General Agriculture MCQ With Explanation-71

Share With Your Agri Friends

Agriculture MCQ

1. Peaty soils are marshy soils and are a result of water logging and anaerobic conditions. By what name they are known in Kerala?(Agriculture MCQ)

A. Kari

B. Kallar

C. Reh

D. Khadar

E. None of these

Correct Answer – A. Kari

Explanation: Peaty soils are locally called Kari in Kottayam and Alleppey districts of Kerala.
Formation: These are marshy soils and are a result of water logging and anaerobic conditions (which leads to partial decomposition of organic matter).

Areas: They are found in the areas of heavy rainfall and high humidity, where there is a good growth of vegetation. It occurs widely in the northern part of Bihar, the southern part of Uttaranchal and the coastal areas of West Bengal, Orissa and Tamil Nadu.

Soil Colour and Texture: These soils are normally heavy and black in colour
Other characteristic features: These soils are characterised by a rich humus and organic content.There is a presence of iron and varying amounts of organic matter (10-40%). The organic matter in these soils may go even up to 40-50 per cent. These soils are generally acidic in nature. But at many places, they are alkaline also.

CLICK TO DOWNLOAD=>  Agri Exam Important Agriculture Mcq Pdf Download

2. The soils that that lies on the site of their formation, without transporting, just above their parent rock are called?

A. Parasitic soil

B. Docile Soil

C. Sedentary soil

D. Metamorphosis soil

Correct Answer – C. Sedentary soil

Explanation: Sedentary soils develop in the same material which is gradually weathered from the underlying rock.

3. The substance foreign to the body and after entering the body evokes an immune response (produces antibody) either alone or after forming a complex with a larger molecule is called?

A. Virus

B. Antigen

C. White Blood Cells

D. Red Blood Cells

E. Blight

Correct Answer – B. Antigen

Explanation: Antigen is any substance (foreign to the body that evokes an immune response either alone or after forming a complex with a larger molecule (such as a protein) and that is capable of binding with a product (such as an antibody or T cell) of the immune response.

4. National Adaptation Fund for Climate Change (NAFCC) is a dedicated fund for implementing climate change adaptation projects. Which of the following is the National Implementing Entity (NIE) for NAFCC?(Agriculture MCQ)

A. SIDBI

B. NABARD

C. TERI

D. Respective State ministries for the Environment

E. Union Ministry of Environment, Forest and Climate Change

Correct Answer – B. NABARD

Explanation: National Adaptation Fund for Climate Change (NAFCC) was launched by the Union Government in 2015 to provide 100%central grant to the State Governments for implementing climate change adaptation projects. The National Bank for Agriculture and Rural Development (NABARD) is National Implementing Entity (NIE) for NAFCC.

5. Which of the following is the correct definition of ‘Draught’ animals?

A. Milch animals which have ceased to stop producing milk.

B. A strong working animal used to draw a load like a cart, a plough etc.

C. Animals which can survive for more than 15 days without forages.

D. Animals which work specifically in the drought areas to carry water

Correct Answer – B. A strong working animal used to draw a load like a cart, a plough etc

Explanation: The bullock pair may be regarded as the backbone of Indian Agriculture. Though the animal draught power does not relate with human nutrition directly. Indirectly it contributes in the production of food grains; the renowned draught animals (cattle and buffaloes) include Khillar, Amrit mahal, Hallikar, Red Kandhari, Ongole, Malvi, Rathi, Nagore, Neman, Hariyana, Gir, and Deoni. There are about 86 million draft animals, which comprise of 76 million bullocks. 8 million buffaloes, 1 million camels and donkeys. The horsepower obtained from 1 bullock is equivalent 0.75 H.P.

6. The information on characteristics of agricultural operational holdings of Scheduled Castes and Scheduled Tribes was collected separately for the first time during which Agriculture Census?(Agriculture MCQ)

A. 2000- 05

B. 1980 – 81

C. 1970 -71

D. 1985 – 86

Correct Answer – B. 1980 – 81

Explanation: The first Agricultural Census in the country was conducted with reference year 1970-71. So far seven Agricultural Censuses have been completed at five yearly intervals. The information on characteristics of agricultural operational holdings of Scheduled Castes and Scheduled Tribes was collected separately for the first time during Agriculture Census, 1980-81 to facilitate policy decisions for welfare of these social groups.

7. In India Zaid crops are grown during which period?

A. January – April

B August – November

C. March – June

D. February – April

E. July – October

Correct Answer – C. March – June

Explanation: Zaid crops are grown in some parts of country during March to June. Prominent examples are Muskmelon, Watermelon, Vegetables of cucurbitacae family such as bitter gourd, pumpkin, ridged gourd etc.

8. Classification of insects and rules of their nomenclature comes under the branch –

A. Anatomy

B. Physiology

C. Ecology

D. Taxonomy

E. Morphology

Correct Answer – D. Taxonomy

Explanation: A hierarchical system is used for classifying organisms to the species level. This system is called taxonomic classification. The broadest classifications are by domain and kingdom; the most specific classification is by genus and species. The hierarchical groupings in between include phylum, class, family, and order.

9. Which of the following forests cover the least forest area in India?(Agriculture MCQ)

A .Tropical moist deciduous

B. Subtropical pine

C. Tropical dry evergreen

D. Tropical dry deciduous

Correct Answer – C. Tropical dry evergreen

Explanation: ropical dry evergreen covers least forest area in India. Tropical dry deciduous, Tropical dry evergreen, Subtropical pine and Tropical moist deciduous accounts for 38.2%, 0.1%, 5.0%, and 30.3% of total forest area in India.

10. Which one of the following Indian States/Union Territories accounts for the largest quantity of shrimp production per annum among all the states of India?

A. Madhya Pradesh

B. Andaman and Nicobar Islands

C. Orissa

D. Kerala

E. West Bengal

Correct Answer – E. West Bengal

Explanation: In India, West Bengal (1359000 tonnes) has the largest shrimp production per annum while it is in Andaman & Nicobar Islands (29000 tonnes), Orissa (342000 tonnes) and Kerala (678000 tonnes) respectively.

11. Which of the following does not find mention in the list of Millennium Development Goals?(Agriculture MCQ)

A. To eradicate extreme poverty and hunger

B. To improve maternal health

C. To reduce child mortality

D. To ensure the availability of clean drinking water

E. To ensure environmental sustainability To develop a global partnership for development

Correct Answer – D. To ensure the availability of clean drinking water

Explanation: All 191 United Nations member states at that time, and at least 22 international organizations, committed to help achieve the following Millennium Development Goals by 2015:

  • To eradicate extreme poverty and hunger
  • To achieve universal primary education
  • To promote gender equality and empower women
  • To reduce child mortality
  • To improve maternal health
  • To combat HIV/AIDS, malaria, and other diseases
  • To ensure environmental sustainability To develop a global partnership for development

12. Indian Green Revolution is the most successful in-

A. Tea and Coffee

B. Wheat and Rice

C. Jwar and Oil Seeds

D. Wheat and Potato

Correct Answer – B. Wheat and Rice

13. Who is known as the architect of White Revolution in India?

A. Jawaharlal Nehru

B. M. Swaminathan

C. Lal Bahadur Shastri

D. Verghese Kurien 

Correct Answer – D. Verghese Kurien

Explanation: Verghese Kurien is best known as the “Father of the White Revolution” or “Milkman of India” for his ‘billion-litre idea’ (Operation Flood) – the world’s biggest agricultural development programme. The operation took India from being a milk-deficient nation, to the largest milk producer in the world, surpassing the United States of America in 1998.

14. Which of the following crops has protogyny nature?(Agriculture MCQ)

A. Sugarbeet

B. Maize

C. Bajra

D. Jowar 

Correct Answer – C. Bajra

Explanation: Bajra has protogyny nature i.e. the female reproductive organs mature before the male reproductive organs.

15. The phenomenon of Heterosis has been most commercially exploited first in-

A. Tobacco

B. Sugarcane

C. Maize

D. Wheat

E. Rice

Correct Answer – C. Maize

Explanation: Heterosis is used to increase yields, uniformity, and vigor. Exploitation of the phenomenon of heterosis for crop improvement was first proposed by G.H. Shull in 1914. Because of the economic importance of heterosis, maize breeding has evolved over the past century from a reliance on openpollinated varieties to the use of hybrids.

16. Which of the following cropping practices is eco-friendly?

A. Organic farming

B. Cultivation

C. House farming

D. Land farming 

Correct Answer – A. Organic farming

Explanation: Organic farming is an eco friendly form of agriculture that relies on techniques such as crop rotation, green manure, compost, and biological pest control. Depending on whose definition is used, organic farming uses fertilizers and pesticides (which include herbicides, insecticides and fungicides) if they are considered natural, but it excludes or strictly limits the use of synthetic petrochemical fertilizers and pesticides; plant growth regulators such as hormones; livestock antibiotics; genetically modified organisms; human sewage sludge; and nanomaterials.

17. Other than resistance to pets, what are the prospects for which genetically engineered plant have been created?(Agriculture MCQ)

(1). To enable them to with stand drought

(2). To increase the nutritive value of the produce

(3). To enable them to grow and do photosynthesis in spacesips and space stations

(4). To increase their shelf life

Select the correct answer using the codes given below:-

A. 1, 2, 3 and 4

B. 1, 2 and 4 only

C. 3 and 4 only

D. 1 and 2 only

Correct Answer – A. 1, 2, 3 and 4

Explanation: A genetically modified organism (GMO) is any organism whose genetic material has been altered using genetic engineering techniques (i.e., a genetically engineered organism). GMOs are used to produce many medications and genetically modified foods and are widely used in scientific research and the production of other goods. The term GMO is very close to the technical legal term, ‘living modified organism’, defined in the Cartagena Protocol on Bio safety, which regulates international trade in living GMOs (specifically, “any living organism that possesses a novel combination of genetic material obtained through the use of modern biotechnology”).

18. Which of the following is controlled by Gibberellic Acid?(Agriculture MCQ)

A. Prevention of the loss of flowers

B. Vegetative Growth

C. Ripening of fruits

D. Fruit fall

Correct Answer – D. Fruit fall

Explanation: Gibberellic Acid controls fruit fall in plants.

19. Ammonium fraction in the soil is due to?

A. Microbial assumption

B. Soil exchange reaction

C. Microbial deposition

D. Microbial fraction

E. Microbial immunization

Correct Answer – D. Microbial fraction

Explanation: Nitrogen in manure consists of tow fractions. Approximately half of N is in the form of ammonium and the remainder of N is the organic from which releases N into soil over a longer period of time. Nitrogen is converted from organic to mineral forms, ammonium-N and nitrate-N, through the decomposition of organic soil compounds. In this, microbial fixation plays a great role.

20. H1N1 flu is also known as-(Agriculture MCQ)

A. Human Flu

B. Horse Flu

C. Swine Flu

D. Bird Flu

E. Dog Flu

Correct Answer – C. Swine Flu

Explanation: H1N1 flu is also known as swine flu. Swine influenza (swine flu) is a respiratory disease caused by the Influenza A virus that is known to occur in pigs. The subtypes of influenza A virus are H1N1, H1N2, H3N1, H3N2 and H2N3.

21. Highly Pathogenic Avian Influenza (HPAI) H5N1 known to have been the greatest factor causing bird flu was first spotted in which country?

A. Sri Lanka

B. Bangladesh

C. China

D. Japan 

Correct Answer – C. China

Explanation: Avian influenza strains are divided into two types based on their pathogenicity -high pathogenicity (HP) or low pathogenicity (LP). The most well-known HPAI strain is the H5N1 that appeared in China in 1996. Out of the three-influenza virus (A, B and C), influenza A virus is a zoonotic infection with a natural reservoir seen almost entirely in birds.

22. Micro (service) Enterprises is one which is engaged in providing/rendering of services and whose investment in equipment [original cost excluding land and building and furniture, fittings and such items as may be notified under the MSMED Act, 2006 does not exceed;(Agriculture MCQ)

A. INR 2 lakh

B. INR 25 lakh

C. INR 20 lakh

D. INR 10 lakh 

Correct Answer – D. INR 10 lakh

Explanation: Investment of Micro (Manufacturing) Enterprises in equipment does not exceed INR 10 lakh. For small enterprises it ranges between INR 10 lakh and INR 2 crores. For medium enterprise, it ranges between INR 2 crores and INR 5 crores.

23. Permanent hardness of water shortens the life of plumbing and water heaters and creates a soap curd that tends to stick on skin and clothes is caused by which salts?

I. Carbonates of Ca and Mg

II. Sulphates of Ca and Mg

III. Chlorides of Ca and Mg

IV. Salts of Mn and Fe

A. I, II, III and IV

B. II, III and IV

C. II and III

D. I, II and III 

Correct Answer – C. II and III

Explanation: Temporary hardness of water is removed when soluble bicarbonates of Ca and Mg are converted into insoluble carbonates which can be further removed by filtration. On the other hand, permanent hardness of water is due to the presence of sulphates and chlorides of Ca and Mg which can be removed by permutit process of sodium bicarbonate.

24. Name the plotting software used in climatology and atmospheric sciences to grid meteorological fields like temperature, pressure, wind speed etc.(Agriculture MCQ)

A. ATCD

B. CTDA

C. LCAT

D. CDAT 

Correct Answer – D. CDAT

Explanation: The Climate Data Analysis Tool (CDAT) is the tool used to plot meteorological fields in climatology and expressed as gridded data. Ultra – scale visualization – CDAT (UV – CDAT) is a type of powerful CDAT used to analyze climate data on a larger scale by climate researchers.

25. The three numbers on fertilizer represents the value of the three macro-nutrients used by plants represented as NPK for short. What are they?

A. Neon, Phosphorous, Krypton

B. Nitrogen, Phosphorus, Potassium

C. Neon, Potassium, Krypton

D. Neon, Potassium, Phosphorous 

Correct Answer – B. Nitrogen, Phosphorus, Potassium

Explanation: The three numbers on fertilizer represents the value of three macro-nutrients used by plants which are nitrogen, phosphorous and potassium (NPK). Higher the number represents the more concentrated nutrient in a fertilizer. NPK rating is written as three numbers separated with dashes (9-2-2). A 40-pound bag of fertilizer is labeled as 8-2-2 contains (8% of 40 Nitrogen), (2% of 40 Phosphorous) and (2% of 40 Potassium).

26. Which crop requires water-logging for its cultivation? (Agriculture MCQ)

A. Wheat

B. Rice

C. Coffee

D. Tea

Correct Answer – B. Rice

Explanation: Water-logging refers to the saturation of soil with water. Soil may be regarded as waterlogged when the water table of the groundwater is too high to conveniently permit an anticipated activity, like agriculture. In agriculture, various crops need air (specifically, oxygen) to a greater or lesser depth in the soil. Water-logging of the soil stops air getting in. How near the water table must be to the surface for the ground to be classed as waterlogged, varies with the purpose in view. A crop’s demand for freedom from water-logging may vary between seasons of the year, as with the growing of rice (Oryza sativa).

27. Fruit stored in a cold chamber exhibit longer storage life because –

A. exposure to sunlight is prevented

B. the concentration of carbon dioxide in the environment is increased

C. the rate of respiration is decreased

D. there is increase in humidity

Correct Answer – C. the rate of respiration is decreased

Explanation: Fruit stored in a cold chamber exhibit longer storage life because – the rate of respiration is decreased, the ripening process is slowed down. Fruits and vegetables continue their metabolic activity after harvest…Metabolic Activity is manifested by respiration….Reduction of temperature is an effective means of reducing the rate of respiration.

28. Which among the following deals with that branch of agricultural economics which is mainly about the business principles and interests of farming? (Agriculture MCQ)

A. Agriculture management

B. Business management

C. Economy management

D. Farm management  

Correct Answer – D. Farm management

Explanation: Farm management, making and implementing of the decisions involved in organizing and operating a farm for maximum production and profit. Farm management draws on agricultural economics for information on prices, markets, agricultural policy, and economic institutions such as leasing and credit. It also draws on plant and animal sciences for information on soils, seed, and fertilizer, on control of weeds, insects, and disease, and on rations and breeding; on agricultural engineering for information on farm buildings, machinery, irrigation, crop drying, drainage, and erosion control systems; and on psychology and sociology for information on human behavior. In making his decisions, a farm manager thus integrates information from the biological, physical, and social sciences.

29. Which of the following the richest source of nitrogen?

A. Ash from coal

B. Horse urine

C. Cattle urine

D. Sewage sludge (activate dry)

E. Sewage sludge (dry)

Correct Answer – D. Sewage sludge (activate dry)

Explanation: Sewage sludge (activate dry) is the richest source of nitrogen among the given options. Sewage sludge (activate dry), Sewage sludge (dry), cattle urine, horse urine and ash from coal contains 47%, 2-3.5%, 0.9-1.2%, 1.2-1.5% and 0.73% nitrogen respectively.

30. Which of the following is the largest state for Tank irrigation in India? (Agriculture MCQ)

A. Andra Pradesh

B. Uttar Pradesh

C. Madhya Pradesh

D. Himachal Pradesh

E. Arunachal Pradesh

Correct Answer – A. Andra Pradesh

Explanation: Andra Pradesh is the largest state for Tank irrigation which has about 29% of tank irrigated land in India, followed by Tamil Nadu with 23% of tank irrigated land in India and 1/5th of the total irrigated land in the state.

Read More-


Share With Your Agri Friends

Leave a Reply