General Agriculture MCQ With Explanation-62

Share With Your Agri Friends

Agriculture MCQ

Agriculture MCQ

1. As per Interim Budget, 2019-20, sanitation coverage in rural India increased from 39% in 2014 to ________ % in Jan 2018.

A. 58

B. 67

C. 75

D. 86 E. 98

Correct Answer – E. 98

Explanation: India has achieved 98% rural sanitation coverage and as many as 5.45 lakh villages have been declared “Open Defecation Free.” It is a holistic programme and has succeeded in changing the mindset of our people. With the people participation, they transformed it from a Government Scheme to a national movement.(Agriculture MCQ)

2. The 68th UN General Assembly declared ______ as the International Year of Pulses (IYP). The IYP aims to heighten public awareness of the nutritional benefits of pulses as part of sustainable food production aimed towards food security and nutrition.

A. 2014

B. 2015

C. 2016

D. 2017

E. 2018

Correct Answer – C. 2016

Explanation: 2016 was declared as the International Year of Pulses by the sixty eighth session of the United Nations General Assembly on December 20, 2013. The Food and Agriculture Organization (FAO) of the United Nations has been nominated to declare a year for pulses.

3. The Reserve Bank of India set up a Committee Sivaraman i.e., CRAFICARD committee, which submitted its interim Report in November 1979. The CRAFICARD made recommendations for the establishment of _____________as an apex institution for agricultural financing.

A. PACS

B. RRBs

C. DCCBs

D. NABARD

E. SIDBI

Correct Answer – D. NABARD

Explanation: At the instance of Government of India Reserve Bank of India (RBI), constituted a committee to review the arrangements for institutional credit for agriculture and rural development (CRAFICARD) on 30 March 1979, under the Chairmanship of Shri B.Sivaraman, former member of Planning Commission, Government of India to review the arrangements for institutional credit for agriculture and rural development. The Committee, in its interim report, submitted on 28 November 1979, felt the need for a new organisational device for providing undivided attention, forceful direction and pointed focus to the credit problems arising out of integrated rural development and recommended the formation of National Bank for Agriculture and Rural Development(NABARD). The Parliament, through Act,61 of 1981, approved the setting up of NABARD. The bank came into existence on 12 July 1982 by transferring the agricultural credit functions of RBI and refinance functions of the then Agricultural Refinance and Development Corporation (ARDC). NABARD was dedicated to the service of the nation by the late Prime Minister Smt. Indira Gandhi on 05 November 1982.

(Agriculture MCQ)

4. CSA is defined as an integrative approach for transforming and reorienting agricultural development under the new realities of climate change. What does CSA stand for?

A. Climate Sustainable Agriculture

B. Climate Smart Agriculture

C. Climate Suffice Agriculture

D. Climate Strategic Agriculture

E. Climate Social Agriculture

Correct Answer – B. Climate Smart Agriculture

Explanation: Climate-smart agriculture (CSA) is an approach that helps to guide actions needed to transform and reorient agricultural systems to effectively support development and ensure food security in a changing climate.

5. Which of the following is an objective of Green Highways (Plantations, Transplantations, Beautification and Maintenance) Policy – 2015 promulgated by The Ministry of Road Transport and Highways (MoRTH), Government of India.

A. Planting 10 crore tree plantation along NHs

B. Green Corridors along 1 lakh km developed National Highways

C. Green Highways for reinforcing India’s CoP 21 commitment

D. Creating Sustained Employment for 1 lakh workers

E. All of the above

Correct Answer – E. All of the above

Explanation: The National Highways Authority of India (NHAI) is an autonomous agency of the Government of India, set up in 1988 and is responsible for management of a network of over 50,000 km of National Highways out of 1,15,000 km in India. It is a nodal agency of the Ministry of Road Transport and Highways. NHAI has signed a memorandum of understanding (MoU) with the Indian Space Research Organisation for satellite mapping of highways. Nagendra Nath Sinha (IAS), is the present Chairman of NHAI since March 2019.

(Agriculture MCQ)

6. The GoI has in February, 2016, launched the National Rurban Mission from Kurubhat, in Rajnandgaon district of ______________.

A. Jharkhand

B. Chattisgarh

C. Gujarat

D. Rajasthan

E. Haryana

Correct Answer – B. Chattisgarh

Explanation: National Rurban Mission (NRM) On 22 February 2016, Prime Minister Narendra Modi launched the National Rurban Mission (NRM) from Kurubhat in Rajnandgaon district of Chhattisgarh.

7. As per SECC, the % of rural households having a family member who has completed education upto graduation or higher is ___

A. 10.4

B. 8.4

C. 6.4

D. 3.4

E. 1.4

Correct Answer – D. 3.4 

(Agriculture MCQ)

8. The primary objective of “Mahila Kisan Sashaktikaran Pariyojana (MKSP)” implemented by Ministry of ____________________ is to empower women in agriculture by making systematic investments to enhance their participation and productivity, as also create and sustain agriculture based livelihoods of rural women

. A. Agriculture and farmers welfare

B. Rural Development

C. Panchayatiraj

D. Social justice and empowerment

E. Skill development and entrepreneurship

Correct Answer – B. Rural Development

Explanation: Rural development is the process of improving the quality of life and economic well-being of people living in rural areas, often relatively isolated and sparsely populated areas. Rural development has traditionally centered on the exploitation of land-intensive natural resources such as agriculture and forestry. However, changes in global production networks and increased urbanization have changed the character of rural areas. Increasingly tourism, niche manufacturers, and recreation have replaced resource extraction and agriculture as dominant economic drivers. The need for rural communities to approach development from a wider perspective has created more focus on a broad range of development goals rather than merely creating incentive for agricultural or resource based businesses.
important role in developing rural regions. Rural development is also characterized by its emphasis on locally produced economic development strategies. In contrast to urban regions, which have many similarities, rural areas are highly distinctive from one another. For this reason there are a large variety of rural development approaches used globally.

(Agriculture MCQ)

9. The NITI Aayog, is a policy think tank of the Government of India, established in 2015, with the aim to achieve Sustainable Development Goals and to enhance cooperative federalism by fostering the involvement of State Governments of India in the economic policy-making process using a bottom-up approach. What does NITI stand for

A. National Institution for Transforming India

B. National Institute of Transformation India

C. Neo Institution for Transforming India

D. Neo Institute of Transformation India

E. None of these

Correct Answer – A. National Institution for Transforming India

Explanation: The NITI Aayog (Hindi for Policy Commission) is a policy think tank of the Government of India, established with the aim to achieve Sustainable Development Goals and to enhance cooperative federalism by fostering the involvement of State Governments of India in the economic policy-making process using a bottom-up.

10. In the last Budget, Indian Government has announced the facility of extension of Kisan Credit Card scheme (KCC) to Animal Husbandry and Fisheries farmers. In this Interim budget, it is proposed to provide the benefit of __ % interest subvention to the farmers pursuing the activities of animal husbandry and fisheries, who avail loan through Kisan Credit Card.

A. 0.5

B. 1.0

C. 1.5

D. 2.0

E. 2.5

Correct Answer – D. 2.0

Explanation: Further, in case of timely repayment of loan, they will also get an additional 3% interest subvention.

(Agriculture MCQ)

11. As per the announcement made by the FM during the presentation of the Union Budget 2019-20, the GoI is planning in setting up of “_____________ ” to upscale sustainable genetic up-gradation of cow resources and to enhance production and productivity of cows.

A. Rashtriya Kamdhenu Aayog

B. Rashtriya Gau Utpadakta Aayog

C. Rashtriya Gau Suraksha Aayog

D. Rashtriya Gauraksha Aayog

E. None of the above

Correct Answer – A. Rashtriya Kamdhenu Aayog

Explanation: The Aayog will also look after effective implementation of laws and welfare schemes for cows.

12 As per the Agriculture census, 2015-16, the average size of operational holding has declined to _____ ha. In 2015-16 as compared to 1.15 in 2010-11.

A. 1.08

B. 1.19

C. 1.26

D. 1.34

E. None of these

Correct Answer – A. 1.08

Explanation: Classification Range(ha) 2010-11(mn.) 2015-16(mn.) % Change
Small <1 117.25 125.86 7.34%
Medium 1-4 19.72 19.3 -2.13%
Large 4-10 0.98 0.83 -15.31%

(Agriculture MCQ)

13. In 2016, A committee constituted by the Niti Aayog has prepared a model agricultural land leasing act. Which of the following is not a key feature of the model leasing act,2016?
Remove the clause of adverse possession of land in the land laws of various states

A. Allow automatic resumption of land after the agreed lease period

B. Allow the terms and conditions of lease to be determined mutually by the land owner and the tenant without any fear on the part of the landowner as well as tenant

C. Facilitate all tenants to access crop insurance and bank credit

D. Tenants cannot make investment in land improvement of the leased land

E. Remove the clause of adverse possession of land in the land laws of various states

Correct Answer – D. Tenants cannot make investment in land improvement of the leased land

Explanation: The key features of the Model Leasing Act, 2016, as proposed by the committee includes

  • Legalize land leasing to promote agricultural efficiency, equity and poverty reduction
  • Legalize land leasing to ensure complete security of land ownership right for land owners and security of tenure for tenants
  • Remove the clause of adverse possession of land in the land laws of various states
  • Allow automatic resumption of land after the agreed lease period
  • Allow the terms and conditions of lease to be determined mutually by the land owner and the tenant without any fear on the part of the landowner as well as tenant
  •  Facilitate all tenants to access crop insurance and bank credit  Incentivize tenants to make investment in land improvement.

14. As per the Rural Health Statistics report released in 2018, the n umber of PHCs has increased by 2507 during the period 2005-2018, from 23236 to 27413, of which ____________ state recorded the highest.

A. Kerala

B. Karnataka

C. Bihar

D. Tamil Nadu

E. None of the above

Correct Answer – B. Karnataka

Explanation: In the States of Karnataka (678), Gujarat (404), Assam (336), Rajasthan (365), Jammu & Kashmir (303) and Chhattisgarh (276) and Bihar (251) significant increase is observed.

(Agriculture MCQ)

15. Deen Dayal Upadhyaya Grameen Kaushalya Yojana is implemented by the Ministry of __________________

A. Social justice and Empowerment

B. Labour and Employment

C. Health and Family welfare

D. Rural Development

E. Skill Development ad Entrepreneurship

Correct Answer – D. Rural Development

Explanation: Deen Dayal Upadhyaya Grameen Kaushalya Yojana – is a part of the National Rural Livelihood Mission (NRLM), tasked with the dual objectives of adding diversity to the incomes of rural poor families and cater to the career aspirations of rural youth.

16. Inspired by the principles and values of Mahatma Gandhi, which of the following Schemes places equal stress on nurturing values of national pride, patriotism, community spirit, self-confidence and on developing infrastructure.

A. NRLM

B. SAANJHI

C. GPDP

D. PMGPY

E. None of the above

Correct Answer – B. SAANJHI

Explanation: On India’s Independence Day, the Prime Minister Shri Narendra Modi, made a commitment to launch the Saansad Adarsh Gram Yojana (SAANJHI). Holding true the commitment made, he is launching the Scheme on 11th October, 2014 – Lok Nayak Jai Prakash Narayan Ji’s birth anniversary – at Vigyan Bhawan, New Delhi. The goal is to develop three Adarsh Grams by March 2019, of which one would be achieved by 2016. Thereafter, five such Adarsh Grams (one per year) will be selected and developed by 2024. Inspired by the principles and values of Mahatma Gandhi, the Scheme places equal stress on nurturing values of national pride, patriotism, community spirit, self-confidence and on developing infrastructure. The SAANJHI will keep the soul of rural India alive while providing its people with quality access to basic amenities and opportunities to enable them to shape their own destiny.

(Agriculture MCQ)

17. Post Independence era witnessed rural reconstruction and development a pivotal role in economic planning, which has caused a rapid transformation of

A. Land reforms

B. Agriculture and animal husbandry

C. Village industries

D. Rural leadership and village administration

E. All of the above

Correct Answer – E. All of the above

Explanation: Since Independence, India has made a significant progress in various sectors of rural development. Around 65 percent of the country’s population is living in rural areas. People in rural areas do not have the same quality of life as enjoyed by the people living in suburban and urban areas. Hence, Rural Development, which is concerned with economic growth and social justice, improvement in the living standard of the rural people by providing adequate and quality social services and minimum basic needs, becomes essential.

18. Regardless of the rise in urbanization, it is projected that ____________ of India’s population would still be rural by 2050

A. 25%

B. 34%

C. 42%

D. 22%

E. 50%

Correct Answer – E. 50%

Explanation: India is primarily a rural country with almost 68.8 per cent of country’s population and 72.4 per cent of labor force inhabits in rural areas (according to 2011 census). Rural economy comprises 46 per cent of national income. Regardless of the rise in urbanization, it is projected that more than half of India’s population would still be rural by 2050. Consequenty,rural economy’s growth and development and its population form key to overall growth and inclusive development of our country.

(Agriculture MCQ)

19. As per the Interim budget 2019-20, the amount allocated for the PM Gram Sadak Yojana is Rs ________ Crores

A. 15000

B. 19000

C. 24000

D. 31000

E. 39000

Correct Answer – B. 19000

Explanation: Pushing rural infrastructure in the new financial year, union budget of 2019-20 allocated Rs 19,000 crore for development of roads in rural and backward area under Pradhan Mantri Gram Sadak Yojana (PMGSY). “Construction of rural roads has increased three times during the last five years,” Piyush Goyal, interim minister for finance said while presenting the budget for FY20.

(Agriculture MCQ)

20. The Forest Conservation Act has come into force on the 25th day of October, __________

A. 1965

B. 1970

C. 1975

D. 1980

E. 1985

Correct Answer – D. 1980

Explanation: Forest Conservation Act 1980 may be called the Forest (Conservation) Act, 1980. • It extends to the whole of India except the State of Jammu and Kashmir. • It shall be deemed to have come into force on the 25th day of October, 1980. • It was further amended in 1988. It is to provide for the conservation of forests and for matters connected therewith or ancillary or incidental thereto.(Agriculture MCQ)

Read More-


Share With Your Agri Friends

Leave a Reply