in open seas, sheltered bays or lagoons.

E The National Fisheries Development Board (NFDB) has released the Guidelines for Sea Cage Farming in India

Correct Answer – C In Cage farming the flow of water is restricted for better farming of fishes

Explanation: Sea cage culture involves growing fishes in the sea while being enclosed in a net cage which allows free flow of water. It is a production system comprising of a floating frame of varying dimensions and shape, net materials and mooring system, to hold and culture a large number of fishes.

15. The Surajkund International Crafts Mela was recently held in Faridabad, Haryana, which was the partner country of this edition?

A Thailand

B Nepal

C Bhutan

D Myanmar

E Sri Lanka

Correct Answer – A Thailand

Explanation: The Surajkund International Crafts Mela was recently held in Faridabad, Haryana. Maharashtra was the theme state and Thailand was the partner nation country for the Surajkund International Crafts Mela-2019.

(Agriculture MCQ)

16. To avoid fluctuation in yarn price, government has launched a Yarn Bank Scheme, under which interest free corpus fund of up to what amount would be given to the Special Purpose Vehicle (SPV)/Consortium formed by power loom weavers?

A Rs. 1 crore

B Rs. 2 crores

C Rs. 3 crores

D Rs. 50 Lakhs

E None of these

Correct Answer – B Rs. 2 crores

Explanation: To avoid fluctuation in yarn price, government has launched a Yarn Bank with effect from 01.04.2017 to 31.03.2020. The Scheme provides interest free corpus fund up to Rs.2.00 crore to the Special Purpose Vehicle (SPV)/Consortium formed by power loom weavers to enable them to purchase yarn at wholesale rate and give the yarn at reasonable price to the small weavers to avoid middleman and local supplier’s brokerage charge on sales of yarn.

(Agriculture MCQ)

17. As per the 10th agricultural census total number of operational holdings in the country has increased from 138 million in 2010-11 to _____ million in 2015-16.

A 150

B 142

C 146

D 159

E 154

Correct Answer – C 146

Explanation: The total number of land units used for agricultural production has shown a 5% increase in 2015-16 compared to 2010-11. The total number of operational holdings in the country has increased from 138 million in 2010-11 to 146 million in 2015-16.

18. An event INDUS FOOD- II aimed at promoting India as a strong and reliable exporter of food and beverage products to the world was held recently in Greater Noida, what was the theme of the event?

A India: The next Supermarket

B Indian Market, Supermarket

C Indian Villages: Food Supermarket

D India a Supermarket

E World Food Supermarket

Correct Answer – E World Food Supermarket

Explanation: INDUS FOOD-II with the theme of ‘World Food Supermarket’ was held, at India Expo Mart, Greater Noida in the month of January. The event is aimed at promoting India as a strong and reliable exporter of food and beverage products to the world. INDUS FOOD 2019 will promote value addition to India’s agriculture exports and integrate Indian farmers and agricultural products with global value chains.

(Agriculture MCQ)

19. Sikkim recently won which organisation’s Future Policy Gold Award for its achievement of becoming the world’s first totally organic agriculture state?

A Oxfam

B Food and Agriculture Organization

C UNESCO

D World Food Programme

E International Fund for Agricultural Development

Correct Answer – B Food and Agriculture Organization

Explanation: Sikkim has won the UN Food and Agriculture Organization’s (FAO) Future Policy Gold Award for its achievement in becoming the world’s first totally organic agriculture state.

20. Recently which two countries announced to use India as a base to address their food security concerns?

A Brazil and South Africa

B UAE and Saudi Arabia

C Russia and Saudi Arabia

D Japan and Russia

E UAE and Japan

Correct Answer – B UAE and Saudi Arabia

Explanation: Union Commerce Ministry recently announced that the UAE and Saudi Arabia had decided to use India as a base to address their food security concerns. The farm-to-port project will be similar to a special economic zone but in the style of a corporatized farm, where crops would be grown keeping a specific UAE market in mind.

(Agriculture MCQ)

Read More-


Share With Your Agri Friends

Leave a Reply