Important Agriculture MCQ With Explanation for Competitive exam

Share With Your Agri Friends

Agriculture MCQ

1. What is the scientific name of wheat?
A. Zea mays
B. Solanum melongana
C. Sorghum vulgare
D. Triticum
E. None of these

Correct Answer – D. Triticum

(Agriculture MCQ)

2. Under Mission Antyodaya program, 50,000-gram panchayats will be poverty free by the year-
A. 2018
B. 2019
C. 2020
D. 2021
E. 2022
Correct Answer – B. 2019

(Agriculture MCQ)

3. The order in which the crops are cultivated on a piece of land over a fixed period is called as-
A. Cropping Pattern
B. Cropping system
C. Mono-Cropping
D. Intercropping
E. Mixed farming

Correct Answer – B. Cropping system

Explanation: Cropping System may be defined as the order in which the crops are cultivated on a piece of land over fixed period. The productivity of land is maintained or even increased through proper soil management practices.

(Agriculture MCQ)

4. What is the name of citizen centric mobile app on MGNREGA launched by department of rural development for providing information of the MGNREGA program?
A. Meri Sadak
B. Jai MGNREGA
C. E-MGNREGA
D. Jan MGNREGA
E. None of these

Correct Answer – D. Jan MGNREGA

(Agriculture MCQ)

5. National Panchayati Raj day is commemorated at?
A. New Delhi
B. Andhra Pradesh
C. Pune
D. Lucknow
E. Mumbai

Correct Answer – D. Lucknow

Explanation: National Panchayati raj Day commemorated on 24 april in lucknow by Union Minister for Panchayati Raj, Drinking Water and Sanitation and Rural Development Shri Narendra Singh Tomar. Centre will be releasing more than 2 lakh crore rupess to Gram Panchayats for 5 years to undertake physical and social
infrastructure projects in the villages.

(Agriculture MCQ)

6. How much amount have been allocated by National Bee Board for the year 2016-17 for the development of Bee keeping?
A. 12 crores
B. 19 crores
C. 18 crores
D. 17 crores
E. 10 crores

Correct Answer – A. 12 crores

(Agriculture MCQ)

7. India’s place in coconut production in the world is-
A. Fourth
B. First
C. Third
D. Second
E. Fifth

Correct Answer – B. First

(Agriculture MCQ)

8. For ensuring the availability of new kinds of seeds, seed hubs are created with the help of-
A. ICAR and KVKs
B. Union ministry of agriculture and farmers welfare and KVKs
C. Union ministry of agriculture and farmers and National seed fund
D. ICAR and Union ministry of agriculture and farmers
E. None of these

Correct Answer – A. ICAR and KVKs

Explanation: Seed hubs – Seed Hubs are being created through ICAR, State Agriculture Universities and Krishi Vigyan Kendras (KVKs) for ensuring the availability of new kinds of seeds. For this purpose, Rs. 225.31 crore have been approved for establishment of 150 seed centers during 2016-17 to 2017-18.

(Agriculture MCQ)

9. Crop logging’ is the method of?
A. Soil fertility evaluation
B. Plan analyst for assessing requirements for nutrients for crop production
C. Assessing crop damage
D. Testing suitability of fertilizers
E. None of these

Correct Answer – B. Plan analyst for assessing requirements for nutrients for crop production

Explanation: Crop logging is a useful tool to keep track of the nutrient status of fruit trees. Crop logging can help extension personnel and farmers diagnose possible nutrient deficiency or toxicity problems and schedule fertilizer practices.

(Agriculture MCQ)

10. First separate department of agriculture is established in which year?
A. 1800
B. 1878
C. 1881
D. 1890
E. 1875

Correct Answer – C. 1881

Explanation: Department of Revenue and Agriculture and Commerce was set up in June 1871 to deal with all the agricultural matters in India. Until this ministry was established, matters related to agriculture were within the portfolio of the Home Department. In 1881, Department of Revenue & Agriculture was set up to deal with
combined portfolios of education, health, agriculture, revenue. However, In 1947, Department of Agriculture was redesignated as Ministry of Agriculture. And now it is redesignated as Ministry of agriculture and
farmers welfare.

(Agriculture MCQ)

11. The repetitive growing of the same sole crop on the same land is known as?
A Uniculture
B Solo farming
C Monoculture
D Polyculture
E None of these

Correct Answer – C. Monoculture

Explanation: Monoculture is the agricultural practice of producing or growing a single crop, plant, or livestock species, variety, or breed in a field or farming system at a time. Polyculture, where more than one crop is grown in the same space at the same time, is the alternative to monoculture. Monoculture is widely used in both industrial farming and organic farming and has allowed increased efficiency in planting and harvest.

(Agriculture MCQ)

12. ____ is a process of irrigation before sowing of crops to reduce percolation of water?
A Inundating
B Flooding
C Soaking
D Kor Watering
E Puddling

Correct Answer – E. Puddling

Explanation: In puddling first, the water is filled in the field and then it is ploughed with standing water until the soil becomes soft and muddy. It is done to create impervious layer below to avoid percolation of water. Thereby provides standing water for crop. It provides soft seedbed for planting rice.

(Agriculture MCQ)

13. Sugarcane Breeding Institute of Indian Council of Agricultural Research (ICAR) is located at ____?
A Palakkad, Kerala
B Vijayawada, Andhra Pradesh
C Kanpur, Uttar Pradesh
D Coimbatore, Tamil Nadu
E Nashik, Maharashtra

Correct Answer – D. Coimbatore, Tamil Nadu

Explanation: Sugarcane Breeding Institute (SBI) is a central research institute in Coimbatore, India.
It was established in 1912 and is affiliated to Indian Council of Agricultural Research. It was established to promote research efforts in sugarcane production and is the only sugarcane research institute in the country.

(Agriculture MCQ)

14. Indian Forest Act was passed in?
A 1947
B 1965
C 1984
D 1955
E 1927

Correct Answer – E. 1927

Explanation: The Indian Forest Act was formed in 1927. The act sought to consolidate and reserve the areas having forest cover, or significant wildlife, to regulate movement and transit of forest produce, and duty leviable on timber and other forest produce. It also defines the procedure to be followed for declaring an area to
be a Reserved Forest, a Protected Forest or a Village Forest. It defines what is a forest offence, what are the acts prohibited inside a Reserved Forest, and penalties leviable on violation of the provisions of the Act.

(Agriculture MCQ)

15. With reference to agriculture, what are “Smother Crops”?
A Crops that are grown for grazing of harvesting for immediate or future feeding of livestock.
B Crops grown to conserve the soil moisture through their ground covering foliage.
C Crops grown to suppress weeds by providing dense foliage and quick growing ability.
D Crops cultivated to catch the forthcoming season when main crop fails.
E Crops whose culture practices allow the infestation of weeds intensively.

Correct Answer – C. Crops grown to suppress weeds by providing dense foliage and quick growing ability.

Explanation: Smother crop is a kind of cover crop planted near a primary crop in order to prevent the growth of weeds in that area.

(Agriculture MCQ)

16. In India approximately 75% of the average rainfall is received by __?
A South Monsoon
B Eastern Winds
C Coastal Monsoon
D South East Monsoon
E South West Monsoon

Correct Answer – E. South West Monsoon

Explanation: The period June to September is referred to as the ‘Southwest Monsoon’ period. Southwest Monsoon period is the principal rainy season for the Indian subcontinent. This is the summer monsoon period where the southwest monsoon holds away over the country. The whole country receives nearly 75% of its rainfall during this period.

(Agriculture MCQ)

17. Which is the second most abundant element of the earth crust?
A Oxygen
B Nitrogen
C Aluminium
D Silicon
E Calcium

Correct Answer – D. Silicon

Explanation: Oxygen is the most abundant element in the crust at 467,100 ppm. It exists as a major compound of the silicate minerals where it combines with other elements. It also exists as a compound in carbonates and phosphates. Silicon is the second most common element present in the crust with an abundance of 276,900 ppm. It exists as a compound in the mantle and the crust. In the crust, it exists
combined with oxygen to form silicate minerals.

(Agriculture MCQ)

18. Which type forests are also known as Tidal forests?
A Tropical Dry Deciduous Forests
B Mangrove Forests
C Semi Evergreen Forests
D Sub-tropical broad-leaved forest
E None of These

Correct Answer – B. Mangrove Forests

Explanation: Mangrove forests only grow at tropical and subtropical latitudes near the equator because they cannot withstand freezing temperatures. Many mangrove forests can be recognized by their dense tangle of prop roots that make the trees appear to be standing on stilts above the water. This tangle of roots allows the trees to handle the daily rise and fall of tides, which means that most mangroves get flooded at least twice per day. The roots also slow the movement of tidal waters, causing sediments to settle out of the water and build up the muddy bottom. Mangrove forests stabilize the coastline, reducing erosion from storm surges, currents, waves, and tides. The intricate root system of mangroves also makes these forests attractive to fish and
other organisms seeking food and shelter from predators.

(Agriculture MCQ)

19. ___ soil is also known by different names like Reh, Kallar and Usar?
A Peaty and Marshy Soils
B Saline and Alkaline Soil
C Red soils
D Alluvial Soil
E Laterite Soil
Correct Answer – B. Saline and Alkaline Soil

Explanation: Saline and alkaline soils have sodium, calcium and magnesium salt
encrustations on the surface. These soils are found in drier tracts of Uttar Pradesh, Bihar, Haryana, Punjab and Rajasthan. Saline and alkaline soils are locally called by different names like ‘Reh’, ‘Kallar’, ‘Usar’ ‘Chopan’ ‘Kari’ and ‘Thur’.

(Agriculture MCQ)

20. What was the budget allocation to the National Rural Livelihood Mission (NRLM) in the Union Budget 2018-19?
A Rs. 6,760 crores
B Rs. 4,600 crores
C Rs. 3,700 crores
D Rs. 4,500 crores
E Rs. 5,750 crores

Correct Answer – E Rs. 5,750 crores

Explanation: In the Union Budget the Finance Minister announced an increase in the allocationfor the National Rural Livelihood Mission (NRLM) to Rs 5,750 crore in 2018-19 from Rs 4,500 crore.

(Agriculture MCQ)
21. The process of growing two or more crops simultaneously on same piece of land with definite row pattern is called as
A. Inter cropping
B. Mixed cropping
C. Multi Storyed system
D. Sequence cropping
E. None of these

Correct Answer – A. Inter cropping

Explanation: Intercropping is the companion planting method of growing one crop alongside
another. The purpose behind intercropping is to increase yields by doubling up on available growing space.

(Agriculture MCQ)

22. Which of the following is a single window e-learning centre, which provides information of the MGNREGA and feedback on the quality of implementation of programme?
A. Bharat Nirman centre
B. ITC-E-Chopal
C. Bharat Nirman Kendra
D. Sandesh Pathak application
E. None of these

Correct Answer – C. Bharat Nirman Kendra

(Agriculture MCQ)

23. When is National energy conservation day is observed?
A. April 16
B. June 5
C. December 16
D. July 5
E. May 17

Correct Answer – C. December 16

(Agriculture MCQ)

24. The agriculture and farm friendly index is launched by-
A. Union ministry of agriculture and famers welfare
B. NITI
C. FAO
D. ICAR
E. None of these
Correct Answer – B. NITI
Explanation: The India’s first Agriculture index is launched by NITI ayog. Maharashtra topped the index.

(Agriculture MCQ)

25. The scheme targeted to enhance the fish production from 107.95 lakh tonnes in 2015-16 to about 150 lakh tonnes by the end of the financial year-
A. 2019-20
B. 2020-21
C. 2021-22
D. 2022-23
E. 2023-24

Correct Answer – A. 2019-20

(Agriculture MCQ)

26. Jawar, Bajra, Maize and Cotton are which type of crops?
A. Rabi
B. Zaid
C. Kharif
D. Zaid Rabi
E. None of these

Correct Answer – C. Kharif
Explanation: Kharif crops – Jawar, Bajra, Maize, Rice, Cotton, groundnut, etc.

(Agriculture MCQ)

27. Geo MGNREGA is the initiation of –
A. Ministry of rural development, ISRO and ICAR
B. Ministry of rural development, ISRO, NRSC and ICAR
C. Ministry of rural development, ISRO, NRSC and National Informatic centre
D. Ministry of rural development, ISRO, National Informatic centre and ICAR
E. ISRO and ICAR
Correct Answer – C. Ministry of rural development, ISRO, NRSC and National Informatic centre

Explanation: GeoMGNREGA – For geo tagging of assets created under MGNREGA in each gram panchayat.

(Agriculture MCQ)

28. Yellow revolution is associated with –
A. Potato
B. Fertilizers
C. Food Grains
D. Oil Seed Production
E. None of these
Correct Answer – D. Oil Seed Production
Explanation: Revolutions related to agriculture sector White Revolution (In India: Operation Flood) –Milk/Dairy production

Yellow Revolution – Oil Seeds production

Evergreen Revolution – Overall development of

Agriculture Blue Revolution – Fish Production

Green Revolution – Food grains

Grey Revolution – Fertilizer

Silver Revolution – Egg/Poultry Production Round

Revolution – Potato

Red Revolution – Meat & Tomato Production

(Agriculture MCQ)

 

29. The soil which is found in the areas having heavy rainfall and high humidity, contains large quantity of organic matter and heavy and black in colour –
A. Black soil
B. Peat soil
C. Forest soil
D. Laterite soil
E. None of these
Correct Answer – B. Peat soil

Explanation: Peaty soil – It occurs widely in northern parts of Bihar, Southern parts of Uttaranchal and coastal areas of west Bengal, Orissa and Tamil Nadu.

(Agriculture MCQ)
30. Regur soil is another name of –
A. Black soil
B. Peaty soil
C. Laterite soil
D. Arid Soil
E. Forest Soil
Correct Answer – A. Black soil

Read More:-


Share With Your Agri Friends

Leave a Reply