General Agriculture MCQ With Explanation-67

Share With Your Agri Friends

Agriculture MCQ

Agriculture MCQ

1. Which recent year was celebrated as the International year of soil?

A. 2014

B. 2013

C. 2017

D. 2015

E. 2016

Correct Answer – D. 2015

Explanation: The International Year of Soils, 2015 was declared by the Sixty-eighth session of the United Nations General Assembly on December 20th, 2013.

2. Which chemical is injected into cattle or buffaloes before milking to have increased milk production?(Agriculture MCQ)

A. Oxytocin

B. Lactocin

C. Triclosan

D. Florfenico

E. Pyrimethamine

Correct Answer – A. Oxytocin

Explanation: Oxytocin is administered to buffalos/ cattle, for increased milk output, while it helps cattle produce more milk, it has severely harmful effects on not just the health of the animals it is injected into, but humans who consume milk that comes from them.

CLICK TO DOWNLOAD=>  Agri Exam Important Agriculture Mcq Pdf Download

3. In context to agriculture what is “Fallow Land”?

A. Fallowing is the process to make the soil rich in phosphorus

B. Agricultural land which is added with organic matter to reduce its acidity.

C. Agricultural field which is water logged before rice cultivation so that soil’s water retention capacity increases

D. Agriculture field which is left unplanted so that the soil’s natural nutrient balance can be restored.

E. None of these

Correct Answer – D. Agriculture field which is left unplanted so that the soil’s natural nutrient balance can be restored

Explanation: Agriculture can deplete the soil, especially when the same crop is planted year after year. Each plant species leeches something from the soil while giving something else back. For instance, soybeans (Glycine max) leave nitrates in the soil while corn (Zea mays) absorbs nitrates. To replenish the chemical composition of soil after annual crops such as these, some farmers and gardeners let their land go fallow — or unplanted — so that the soil’s natural nutrient balance can be restored.

4. Which of the following is not a system under which classification of Agro-forestry System is done?(Agriculture MCQ)

A. Ecological Basis

B. Socio-economic Basis

C. Functional Basis

D. Monetary Basis

E. Structural Basis

Correct Answer – D. Monetary Basis

Explanation: Different types of Agroforestry systems exist in different parts of the world. These systems are highly diverse and complex in character and functions.

1. Structural Basis: Consider the composition of the components; specially refer including spatial admixture of the woody component, vertical stratification or the component mix and temporal arrangement of different components.

2. Functional Basis: This is based on the major function or role of the system; mainly of the woody components (This can be productive or protective).

3. Socio-economic Basis: Consider the level of inputs or management (low input, high input) or intensity/scale or management and commercial goals.

4. Ecological Basis: Take into account the environmental conditions on the assumption that certain types of systems can be more appropriate for certain ecological conditions.

5. Which Constitutional Amendment a Constitutional status to the Panchayati Raj Institutions in India?

A. 90

B. 83

C. 77

D. 73

E. 70

Correct Answer – D. 73

Explanation: The 73rd Constitutional Amendment Act was passed by the Parliament in April 1993. The Amendment provided a Constitutional status to the Panchayati Raj Institutions in India and left no discretion with the State governments in several important matters pertaining to these Institutions. Before the 73rd Amendment was made effective, Article 40 of the original Constitution provided for a Directive to the government to take steps to organise village Panchayats and endow them with the powers and authority as may be necessary to enable them to function as the units of self-government.

6. What is vermiculture? (Agriculture MCQ)

A. Rearing of silkworms for production of silk

B. Care and management of honey bees for the production of honey and wax.

C. Cultivation of earthworms, for decomposition of organic waste

D. Care and management of honey bees for the production of honey and wax.

E. None of the above

Correct Answer – C. Cultivation of earthworms, for decomposition of organic waste

Explanation: Vermiculture is the process of garden composting using worms. Overtime, all organic material naturally goes through the process of decomposition. However, with vermiculture, the process is significantly accelerated. The worms consume the decaying organic material and then flush it out of their system in what is referred to as ‘castings’ or ‘worm manure.’ The worm castings are nutrient rich.

7. Which Indian state is the leading producer of coffee?

A. Meghalaya

B. Andhra Pradesh

C. Karnataka

D. Tamil Nadu

E. Kerala

Correct Answer – C. Karnataka
Explanation: Coffee production in India is dominated in the hill tracts of South Indian states, with Karnataka accounting for approximately 71%, followed by Kerala with 21% and Tamil Nadu 5%.

8. What is the name of the system in which stocking of fishes of different habits in the same pond is done?

A. High land Fish Culture

B. Sharing Fish Culture

C. Composite Fish Culture

D. Mixed Fish Culture

E. Hybrid Fish Culture

Correct Answer – C. Composite Fish Culture

Explanation: The composite fish culture system is a technology developed in India by the Indian Council of Agricultural Research in the 1970s. In this system, of both local and imported fish, a combination of five or six fish species is used in a single fish pond. These species are selected so that they do not compete for food among them by having different types of food habitats. As a result, the food available in all the parts of the pond is used.

9. As per India State of Forest Report (ISFR) 2017 forest cover in India increased by what percent in two years since 2015? (Agriculture MCQ)

A. 4%

B. 1.5%

C. 1%

D. 3%

E. 2.5%

Correct Answer – C. 1%

Explanation: The forest cover in the country has increased by about 1%, according to the biennial State of Forests Report 2017 released by the Forest Survey of India. According to the report, the southern states of Kerala, Andhra Pradesh and Karnataka were among the biggest gainers in terms of forest cover. The increases were attributed primarily to an increase in plantations and conservation efforts.

10. Where is the headquarters of Botanical survey of India?

A. Chennai

B. Bengaluru

C. New Delhi

D. Kolkata

E. West Bengal

Correct Answer – D. Kolkata

Explanation: Botanical Survey of India (BSI), founded 13 February 1890, is Government of India Ministry of Environment, Forest and Climate Change’s organization for survey, research and conservation of plant resources, flora and endangered species of India, including by collecting and maintaining germplasm and gene bank of endangered, patent and vulnerable plant species. It is headquartered in Kolkata, West Bengal.

11. Almost what percent of the country’s net sown area is rainfed?

A. 84%

B. 56%

C. 64%

D. 78%

E. None of these

Correct Answer – D. 78%

Explanation: According to the National Rainfed Area Authority (NRAA) Rainfed agriculture has a prominent role to play in India’s agriculture and economy. India ranks first among the rainfed countries in the world in terms of area but counts amongst the lowest in rainfed yields (<1 ton/ha). As high as 78 Million-hectares accounting for 64 per cent of the country’s net sown area is rainfed.

12. Which Indian state is the largest Soyabean producer in the country? (Agriculture MCQ)

A. Tamil Nadu

B. Maharashtra

C. Rajasthan

D. Madhya Pradesh

E. Uttar Pradesh

Correct Answer – D. Madhya Pradesh

Explanation: Soyabean has been found to be extremely beneficial for those being a diabetic patient or suffering from diabetics. It is basically termed as Kharif Crop India and known to be the fastest growing crop which has numerous health benefits to keep stay healthy and fit. Madhya Pradesh stands unique in the 1st position as the largest producing state of Soyabean in India which said to have global recognition as the state’s majority of revenue and income come from this without a doubt.

13. Which one of the following statements aptly define the term “Taxonomy”?

A. Branch of science concerned with classification, especially of organisms.

B. Study which deals with emotional attributes of animals.

C. Study regarding reproduction in cattle.

D. Branch of zoology concerned with habitat preference among nocturnal organisms.

E. None of these

Correct Answer – A. Branch of science concerned with classification, especially of organisms

Explanation: Taxonomy is the science of naming, describing and classifying organisms and includes all plants, animals and microorganisms of the world.

14. An area where freshwater and salt water meets is called ________

A. Brackish water

B. Saline Water

C. Confluence

D. Ocean

E. None of these

Correct Answer – A. Brackish water

Explanation: Brackish water is water that has more salinity than fresh water, but not as much as seawater. It may result from mixing of seawater with fresh water, as in estuaries.

15. Fertilizers which contribute only one primary plant nutrient to the crops are known as? (Agriculture MCQ)

A. Single fertilizers

B. Straight fertilizers

C. Solitary fertilizers

D. Simple fertilizers

E. None of these

Correct Answer – B. Straight fertilizers

Explanation: Straight fertilizers: Straight fertilizers are those which supply only one primary plant nutrient, namely nitrogen or phosphorus or potassium. e.g. Urea, ammonium sulphate, potassium chloride and potassium sulphate.

16. Soil consists of different layers which are often known as ______

A. Slab

B. Profile

C. Horizon

D. Sphere

E. None of these

Correct Answer – C. Horizon

Explanation: Soil is made up of distinct layers, called horizons. Each layer has its own characteristics that make it different from the other layers. These characteristics play a very important role in what the soil is used for and why it is important.

17. Krishak Bharati Cooperative Limited (KRIBHCO) is headquartered at?

A Nagpur

B Meerut

C Jalandhar

D Noida

E None of these

Correct Answer – D Noida

Explanation: Krishak Bharati Cooperative Ltd (KRIBHCO) is a Multi-State Cooperative Society deemed to be registered under the Multi-State Cooperative Societies (MSCS) Act, 2002. The main corporate office KRIBHCO Bhawan is in Noida, Uttar Pradesh.

18. In India, a “fishing ban” or a seasonal ban is imposed during monsoon on fishing activities to conserve fisheries resources and to protect fish wealth while commercially important species breed. What is the duration of fishing ban in India? (Agriculture MCQ)

A 55 days

B 74 days

C 61 days

D 35 days

E 47 days

Correct Answer – C 61 days

Explanation: Fish culture is an intrinsic part of the livelihoods in southern states. During monsoon a fishing ban is imposed on fishing activities. The key objective of this “seasonal ban i.e. fishing holiday” is to protect fish wealth while commercially important species breed. Every year, large fishing boats do not venture into the sea for 61 days during the ban to allow fish spawning. Though breeding takes place throughout the year, the peak for several commercially important species is during

fishing ban. Despite a ban an active fishing during the monsoon period, a good deal of ichthyofaunal biodiversity is evident in the fish landings and recovery of fish stock. Therefore, about 61 days ban on fishing is imposed and major reason is seasonal ban to conserve fisheries resources.

19. Which of the following is a method to determine age of a tree?

A Width of leaf measurement

B Annual rings

C O2 discharge rate

D CO2 discharge rate

E Measuring transpiration rate.

Correct Answer – B Annual rings

Explanation: The branches and the trunks of trees have unique rings inside them, which can be seen if by cutting a transverse section of a tree. These rings appear as alternating rings of dark and light shaded wood. You can find out the age of a tree by counting the number of dark rings.

20. National Horticulture Mission (NHM) was started in which year?

A 2005

B 2002 

C 2016

D 2015

E None of the above

Correct Answer – A 2005

Explanation: National Horticulture Mission (NHM) is an Indian horticulture Scheme promoted by Government of India. It was launched under the 10th five-year plan in the year 2005-06.

21. _____ was the first Indian city to have its Municipal Corporation? (Agriculture MCQ)

A New Delhi

B Bengaluru (Bangalore)

C Mumbai (Bombay)

D Chennai (Madras)

E None of these

Correct Answer – D Chennai (Madras)

Explanation: Municipalities in India came into being in the British era. The first of the municipalities in India was in the city of Chennai as the Municipal Corporation in the year 1688.

22. Bhadawari, Surti and Jaffrabadi are the popular breeds of ________

A Cattle

B Camel

C Buffalo

D Sheep

E None of these

Correct Answer – C Buffalo

Explanation: Buffalo species is thought to have originated in India. Present-day buffaloes in India are the descendants of Bos arni found in north-eastern parts of India, particularly in Assam. The two main types of buffaloes in India are categorised into river or swamp types. They are both called Bubalus bubalis, also known as water buffalo. Murrah, Bhadawari, Surti and Jaffrabadi are some of the high yielding breeds of buffalo.

23. Who is known as the father of hybrid cotton in India?

A G.H. Kush

B Ashish Dutta

C T.S. Venkataraman

D C.T. Patel

E None of these

Correct Answer – D C.T. Patel

Explanation: Chandrakant T. Patel, (11 July 1917 – 25 December 1990) was a cotton scientist, who developed the first commercial cotton hybrid, known as Hybrid-4 (Sankar-4), in 1970.

24. Drip irrigation is most suitable for cultivation of? (Agriculture MCQ)

A Rice

B Fruit crops

C Oil–seed crops

D Wheat

E None of these

Correct Answer – B Fruit crops

Explanation: Surface irrigation can be used for all types of crops. Sprinkler and drip irrigation, because of their high capital investment per hectare, are mostly used for high value cash crops, such as fruit trees. They are seldom used for the lower value staple crops. Drip irrigation is suited to irrigating individual plants or trees or row crops such as vegetables and fruits. It is not suitable for close growing crops (e.g. rice).

25. _______ is a system in which food crops are grown in lanes formed by hedge rows of trees or shrubs?

A Aromatic cropping

B Nursing cropping

C Silage cropping

D Alley Cropping

E None of these

Correct Answer – D Alley Cropping

Explanation: Alley Cropping is planting rows of trees at wide spacing’s with a companion crop grown in the alleyways/ lanes between the rows. Alley cropping can diversify farm income, improve crop production and provide protection and conservation benefits to crops.

26. Litchi plants are commercially multiplied (propagated) by which of the following techniques? (Agriculture MCQ)

A. Veneer Grafting

B. Grafting

C. Air Layering

D. Budding

E. None of these

Correct Answer – C. Air Layering

Explanation: Litchi is commercially propagated through air layering. For this purpose, straight growing, one-year-old shoots are selected.

27. What is the total feed required to obtain marketable weight in broiler (chicken raised for meat)? (Agriculture MCQ)

A. 3.5 Kg

B. 7.2 Kg

C. 2.5 Kg

D. 6.5 Kg

E. None of these

Correct Answer – A. 3.5 Kg

Explanation: Feed requires to obtain marketable weight in broiler is 3.5 Kg(starter 1 Kg. and finisher 2.5 Kg.) for 35-40 days and weight about 1.5 to 1.7 Kg.

28. World Water Day is observed on _______

A. March 22

B. February 08

C. February 12

D. January 23

E. None of these

Correct Answer – A. March 22

Explanation: World Water Day is an annual observance day on 22 March to highlight the importance of freshwater. It is also used to advocate for the sustainable management of freshwater resources.

29. The color of Red soil is red due to the presence of the which of the following oxides? (Agriculture MCQ)

A. Ferric

B. Aluminium

C. Phosphorus

D. Calcium

E. None of them

Correct Answer – A. Ferric

Explanation: Red Soil’s colour is mainly due to the presence of ferric oxides occurring as thin coatings on the soil particles.

30. The National Tiger Conservation Authority under the Ministry of Environment, Forests and Climate Change is a which type of body? (Agriculture MCQ)

A. Executive body

B. Statutory body

C. Quasi – Judicial body

D. Constitutional body

E. None of these

Correct Answer – B. Statutory body

Explanation: The National Tiger Conservation Authority (NTCA) is a statutory body of the Ministry, with an overarching supervisory / coordination role, performing functions as provided in the Wildlife (Protection) Act, 1972. It aims at strengthening tiger conservation in the country by retaining an oversight through advisories/normative guidelines, based on appraisal of tiger status, ongoing conservation initiatives and recommendations of specially constituted Committees.

Read More-


Share With Your Agri Friends

Leave a Reply