General Agriculture MCQ With Explanation-66

Share With Your Agri Friends

Agriculture MCQ

Agriculture MCQ

1. Rohu, Catla and Mrigal are the popular Indian species of ________?

A Turtles

B Fishes

C Horse

D Chicken

E Cattle

Correct Answer – B Fishes

Explanation: The Indian major carp, Catla, rohu, and mrigal are the natural inhabitants of the perennial river network of India, Pakistan, and Bangladesh and enjoy a wide distribution. These species are well established in almost all the rivers and reservoirs where they have been transplanted.(Agriculture MCQ )

CLICK TO DOWNLOAD=>  Agri Exam Important Agriculture Mcq Pdf Download

2. What should be the pH range of the water for the successful aquaculture?

A 1.5 – 6

B 5.5 – 10

C 6.5 -9

D 2.5 – 8

E None of these

Correct Answer – C 6.5 -9

Explanation: Very high or very low pH values are unsuitable for most aquatic organisms. Young fish and immature stages of aquatic insects are extremely sensitive to pH levels below 5 and may die at these low pH values.

3. Which one of the following is wrong regarding requirement during the process of Brooding?

A Quality feed supply

B Clean and sanitized water supply

C Proper Ventilation

D Proper temperature requirement i.e. (100oF)

E Appropriate floor space i.e. 0.25 sq. Ft./ chick in 1st week to be increased to 0.50 sq. Ft. by 3rd week

Correct Answer – D Proper temperature requirement i.e. (100oF)

Explanation: All other requirements are correct and temperature requirement is (70-75oF).

4. “Greenhouse Gas Bulletin” is released by which international organisation?

A International Institute for Sustainable Development

B Food and Agriculture Organization

C Intergovernmental Panel on Climate Change

D World Meteorological Organisation

E None of these

Correct Answer – D World Meteorological Organisation

Explanation: The World Meteorological Organization (WMO) is the United Nations system’s authoritative voice on weather, climate, and water. Since 2006, the WMO has published an annual Greenhouse Gas Bulletin that reports the latest trends and atmospheric burdens of the most influential, long-lived greenhouse gases.

(Agriculture MCQ )

5. In which year was the Artificial Recharge of Ground Water Advisory Council (ARGWC) constituted?

A 2012

B 2010

C 2008

D 2006

E 2004

Correct Answer – D 2006

Explanation: Government of India constituted Advisory Council on Artificial Recharge to Ground Water in the year 2006 under the Chairmanship of Hon’ble Minister of Water Resources with the main objective of popularizing concept of artificial recharge among stakeholders as well as water managers. The Council is comprised of members from different concerned Central Ministries/ Departments, representatives of State Governments, Public Undertakings, Financial Institutions, representatives of Industries, subject experts/ Farmers/NGO’s.

6. Swarna, Amrita, Urja, Pusa Tripti and Pusa Gold are variety of which crop?

A Millets

B Wheat

C Mango

D Maize

E None of these

Correct Answer – B Wheat

Explanation: Swarna, Amrita, Urja, Pusa Tripti, Ganga, Rajlakshmi, Rajeshwari, Sonali, Aabha are some of the varieties of the wheat.

7. Which type of soil has the highest water retaining capacity?

A Silt Soil

B Peaty Soil

C Clayey Soil

D Loamy Soil

E None of these

Correct Answer – C Clayey Soil

Explanation: Clay soil has the smallest particles among other type of soils, so it has good water storage qualities. It’s sticky to the touch when wet, but smooth when dry. Due to the tiny size of its particles and its tendency to settle together, little air passes through its spaces. Because it’s also slower to drain, it has a tighter hold on plant nutrients. Clay soil is thus rich in plant food for better growth.

8. Crops which are grown to supplement the yield of the main crops are known as:

A Mulch crops

B Avenue crops

C Augment crops

D Silage crops

E Energy Crops

Correct Answer – C Augment crops

Explanation: Augment crops: Growing sub-groups of crops (augmenting) to maintain the yield of main crop. F. Jowar/Bajara + Cowpea.

(Agriculture MCQ )

9. Banana plant is a ________

A Herb

B Tree

C Root

D Shrub

E None of these

 

Correct Answer – A Herb

Explanation: The banana plant is called a ‘banana tree’ in popular use, but it’s technically regarded as a herbaceous plant (or ‘herb’), not a tree, because the stem does not contain true woody tissue.

10. Which of the following is not a fish?

A Cat fish

B Silver Fish

C Bombay Duck

D Milk Fish

E None of these

Correct Answer – B Silver Fish

Explanation: While all other are types of fish, Silver fish is a small, wingless insect. Its common name derives from the animal’s silvery light grey colour, combined with the fish-like appearance of its movements.

(Agriculture MCQ )

11. In context to soil moisture, what is Permanent Wilting Point (PWP) or Wilting Point?

A Minimal point of soil moisture the plant requires to survive. B Minimal point of soil moisture at which earthworms survive C Soil Moisture at which plants germinate. D Minimum soil moisture below which soil loses its fertility E None of these

Correct Answer – A Minimal point of soil moisture the plant requires to survive

Explanation: Permanent wilting point (PWP) or wilting point (WP) is defined as the minimal point of soil moisture the plant requires not to wilt. If moisture decreases to this or any lower point a plant wilts and can no longer recover its turgidity when placed in a saturated atmosphere for 12 hours.

12. According to the FAO, which Indian state is the highest consumer of fertilizers?

A. West Bengal

B. Uttar Pradesh

C. Haryana

D. Punjab

E. None of these

Correct Answer – B. Uttar Pradesh

Explanation: The consumption of fertilizers varies significantly from state to state. Uttar Pradesh is the highest fertilizer consuming state in the country. However, its per hectare consumption is still less than Punjab and Haryana.

(Agriculture MCQ )

13. Branch of science dealing with the study of fishes is called _________?

A. Troylogy

B. Ichthyology

C. Ethology

D. Hippology

E. None of these

Correct Answer – B. Ichthyology

Explanation: Ichthyology, also known as fish science, is the branch of zoology devoted to the study of fish.

(Agriculture MCQ )

14. Supreme Court imposed a ban on the use of antimony, lithium, mercury, arsenic and lead in the manufacture of _______to prevent air pollution?

A. Skin-lightening creams

B. Compact fluorescent lamps

C. Firecrackers

D. Cement

E. None of these

Correct Answer – C. Firecrackers

Explanation: In 2017 Supreme Court imposed a ban on the use of antimony, lithium, mercury, arsenic and lead in the manufacture of firecrackers to prevent air pollution. The court entrusted the Petroleum and Explosive Safety Organisation(PESO) with the responsibility of ensuring compliance.

15. Which of the following is short day plant?

A. Rice

B. Gram

C. Barley

D. Wheat

E. All of these

Correct Answer – A. Rice

Explanation: A plant that flowers only after being exposed to light periods shorter than a certain critical length, as in early spring or fall. Rice, Chrysanthemums and strawberries are short-day plants.

(Agriculture MCQ )

16. Which element is required for germination of pollen grains?

A. Sulphur

B. Potassium

C. Silicon

D. Boron

E. None of these

Correct Answer – D. Boron

Explanation: Boron influences pollen germination and pollen tube growth.

(Agriculture MCQ )

17. KRIBHCO is a major fertilizer producer in India. Which type of entity is KRIBHCO?

A. Cooperative Society

B. State Government Unit

C. Subsidiary of a Public-Sector Bank

D. Private Entity

E. Public Sector Enterpris

Correct Answer – A. Cooperative Society

Explanation: Krishak Bharati Cooperative Limited (KRIBHCO) is an Indian cooperative society that manufactures fertilizer, mainly urea. It is registered under the Multi-State Cooperative Societies Act 2002, and The Government of India through the Department of Fertilizers was a member of KRIBHCO, but its equity holding was reduced to NIL on 4 July 2013 under the provisions of the MSCS Act 2002. KRIBHCO is not owned nor controlled nor financed by the Government of India / Any State Governments.

18. As per the Socio-Economic Caste Census – 2011 (SECC), around how many households fall under the category- “landless households dependent on manual casual labour for livelihood”?

A. 11.25 crores

B. 2 crores

C. 5 crores

D. 5.40 crores

E. None of these

Correct Answer – D. 5.40 crores

Explanation: According to the Socio-Economic Caste Census – 2011 (SECC), around 5.40 crores households fall under the category- “landless households dependent on manual casual labour for livelihood. This figure is approximately equal to 30.04% of total rural households (17.97 crores).

(Agriculture MCQ )

19. What is the name of protein present in the Wheat?

A. Dystrphin

B. Gluten

C. Elastin

D. Actin

E. Collagen

Correct Answer – B. Gluten

Explanation: Gluten is a composite of storage proteins termed prolamins and stored together with starch in the endosperm (which nourishes the embryonic plant during germination) of various cereal (grass) grains. It is found in wheat, barley, rye, oats, related species.

20. According to the erstwhile Planning Commission, what is the number of Agro-climatic zones in India?

A. 10

B. 17

C. 15

D. 20

E. 12

Correct Answer – C. 15

Explanation: Planning Commission has demarcated the geographical area of India into 15 Agro-climatic regions. The 15 Agro-climatic zones are: Western Himalayan, Eastern Himalayan, Lower Gangetic Plains, Middle Gangetic Plain, Upper Gangetic Plains, Trans-Gangetic Plains, Eastern Plateau and Hills, Central Plateau and Hills, Western Plateau and Hills, Southern Plateau and Hills, East Coast Plains and Hills, West Coast Plains and Ghats, Gujarat Plains and Hills, Western Dry and The Islands region.

(Agriculture MCQ )

21. Which of the following is the edible part of all the cereal crops?

A. Pericarp

B. Aril

C. Mesocarp

D. Endosperm

E. Seed

Correct Answer – D. Endosperm

Explanation: Cereal crops are grown for their edible fruit (grains or caryopses), which are primarily endosperm. In the caryopsis, the thin fruit wall is fused to the seed coat. Therefore, the nutritious part of the grain is the seed and its endosperm. In some cases (e.g. wheat, rice) the endosperm is selectively retained in food processing (commonly called white flour), and the embryo (germ) and seed coat (bran) removed. The processed grain has a lower quality of nutrition. Endosperm thus has an important role within the human diet worldwide.

22. What is the average Gestation period for a buffalo?

A. 100Days

B. 310-330 Days

C. 150-180 Days

D. 280-300 Days

E. None of these

Correct Answer – B. 310-330 Days

Explanation: The gestational period of buffalo is longer than that of cows which is between 310 to 330days.Murray buffalo’s is around 315 days and Swamp buffalo’s is around 330 days.

(Agriculture MCQ )

23. Plants grown in acidic soil are deficient in______

A. Calcium and Manganese

B. Magnesium and Calcium

C. Iron and Manganese

D. Aluminium and Iron

E. None of these

Correct Answer – B. Magnesium and Calcium

Explanation: Plants grown in acid soils can experience a variety of stresses including aluminium (Al), hydrogen (H), and/or manganese (Mn) toxicity, as well as nutrient deficiencies of calcium (Ca) and magnesium (Mg).

24. What is the optimum temperature requirement for Germination in rice?

A. 25-30o C

B. 30-35o C

C. 20-35o C

D. 15-20o C

E. None of these

Correct Answer – C. 20-35o C

Explanation: Rice grows best in areas of warm, humid climate; rice requires temperatures between 20°C and 35°C and a well-distributed rainfall of about 100 cm or irrigation facilities.

(Agriculture MCQ )

25. Generally what type of the Parliamentary government is called Coalition government in India?

A. The government which did not complete its full term of five years

B. When party ruling Union government has less than five government in states

C. When the government does not have majority in both the upper and lower houses of the parliament

D. the government which is marred by coal scams

E. Government formed by many parties, in which no party which has won majority of parliamentary seats on its own.

Correct Answer – E. Government formed by many parties, in which no party which has won majority of parliamentary seats on its own.

Explanation: Government formed by many parties, in which no party which has won majority of parliamentary seats on its own. A coalition government is a cabinet of a parliamentary government in which many or multiple political parties cooperate, reducing the dominance of any one party within that coalition. The usual reason for this arrangement is that no party on its own can achieve a majority in the parliament.

26. Indian Farmers Fertiliser Cooperative Limited, also known as IFFCO, is a small-scale fertiliser cooperative federation based in India which is registered as a Multistate Cooperative Society. Where is its headquarters?

A. Nagpur

B. New Delhi

C. Hissar

D. Bathinda

E. None of these

Correct Answer – B. New Delhi

Explanation: IFFCO has 40,000-member cooperatives. IFFCO has been ranked#37 in top companies in India in 2011 by Fortune India 500 list. It is headquartered in New Delhi.

(Agriculture MCQ )

27. National AQI published by Central Pollution Control Board (CPCB) considers concentration of how many pollutants for determining the index?

A. Five

B. Eight

C. Six

D. Twelve

E. None of these

Correct Answer – B. Eight

Explanation: There are six AQI categories, namely Good, Satisfactory, Moderately polluted, Poor, Very Poor, and Severe. The. AQI considers eight pollutants namely: Particulate Matter (PM 2.5, PM 10), sulphur dioxide (SO2), nitrogen dioxide(NO2), carbon monoxide (CO), ozone (O3), ammonia (NH3) and lead (Pb).

28. Catchment Command Area (CCA) of major irrigation projects must be more than ______

A. 8,000 hectares

B. 12,000 hectares

C. 10,000 hectares

D. 15, 000 hectares

E. 5,000 hectares

Correct Answer – C. 10,000 hectares

Explanation: Irrigation projects are classified into three categories i.e., major, medium & minor based on the command area:
(i) projects with a command area of more than 10,000 hectares are categorised as major irrigation projects.
(ii) projects with command area less than 10,000 hectares but more than 2,000 hectares are categorised as medium irrigation projects,
(iii) projects with a command area of fewer than 2,000 hectares are categorised as minor irrigation projects.

(Agriculture MCQ )

29. Paramparagat Krishi Vikas Yojana (PKVY) has been launched by Government of India to support and promote _____.

A. Terrace farming

B. Commercial farming

C. Organic farming

D. Subsistence farming

E. None of the above

Correct Answer – C. Organic farming

Explanation: Paramparagat Krishi Vikas Yojana (Traditional Farming Improvement Programme) has been launched by Government of India to support and promote organic farming and thereby improving soil health. This will encourage farmers to adopt eco-friendly concept of cultivation and reduce their dependence on fertilizers and agricultural chemicals to improve yields.

30. Which Indian state is the largest producer of Sugarcane?

A. West Bengal

B. Bihar

C. Uttar Pradesh

D. Tamil Nadu

E. Maharashtra

Correct Answer – C. Uttar Pradesh

Explanation: Uttar Pradesh is the largest producer of sugarcane. Sugarcane is a long duration, high water (750-1200mm range rainfall required) and high nutrient demanding crop. India is second largest sugar producer in the world after Brazil.

(Agriculture MCQ )

Read More-


Share With Your Agri Friends

Leave a Reply