General Agriculture MCQ With Explanation For Competitive Exam-104

Share With Your Agri Friends

1. Livestock census is conducted in every-
A. One year
B. Five years
C. Two years
D. Three years
E. Four years

Correct Answer – B. Five years

Explanation: Livestock Census in our country started in the year 1919 and since this the process has been continuing on quinquennialy basis.

2. The soil which is poor in organic matter, nitrogen, phosphate and calcium-
A. Black soil
B. Laterite soil
C. Peaty soil
D. Arid soil
E. Forest soil

Correct Answer – B. Laterite soil

Explanation: The laterite soils develop in areas with high temperature and high rainfall. These soils are poor in organic matter, nitrogen, phosphate and calcium, while iron oxide and potash are in excess.

3. The name of online portal launched by union government to solve the problems of agriculture sector is
A. e-NAM
B. e-Krishi samvad
C. e-agriculture solution
D. e-krishi solution
E. Kisan call centre

Correct Answer – B. e-Krishi samvad

Explanation: e-Krishi samvad has been launched by union government to solve the problems of farmers in ariculture. Throught this platform the farmers will directly connected to the ICAR and get the solutions from experts.

4. The process in which soil fertility declined, when the nutritional status declines and depth of the soil goes down due to erosion and misuse is called as –
A. Soil erosion
B. Soil degradation
C. Soil salinity
D. Soil conservation
E. None of these

Correct Answer – B. Soil degradation

Explanation: Soil degradation is the main factor leading to the depleting soil resource base in India. The degree of soil degradation varies from place to place according to the topography, wind velocity and amount of the rainfall.

5. National bovine genomic centre for indigenous breeds is being established for?
A. To increase milk production
B. Identification of disease free High genetic merit bulls
C. Attaining faster genetic gain
D. All of these
E. None of these

Correct Answer – D. All of these

Explanation: In developed dairy countries genomic selection is used to increase milk production and productivity for attaining faster genetic gain. By using genomic selection indigenous breeds can be made viable within few generations.

476. What is the annual income criteria for saffron ration card?
A. More than Rs. 15,000 and less than 1 lakh
B. More than Rs. 10,000 and less than 1 lakh
C. More than Rs. 15,000 and less than 1.5lakh
D. More than Rs. 15,000 and less than 2 lakh
E. More than Rs. 20.000 and less than 2 lakh

Correct Answer – A. More than Rs. 15,000 and less than 1 lakh

Explanation: Criteria for saffron ration card
• Families having total annual income of more than Rs. 15,000 and less than 1 lakh.
• None of the members in the family should have four wheeler mechanical vehicle (excluding taxi- driver).
• The family in all should not posses four hectare or more irrigated land.

7. Central soil and Material research centre is located in?

A. Meerut
B. New Delhi
C. Madhya Pradesh
D. Chandigarh
E. Mumbai

Correct Answer – B. New Delhi

8. The process of covering the top layer of the soil with plant materials to prevent the soil from soil erosion is known as-
A. Edging
B. Mulching
C. Matting
D. Plant vegetation
E. None of these

Correct Answer – B. Mulching

Explanation: Mulching – It is the process of applying a layer of mulch and fertilizer over the soil. A mulch cover enhances the activity of soil organisms such as earthworms. They help to create a soil structure with plenty of smaller and larger pores through which rainwater can easily infiltrate into the soil, thus reducing surface runoff. As the mulch material decomposes, it increases the content of organic matter in the soil. Soil organic matter helps to create a good soil with stable crumb structure. Thus, the soil particles will not be easily carried away by water. Therefore, mulching plays a crucial role in preventing soil erosion.

9. According to census 2011, what percentage of population lives in rural area?

A. 70%
B. 58%
C. 69%
D. 65%
E. 57%

Correct Answer – C. 69%

Explanation: 69% – rural population (833million).

10. How many smart villages will be developed under Sansad Adarsh Gram Yojana by 2019?
A. 2500
B. 5000
C. 3000
D. 2000
E. 1500

Correct Answer – A. 2500

Explanation: PM invited al the 800 plus parliamentarians from both house to select one village to develop it as Adarsh gram by 2016 followed by two more by 2019.

11. Recently fire broke out in Kurangani Forest, these forests are in________?
A Rajasthan
B Uttar Pradesh
C Tamil Nadu
D Kerala
E Karnataka

Correct Answer – C. Tamil Nadu

Explanation: Kurangani Forest are in Western Ghats in Tamil Nadu. Recently a massive forest fire broke out suddenly in Kurangani hills in Tamil Nadu on Sunday trapping 36 trekkers, most of them women.

12. Red colour of tomato is attributable to __________.
A Oleoresin
B Solanin
C Isocynate
D Lycopene
E Calcium oxalate

Correct Answer – D. Lycopene

Explanation: Lycopene is the pigment principally responsible for the characteristic deep-red colour of ripe tomato fruits and tomato products. It has attracted attention due to its biological and physicochemical properties, especially related to its effects as a natural antioxidant. Although it has no provitamin A activity, lycopene does exhibit a physical quenching rate constant with singlet oxygen almost twice as high as that of beta-carotene. This makes its presence in the diet of considerable interest.

13. The cover of branches and Foliage formed by the crown of trees is called________?
A Canopy
B Tendrils
C Tips
D Mast
E Stand

Correct Answer – A. Canopy

Explanation: Forest canopy is the continuous cover of upper branches and foliage of forest trees which is exposed to sunlight and restricts the sunlight from reaching the understory and the forest floor.

14. Among the following which one is related to Blue Revolution in India?
A Horticulture
B Floriculture
C Pisciculture
D Sericulture
E Olericulture

Correct Answer – C. Pisciculture

Explanation: The breeding, rearing, and transplantation of fish by artificial means is called pisciculture, in other words, fish farming and blue revolution or the Neel Kranti Mission has the vision to achieve economic prosperity of the country and the fishers and fish farmers as well as contribute towards food and nutritional security through full potential utilization of water resources for fisheries development in a sustainable manner, keeping in view the bio-security and environmental concerns.

15. In plants a tuber is a fleshy storage organ formed from_______?
A Leaves
B Stem
C Root
D Both (b) and (c)
E All of the above

Correct Answer – D. Both (b) and (c)

Explanation: A tuber is a fleshy storage organ formed from either a stem or root. A potato tuber is formed at the end of the underground stem and can produce new shoots from eyes or buds on its surface. Other plants form tubers on their roots, which do not produce shoots but are used only for storing food.

16. Which of the following is the only “Carbon Negative” country in the world?
A Bhutan
B Iceland
C Maldives
D Sweden
E Norway

Correct Answer – A. Bhutan

Explanation: Bhutan is the only country in the world that is carbon negative, which means it produces more oxygen than it consumes. It is currently 72 percent forested and the constitution requires that no less than 60 percent of it remains forested. It aims for zero net greenhouse emissions.

17. While constructing a fish farm, the soil chosen should have a ________ pH?
A Almost neutral
B Strongly basic
C Slightly alkaline
D Strongly acidic
E Both (a) and (c)

Correct Answer – E. Both (a) and (c)

Explanation: The pH of the soil is one of the most important factors for maintaining pond productivity since it controls most of the chemical reactions in the pond environment. Near neutral to slightly alkaline soil pH (7 and a little above) is ideal for fish production. If the pH is too low (strongly acidic), this can reduce the availability of key nutrients in the water and lower pond fertility.

18. Under Green India Mission (GIM) of National Action Plan on Climate Change (NAPCC) the government plans to increase forest/tree cover to the extent of ________?
A 2 million hectares
B 3 million hectares
C 5 million hectares
D 6 million hectares
E 1 million hectares

Correct Answer – C. 5 million hectares

Explanation: GIM is one of the eight key Missions outlined under National Action Plan on Climate Change (NAPCC).It aims at protecting, enhancing and restoring India’s decreasing forest cover by a combination of mitigation and adaptation measures. The mission has the objective of both increasing the forest and tree cover by 5 million ha, as well as increasing the quality of the existing forest and tree cover in another 5 million ha of forest/non-forest lands in 10 years.

19. Jhum cultivation is another name of?
A. Shifting cultivation
B. Intensive farming
C. Subsistence farming
D. Planting cultivation
E. Mixed farming

Correct Answer – A. Shifting cultivation

Explanation: Shifting cultivation is known by different names in different regions Jhum in Assam, Ponam in Kerala, Podu in Andhra Pradesh and Odisha and Bewar masha penda and Bera in various parts of Madhya Pradesh.

20. ______ is a system of fruit planting or orchard establishment in which one more plant in the centre of the square of permanent trees is planted. This will accommodate double the number of plants but does not provide equal spacing.
A. Triangular System
B. Rectangular System
C. Diagonal System
D. Hexagonal System
E. Square System

Correct Answer – C. Diagonal System

Explanation: Diagonal system: This is the square method but with one more plant in the centre of the square. This will accommodate double the number of plants but does not provide equal spacing. The central (filler) tree chosen may be a short lived one. This system can be followed when the distance between the permanent trees is more than 10m. As there will be competition between permanent and filler trees, the filler trees should be removed after a few years when main trees come to bearing. This system is also called quincunx system.

21. Intensive agriculture program was launched in which year?
A. 1972
B. 1980
C. 1961
D. 1993
E. 1987

Correct Answer – C. 1961

Explanation: It is launched to provide loan for seeds and fertilizers to farmers. Intensive Agriculture Development program was started with the assistance of Ford Foundation.


Share With Your Agri Friends

Leave a Reply