General Agriculture MCQ With Explanation-70

Share With Your Agri Friends

Agriculture MCQ

1. What is the total feed required to obtain marketable weight in broiler (chicken raised for meat)?(Agriculture MCQ)

A. 3.5 Kg

B. 7.2 Kg

C. 2.5 Kg

D. 6.5 Kg 

Correct Answer – A. 3.5 Kg

Explanation: Feed requires to obtain marketable weight in broiler is 3.5 Kg(starter 1 Kg. and finisher 2.5 Kg.) for 35-40 days and weight about 1.5 to 1.7 Kg.

2. World Water Day is observed on _______

A. March 22

B. February 08

C. February 12

D. January 23 

Correct Answer – A. March 22

Explanation: World Water Day is an annual observance day on 22 March to highlight the importance of freshwater. It is also used to advocate for the sustainable management of freshwater resources.

3. The color of Red soil is red due to the presence of the which of the following oxides?(Agriculture MCQ)

A. Ferric

B. Aluminium

C. Phosphorus

D. Calcium 

Correct Answer – A. Ferric

Explanation: Red Soil’s colour is mainly due to the presence of ferric oxides occurring as thin coatings on the soil particles.

CLICK TO DOWNLOAD=>  Agri Exam Important Agriculture Mcq Pdf Download

4. The National Tiger Conservation Authority under the Ministry of Environment, Forests and Climate Change is a which type of body?

A. Executive body

B. Statutory body

C. Quasi – Judicial body

D. Constitutional body 

Correct Answer – B. Statutory body

Explanation: The National Tiger Conservation Authority (NTCA) is a statutory body of the Ministry, with an overarching supervisory / coordination role, performing functions as provided in the Wildlife (Protection) Act, 1972. It aims at strengthening tiger conservation in the country by retaining an oversight through advisories/normative guidelines, based on appraisal of tiger status, ongoing conservation initiatives and recommendations of specially constituted Committees.

5. First Krishi Vigyan Kendra was established at _____________(Agriculture MCQ)

A. Dehradun

B. Lucknow

C. Gandhinagar

D. Puducherry 

Correct Answer – D. Puducherry

Explanation: The first KVK, on a pilot basis, was established in 1974 at Puducherry (Pondicherry) under the administrative control of the Tamil Nadu Agricultural University, Coimbatore.

6. What are poultry birds which are raised for egg production called?

A. Layers

B. Turkey

C. Incubators

D. Hatchers 

Correct Answer – A. Layers

Explanation: The poultry birds which are raised for egg production are called layer poultry. Commercial hen generally starts laying eggs at the age of 12-20 weeks. They start laying eggs regularly at their 25 weeks of age.

7. In order to promote the participation of students in agricultural business, Student scheme is being run, under which practical experience of agriculture is provided to undergraduate students, what does “E” stand for in READY?

A. Export

B. Empowerment

C. Enlightenment

D. Entrepreneurship

E. Employment

Correct Answer – D. Entrepreneurship

Explanation: In order to promote the participation of students in agricultural business, Student READY (Rural Entrepreneurship Awareness Development Yojana) scheme is being run, under which practical experience of agriculture and entrepreneurship is provided to undergraduate students.

8. Which Indian state is the largest producer of Jute?(Agriculture MCQ)

A. Odisha

B. West Bengal

C. Karnataka

D. Kerala 

Correct Answer – B. West Bengal

Explanation: West Bengal is India’s single largest raw jute cultivator producing almost 75 % of the crop in Nadia, Dinajpur, Murshidabad and North 24 Parganas districts.

9. The Ministry of Tribal Affairs (MoTA) in the month of February added nine Minor Forest Produce (MFP) items to its Minimum Support Price (MSP) for MFP scheme, the total number of MFPs in the list now stands at?

A. 35

B. 53

C. 65

D. 49 

Correct Answer – D. 49

Explanation: The Ministry of Tribal Affairs (MoTA) in the month of February added nine Minor Forest Produce (MFP) items to its minimum support price (MSP) for MFP scheme. The ministry, added these items, thereby taking the total number of MFPs covered under the list to 49. The nine new items are:Bakul (dried bark), Kutaj (dried bark), Noni/Aal (dried fiuits), Sonapatha/Syonak pods, Chanothi seeds, Kalihari (dried tubers), Makoi (dried fiuits), Apang plant and Sugandhrnantri roots/tubers.

The MSP for MFP scheme was started by the Centre in 2013 to ensure fair and remunerative prices to MFP gatherers. The total outlay for the scheme is Rs 967 crore as Centre’s share for the planned period (2013-14 to 2016-17).

10. Agricultural and Processed Food Products Export Development Authority (APEDA), which is mandated with export promotion of scheduled products including fruits, vegetables, poultry, meat, dairy etc, functions under which ministry?(Agriculture MCQ)

A. Ministry of Consumer Affairs, Food and Public Distribution

B. Ministry of Food Processing Industries

C. Ministry of Agriculture and Farmers Welfare

D. Ministry of Commerce and Industry 

Correct Answer – D. Ministry of Commerce and Industry

Explanation: Agricultural and Processed Food Products Export Development Authority (APEDA), under the Ministry of Commerce and Industry is mandated with export promotion of scheduled products including fruits, vegetables, poultry, meat, dairy- a host of items that come within the ambit of cooperative.

11. Which IT major recently launched a new e-commerce platform ‘re-weave.in’ under project ReWeave to aid handloom weavers?

A. Infosys

B. Microsoft

C. IBM

D. Wipro 

Correct Answer – B. Microsoft

Explanation: Microsoft India launched a new e-commerce platform ‘re-weave.in’ under project ReWeave to aid handloom weavers.

12. Where was a mega Agriculture Expo called “Krishi Kumbh-2018” recently held which is aimed at promoting modern techniques and diversification in agriculture to help in doubling farmer’s income?(Agriculture MCQ)

A. Nagpur, Maharashtra

B. Asansol, West Bengal

C. Motihari, Bihar

D. Satna, Madhya Pradesh 

Correct Answer – C. Motihari, Bihar

Explanation: Union Agriculture Minister Radha Mohan Singh along with Bihar Governor LaljiTandon inaugurated the 3-day long KrishiKumbhMela in Motihari, Bihar to promoting modern techniques and diversification in agriculture to help in doubling farmer’s income.

13. Name the portal which is an environmental single window hub for Environment, Forest, Wildlife and other clearances launched by Ministry of Environment, Forest and Climate Change (MOEFCC)?

A. UNATTI

B. NIVARAN

C. PAHAL

D. PARIVESH 

Correct Answer – D. PARIVESH

Explanation: PARIVESH (Pro-Active and Responsive facilitation by Interactive, Virtuous and Environmental Single-window Hub) is an environmental single window hub for Environment, Forest, Wildlife and other clearances. This Single-Window Integrated Environmental Management System has been developed in pursuance of the spirit of ‘Digital India’ and capturing the essence of Minimum Government and Maximum Governance.

14. The Government with a view to enhance the production and productivity in agriculture sector, announces Agriculture Credit Flow Targets every year and these targets have consistently been surpassed by the Banks, the Agriculture Credit Flow Target for 2018-19 has been fixed at?(Agriculture MCQ)

A. Rs. 20,00,000 crores

B. Rs. 11,00,000 crores

C. Rs. 19,00,000 crores

D. Rs. 18,00,000 crores 

Correct Answer – B. Rs. 11,00,000 crores

Explanation: The Government with a view to enhance the production and productivity in agriculture sector, announces Agriculture Credit Flow Targets every year and these targets have consistently been surpassed by the Banks. The Agriculture Credit Flow Target for 2018-19 has been fixed at Rs, 11,00,000 crore and against this target, as reported by NABARD, the disbursement by Banks till September, 2018 is Rs. 6,45,205 crores.

15. Consider the following statements regarding climatic conditions required for cultivation of PearlMillet/ Bajra.

I. Bajra is grown as kharif crop in North India and as summer crop in Tamil Nadu, Karnataka under irrigation.

II. It can withstand drought to a greater extent.

III. The optimum temperature range for the growth of bajra is less than 30o C (between 20- 28 degree Celsius).

Which of the above statements are correct?
A Both I and III

B Both II and III

C Both I and II

D Only I

E All of the above

Correct Answer – E All of the above

Explanation: Climatic requirements for Bajra/ Pearl Millet- i. Bajra crop comes up well in warm weather and dry climate. ii. It can withstand drought to a greater extent iii. The crop is suitable for areas with annual rainfall of 40 – 75 cm. It cannot grow in saturated soils iv. During vegetative growth of the crop moist weather is useful. v. The rainfall at flowering time is harmful as it washes off the pollenand results in poor seed setting. vi. The crop does best under conditions of light showers followed bybright sunshine vii. Usually bajra is grown in those areas where it is not possible to growsorghum because of high temperature and low rainfall. viii. Bajra is grown as kharif crop in North India and as summer crop inTamil Nadu, Karnataka and Punjab under irrigation. ix. The optimum temperature range for the growth of bajra is between20 and 28 degree – Celsius.

16. Consider the following statements regarding system of governance in the Panchayat Raj set up.(Agriculture MCQ)

i. Single tier system of local self-government at the village level

ii. Two tier system of local self-government at the village and block level

iii. Three tier structure of local self-government at village, block and district level

iv. It is multi-level structure under state government set -up and functions in various zones of a particular state.

Which of the above statement is/ are correct?
A Only IV

B Only III

C Only II

D Only I

Correct Answer – B Only III

Explanation: In India, the Panchayati Raj now functions as a system of governance in which gram panchayats are the basic units of local administration. The system has three levels: Gram Panchayat (village level), Mandal Parishad or Block Samiti or Panchayat Samiti (block level), and Zila Parishad (district level).

17. According to the India State of Forest Report (ISFR) 2015, maximum increase in the forest cover has been observed in which state?

A Karnataka

B Tamil Nadu

C Maharashtra

D Odisha

Correct Answer – B Tamil Nadu

Explanation: According to the India State of Forest Report (ISFR) 2015. The maximum increase in forest cover has been observed in Tamil Nadu – 2, 501 Sq. km, followed by Kerala – 1, 317 Sq. km and Jammu & Kashmir – 450 Sq. km. Madhya Pradesh has the largest forest cover of 77, 462 Sq. km in the country, followed by Arunachal Pradesh.

18. Where in India is International Crops Research Institute for the Semi-Arid Tropics (ICRISAT) located?(Agriculture MCQ)

A Hyderabad

B Nagpur

C Jodhpur

D Bengaluru

Correct Answer – A Hyderabad

Explanation: International Crops Research Institute for the Semi-Arid Tropics (ICRISAT) is an International organization which conducts agricultural research for rural development and is headquartered in Hyderabad, Telangana, with several regional centres. It was founded in 1972 by a consortium of organisations convened by the Ford and the Rockefeller foundations. Its charter was signed by the FAO and the UNDP.

19. Name the branch of horticulture which deals with farming, processing, storage, and marketing of all edible parts of vegetables including the roots, leaves, flowers, stems, seeds, and young tops.

A Monoculture

B Arboriculture

C Orgaculture

D Olericulture 

Correct Answer – D Olericulture

Explanation: Olericulture is the science of vegetable growing, dealing with the culture of non-woody (herbaceous) plants for food. Olericulture is the production of plants for use of the edible parts.

20. What is the process of growth of a plant toward a light stimulus is called?(Agriculture MCQ)

A. Geotropism

B. Chemotropism

C. Phototropism

D. Hydrotropism

Correct Answer – C. Phototropism

Explanation: The growth of a plant toward any stimulus is called tropism, and the growth of a plant toward a light stimulus is called phototropism – photo means light. Seedlings of plants grow straight upward in dark environments in order to reach the sunlight above ground. Once they break through the surface, they start bending toward the light because the growth of cells on the dark side is faster than

the cells on the light side. However, if the amount of light is the same on all sides of the plant, then it will continue to grow straight upward instead of bending.

21. What is the average Feed Conversion Ratio (FCR) of a Broiler?

A. 3.1-3.2

B. 0.4-0.5

C. 2.5-2.6

D. 1.9-2

Correct Answer – D. 1.9-2

Explanation: The feed conversion ratio (FCR) is the amount of feed ingested by an animal which can be converted into one kilo of live weight. This definition also applies to a single-age poultry flock held in an enclosed house. It is important that this house contains an indication of the amount of feed that has been eaten. Normal FCR is 1.9 – 2.0 for broiler and 1.8 for layer.

22. Which Indian state is the highest producer of Cashew Nut?(Agriculture MCQ)

A. Andhra Pradesh

B. Karnataka

C. Maharashtra

D. Bihar

Correct Answer – C. Maharashtra

Explanation: Cashew nuts are produced on a wide scale in India. Maharashtra is known to produce around half of the cashew nut in the country.

23. What is the optimum pH range for the cultivation of onion?

A. 3.2-4.0

B. 5.8-6.5

C. 4.2-5.0

D. 8.9-10.6

E. 7.7-8.5

Correct Answer – B. 5.8-6.5

Explanation: According to the National Horticulture Board, Onions can be grown on all types of soil such as sandy loam, silt loam and heavy clay soils. However, deep friable, highly fertile sandy loam to clay soil rich in humus is considered as ideal. Sandy soil needs frequent irrigation and favours early maturity. Whereas heavy soils restrict the development of bulbs and the crop matures late as compared to light soils. A pH range between 5.8-6.5 is considered as optimum. Good drainage is essential as water-logging results in total failure of the crop.

24. What is the white portion of the egg also called “white egg” called?(Agriculture MCQ)

A. Meringue

B. Albumen

C. Chalaza

D. Yolk

Correct Answer – B. Albumen

Explanation: Egg white is the clear liquid (also called the albumen or the glair/glaire) contained within an egg. In chickens it is formed from the layers of secretions of the anterior section of the hen’s oviduct during the passage of the egg. It is rich in protein.

25. The aim of Blue Revolution scheme is to increase the fish production and productivity by 8 per cent annual growth rate. What is the estimated fish production target (in million tonnes) by the year 2020?

A. 15

B. 20

C. 30

D. 25

E. None of the above

Correct Answer – A. 15

Explanation: Under the Blue revolution scheme, it has been targeted to enhance the fish production from 107.95 lakh tonnes in 2015-16 to about 150 lakh tonnes (15 million tonnes) by the end of the financial year 2019-20.

26. Where is the National Bureau of Fish Genetic Resources (NBFGR) located?(Agriculture MCQ)

A. Kochi

B. Lucknow

C. Dehradun

D. Chennai

E. Kolkata

Correct Answer – B. Lucknow

Explanation: National Bureau of Fish Genetic Resources is a dedicated research centre in fishery science under the Indian Council of Agricultural Research of Government of India. It is located in Lucknow, Uttar Pradesh.

27. What is India’s place in the world in terms of fish production?

A. First

B. Fourth

C. Third

D. Second

Correct Answer – D. Second

Explanation: In 2017 Union Minister for Agriculture and Farmers Welfare, Shri Radha Mohan Singh said that India is second largest fish producer in the world. Overall fish production has increased from 0.75 million tonnes of 1950-51 to 11.41 million tonne in 2016-17.

28. What is the per capita availability of water in India as per the 2011 census?(Agriculture MCQ)

A. 1816 cubic meters

B. 1545 cubic meters

C. 1495 cubic meters

D. 1215 cubic meters

Correct Answer – B. 1545 cubic meters

Explanation: The per capita water availability in the country as a whole is reducing progressively due to increase in population. The average annual per capita availability of water in the country, taking into consideration the population of the country as per the 2001 census, was 1816 cubic meters which decreased to1545 cubic meters as per the 2011 census.

29. Pusa Desi, Pusa Chetki, Pusa Reshmi and Japanese White are the varieties of which vegetable crop?

A. Cucumber

B. Turnip

C. Cabbage

D. Radish

E. Carrot

Correct Answer – D. Radish

Explanation: It is a subtropical cultivar, suitable for sowing from middle of August to October in the northern plains. Roots are pure white, 30-35 cm long, tapering with green stem end. It matures in 50-55 days after sowing. Suitable for sowing in northern India from mid-August to mid- October.

30. The meat of the goat is called ______?(Agriculture MCQ)

A. Veal

B. Steer

C. Chevon

D. Beef

E. None of the above

Correct Answer – C. Chevon

Explanation: Goat meat or goat’s meat is the meat of the domestic goat (Capra aegagrus hircus). Goat meat from adults is often called chevon.

31. Which Indian state is the largest producer of egg?

A. Karnataka

B. Maharashtra

C. Gujarat

D. Madhya Pradesh

E. Tamil Nadu

Correct Answer – E. Tamil Nadu

Explanation: The production of egg is largely contributed by commercial poultry farms with nearly 75.75% and remaining production is from household/backyard poultry. The first five highest eggs producing States are Tamil Nadu, Andhra Pradesh, Telangana, West Bengal & Haryana during the Rainy Season.

32. The process in which certain plants or seedling are cut from near ground level so that they produce a flush of fresh shoots is known as?(Agriculture MCQ)

A. Pricking

B. Coppicing

C. Lopping

D. Pollarding

E. Pruning

Correct Answer – B. Coppicing

Explanation: This is a process in which the branch of a plant is cut off in order to produce a flush of new shoots. Pollarding is carried out at a height which is above the reach of browsing animals.

33. Removal of unwanted bird from the flock is known as _______?

A. Capon

B. Culling

C. Slaughtering

D. Segregation

E. Mauling

Correct Answer – B. Culling

Explanation: Removal of unwanted bird from the flock is known as culling e.g. old non-laying birds, sick birds and masculine hens are removed.

34. In India there are five kinds of land holdings. What must be the land size to be categorised it under large land holdings?(Agriculture MCQ)

A. Above 40 hectares

B. Above 20 hectares

C. Above 10 hectares

D. Above 30 hectares

Correct Answer – C. Above 10 hectares

Explanation: There are five kinds of Land Holdings in India, depending on various sizes as follows:

  • Marginal holdings: Size 1 hectare or less
  • Small holdings: Size 1 to 2 hectares
  • Semi-medium holdings: Size 2 to 4 hectares
  • Medium holdings: Size 4 to 10 hectares
  • Large holdings: Size above 10 hectares
  • Maximum number of operational land holdings in India is marginal holdings.

Read More-


Share With Your Agri Friends

Leave a Reply