IBPS AFO 2019-2020 Question paper with solution

Share With Your Agri Friends

IBPS AFO 2019-2020 Question

IBPS AFO 2019-20 QUESTION PAPER

NOTE :- These Questions Are Memory Based

1. Growing of crops on the previous harvested crop ?
Answer: Ratooning

2.What is considered as ley farming .?
a. Layering of horticultural crops
b. Growing of leguminous pastures with cereals.
c. Laying of poultry breeds .

Answer : Ley farming – Growing of leguminous pastures with cereals.

Method of farming in which any crop or combination of crops is grown for grazing or harvesting for immediate or future feeding to livestock.

3.Which of the following refers to the zone of illuviation ?
A horizon
B horizon
C horizon
O horizon
E horizon

Answer:
Horizon B
The intermediate layer in which the materials leached from horizon A have been re-deposited is known as horizon B or the horizon of illuviation

4. Which one of the following is a symbiotic nitrogen fixing bacteria ?
a)Azatobacter
b)Beijerinckia
c)Clostridium
d)Cyanobacteria
e) Rhizobium

Answers:
N2 Fixers
1.Free living
Aerobic – Azotobacter, Beijerinckia, Anabaena
Anaerobic – Clostridium
2.Symbiotic – Rhizobium, Frankia, Anabaena azollae.

5.Vertisol found highest in which of the following states ?

Answer – Maharashtra (27%)
Black soil – Vertisol
Found highest in Maharashtra, Madhya Pradesh, South Orissa, South and Coastal Andhra Pradesh, North Karnataka and parts of Tamil Nadu.

6.Which of the following is macro nutrient ?

Answer : Potassium

Major/Macro nutrients
A.Basic nutrients C,H,O
B.Primary nutrients N,P,K
C.Secondary nutrients Ca,Mg,S

7.Interveinal chlorosis on young plant later stage leaf rolling with vein remain green ?

Inteveinal chlorosis on new leaves unfolding which veins gain green color and looks like green color in yellow background?

Which of the following nutrient shows deficiency primarily at terminal leaves ,afterwards younger leaves show unfold like appearance and viens remain green other than compeltely showing yellow colour on it?

Answer : Iron
Younger leaves develop interveinal chlorosis with progresses rapidly over the entire leaf. Severe cases entire leaf turns yellow colour.

Iron (Fe)
Interveinal chlorosis will occur on the emerging and young leaves with eventual bleaching of the new growth. When severe, the entire plant may be light green in colour.

Magnesium
Older leaves will be yellow in colour with interveinal chlorosis (yellowing between the veins) symptoms. Plant growth will be slow and some plants may be easily infested by disease.

8. Soil moisture decreased below wilting point water held tightly by soil particles condition is called ?
Hygroscopic coefficient
Wilting point
Permanent wilting point
Saturation point

Answer :
Permanent wilting percentage:

The permanent wilting percentage, also known as permanent wilting point or wilting co-efficient, is the soil moisture content at which plants can no longer obtain enough moisture to meet transpiration requirements; and remain wilted unless water is added to the soil.

At the permanent wilting point the films of water around the soil particles are held so tightly that roots in contact with the soil cannot remove the water at a sufficiently rapid rate to prevent wilting of the plant leaves.

15 atmospheres is the pressure commonly used for this point.

9. Geological formation which is neither porous nor permeable and there are no interconnected openings hence it cannot transmit water is called
Aquifer
Perch aquifer
Aquiflude
Aquifuge

Answer : Aquifuge

10.Type of erosion after sheet erosion in which finger like structure is formed ?

Answer : Rill erosion
In rill erosion finger like rills appear on the cultivated land after it has undergone sheet erosion

11. The Act of mating in sheep is called?
Tupping
Coupling
Suckling
Bleating
Serving

Answer:
Mating – Tupping
Parturition – Lambing

12. Which of the following is the indigenous draught breed where bullocks are very useful for drafting while cows are poor milk yielder ?
Which one of the following breed is a good for draught purpose but female is not efficient in milk production ?
khillari
sahiwal
gir
red Sindhi

Answer : Khillari

13.What do you call a female pig if it has not given birth to piglets ?
Doe
Gilt
Ewe
Sow
Hen

Answer : Gilt – Young female

14.Which of the following practice reduce soil erosion,evapotranspiration,kinetic energy impact of rain drops ?
strip cropping
mulching
Multiple cropping
crop rotation

Answer : Mulching

15. Square systems of planting-equal row and plant space ?

Square plant geometry
The plants are sown at equal distances on either side.

16. Sodiunm deficiency in animals or Na deficiency in cow causes or Sodium deficiency in poultry ?

which question was asked ?

17. Which sheep breed of northwest india known for best quality white wool?
Gaddi
Chanthangi
Magra
Gurez

Answer : Magra
North-Western
Chokla (CW) Hissardale (AW) Jaisalmeri (MCW) Jalauni (MCW) Kheri (MCW) Magra (CW) Malpura (MCW) Marwari (MCW) Muzaffarnagari(MCW) Nali (CW) Patanwadi (CW) Pugal (MCW) Sonadi (MCW) Munjal(M)
North Temperate
Bhakarwal (CW) Changthangi (CW) Gaddi (CW) Gurez (CW) Karnah (AW) Kashmir Merino(AW) Poonchi (CW) Rampur Bushair(CW)

18. What type of emulsion found in milk?
a) oil in water
b) water in oil
c) oil in oil

Answer : oil in water

19. FMD vaccines is given to sheep at an interval of ?
6months
2months
4 months
12months

ans:- 6Months

20. Which of the following breed gives longest day of lactation ?
Jamunarapuri
beetal
barabari
Answer – among these three Jamunapari is the longest

21. Broiler chicken feed conservation ratio ?
Feed conversion efficiency of poultry in closed house ?

22.Vaccine for used for prevention ranikhet disease in poultry?

During out break of Ranikhet disease the RDVK vaccine should be preferred to Lasota strain.

23.Milk letdown hormone?

Answer : Oxytocin

24. Which is responsible for yellow colour of milk?

Answer : Beta-carotene

25. which among the following is not a bacterial disease which caused to piglet?

options required
please share right answer ?

26.Ration which is for young calf piglets lambs not for adult ?
The ration which provide for new calf lamb but not for adul is called

Exact question need

27.Gestation period in buffalo is
1. 365 +_ 5 days
2. 375 +_5 days
3. 316 +_ 5 days
4. 290 +_5 days
5. 270 +_5 days

28. Where are the young animals of cow goat sheep are kept for feeding ?

29. Which is the Breeding method breeding of the animals having wide range of relationship than close breeding?
Breeding of wider degrees of relationship uniformity in character ?

30.Small farmers land holding above 1 ha to —–
2.5
4
3.5
2

31.Bt is a transgenic crop used to combat?
Aphids
Jassids
Bollworm
White fly

32. Isolation distance okra foundation seed ?

33.Blue colour tag for which seed?

34.Which biocontrol agent is used to control bollworms in cotton ?
a)Beauveria basinea
b)Metarhizobium anisoplie
c)Verticillium lacani
d)Spodoptera litura
e)Helicoverpa armigera

35. White muscardine is related to ?
Sheep nd goat
silkworm
cattle
Poultry
pig

36.sorghum shoot fly symptom

37.In guava insect laid egg on soft fruit enter into fruit inside maggot present which insect ?

38.Type of silkworm that breed only one time in a year
Univolitine specis of silk worm complete one generation per year

39.Which of the following sentence is false about honey bees
1.swarming is their natural method of propagation
2.unfertilized eggs develops into workers bee
3. Caterpillar of wax moth feeds only on honey combs does not feed on bees.
4.supersedur queen bee can be developed from worker bee during unfavorable situations

40.Insect Trap – pheromones

41.. Aphid causes which of the following disease in tobaco ?
TMV
Tobaco leaf curl virus
Cucumber mosic virus
Fusarium wilt

42.Which among the following variety of mango is irregular bearer ?
kesar
Himsagar
pairi
Totupuri
Neelum

43.Which of the following medicinal plants are used for curing laxative?
Asgandh
Guggal
Dill
Isobqol
Hanbane

44.Which of the following is a Tropical fruit ?
Peach
Plum
Papaya
Apple

45.Botanical name of Pomegranate is ?
Prunica granatum
Citrus reticulata
Prunus domestica
Vitis vinifera
Persea americana

46.Greyish powdery growth on leaves adaxial side of rose due to this leaves dried out and malformation of buds ?

Answer:
Powdery mildew: Sphaerotheca pannosa

47.In which grafting Rootstock debarded 45 cm from ground level two slopes cut given and wedge is made tongue shape scion inserted ?

Wedge grafting

48.Soil strength is measured by ?
Penetrometer
Micrometer
Dynamometer
Thermometer

Answer :Penetrometer

49.Cultivating Trees for asthetic and decorative purpose ?
Arboriculture
Landscape horticulture
Silviculture
Viticulture

50. Clean crown is practice in which crop ?
Sugarcane
papaya
coffee
banana
Coconut

Answer : Coconut

51.Removal of male bud in banana is called ?
Denavelling

52.Banana propagation method ?
Answer : Sword sucker

53.Golden revolution is involved in –
a. Fruit production
b. Jute production
c. Egg production

Answer: Fruit production

54.Which of the following is known as NRLM ?
Swarna jayanti gram swarozgar yojana

55.Which institution is established to provide vocational training to farmer and field level extension workers ?
Ans : kvk

56.Which one is pan india portal & Online trading of agricultural commodities through which platform ?

Answer: E – nam

57.Which of the following state has highest area of forest cover ?

Answer:
Area-wise Madhya Pradesh has the largest forest cover in the country followed by Arunachal Pradesh, Chhattisgarh, Odisha and Maharashtra.

58.What is ‘pulsing’ ?

Answer
Pulsing treatment done for increasing the vase life of harvested flowers

59. Which oil cake is used to prevent predatory fishes?

Answer
Removal of unwanted and predatory fishes and other animals by repeated netting or using mahua oil cake @ 2500 kg/ha metre or by sun drying the pond bed.

60.Remaining one question on seedless grapes..

answer is kniffin telephone

Read More-


Share With Your Agri Friends

Leave a Reply