General Agriculture MCQ With Explanation-68

Share With Your Agri Friends

Agriculture MCQ

Agriculture MCQ

1. First Krishi Vigyan Kendra was established at _____________

A. Dehradun

B. Lucknow

C. Gandhinagar

D. Puducherry

E. None of these

Correct Answer – D. Puducherry

Explanation: The first KVK, on a pilot basis, was established in 1974 at Puducherry (Pondicherry) under the administrative control of the Tamil Nadu Agricultural University, Coimbatore.

2. What are poultry birds which are raised for egg production called?

A. Layers

B. Turkey

C. Incubators

D. Hatchers

E. None of these

Correct Answer – A. Layers

Explanation: The poultry birds which are raised for egg production are called layer poultry. Commercial hen generally starts laying eggs at the age of 12-20 weeks. They start laying eggs regularly at their 25 weeks of age.

3. In order to promote the participation of students in agricultural business, Student scheme is being run, under which practical experience of agriculture is provided to undergraduate students, what does “E” stand for in READY?(Agriculture MCQ)

A. Export

B. Empowerment

C. Enlightenment

D. Entrepreneurship

E. Employment

Correct Answer – D. Entrepreneurship

Explanation: In order to promote the participation of students in agricultural business, Student READY (Rural Entrepreneurship Awareness Development Yojana) scheme is being run, under which practical experience of agriculture and entrepreneurship is provided to undergraduate students.

4. Which Indian state is the largest producer of Jute?

A. Odisha

B. West Bengal

C. Karnataka

D. Kerala

E. None of these

Correct Answer – B. West Bengal

Explanation: West Bengal is India’s single largest raw jute cultivator producing almost 75 % of the crop in Nadia, Dinajpur, Murshidabad and North 24 Parganas districts.

5. The Ministry of Tribal Affairs (MoTA) in the month of February added nine Minor Forest Produce (MFP) items to its Minimum Support Price (MSP) for MFP scheme, the total number of MFPs in the list now stands at?(Agriculture MCQ)

A. 35

B. 53

C. 65

D. 49

E. None of these

Correct Answer – D. 49

Explanation: The Ministry of Tribal Affairs (MoTA) in the month of February added nine Minor Forest Produce (MFP) items to its minimum support price (MSP) for MFP scheme. The ministry, added these items, thereby taking the total number of MFPs covered under the list to 49. The nine new items are:Bakul (dried bark), Kutaj (dried bark), Noni/Aal (dried fiuits), Sonapatha/Syonak pods, Chanothi seeds, Kalihari (dried tubers), Makoi (dried fiuits), Apang plant and Sugandhrnantri roots/tubers.

The MSP for MFP scheme was started by the Centre in 2013 to ensure fair and remunerative prices to MFP gatherers. The total outlay for the scheme is Rs 967 crore as Centre’s share for the planned period (2013-14 to 2016-17).

6. Agricultural and Processed Food Products Export Development Authority (APEDA), which is mandated with export promotion of scheduled products including fruits, vegetables, poultry, meat, dairy etc, functions under which ministry? (Agriculture MCQ)

A. Ministry of Consumer Affairs, Food and Public Distribution

B. Ministry of Food Processing Industries

C. Ministry of Agriculture and Farmers Welfare

D. Ministry of Commerce and Industry

E. None of these

Correct Answer – D. Ministry of Commerce and Industry

Explanation: Agricultural and Processed Food Products Export Development Authority (APEDA), under the Ministry of Commerce and Industry is mandated with export promotion of scheduled products including fruits, vegetables, poultry, meat, dairy- a host of items that come within the ambit of cooperative.

7. Which IT major recently launched a new e-commerce platform ‘re-weave.in’ under project ReWeave to aid handloom weavers?

A. Infosys

B. Microsoft

C. IBM

D. Wipro

E. None of these

Correct Answer – B. Microsoft

Explanation: Microsoft India launched a new e-commerce platform ‘re-weave.in’ under project ReWeave to aid handloom weavers.

8. Where was a mega Agriculture Expo called “Krishi Kumbh-2018” recently held which is aimed at promoting modern techniques and diversification in agriculture to help in doubling farmer’s income? (Agriculture MCQ)

A. Nagpur, Maharashtra

B. Asansol, West Bengal

C. Motihari, Bihar

D. Satna, Madhya Pradesh

E. None of these

Correct Answer – C. Motihari, Bihar

Explanation: Union Agriculture Minister Radha Mohan Singh along with Bihar Governor LaljiTandon inaugurated the 3-day long KrishiKumbhMela in Motihari, Bihar to promoting modern techniques and diversification in agriculture to help in doubling farmer’s income.

9. Name the portal which is an environmental single window hub for Environment, Forest, Wildlife and other clearances launched by Ministry of Environment, Forest and Climate Change (MOEFCC)?

A. UNATTI

B. NIVARAN

C. PAHAL

D. PARIVESH

E. None of these

Correct Answer – D. PARIVESH

Explanation: PARIVESH (Pro-Active and Responsive facilitation by Interactive, Virtuous and Environmental Single-window Hub) is an environmental single window hub for Environment, Forest, Wildlife and other clearances. This Single-Window Integrated Environmental Management System has been developed in pursuance of the spirit of ‘Digital India’ and capturing the essence of Minimum Government and Maximum Governance.

10. The Government with a view to enhance the production and productivity in agriculture sector, announces Agriculture Credit Flow Targets every year and these targets have consistently been surpassed by the Banks, the Agriculture Credit Flow Target for 2018-19 has been fixed at?

A. Rs. 20,00,000 crores

B. Rs. 11,00,000 crores

C. Rs. 19,00,000 crores

D. Rs. 18,00,000 crores

E. None of these

Correct Answer – B. Rs. 11,00,000 crores

Explanation: The Government with a view to enhance the production and productivity in agriculture sector, announces Agriculture Credit Flow Targets every year and these targets have consistently been surpassed by the Banks. The Agriculture Credit Flow Target for 2018-19 has been fixed at Rs, 11,00,000 crore and against this target, as reported by NABARD, the disbursement by Banks till September, 2018 is Rs. 6,45,205 crores.

11. Consider the following statements regarding climatic conditions required for cultivation of PearlMillet/ Bajra.(Agriculture MCQ)

I. Bajra is grown as kharif crop in North India and as summer crop in Tamil Nadu, Karnataka under irrigation.

II. It can withstand drought to a greater extent.

III. The optimum temperature range for the growth of bajra is less than 30o C (between 20- 28 degree Celsius).

Which of the above statements are correct?

A Both I and III

B Both II and III

C Both I and II

D Only I

E All of the above

Correct Answer – E All of the above

Explanation: Climatic requirements for Bajra/ Pearl Millet

i. Bajra crop comes up well in warm weather and dry climate.

ii. It can withstand drought to a greater extent

iii. The crop is suitable for areas with annual rainfall of 40 – 75 cm. It cannot grow in saturated soils

iv. During vegetative growth of the crop moist weather is useful.

v. The rainfall at flowering time is harmful as it washes off the pollenand results in poor seed setting.

vi. The crop does best under conditions of light showers followed bybright sunshine

vii. Usually bajra is grown in those areas where it is not possible to growsorghum because of high temperature and low rainfall.

viii. Bajra is grown as kharif crop in North India and as summer crop inTamil Nadu, Karnataka and Punjab under irrigation.

ix. The optimum temperature range for the growth of bajra is between20 and 28 degree – Celsius.

12. Consider the following statements regarding system of governance in the Panchayat Raj set up.

i. Single tier system of local self-government at the village level

ii. Two tier system of local self-government at the village and block level

iii. Three tier structure of local self-government at village, block and district level

iv. It is multi-level structure under state government set -up and functions in various zones of a particular state.

Which of the above statement is/ are correct?

A Only IV B Only III C Only II D Only I E None of these

Correct Answer – B Only III

Explanation: In India, the Panchayati Raj now functions as a system of governance in which gram panchayats are the basic units of local administration. The system has three levels: Gram Panchayat (village level), Mandal Parishad or Block Samiti or Panchayat Samiti (block level), and Zila Parishad (district level).

13. According to the India State of Forest Report (ISFR) 2015, maximum increase in the forest cover has been observed in which state?(Agriculture MCQ)

A Karnataka

B Tamil Nadu

C Maharashtra

D Odisha E None of these

Correct Answer – B Tamil Nadu

Explanation: According to the India State of Forest Report (ISFR) 2015. The maximum increase in forest cover has been observed in Tamil Nadu – 2, 501 Sq. km, followed by Kerala – 1, 317 Sq. km and Jammu & Kashmir – 450 Sq. km. Madhya Pradesh has the largest forest cover of 77, 462 Sq. km in the country, followed by Arunachal Pradesh.


Share With Your Agri Friends