General Agriculture MCQ With Explanation-74

Share With Your Agri Friends

Agriculture MCQ

1. Agricultural and Processed Food Products Export Development Authority (APEDA) which is mandated with export promotion of scheduled products including fruits, vegetables, poultry, meat, dairy- a host of items that come within the ambit of cooperative operates under which ministry?(Agriculture MCQ)

A. Ministry of Corporate Affairs

B. Ministry of Rural Development

C. Ministry of Commerce and Industry

D. Ministry of Agriculture and Farmers Welfare

E. Ministry of Consumer Affairs, Food and Public Distribution

Correct Answer – C. Ministry of Commerce and Industry

Explanation: Agricultural and Processed Food Products Export Development Authority (APEDA), under the Ministry of Commerce is mandated with export promotion of scheduled products including fruits, vegetables, poultry, meat dairy- a host of items that come within the ambit of cooperative.

Agri Exam Important 10000 Agriculture MCQ

2. Which small town in Uttar Pradesh famous for its hand-woven carpets recently got the “export excellence” tag from the Directorate General of Foreign Trade (DGFT), Ministry of Commerce and Ministry?

A. Meerut

B. Bhadohi

C. Agra

D. Azamgarh

E. Chandauli

Correct Answer – B. Bhadohi

Explanation: Known for its hand-woven carpets around the world, Bhadohi received a major boost as the government has extended the ‘export excellence’ tag to it. Under the ‘Towns of Export Excellence’ tag, carpet makers of the city will get financial assistance from the central government to procure modern machines, improve export infrastructure, and organise fairs and exhibitions in different parts of the world to attract global buyers. The status was granted by the Directorate General of Foreign Trade (DGFT), under the commerce ministry, an official said. Bhadohi, small township situated on the banks the river Ganges, will be the 37th town to get this status.

3. If in the rice crop field, the leaves turn narrow, short, erect, and lemon yellowish and the entire field may appear yellowish, then the rice may be deficient of which nutrient?(Agriculture MCQ)

A. Calcium

B. Potassium

C. Nitrogen

D. Phosphorus

E. Magnesium

Correct Answer – C. Nitrogen

Explanation: Nitrogen deficiency is the most commonly detected nutrient disorder observed in rice. Old leaves and sometimes all leaves become light green and chlorotic at the tip. Leaves die under severe stress. Except for young leaves, which are greener, deficient leaves are narrow, short, erect, and lemon yellowish. The entire field may appear yellowish. Nitrogen deficiency often occurs at critical growth stages such as tillering and panicle initiation, when the demand for N is large.

4. Which company has launched project ‘Sangam’ to accelerate Swachh Bharat Mission (SBM) in India?

A. Microsoft

B. IBM

C. Apple

D. Infosys

E. Tech Mahindra

Correct Answer – A. Microsoft

Explanation: Microsoft has launched project ‘Sangam’ to accelerate Swachh Bharat Mission (SBM) in India.

5. _______ is an improved location specific variety of chicken developed by two institutes of Madhya Pradesh.(Agriculture MCQ)

A Malwa Nidhi

B. Vindhya Nidhi

C.. Narmada Nidhi

D. Satpura Nidhi

E. Chambal Nidhi

Correct Answer – C. Narmada Nidhi

Explanation: Narmada Nidhi is an improved location specific variety of chicken developed by the College of Veterinary Science and Animal Husbandry and Nanaji Deshmukh Pashu Chikitsa Vigyan Vishwa Vidyalaya Jabalpur, Madhya Pradesh. The dual purpose coloured bird is suitable for rural and tribal areas poultry farming in Madhya Pradesh. It has been developed by crossing Kadaknath (Native chicken breed) with Jabalpur colour (Coloured broiler).

6. Catchment Command Area (CCA) of minor irrigation projects must be less than ______

A. 4,000 hectares

B. 2,000 hectares

C. 3,000 hectares

D. 1,000 hectares

E. 5,000 hectares

Correct Answer – C. 3,000 hectares

Explanation: Irrigation projects are classified into three categories i.e., major, medium & minor based on the command area: (i) projects with a command area of more than 10,000 hectares are categorised as major irrigation projects. (ii) projects with command area less than 10,000 hectares but more than 2,000 hectares are categorised as medium irrigation projects, (iii) projects with a command area of fewer than 2,000 hectares are categorised as minor irrigation projects.

7. What is suitable soil pH for the cultivation of grapes?(Agriculture MCQ)

A. 5.5-6.5

B. 3.5-4.5

C. 7.5-8.5

D. 6.5-7.5

E. 4.5-5.5

Correct Answer – D. 6.5-7.5

Explanation: According to the national horticulture board, Sandy to clayey and loamy soil with good drainage and irrigation facilities is suitable for the cultivation of Grapes. Soils having pH value from 6.5 to 7.5 are most suitable.

8. Bio Carbon Fund Initiative for Sustain-able Forest Landscapes’ is managed by which organisation?

A. World Trade Organisation

B. World Bank

C. United Nations Environment Programme

D. International Monetary Fund

E. Asian Development Bank

Correct Answer – B. World Bank

Explanation: The Biocarbon Fund Initiative for Sustainable Forest Landscapes (ISFL) is a multilateral fund, supported by donor governments and managed by the World Bank. It promotes reducing greenhouse gas emissions from the land sector, from deforestation and forest degradation in developing countries (REDD+), and from sustainable agriculture, as well as smarter land-use planning, policies and practices.

9. When was the first “Kisan Call Centre” launched in India?(Agriculture MCQ)

A. 2006

B. 1996

C. 2004

D. 1998

E. 2010

Correct Answer – C. 2004

Explanation: In order to harness the potential of ICT in Agriculture, Ministry of Agriculture launched the scheme “Kisan Call Centres (KCCs)” on January 21, 2004. Main aim of the project is to answer farmers’ queries on a telephone call in their own dialect.

10. APEDA is a Statutory Body under Ministry of Commerce and Industry. It is the apex organization engaged in the work related to the development of export of agricultural products and processed food from India. What does last ‘A’ stand in the abbreviation APEDA?

A. Appellate

B. Agricultural

C. Authority

D. Act

E. Association

Correct Answer – C. Authority

Explanation: Agricultural and Processed Food Products Export Development Authority (APEDA), a Statutory Body under the Ministry of Commerce and Industry, Govt. of India, is the apex organization engaged in the work related to the development of export of agricultural products and processed food from India.

11. Where is Central Inland Fisheries Research Institute located?(Agriculture MCQ)

A. Panaji

B. Cuttack

C. Chennai

D. Kolkata

E. Kochi

Correct- D. Kolkata

Explanation: Central Inland Fisheries Research Institute is an autonomous research institute dedicated to basic research in fishery science under the Indian Council of Agricultural Research of Government of India. It is located in Barrackpore, Kolkata, West Bengal. This institute was established in 1959.

12. In which type of cropping different crops are planted in proximity for any of a number of different reasons, including pest control, pollination, providing habitat for beneficial creatures, maximizing use of space, and to otherwise increase crop productivity?

A. Companion Cropping

B. Mixed Cropping

C. Overlapped cropping

D. Intercropping

E. Ratooning

Correct Answer – A. Companion Cropping

Explanation: Companion cropping in gardening and agriculture is the planting of different crops in proximity for any of a number of different reasons, including pest control, pollination, providing habitat for beneficial creatures, maximizing use of space, and to otherwise increase crop productivity. Companion planting is a form of polyculture.

13. The soil is divided into different layers called Horizons. Which horizon is called “regolith”?(Agriculture MCQ)

A. Horizon D

B. Horizon E

C. Horizon B

D. Horizon A

E. Horizon C

Correct Answer – E. Horizon C

Explanation: C Horizon is the layer that we call “regolith” and it is located just below the B Horizon. This layer is made up of slightly unbroken rock and only a little bit of organic material is found here. Plant roots are not found in this layer.

14. When limestone is subjected to high temperature and pressure known as Metamorphism, it results in the formation of?

A. Granite

B. Quicklime

C. Sandstone

D. Marble

E. Quartz

Correct Answer – D. Marble

Explanation: Marble is formed from limestone when the limestone is affected by heat and high pressure during a process known as metamorphism. During metamorphism the calcite limestone recrystallizes, forming the interlocking calcite crystals that make up the marble.

15. What is the ideal temperature range for fish farming-(Agriculture MCQ)

A. Less than 15 oC

B. 20-30 oC

C. 30-40 oC

D. 15-20 oC

E. 10-15 oC

Correct Answer – B. 20-30 oC

Explanation: The ideal water temperature is 20 – 30oC for a fish farm. Water Salinity is the amount of salt dissolved in water. A few freshwater fishes such as tilapia and catfishes grow even in salt water, but the carps can withstand only in freshwater.

16. _______ is an illness which occurs in dairy animals particularly cow and buffalo due to faulty feeding practices during the pregnancy period and immediately after calving.

A. Post Pregnancy fever

B. Milch Fever

C. Cattle fever

D. High fever

E. Milk Fever

Correct Answer – E. Milk Fever

Explanation: Milk fever, is a disease, primarily in dairy cattle, characterized by reduced blood calcium levels. It occurs following childbirth, at onset of lactation, when demand for calcium for colostrum production exceeds the body’s ability to mobilize calcium. “Fever” is a misnomer, as body temperature during the disease is generally not elevated.

17. Which chemical is injected into cattle or buffaloes before milking to have increased milk production?(Agriculture MCQ)

A. Oxytocin

B. Lactocin

C. Triclosan

D. Florfenico

E. Pyrimethamine

Correct Answer – A. Oxytocin

Explanation: Oxytocin is administered to buffalos/ cattle, for increased milk output, while it helps cattle produce more milk, it has severely harmful effects on not just the health of the animals it is injected into, but humans who consume milk that comes from them.

18. In context to agriculture what is “Fallow Land”?

A. Fallowing is the process to make the soil rich in phosphorus

B. Agricultural land which is added with organic matter to reduce its acidity.

C. Agriculture field which is left unplanted so that the soil’s natural nutrient balance can be restored.

D. Agricultural field which is water logged before rice cultivation so that soil’s water retention capacity increases 

Correct Answer – C. Agriculture field which is left unplanted so that the soil’s natural nutrient balance can be restored

Explanation: Agriculture can deplete the soil, especially when the same crop is planted year after year. Each plant species leeches something from the soil while giving something else back. For instance, soybeans (Glycine max) leave nitrates in the soil while corn (Zea mays) absorbs nitrates. To replenish the chemical composition of soil after annual crops such as these, some farmers and gardeners let their land go fallow — or unplanted — so that the soil’s natural nutrient balance can be restored.

19. Which of the following is not a system under which classification of Agro-forestry System is done?(Agriculture MCQ)

A. Ecological Basis

B. Socio-economic Basis

C. Functional Basis

D. Monetary Basis

E. Structural Basis

Correct Answer – D. Monetary Basis

Explanation: Different types of Agroforestry systems exist in different parts of the world. These systems are highly diverse and complex in character and functions.

1. Structural Basis: Consider the composition of the components; specially refer including spatial admixture of the woody component, vertical stratification or the component mix and temporal arrangement of different components.

2. Functional Basis: This is based on the major function or role of the system; mainly of the woody components (This can be productive or protective).

3. Socio-economic Basis: Consider the level of inputs or management (low input, high input) or intensity/scale or management and commercial goals.

4. Ecological Basis: Take into account the environmental conditions on the assumption that certain types of systems can be more appropriate for certain ecological conditions.

20. What is vermiculture?

A. Rearing of silkworms for production of silk

B. Cultivation of Saffron (Kesar)

C. Cultivation of Vermillion Plants

D.. Cultivation of earthworms, for decomposition of organic waste.

E. Care and management of honey bees for the production of honey and wax.

Correct Answer – D. Cultivation of earthworms, for decomposition of organic waste

Explanation: Vermiculture is the process of garden composting using worms. Overtime, all organic material naturally goes through the process of decomposition. However, with vermiculture, the process is significantly accelerated. The worms consume the decaying organic material and then flush it out of their system in what is referred to as ‘castings’ or ‘worm manure.’ The worm castings are nutrient rich.

21. Repo rate is decided by which of the following organization?(Agriculture MCQ)

A. SEBI

B. RBI

C. NABARD

D. CCIL

E. NHB

Correct Answer – B. RBI

Explanation: Repo rate is decided by Reserve Bank of India (RBI) in its bi monthly monetary policy committee meetings.

22. Which Indian state is the leading producer of coffee?

A. Meghalaya

B. Andhra Pradesh

C. Karnataka

D. Tamil Nadu

E. Kerala

Correct Answer – C. Karnataka

Explanation: Coffee production in India is dominated in the hill tracts of South Indian states, with Karnataka accounting for approximately 71%, followed by Kerala with 21% and Tamil Nadu 5%.

23. What is the name of the system in which stocking of fishes of different habits in the same pond is done?(Agriculture MCQ)

A. High land Fish Culture

B. Sharing Fish Culture

C. Composite Fish Culture

D. Mixed Fish Culture

E. Hybrid Fish Culture

Correct Answer – C. Composite Fish Culture

Explanation: The composite fish culture system is a technology developed in India by the Indian Council of Agricultural Research in the 1970s. In this system, of both local and imported fish, a combination of five or six fish species is used in a single fish pond. These species are selected so that they do not compete for food among them by having different types of food habitats. As a result, the food available in all the parts of the pond is used.

24. Where is the headquarters of Botanical survey of India?

A. Chennai

B. Bengaluru

C. New Delhi

D. Kolkata

E. Mumbai

Correct Answer – D. Kolkata

Explanation: Botanical Survey of India (BSI), founded 13 February 1890, is Government of India Ministry of Environment, Forest and Climate Change’s organization for survey, research and conservation of plant resources, flora and endangered species of India, including by collecting and maintaining germplasm and gene bank of endangered, patent and vulnerable plant species. It is headquartered in Kolkata, West Bengal.

25. Where is Wildlife Institute of India (WII) which is an autonomous institution under the Ministry of Environment Forest and Climate change based?(Agriculture MCQ)

A. Leh, Jammu & Kashmir

B. Darjeeling, West Bengal

C. Shimla, Himachal Pradesh

D. Dehradun, Uttarakhand

E. Kolkata, West Bengal

Correct Answer – D. Dehradun, Uttarakhand

Explanation: The Wildlife Institute of India (WII) is an autonomous institution under the Ministry of Environment Forest and Climate change, Government of India. WII carries out wildlife research in areas of study like Biodiversity, Endangered Species, Wildlife Policy, Wildlife Management, Wildlife Forensics, Spatial Modelling, Eco-development, Habitat Ecology and Climate Change.

26. According to the Central Poultry Development Organisation what is the average feed consumption of a layer (egg laying poultry)?

A. 75-80 gm./day

B. 150-160 gm./day

C. 90-80 gm./day

D. 115-125 gm./day

E. 100-105 gm./day

Correct Answer – D. 115-125 gm./day

Explanation: According to the Central Poultry Development Organisation under Ministry of Agriculture and Farmers, average feed consumption of a layer must be 115-125gm./day.

27. ‘________ is the name of a common vegetable plant grown in India and South Asia. This vegetable plant is known as Egg plant in North America, Australia and New Zealand.(Agriculture MCQ)

A. Lemon

B. Brinjal

C. Cauliflower

D. Cabbage

E. Spinach

Correct Answer – B. Brinjal

Explanation: Eggplant (Solanum melongena) or aubergine is a species of nightshade grown for its edible fruit. Eggplant is the common name in North America, Australia and New Zealand; in British English, it is aubergine, and in South Asia and South Africa, brinjal. The fruit is widely used in cooking.

28. India’s Agrimarket is presently regulated by the APMCAct enacted by the stategovernments. What does “P” stand for in the acronym APMC?

A. Primary

B. Post

C. Purchase

D. Product

E. Produce

Correct Answer – E. Produce

Explanation: India’s Agrimarket is presently regulated by the Agricultural Produce Market Committee (APMC) Act enacted by the state governments. Functions of APMC are:

  • To promote public private partnership in the ambit of agricultural markets.
  • To provide market led extension services to farmer.
  • To keep an eye on pricing system and transactions taking place in market in a transparent manner.
  • To ensure payments to the farmers for the sale of agricultural produce on the same day. To promote agricultural activities. To announce data on arrivals and rates of agricultural produce from time to time into the market.

29. What is the name of first milk/secretion (rich in antibodies) from the mammary glands of cattle after giving birth?(Agriculture MCQ)

A. Colostrum

B. Serum

C. Lactation

D. Montana

E. Homogenized milk

Correct Answer – A. Colostrum

Explanation: Colostrum, the first form of milk produced by the mammary glands of mammals/ cattle immediately following delivery of the new-born. Most species will generate colostrum just prior to giving birth.

30. _______ is a system of agricultural and social design principles centered on simulating or directly utilizing the patterns and features observed in natural ecosystems.

A. Agroculture

B. Algaculture

C. Orgaculture

D. Permaculture

E. None of these

Correct Answer – D. Permaculture

Explanation: Permaculture is a system of agricultural and social design principles centered on simulating or directly utilizing the patterns and features observed in natural ecosystems. Permaculture is an innovative framework for creating sustainable ways of living. It is a practical method of developing ecologically harmonious, efficient and productive systems that can be used by anyone, anywhere.

Read More-


Share With Your Agri Friends

Leave a Reply