General Agriculture MCQ With Explanation-73

Share With Your Agri Friends

Agriculture MCQ

1. The first World Cotton Day was observed on-( Agriculture MCQ)

A. January 3, 2020
B. December 13, 2019
C. November 21, 2019
D. October 15, 2019
E. October 7, 2019

Correct Answer – E. October 7, 2019

Explanation: On 7 October, the WTO hosted the first World Cotton Day (WCD) in Geneva. The WTO Secretariat organized the event in collaboration with the Secretariats of FAO, UNCTAD, ITC and ICAC. This event stemed from the application by the Cotton-4 countries (Benin, Burkina Faso, Chad and Mali) to the United Nations General Assembly for its official recognition of a World Cotton Day, reflecting the importance of cotton as a global commodity.

2. The central government recently launched Good Governance Index which ranks states on 10 sectors. How many indicators are taken into consideration under agriculture and allied sector?

A. 9
B. 8
C. 7
D. 5
E. 6

Correct Answer – E. 6

Explanation: The MoS (PP) Dr Jitendra Singh launched the ‘Good Governance Index’ at an event organized by the Ministry of Personnel, Public Grievances & Pensions, on the occasion of Good Governance Day, 25th December, 2019. The GGI takes into consideration 10 sectors — agriculture and allied sectors, commerce and industries, human resource development, public health, public infrastructure and utilities, economic governance, social welfare & development, judicial and public security, environment and citizen-centric governance. These 10 governance sectors are further measured on a total of 50 indicators. Under agriculture and allied sector, there are six indicators with different weightage such as growth rate of agriculture and allied sector, growth rate of food grains production, growth rate of horticulture produces, growth rate of milk production, growth rate of meat production and crop insurance.

CLICK TO DOWNLOAD=>  Agri Exam Important Agriculture Mcq Pdf Download

3. Who is the present Minister of Agriculture & Farmers Welfare?( Agriculture MCQ)

A. Kailash Choudhary

B. Krishna Raj

C. Narendra Singh Tomar

D. Abhishek Singh Chauhan

E. None of the above

Correct Answer – C. Narendra Singh Tomar

Explanation: The Ministry of Agriculture and Farmers’ Welfare, a branch of the Government of India, is the apex body for formulation and administration of the rules and regulations and laws related to agriculture in India. The three broad areas of scope for the Ministry are agriculture, food processing and co-operation. The agriculture ministry is headed by Minister of Agriculture Narendra Singh Tomar. Abhishek Singh Chauhan, Krishna Raj and Parsottambhai Rupala are the Ministers of State.

4. Which one of the following is not a mandate crop of The International Crops Research Institute for the Semi-Arid Tropics (ICRISAT)?

A. Green Gram
B. Finger Millet
C. Pigeon Pea
D. Sorghum
E. None of these

Correct Answer – A. Green Gram

Explanation: The International Crops Research Institute for the Semi-Arid Tropics (ICRISAT) is an international organization which conducts agricultural research for rural development, headquartered in Patancheru, Hyderabad, Telangana. ICRISAT performs crop improvement research, using conventional as well as methods derived from biotechnology, on the following crops (mandate crops): sorghum, pearl millet, chickpea, pigeonpea and groundnut. Recently, ICRISAT has made finger millet its mandate crop.

Agri Exam Important 10000 Agriculture MCQ

5. On which day is “National Handloom Day” is celebrated across the country? (Agriculture MCQ)

A. July 12

B. August 09

C. October 21

D. August 07

E. September 11

Correct Answer – D. August 07

Explanation: National Handloom Day is being observed every year on 7 August to honour the handloom weavers in the country and also carter an impetus to India’s handloom industry. National Handloom Day was instituted in 2015.

6. When was the first National Forest Policy of independent India launched?

A. 1948

B. 1952

C. 1976

D. 1988

E. 1968

Correct Answer – B. 1952

Explanation: The first National Forest Policy in independent India took effect in 1952, with a second edition in 1988.

7. Part IX of the Indian constitution which deals with ‘The Panchayats’, does not apply to which of the following states:(Agriculture MCQ)

I. Arunachal Pradesh

II. Nagaland

III. Mizoram

IV. Meghalaya

A. Both II and III

B. II, III and IV

C. Only I

D. Only II

E. None of the above

Correct Answer – B. II, III and IV

Explanation: In Part 9 Article 243M says: Nothing in this Part shall apply to I. the States of Nagaland, Meghalaya and Mizoram; II. the Hill areas in the State of Manipur for which District Councils exist under any law for the time being in force.

8. What is the gestation period of a sheep?

A. 136-138 days

B. 112-124 days

C. 150-152 days

D. 180-182 days

E. None of the above

Correct Answer – C. 150-152 days

Explanation: The period from the date of service (actual conception) to the date of parturition is termed as parturition period or pregnancy period. This period varies according to species of animals e.g. is cows 279-283 days, in buffalo 310 days, sheep 148-152 days, goat 150-152 days.

9. What temperature range is considered as optimum for growth and curd formation in Cauliflower?(Agriculture MCQ)

A. 22-270C

B. 32-37oC

C. 26-31oC

D. 15- 21oC

E. None of these

Correct Answer – D. 15- 21oC

Explanation: In India, cauliflower is grown in large areas having a cool and moist climate. The cauliflower varieties are very sensitive to temperature. For good seed germination, a temperature of 1021-degree Celsius is required. A temperature range of 15-21-degree Celsius is considered as optimum for growth and curd formation of the crop. Temperature below 10 C during growth delays maturity and undersized small unmarketable buttons are formed.

10. __________ is the property of a soil to undergo large deformations when stressed, without cracking or crumbling due to the lubricating effect of the water films between adjacent particles.

A. Bending

B. Malleability

C. Ductility

D. Plasticity

E. None of these

Correct Answer – D. Plasticity

Explanation: Plasticity is the property of a soil to undergo large deformations when stressed, without cracking or crumbling, Plasticity is a major characteristic of all cohesion soils and is due to the lubricating effect of the water films between adjacent particles.

11. The younger female of cattle which is above age of six months and has not yet borne a calf is called?(Agriculture MCQ)

A. Allel

B. Calf

C. Heifer

D. Dam

E. Sire

Correct Answer – C. Heifer

Explanation: Heifer: The younger female of cattle above age of six months to first calving.

12. What is the name given to the very small broilers weighing around 0.9 kg at around 28 days of age?

A. Plymouth Rock

B. Fowl

C. Squab

D. Startling

E. Leghorn

Correct Answer – C. Squab

Explanation: Very small broilers, weighing around 0.9 kg weight at around 28 days of age is called squab broilers. These are raised straight-run, processed, eviscerated and sold as fresh or frozen whole carcass.

13. The SDGs (Sustainable Development Goals) which were accepted in 2015, replaced which earlier goals/ agreement?(Agriculture MCQ)

A Intended Development Goals (IDGs)

B Centenary Development Goals (CDGs)

C Millennium Development Goals (MDGs)

D Ecology Development Goals (EDGs)

E Decadal Development Goals (DDGs)

Correct Answer – C. Millennium Development Goals (MDGs)

Explanation: In 2015 a set of Sustainable Development Goals (SDGs) replaced the Millennium Development Goals. The 2030 Agenda for Sustainable Development brings together the three aspects of sustainable development – the economic, environmental and social – and includes 17 Global Goals, 169 targets and 230 indicators that apply to all countries, with the aim of achieving them by the year 2030.

14. Where are the headquarters of “World Meteorological Organization”?

A. Lausanne, Switzerland

B. London, UK

C. New York, USA

D. Washington DC, USA

E. Geneva, Switzerland

Correct Answer – E. Geneva, Switzerland

Explanation: The World Meteorological Organization (WMO) is an intergovernmental organization with a membership of 191 Member States and Territories. It originated from the International Meteorological Organization (IMO), which was founded in 1873. The Organization is headquartered in Geneva, Switzerland.

15. Which of the following are the different methods of feeding in Poultry?(Agriculture MCQ)

A. Pellet method

B. All mash method

C. Grain and mash method.

D. Whole grain feeding system

E. All of the above

Correct Answer – E. All of the above

Explanation: Various types of feeding methods of poultry is:

I. Whole grain feeding system

II. Grain and mash method.

III. All mash method

IV. Pellet method and

V. Restricted or controlled feeding method

16. Anab-e-Shahi, Bangalore Blue and the Bhokri are the varieties of which fruit?

A. Guava

B. Grapes

C. Papaya

D. Litchi

E. Orange

Correct Answer – B. Grapes

Explanation: This variety is grown in the states of Andhra Pradesh, Punjab, Haryana and Karnataka. It is widely adaptable to different Agro-climatic conditions. This variety is late maturing and heavy yielding. Berries are elongated, medium large, seeded and amber coloured when fully ripe. Juice is clear and sweet with TSS 14-16%. It is highly susceptible to downy mildew. Average yield is 35 t/ha. Fruits have a good keeping quality and mostly used for table purpose.

17. On which day is World of Fisheries Day is observed worldwide?

A. 19th May

B. 11th June

C. 21st November

D. 06th September

E. 21st December

Correct Answer – C. 21st November

Explanation: 21st November is celebrated as a World of Fisheries Day worldwide every year. In India, which is the second largest fish producing country, the World Fisheries Day is being celebrated from 21st November, 2014 and it is being celebrated for the fourth consecutive year.

18. Thin covering that covers seed or nut is called ________(Agriculture MCQ)

A. Shelling

B. Funnel

C. Testa

D. Epidermal

E. Perforated sheet

Correct Answer – C. Testa

Explanation: Most peanut butter is made from blanched peanuts. Blanching is the technical term for removing the Testa, or seed coat, from the peanut kernel. Testa is the dark reddish, papery coating on every peanut.

19. What does the term Feed Conversion Ratio (FCR) mean in Poultry?

A. It is the ratio of feed between domestic breed of broiler to the exotic breed of broiler.

B. None of these

C. It is the minimum amount of feed required to for the survival of the poultry.

D.. It is the equivalent feed required for the broiler w.r.t layers. E It is the amount of feed ingested by an animal which can be converted into one kilo of live weight.

Correct Answer – E. It is the amount of feed ingested by an animal which can be converted into one kilo of live weight

Explanation: The feed conversion ratio (FCR) is the amount of feed ingested by an animal which can be converted into one kilo of live weight. This definition also applies to a single-age poultry flock held in an enclosed house. It is important that this house contains an indication of the amount of feed that has been eaten.

20. Agriculture census is carried out after every _____ years?(Agriculture MCQ)

A. Ten

B. Eight

C. Six

D. Five

E. Three

Correct Answer – D. Five

Explanation: On the recommendation of the National Commission on Agriculture, the Agriculture Census in India is carried out at an interval of five years during each plan period although World Census of Agriculture (WCA) of FAO are in favour of conducting Agriculture Census once in ten years.

21. Which of the following is known as king of spices?

A. Black pepper

B. Black cardamom

C. Fenugreek

D. Cloves

E. None of the above

Correct Answer – A. Black pepper

Explanation: Black pepper is called “The King of Spices” and it is considered to be the most important and most widely used spice in the world. Black pepper has been used in Ayurvedic, Unani, Siddha, and Traditional Chinese medicine for thousands of years for the treatment of cold, pain, fever, and as an antimalarial treatment. It was an important spice in early east-west trading. Pepper is mentioned in the writings of the early Romans. The Roman empire wanted black pepper, more than any other spice, from India. The Asian world has long considered black pepper to be an important spice for detoxifying and as an anti-aging compound.

22. “Retting” is a process associated with which crop?(Agriculture MCQ)

A. Groundnut

B. Maize

C. Rice

D. Jute

E. Cotton

Correct Answer – D. Jute

Explanation: Retting is a process in which the tied bundles of jute stalks are taken to the tank by which fibres get loosened and separated from the woody stalk. The bundles are steeped in water at least 60 cm to 100 cm depth. The retting process is completed in 8 to 30 days, when the barks separate out easily from the stick or wood and the fibres are ready for extraction. A development in recent years is adoption of ribbon retting technology in jute growing trade of the country.

23. Who is known as the “father of Tillage”?

A. R.A Fisher

B. M.L Trough

C. Jethro Tull

D. Oscar Brefeld

E. F. Platter

Correct Answer – C. Jethro Tull

Explanation: Jethro Tull is known as the father of Tillage. He was an English agronomist, agriculturist, writer, and inventor whose ideas helped form the basis of modern British agriculture.

24. To promote Organic farming the government of India has launched PKVY scheme. What does PKVY acronym stand for?(Agriculture MCQ)

A. Paramparagat Kisan Vikas Yojana

B. Paramparagat Krishi Vinayan Yojana

C. Paramparagat Krishi Vikas Yojana

D. Parivartan Krishi Vikas Yojana

E. None of these

Correct Answer – C. Paramparagat Krishi Vikas Yojana

Explanation: Paramparagat Krishi Vikas Yojana (Traditional Farming Improvement Programme) has been launched by Government of India to support and promote organic farming and thereby improving soil health. This will encourage farmers to adopt eco-friendly concept of cultivation and reduce their dependence on fertilizers and agricultural chemicals to improve yields.

25. Consider the following points about National Parks, Wildlife Sanctuaries and Biosphere reserve.

I. National Parks can have regulated human activities are allowed like Grazing of animals, Firewood collection, Tourism.

II. A sanctuary can be upgraded to a National park but not vice versa.

III. Biosphere reserves are unique ecosystem of terrestrial & coastal areas internationally recognized by UNESCO under Man and Biosphere (MAB) programme.

Which of the following are correct?

A. Only II

B. Both II and III

C .Both I and II

D. Only III

E. All of the above

Correct Answer – B. Both II and III

Explanation: Relatively large area consisting of one or more ecosystems, operates at National Level. No human activity or settlement allowed i.e. human interference is totally prohibited Villagers cannot graze their animals + Extremely strict rules about jungle produce collection for ex. Honey

26. Which country is the largest producer of sugarcane in the world?(Agriculture MCQ)

A .Mexico

B .Cuba

C .China

D. India

E. Brazil

Correct Answer – E. Brazil

Explanation: Brazil alone accounts for almost 25% of the world’s sugar. Brazilian auto fleets are fully equipped to run on ethanol, so there is great domestic demand for the alternative fuel. In addition to being the world’s largest producer of sugar, Brazil is second in ethanol production only to the United States.

27. In potato cultivation what should be the ideal distance between plantation of two tubers?

A. 30 – 35 cm

B. 05 – 10 cm

C. 35 – 40 cm

D. 15 – 20 cm

E. 25 – 30 cm

Correct Answer – D. 15 – 20 cm

Explanation: Furrows are opened at a distance of 50-60 cm before planting. The whole or cut tubers are planted 15- 20 cm apart on the centre of the ridge at a depth of 5-7 cm and covered with soil. The seed rate of potato depends upon the season of planting, duration, seed size, spacing etc. The seed rate is 1.51.8 t/ha for round varieties and 2.0-2.5 t/ha for oval varieties. A four-row automatic potato planter developed by CPRI performs all the operations from ridging to planting and covers an area of 4-5 hectares per day. The tuber damage is as low as 1% while it requires only 2-3 persons for the entire operation.

28. Which of the following is Indian Council of Agriculture Research’s (ICAR’s) first-ever water submergence resistant rice variety?(Agriculture MCQ)

A. Sahbhagi Dhan

B. Suvarna Sub – 1

C. Pusa Basmati -1

D. Ganga (101)

E. Yamini (CSR 30)

Correct Answer – B. Suvarna Sub – 1

Explanation: First-ever water submergence resistant rice variety called ‘Suvarna Sub – 1’ was developed by the Indian Council of Agriculture Research (ICAR).

29. What should be the moisture content of the seed if it is stored for long term?

A. 12-16%

B. 15-18%

C. 3-5 %

D. 6-8%

E. 11-13%

Correct Answer – D. 6-8%

Explanation: Seed should have optimum moisture content for storage – Long term storage – 6 – 8 %, Short term storage – 10 – 13%.

30. What is the ideal calcium, phosphorus ratio in the feed of poultry?(Agriculture MCQ)

A. 5:3

B. 1:2

C. 7:5

D. 2:1

E. None of these

Correct Answer – D. 2:1

Explanation: According to the Department of Animal Husbandry, Dairying and Fisheries, Government of India, 2: 1 is the ideal Ca: P ratio in the poultry feed.

Read More-


Share With Your Agri Friends

Leave a Reply