General Agriculture MCQ With Explanation-69

Share With Your Agri Friends

Agriculture MCQ

1. What is the name of protein present in the Wheat?(Agriculture MCQ )

A. Dystrphin

B. Gluten

C. Elastin

D. Actin

E. Collagen

Correct Answer – B. Gluten

Explanation: Gluten is a composite of storage proteins termed prolamins and stored together with starch in the endosperm (which nourishes the embryonic plant during germination) of various cereal (grass) grains. It is found in wheat, barley, rye, oats, related species.

2. According to the erstwhile Planning Commission, what is the number of Agro-climatic zones in India?

A. 10

B. 17

C. 15

D. 20

E. 12

Correct Answer – C. 15

Explanation: Planning Commission has demarcated the geographical area of India into 15 Agro-climatic regions. The 15 Agro-climatic zones are: Western Himalayan, Eastern Himalayan, Lower Gangetic Plains, Middle Gangetic Plain, Upper Gangetic Plains, Trans-Gangetic Plains, Eastern Plateau and Hills, Central Plateau and Hills, Western Plateau and Hills, Southern Plateau and Hills, East Coast Plains and Hills, West Coast Plains and Ghats, Gujarat Plains and Hills, Western Dry and The Islands region.

CLICK TO DOWNLOAD=>  Agri Exam Important Agriculture Mcq Pdf Download

3. Which of the following is the edible part of all the cereal crops?(Agriculture MCQ )

A. Pericarp

B. Aril

C. Mesocarp

D. Endosperm

E. Seed

Correct Answer – D. Endosperm

Explanation: Cereal crops are grown for their edible fruit (grains or caryopses), which are primarily endosperm. In the caryopsis, the thin fruit wall is fused to the seed coat. Therefore, the nutritious part of the grain is the seed and its endosperm. In some cases (e.g. wheat, rice) the endosperm is selectively retained in food processing (commonly called white flour), and the embryo (germ) and seed coat (bran) removed. The processed grain has a lower quality of nutrition. Endosperm thus has an important role within the human diet worldwide.

4. What is the average Gestation period for a buffalo?

A. 100Days

B. 310-330 Days

C. 150-180 Days

D. 280-300 Days

Correct Answer – B. 310-330 Days

Explanation: The gestational period of buffalo is longer than that of cows which is between 310 to 330days. Murray buffalo’s is around 315 days and Swamp buffalo’s is around 330 days.

5. Plants grown in acidic soil are deficient in______(Agriculture MCQ )

A. Calcium and Manganese

B. Magnesium and Calcium

C. Iron and Manganese

D. Aluminium and Iron

Correct Answer – B. Magnesium and Calcium

Explanation: Plants grown in acid soils can experience a variety of stresses including aluminium (Al), hydrogen (H), and/or manganese (Mn) toxicity, as well as nutrient deficiencies of calcium (Ca) and magnesium (Mg).

6. What is the optimum temperature requirement for Germination in rice?

A. 25-30 o C

B. 30-35 o C

C. 20-35 o C

D. 15-20 o C

Correct Answer – C. 20-35 o C

Explanation: Rice grows best in areas of warm, humid climate; rice requires temperatures between 20°C and 35°C and a well-distributed rainfall of about 100 cm or irrigation facilities.

7. Generally what type of the Parliamentary government is called Coalition government in India?(Agriculture MCQ )

A. The government which did not complete its full term of five years

B. When party ruling Union government has less than five government in states

C. When the government does not have majority in both the upper and lower houses of the parliament

D. the government which is marred by coal scams

E. Government formed by many parties, in which no party which has won majority of parliamentary seats on its own.

Correct Answer – E. Government formed by many parties, in which no party which has won majority of parliamentary seats on its own.

Explanation: Government formed by many parties, in which no party which has won majority of parliamentary seats on its own. A coalition government is a cabinet of a parliamentary government in which many or multiple political parties cooperate, reducing the dominance of any one party within that coalition. The usual reason for this arrangement is that no party on its own can achieve a majority in the parliament.

8. Indian Farmers Fertiliser Cooperative Limited, also known as IFFCO, is a small-scale fertiliser cooperative federation based in India which is registered as a Multistate Cooperative Society. Where is its headquarters?

A. Nagpur

B. New Delhi

C. Hissar

D. Bathinda

E. None of these

Correct Answer – B. New Delhi

Explanation: IFFCO has 40,000-member cooperatives. IFFCO has been ranked#37 in top companies in India in 2011 by Fortune India 500 list. It is headquartered in New Delhi.

9. National AQI published by Central Pollution Control Board (CPCB) considers concentration of how many pollutants for determining the index?(Agriculture MCQ )

A. Five

B. Eight

C. Six

D. Twelve

E. None of these

Correct Answer – B. Eight

Explanation: There are six AQI categories, namely Good, Satisfactory, Moderately polluted, Poor, Very Poor, and Severe. The. AQI considers eight pollutants namely: Particulate Matter (PM 2.5, PM 10), sulphur dioxide (SO2), nitrogen dioxide(NO2), carbon monoxide (CO), ozone (O3), ammonia (NH3) and lead (Pb).

10. Catchment Command Area (CCA) of major irrigation projects must be more than ______

A. 8,000 hectares

B. 12,000 hectares

C. 10,000 hectares

D. 15, 000 hectares

E. 5,000 hectares

Correct Answer – C. 10,000 hectares

Explanation: Irrigation projects are classified into three categories i.e., major, medium & minor based on the command area:

(i) projects with a command area of more than 10,000 hectares are categorised as major irrigation projects.

(ii) projects with command area less than 10,000 hectares but more than 2,000 hectares are categorised as medium irrigation projects,

(iii) projects with a command area of fewer than 2,000 hectares are categorised as minor irrigation projects.

11. Paramparagat Krishi Vikas Yojana (PKVY) has been launched by Government of India to support and promote _____.(Agriculture MCQ )

A. Terrace farming

B. Commercial farming

C. Organic farming

D. Subsistence farming

E. None of the above

Correct Answer – C. Organic farming

Explanation: Paramparagat Krishi Vikas Yojana (Traditional Farming Improvement Programme) has been launched by Government of India to support and promote organic farming and thereby improving soil health. This will encourage farmers to adopt eco-friendly concept of cultivation and reduce their dependence on fertilizers and agricultural chemicals to improve yields.

12. Which Indian state is the largest producer of Sugarcane?

A. West Bengal

B. Bihar

C. Uttar Pradesh

D. Tamil Nadu

E. Maharashtra

Correct Answer – C. Uttar Pradesh

Explanation: Uttar Pradesh is the largest producer of sugarcane. Sugarcane is a long duration, high water (750-1200mm range rainfall required) and high nutrient demanding crop. India is second largest sugar producer in the world after Brazil.

13. Which recent year was celebrated as the International year of soil?(Agriculture MCQ )

A. 2014

B. 2013

C. 2017

D. 2015

E. 2016

Correct Answer – D. 2015

Explanation: The International Year of Soils, 2015 was declared by the Sixty-eighth session of the United Nations General Assembly on December 20th, 2013.

14. Which chemical is injected into cattle or buffaloes before milking to have increased milk production?

A. Oxytocin

B. Lactocin

C. Triclosan

D. Florfenico

E. Pyrimethamine

Correct Answer – A. Oxytocin

Explanation: Oxytocin is administered to buffalos/ cattle, for increased milk output, while it helps cattle produce more milk, it has severely harmful effects on not just the health of the animals it is injected into, but humans who consume milk that comes from them.

15. In context to agriculture what is “Fallow Land”?

A. Fallowing is the process to make the soil rich in phosphorus

B. Agricultural land which is added with organic matter to reduce its acidity.

C. Agricultural field which is water logged before rice cultivation so that soil’s water retention capacity increases

D. Agriculture field which is left unplanted so that the soil’s natural nutrient balance can be restored.

Correct Answer – D. Agriculture field which is left unplanted so that the soil’s natural nutrient balance can be restored

Explanation: Agriculture can deplete the soil, especially when the same crop is planted year after year. Each plant species leeches something from the soil while giving something else back. For instance, soybeans (Glycine max) leave nitrates in the soil while corn (Zea mays) absorbs nitrates. To replenish the chemical composition of soil after annual crops such as these, some farmers and gardeners let their land go fallow — or unplanted — so that the soil’s natural nutrient balance can be restored.

16. Which of the following is not a system under which classification of Agro-forestry System is done?

A. Ecological Basis

B. Socio-economic Basis

C. Functional Basis

D. Monetary Basis

E. Structural Basis

Correct Answer – D. Monetary Basis

Explanation: Different types of Agroforestry systems exist in different parts of the world. These systems are highly diverse and complex in character and functions.

1. Structural Basis: Consider the composition of the components; specially refer including spatial admixture of the woody component, vertical stratification or the component mix and temporal arrangement of different components.

2. Functional Basis: This is based on the major function or role of the system; mainly of the woody components (This can be productive or protective).

3. Socio-economic Basis: Consider the level of inputs or management (low input, high input) or intensity/scale or management and commercial goals.

4. Ecological Basis: Take into account the environmental conditions on the assumption that certain types of systems can be more appropriate for certain ecological conditions.

17. Which Constitutional Amendment a Constitutional status to the Panchayati Raj Institutions in India?

A. 90

B. 83

C. 77

D. 73

E. 70

Correct Answer – D. 73

Explanation: The 73rd Constitutional Amendment Act was passed by the Parliament in April 1993. The Amendment provided a Constitutional status to the Panchayati Raj Institutions in India and left no discretion with the State governments in several important matters pertaining to these Institutions. Before the 73rd Amendment was made effective, Article 40 of the original Constitution provided for a Directive to the government to take steps to organise village Panchayats and endow them with the powers and authority as may be necessary to enable them to function as the units of self-government.

18. What is vermiculture?

A. Rearing of silkworms for production of silk

B. Care and management of honey bees for the production of honey and wax.

C. Cultivation of earthworms, for decomposition of organic waste

D. Care and management of honey bees for the production of honey and wax.

Correct Answer – C. Cultivation of earthworms, for decomposition of organic waste

Explanation: Vermiculture is the process of garden composting using worms. Overtime, all organic material naturally goes through the process of decomposition. However, with vermiculture, the process is significantly accelerated. The worms consume the decaying organic material and then flush it out of their system in what is referred to as ‘castings’ or ‘worm manure.’ The worm castings are nutrient rich.

19. Which Indian state is the leading producer of coffee?(Agriculture MCQ )

A. Meghalaya

B. Andhra Pradesh

C. Karnataka

D. Tamil Nadu

E. Kerala

Correct Answer – C. Karnataka

Explanation: Coffee production in India is dominated in the hill tracts of South Indian states, with Karnataka accounting for approximately 71%, followed by Kerala with 21% and Tamil Nadu 5%.

20. What is the name of the system in which stocking of fishes of different habits in the same pond is done?

A. High land Fish Culture

B. Sharing Fish Culture

C. Composite Fish Culture

D. Mixed Fish Culture

E. Hybrid Fish Culture

Correct Answer – C. Composite Fish Culture

Explanation: The composite fish culture system is a technology developed in India by the Indian Council of Agricultural Research in the 1970s. In this system, of both local and imported fish, a combination of five or six fish species is used in a single fish pond. These species are selected so that they do not compete for food among them by having different types of food habitats. As a result, the food available in all the parts of the pond is used.
 
21. Where is the headquarters of Botanical survey of India?(Agriculture MCQ )

A. Chennai

B. Bengaluru

C. New Delhi

D. Kolkata

E. West Bengal

Correct Answer – D. Kolkata

Explanation: Botanical Survey of India (BSI), founded 13 February 1890, is Government of India Ministry of Environment, Forest and Climate Change’s organization for survey, research and conservation of plant resources, flora and endangered species of India, including by collecting and maintaining germplasm and gene bank of endangered, patent and vulnerable plant species. It is headquartered in Kolkata, West Bengal.

22. Almost what percent of the country’s net sown area is rainfed?

A. 84%

B. 56%

C. 64%

D. 78%

Correct Answer – D. 78%

Explanation: According to the National Rainfed Area Authority (NRAA) Rainfed agriculture has a prominent role to play in India’s agriculture and economy. India ranks first among the rainfed countries in the world in terms of area but counts amongst the lowest in rainfed yields (<1 ton/ha). As high as 78 Million-hectares accounting for 64 per cent of the country’s net sown area is rainfed.

23. Which Indian state is the largest Soyabean producer in the country?(Agriculture MCQ )

A. Tamil Nadu

B. Maharashtra

C. Rajasthan

D. Madhya Pradesh

E. Uttar Pradesh

Correct Answer – D. Madhya Pradesh

Explanation: Soyabean has been found to be extremely beneficial for those being a diabetic patient or suffering from diabetics. It is basically termed as Kharif Crop India and known to be the fastest growing crop which has numerous health benefits to keep stay healthy and fit. Madhya Pradesh stands unique in the 1stposition as the largest producing state of Soyabean in India which said to have global recognition as the state’s majority of revenue and income come from this without a doubt.

24. Which one of the following statements aptly define the term “Taxonomy”?

A. Branch of science concerned with classification, especially of organisms.

B. Study which deals with emotional attributes of animals.

C. Study regarding reproduction in cattle.

D. Branch of zoology concerned with habitat preference among nocturnal organisms.

Correct Answer – A. Branch of science concerned with classification, especially of organisms

Explanation: Taxonomy is the science of naming, describing and classifying organisms and includes all plants, animals and microorganisms of the world.

25. An area where freshwater and salt water meets is called ________ (Agriculture MCQ )

A. Brackish water

B. Saline Water

C. Confluence

D. Ocean

Correct Answer – A. Brackish water

Explanation: Brackish water is water that has more salinity than fresh water, but not as much as seawater. It may result from mixing of seawater with fresh water, as in estuaries.

26. Fertilizers which contribute only one primary plant nutrient to the crops are known as?

A. Single fertilizers

B. Straight fertilizers

C. Solitary fertilizers

D. Simple fertilizers

E. None of these

Correct Answer – B. Straight fertilizers

Explanation: Straight fertilizers: Straight fertilizers are those which supply only one primary plant nutrient, namely nitrogen or phosphorus or potassium. e.g. Urea, ammonium sulphate, potassium chloride and potassium sulphate.

27. Soil consists of different layers which are often known as ______ (Agriculture MCQ )

A. Slab

B. Profile

C. Horizon

D. Sphere

Correct Answer – C. Horizon

Explanation: Soil is made up of distinct layers, called horizons. Each layer has its own characteristics that make it different from the other layers. These characteristics play a very important role in what the soil is used for and why it is important.

28. Krishak Bharati Cooperative Limited (KRIBHCO) is headquartered at?

A Nagpur

B Meerut

C Jalandhar

D Noida 

Correct Answer – D Noida

Explanation: Krishak Bharati Cooperative Ltd (KRIBHCO) is a Multi-State Cooperative Society deemed to be registered under the Multi-State Cooperative Societies (MSCS) Act, 2002. The main corporate office KRIBHCO Bhawan is in Noida, Uttar Pradesh.

29. In India, a “fishing ban” or a seasonal ban is imposed during monsoon on fishing activities to conserve fisheries resources and to protect fish wealth while commercially important species breed. What is the duration of fishing ban in India?

A 55 days

B 74 days

C 61 days

D 35 days

E 47 days

Correct Answer – C 61 days

Explanation: Fish culture is an intrinsic part of the livelihoods in southern states. During monsoon a fishing ban is imposed on fishing activities. The key objective of this “seasonal ban i.e. fishing holiday” is to protect fish wealth while commercially important species breed. Every year, large fishing boats do not venture into the sea for 61 days during the ban to allow fish spawning. Though breeding takes place throughout the year, the peak for several commercially important species is during fishing ban. Despite a ban an active fishing during the monsoon period, a good deal of ichthyofaunal biodiversity is evident in the fish landings and recovery of fish stock. Therefore, about 61 days ban on fishing is imposed and major reason is seasonal ban to conserve fisheries resources.

30. Which of the following is a method to determine age of a tree?(Agriculture MCQ )

A Width of leaf measurement

B Annual rings

C O2 discharge rate

D CO2 discharge rate

E Measuring transpiration rate.

Correct Answer – B Annual rings

Explanation: The branches and the trunks of trees have unique rings inside them, which can be seen if by cutting a transverse section of a tree. These rings appear as alternating rings of dark and light shaded wood. You can find out the age of a tree by counting the number of dark rings.

31. National Horticulture Mission (NHM) was started in which year?

A 2005

B 2002

C 2016

D 2015

E None of the above 

Correct Answer – A 2005

Explanation: National Horticulture Mission (NHM) is an Indian horticulture Scheme promoted by Government of India. It was launched under the 10th five-year plan in the year 2005-06.

Read more-


Share With Your Agri Friends

Leave a Reply