May Agriculture current affairs part-2

Share With Your Agri Friends

1.The central government has brought Cauvery management authority under Jal shakti ministry recently. Who is the Union Jal shakti minister?

1) Nitin Gadkari
2) Smriti Irani
3) Mansukh L. Mandaviya
4) Gajendra Singh Shekhawat
5) Raj Nath Singh

Answer – 4) Gajendra Singh Shekhawat

Explanation:
The central government has brought the Cauvery Water Management Authority (CWMA) under the Jal Shakti Ministry, which was earlier under the Ministry of Water Resources, River Development and Ganga Rejuvenation. Union Minister of Jal Shakti– Gajendra Singh Shekhawat (Constituency- Jodhpur).

2.The terracotta work of Gorakhpur & Kovilpatti kadalai-mittai has got GI tag recently, along with Chak-Hao, the black rice of which Indian state?

1) Tamil Nadu
2) Kerala
3) Uttar Pradesh
4) Manipur
5) Sikkim

Answer – 4) Manipur

Explanation:
Chak-Hao, the black rice of Manipur, the terracotta work of Gorakhpur (UP) & Kovilpatti (TN) kadalai-mittai has been granted with the Geographical Indication (GI) tag.

3. ‘Ayush Entrepreneurship Development Program’ is the joint initiative of AYUSH ministry along with which another ministry?

1) Ministry of Coal and Mines
2) Ministry of Micro, Small and Medium Enterprises
3) Ministry of Health and Family Welfare
4) Ministry of Human Resource and Development
5) Ministry of Agriculture and Farmers’ Welfare

Answer – 2) Ministry of Micro, Small and Medium Enterprises

Explanation:
Nitin Gadkari launched ‘Ayush Entrepreneurship Development Program’ jointly organized by the Ministry of AYUSH & Ministry of MSME (Micro, Small and Medium Enterprises) for promoting the AYUSH (Ayurveda, Yoga & Naturopathy, Unani, Siddha and Homoeopathy) sector in India.

4. Which Indian state has launched an “Agro-Entrepreneur Facilitation Desk” to help the entrepreneurs of the state to get subsidies and incentives from Centralgovernment funding agencies.

1) Arunachal Pradesh
2) Tripura
3) Assam
4) Sikkim
5) Meghalaya

Answer – 2) Tripura

Explanation:
The Tripura government launched an “Agro-Entrepreneur Facilitation Desk” to help the entrepreneurs of the state to get subsidies and incentives from Central government funding agencies. The state cabinet has approved the setting up of the desk, which will operate from the Directorate of Horticulture and Soil Conservation in the state capital, Agartala.

5. The saffron cultivated and harvested in the Karewa (highlands) of which Indian state/UT has got GI tag recently?

1) Goa
2) Jammu & Kashmir
3) Himachal Pradesh
4) Meghalaya
5) Arunachal Pradesh

Answer – 2) Jammu & Kashmir
Explanation:
After chak-hao, the black rice of Manipur, Gorakhpur terracotta & Kovilpatti kadalai-mittai, the Kashmir saffron cultivated and harvested in the Karewa (highlands) of Jammu and Kashmir gets Geographical Indication (GI) tag by the Geographical Indications Registry. Iran is the largest producer of saffron in the world.

6. Which centre of Council of Scientific & Industrial Research (CSIR) has developed “Kisan Sabha” App?

1) Indian Institute of Chemical Technology (CSIR-IICT)

2) Central Road Research Institute (CSIR-CRRI)
3) National Environmental Engineering Research Institute (CSIR-NEERI)

4) Central Scientific Instruments Organisation (CSIR-CSIO)

Answer – 2) CSIR-Central Road Research Institute (CSIR-CRRI)

Explanation:Dr.Trilochan Mohapatra, Director General(DG), Indian Council of Agricultural Research(ICAR) and Secretary Department of Agriculture Research Education(DARE), remotely launched the Kisan Sabha app developed by CSIR-Central Road Research Institute (CSIR-CRRI), New Delhi to connect with the supply chain and Freight Transportation Management System for the farmers trying to reach the market, seed/fertilizer procurements to make timely delivery of the produce during the COVID-19 pandemic.

7.Who is the present Minister of Consumer Affairs, Food and Public Distribution?

1) Prakash Javadekar
2) Harsh Vardhan
3) Arjun Munda
4) Harsimrat Kaur Badal
5) RamVilas Paswan

Answer – 5) RamVilas Paswan
Explanation:
The Ministry of Consumer Affairs, Food and Public Distribution is a government ministry of India. The Ministry is headed by a Cabinet rank minister. The current Minister is Ram Vilas Paswan.

8. According to tribal affairs ministry, the Minimum Support Price (MSP) for Minor Forest Produce (MFP) of how many items was raised recently.

1) 16
2) 25
3) 36
4) 49

Answer – 4) 49
Explanation:
As per the order issued by Tribal Affairs Ministry ,The Minimum Support Price(MSP) for Minor Forest Produce(MFP) of 49 items was raised in view of circumstances arising out of Covid 19, which also stated that the MSP for Minor Forest Produce is revised once in every 3 years by the Pricing Cell constituted under the Ministry of Tribal Affairs. The increase across various items of Minor Forest Produce ranges from 16 % to 66%.

9. When was the International Day of the Midwife observed annually?

1) 28th August
2) 5th May
3) 21st July
4) 14th June
5) 7th April

Answer – 2) 5th May

Explanation: The International Day of the Midwife is globally observed on 5th May of every year since 1992 to acknowledge the works of midwives and to raise awareness about their status. The First International Midwives Day was celebrated in 1991. The idea of this day was proposed in the International Confederation of Midwives (ICM) Conference, Netherlands in 1987. The theme of this year is “Midwives with women: celebrate, demonstrate, mobilise, unite – our time is now”.

10. The Narendra Singh Tomar (Union Rural Development minister) launched “The Saras Collection” on Government e- Marketplace (GeM) portal recently. The Saras collection is the initiative of GeM and which mission?

1) Swachh Bharat Mission
2) Skill India Mission
3) Jawaharlal Nehru National Urban Renewal Mission
4) Smart City Mission
5) Deen Dayal Antyodaya Yojana-National Rural Livelihoods Mission

Answer – 5) Deen Dayal Antyodaya Yojana-National Rural Livelihoods Mission

Explanation:
Union Minister for Rural Development and Panchayati Raj and Agriculture and Farmers’ Welfare, Shri Narendra Singh Tomar, launched “The Saras Collection” on the Government e Marketplace (GeM) portal to showcase daily utility products made by rural self-help groups (SHGs). The Saras Collection is an initiative of GeM and the Deen Dayal Antyodaya Yojana-National Rural Livelihoods Mission (DAY-NRLM).

11. Name the Indian state which has launched mobile application ‘CMAPP (Comprehensive Monitoring of Agriculture, Price, and Procurement)’ to monitor farmer needs.

1) Punjab
2) Bihar
3) Odisha
4) Kerala
5) Andhra Pradesh

Answer – 5) Andhra Pradesh
Explanation:
Andhra Pradesh (AP) Chief Minister (CM) Yeduguri Sandinti Jaganmohan Reddy has launched a mobile application ‘CMAPP (Comprehensive Monitoring of Agriculture, Price, and Procurement)’ with the aim to monitor the agriculture needs of the farmers in the state.

12.The government will run a mission mode awareness campaign in FY21 in over 1 Lakh villages for promoting use of bio/organic fertilisers, as per Agriculture minister. When was the soil health card (SHC) scheme launched?

1) 2015
2) 2016
3) 2017
4) 2018
5) 2019

Answer – 1) 2015
Explanation:
While reviewing the Soil Health Programme in New Delhi, Union Minister for Agriculture & Farmers’ Welfare, Narendra Singh Tomar has informed that the government will run a mission mode awareness campaign in FY2020-2021 in over 1 lakh villages for promoting use of bio/organic fertilisers and reducing consumption of chemical soil nutrients. The soil health card (SHC) scheme Launched in 2015, under this Soil Health Cards are provided to all farmers at an interval of 2 years.

13. The NABARD has disbursed Rs 12,767 crore to State Co-operative Banks & Regional Rural Banks to extend credit to farmers. Who is the present chairman of NABARD?
1) Ajay Tyagi
2) Harsh Kumar Bhanwala
3) Yaduvendra Mathur
4) Mohammad Mustafa
5) Subhash Chandra Khuntia
Answer – 2) Harsh Kumar Bhanwala
Explanation:

The National Bank for Agriculture and Rural Developmen(NABARD) disburses Rs 12,767 crore to State Co- operative(Co-op) Banks & Regional Rural Banks(RRBs) across the country to increase their resources for extending credit to farmers during the lockdown due to the outbreak of COVID-19 pandemic. NABARD Chairman– Harsh Kumar Bhanwala.

14. Union Minister for Fisheries, Animal Husbandry and Dairying has presented the award to the winners of “Startup India-Animal Husbandry Grand Challenge” recently. Who is the present minister for the animal husbandry ministry?
1) Atul Chaturvedi
2) Som Parkash
3) Giriraj Singh
4) Renuka Singh
5) Rao Inderjit Singh
Answer – 3) Giriraj Singh
Explanation:
Union Minister for Fisheries, Animal Husbandry and Dairying, Giriraj Singh (chief guest) presented the award to the winners of “Startup India-Animal Husbandry Grand Challenge”. Minister of State of Fisheries, Animal Husbandry and Dairying (AHD), Sanjeev Kumar Balyan & Secretary AHD), Atul Chaturvedi were also present.

15. Indian scientists has found 3 new species of fishes under which genus in Western Ghats recently?

1) Fluviatilis
2) Nigroviridis
3) Dawkinsia
4) Tetraodon
5) Fugu
Answer – 3) Dawkinsia
Explanation:
Scientists from the Bombay Natural History Society (BNHS) based in Mumbai (Maharashtra), the Kerala University of Fisheries and Ocean Studies (KUFOS) and the Indian Institute of Science Education and Research (IISER), Pune (Maharashtra), have jointly discovered a three new fish species under the genus ‘Dawkinsia’ namely Dawkinsia apsara, Dawkinsia austellus, Dawkinsia crassa. The discovery has been published in the international journal Vertebrate Zoology.

16. The Thanjavur – Netti Works and Arambavur – Wood Carvings form Tamil Nadu and Telangana’s Telia Rumal cloth are added to GI tag, along with Sohrai Khovar painting of which Indian state?
1) Jharkhand
2) Bihar
3) Andhra Pradesh
4) Madhya Pradesh
5) Odisha
Answer – 1) Jharkhand
Explanation:
Geographical Indications Registry headquartered in Chennai (Tamil Nadu) has granted Geographical Indication (GI) tag for 4 new products from three states. Jharkhand’s Sohrai Khovar painting (a traditional and ritualistic mural art), Telangana’s Telia Rumal cloth (an intricate handmade work with cotton loom) and Thanjavur Netti Works (pith works) and Arambavur Wood Carvings form the state of Tamil Nadu (TN) are the latest addition in the GI list.

17.Central government has set up a new body Rice Export Promotion Forum (REPF) to promote rice export. The REPF will function under aegis of which body?
1) CCI
2) SFEC
3) APEDA
4) TRIFED
Answer – 3) APEDA
Explanation:
Centre set up a new body Rice Export Promotion Forum to increase rice exports under the aegis of Agricultural and Processed Foods Export Promotion Development Authority (APEDA).

18. As per Global Forest Resources Assessment (FRA) 2020, the forest loss rate in 2015-2020 has declined to an estimated 10 million hectares (mha) from 12 mha in 2010-15. Name the organisation which released FRA 2020.

1) Food and Agriculture Organization
2) Organization for Economic Cooperation and Development
3) World Trade Organization
4) World Health Organization
5) International Labour Organization
Answer – 1) Food and Agriculture Organization
Explanation:
According to the Global Forest Resources Assessment (FRA) 2020 released by the United Nations Food and Agriculture Organization (FAO), the forest loss rate in 2015-2020 has declined to an estimated 10 million hectares(mha), down from 12 mha in 2010-2015.

19. For which sector the central government has introduced new scheme of providing interest subvention of 2% per annum for working capital loans (in May 2020)?
1) Pharmaceutical sector
2) Tourism sector
3) Mining sector
4) Dairy sector
5) Education sector
Answer – 4) Dairy sector
Explanation:
Ministry of Fisheries, Animal Husbandry and Dairying has introduced a new scheme “Interest subvention on Working Capital Loans for Dairy sector” for supporting Dairy Cooperatives and Farmer Producer Organizations (SDC&FPO) engaged in dairy activities.  A budgetary provision of Rs 100 Crore earmarked for this and will be implemented during 2020-21. The scheme has made provisions for providing interest subvention of 2% per annum, with an additional incentive of 2% per annum interest subvention to be given in case of prompt and timely repayment/interest servicing. The scheme will be implemented through National Dairy Development Board (NDDB), Anand, Gujarat.

20. The National Endangered Species Day 2020 is observed on May 15. As per the International Union for Conservation of Nature (IUCN) at least _____ % of species of animals, plants, and insects are at the risk of extinction.
1) 10
2) 20
3) 30
4) 40
5) 50
Answer – 4) 40
Explanation:
In order to raise awareness about endangered species and wildlife in India, National Endangered Species Day is celebrated every year on the 3rd Friday of May. This year the day falls on May 15, 2020.As per the International Union for Conservation of Nature (IUCN), at least 40 % species of animals, plants, and insects are at the risk of extinction.

21. As per the Department of Agriculture, Cooperation and Farmers Welfare’s 3rd Advance Estimates of production of major crops for 2019-20, what is the total food grain production estimate of the country in 2019-20?
1) 251.17 million tonnes
2) 285.21 million tonnes
3) 295.67 million tonnes
4) 297.10 million tonnes
Answer – 3) 295.67 million tonnes
Explanation:
According to Department of Agriculture, Cooperation and Farmers Welfare’s 3rd Advance Estimates of production of major crops for 2019-20, the total foodgrain production in the country is estimated to achieve a record of all-time high 295.67 million tonnes in 2019-20 for the 4th consecutive year since 2016-17 crop year (July-June).

This estimated output is up 3.67% (10.46 million tonnes) when compared to the previous record 285.21 million tonne during the 2018-19 crop year and has even crossed its target of 291.10 million tonne, which had been set before the beginning of the 2019-20 sowing season.

22. What is the total number of mandis that was integrated with the e-NAM platform of electronic agriculture trading portal (as on May 15, 2020)?
1) 1000
2) 1500
3) 1200
4) 900
Answer – 1) 1000
Explanation:
On 15th May 2020, The Ministry of Agriculture announced that the e-NAM reached 1000 mandis across the nation in 18 states and 3 union territories (UTs) with 38 new mandis integrated with the e-NAM platform of electronic agriculture trading portal.

23. The central government has allocated ______ to fund Agriculture Infrastructure Projects at farm- gate & aggregation points. The fund will be financed and managed by NABARD.

1) 5 Lakh Crore
2) 50,000 Crore
3) 25,000 Crore
4) 1 Lakh Crore
5) 75,000 Crore
Answer – 4) 1 Lakh Crore
Explanation:

The Central government has allocated Rs 1 lakh crore to fund Agriculture Infrastructure Projects at farm- gate & aggregation points (Primary Agricultural Cooperative Societies, Farmers Producer Organizations, Agriculture entrepreneurs, Start-ups, etc.). This fund will be financed and managed by National Bank for Agriculture & Rural Development (NABARD). This fund will be used for setting up cold chains and post- harvest management infrastructure.

24. The central government has allocated 20,000 cr for development of marine and inland fisheries under which scheme?
1) Pradhan Mantri Mudra Yojana
2) Pradhan Mantri Jeevan Jyoti Bima Yojana
3) Pradhan Mantri Swasthya Suraksha Yojana
4) Pradhan Mantri Matsya Sampada Yojana
5) Deen Dayal Upadhyaya Gram Jyoti Yojana
Answer – 4) Pradhan Mantri Matsya Sampada Yojana
Explanation:
The government has allocated Rs 20,000 crore for fishermen through the Pradhan Mantri Matsya Sampada Yojana (PMMSY) for development of marine and inland fisheries. Of this, Rs 11,000 crore will be allocated for activities in marine, inland fisheries and aquaculture while Rs 9,000 crore for developing infrastructure of fishing harbors, cold chains, markets, etc. The development will lead to additional Fish Production of 70 lakh tones over 5 years, and double the exports to Rs 1,00,000 crore. It also generates employment to over 55 lakh persons and doubles the exports to Rs 1,00,000 crore.

25. The central government along with which state government has inked 2 loan agreements of $145 million each with World Bank and Asian Infrastructure Investment Bank for irrigation and flood management project worth $413.8 million?
1) Gujarat
2) Himachal Pradesh
3) West Bengal
4) Maharashtra
5) Goa

Answer – 3) West Bengal
Explanation:
The Government of India and West Bengal Government have inked two loan agreements for the “West Bengal Major Irrigation and Flood Management Project” to improve irrigation services and flood management in the Damodar Valley Command Area (DVCA) of West Bengal.

One agreement is inked with the World Bank (WB) for a loan of $145 million. The other agreement was inked with Asian Infrastructure Investment Bank (AIIB) for $145million. The Government of West Bengal has infused $123.8 million for this project. The total worth of the project is $413.8 million.

26. To which Indian state NABARD has sanctioned Rs. 1500 crores to ensure continuous credit flow to farmers, through state cooperative banks?
1) Punjab
2) Haryana
3) Chhattisgarh
4) Goa
5) Maharashtra
Answer – 1) Punjab
Explanation:
The National Bank for Agriculture and Rural Development (NABARD) has sanctioned Rs 1,500 crores for Punjab to ensure continuous credit flow to farmers, through state cooperative banks, amidst the COVID-19 pandemic. Out of the total amount Rs 1,000 crores is sanctioned to Punjab State Cooperative Bank and Rs 500 crores to Punjab Gramin Bank.

27. Name the person who headed the Group of Ministers (GoM) panel which proposes land pooling to corporatize agriculture & merging MGNREGA with skilling programmes.
1) Rao Inderjit Singh
2) Thawar Chand Gehlot
3) Mahendra Nath Pandey
4) Raj Kumar Singh
5) Santosh Kumar Gangwar
Answer – 2) Thawar Chand Gehlot
Explanation:
A Group of Ministers (GoM) panel headed by Social Justice and Empowerment Minister Thawar Chand Gehlot on employment and skill development has drafted a set of proposals that includes land pooling to corporatize agriculture, opening up Employees’ Provident Fund(EPF) and Employees State Insurance Corporation(ESIC) for the unorganised sector, merging the Mahatma Gandhi National Rural Employment Guarantee Act ,2005 (MGNREGA). with skill development programmes to create a wage subsidy programme.

28. What is the additional fund allocated for MGNREGA to provide employment boost in the country?
1) 30,000 cr
2) 40,000 cr
3) 10,000 cr
4) 25,000 cr
5) 50,000 cr
Answer – 2) 40,000 cr
Explanation:
Under the MGNREGA scheme, an additional Rs 40,000 crore will be allocated for employment generation in the rural parts of the country. This will help to generate nearly 300 crore person days to provide relief to the migrant workers.

29. What is the amount that was extended by NABARD to co-operative banks and regional rural banks as special liquidity facility recently?
1) 20,000 cr
2) 20,500 cr
3) 25,500 cr
4) 25,000 cr
5) 27,500 cr
Answer – 2) 20,500 cr
Explanation:
The National Bank for Agriculture and Rural Development (NABARD) has informed that it has extended Rs 20,500 crores special liquidity facility to co-operative banks (co-op– Rs 15,200 crores) and Regional Rural Banks (RRB’s– Rs 5,300 crores) in various States. This is against the Rs 5,000 crores lent during the 1st quarter of 2019.

30. What is the number of species of amphibians that was listed as critically endangered and endangered by Zoological survey of India?
1) 10&20
2) 15&25
3) 20&35
4) 30&45
5) 5&25

Answer – 3) 20&35
Explanation:
The Zoological Survey of India (ZSI) updated the checklist of Indian amphibians, a list of 20 species as critically endangered and 35 species as endangered on its website compiled by research scientists, K P Dinesh from ZSI’s western regional centre at Pune, C Radhakrishnan from Calicut, B H Chennakeshavamurthy from ZSI, Calicut, P Deepak form Mount Carmel College, Bengaluru and Nirmal Kulkarni from the Mhadei Research Centre, Goa.

31. As per National Rural Infrastructure Development Agency (NRIDA), “Coir Geo textiles “has been got nod for rural road construction under Pradhan Mantri Gram Sadak Yojana ph III. NRIDA functions under which ministry?
1) Rural Development ministry
2) Home Affairs ministry
3) Animal Husbandry, Dairying and Fisheries ministry
4) Commerce and Industry ministry
5) Road Transport and Highways ministry
Answer – 1) Rural Development ministry
Explanation:
According to the National Rural Infrastructure Development Agency under Union Ministry of Rural Development, Coir Geo textiles has been finally gets nod as a good material for rural road construction under the third phase of Pradhan Mantri Gram Sadak Yojana, (PMGSY-III).

32. ‘Mee Annapurna’ is the initiative launched for farmers welfare across which state?
1) Haryana
2) Punjab
3) Gujarat
4) Chhattisgarh
5) Maharashtra
Answer – 5) Maharashtra
Explanation:
After the Department of Agriculture, Govt of Maharashtra announced a 3-year empanelment of insurance companies and intermediaries for implementation of crop insurance scheme, the Integrated Risk Insurance Brokers Limited (IRIBL), announced ‘Mee Annapurna’ for farmers welfare across Maharashtra.

33. Name the person who has been appointed as the chairman of NABARD recently till July 2022.
1) P.V.S Suryakumar
2) Govinda Rajulu Chintala
3) Shaji K V
4) Harsh Kumar Bhanwala
5) Ajay Tyagi
Answer – 2) Govinda Rajulu Chintala
Explanation:
The appointments committee of the union cabinet appointed Govinda Rajulu Chintala as Chairman of National Bank for Agriculture and Rural Development (NABARD). He was the successor of Harsh Kumar Bhanwala. Shaji K V and P.V.S Suryakumar have been appointed as Deputy Managing Directors (DMD) of NABARD.

33. Ministry of Environment, Forest and Climate Change gave environmental clearance to Oil India Ltd (OIL) for drilling and testing of hydrocarbons at Dibru-Saikhowa National Park. The Dibru- Saikhowa NP is located in which state?

1) Chhattisgarh
2) Punjab
3) Assam
4) Himachal Pradesh
5) Uttarakhand
Answer – 3) Assam
Explanation:
Public Sector Undertaking (PSU) major Oil India Ltd (OIL) informed that the Ministry of Environment, Forest and Climate Change (MoEF&CC) gave environmental clearance for extension drilling and testing of hydrocarbons at 7 locations inside the Assam’s Dibru-Saikhowa National Park (NP).

34. Which Indian state has rolled out ‘Rajiv Gandhi Kisan Nyay Yojana’ for farmers?
1) Madhya Pradesh
2) Chhattisgarh
3) Karnataka
4) Kerala
5) Tamil Nadu
Answer – 2) Chhattisgarh
Explanation:
The state government of Chhattisgarh has launched its ambitious ‘Rajiv Gandhi Kisan Nyay Yojana’ on May 21, 2020 (29th death anniversary of former Prime Minister Rajiv Gandhi) to encourage crop production in the state and to give the farmers the right price for their produce.

35.The International tea day was observed every year on ______.
1) 21st may
2) 22nd may
3) 23rd may
4) 24th may
5) 25th may
Answer – 1) 21st may
Explanation:
The International Tea Day is annually celebrated by tea-growing countries like India and Sri Lanka since 2005 and in December 2019, the United Nation approved the proposal to celebrate the International Tea Day put forth by the Government of India in the session of the Intergovernmental Group on Tea and designated May 21st as International Tea Day.

36. Union minister Prakash Javadekar has launched Biodiversity Samrakshan Internship Programme recently. The programme was conducted by National Biodiversity Authority (NBA) and which world organisation?
1) World Bank (WB)
2) International Labour Organization (ILO)
3) United Nations Industrial Development Organization (UNIDO)
4) United Nations Development Programme (UNDP)
5) United Nations Educational, Scientific and Cultural Organization (UNESCO)
Answer – 4) United Nations Development Programme (UNDP)
Explanation:
The Union Environment, Forest, and Climate Change Minister Prakash Javadekar launched the National Biodiversity Authority (NBA) and United Nations Development Programme (UNDP) Biodiversity Samrakshan Internship Programme which proposes to engage 20 students with postgraduate degrees for a period of one year through an open, transparent, online competitive process.

37. Union minister Prakash Javadekar has launched Biodiversity Samrakshan Internship Programme recently. The programme was conducted by National Biodiversity Authority (NBA) and which world organisation?
1) World Bank (WB)
2) International Labour Organization (ILO)
3) United Nations Industrial Development Organization (UNIDO)
4) United Nations Development Programme (UNDP)
5) United Nations Educational, Scientific and Cultural Organization (UNESCO)
Answer – 4) United Nations Development Programme (UNDP)
Explanation:
The Union Environment, Forest, and Climate Change Minister Prakash Javadekar launched the National Biodiversity Authority (NBA) and United Nations Development Programme (UNDP) Biodiversity Samrakshan Internship Programme which proposes to engage 20 students with postgraduate degrees for a period of one year through an open, transparent, online competitive process.

38. The scientist at Botanical Survey of India (BSI) have discovered 3 new plant species namely- Eugenia sphaerocarpa, Goniothalamus sericeus and Memecylon nervosum at Western Ghats in Kerala and Tamil Nadu (TN). Where is HQ of BSI located?
1) Chennai
2) Cochin
3) Ahmedabad
4) Kolkata
5) Mumbai
Answer – 4) Kolkata
Explanation:
A team of scientists led by K.A. Sujana at the Botanical Survey of India (BSI) have discovered 3 new plant species namely- Eugenia sphaerocarpa, Goniothalamus sericeus and Memecylon nervosum at the Western Ghats in Kerala and Tamil Nadu (TN). Botanical Survey of India (BSI): Location– Kolkata, West Bengal.

39. What is the fish production target of India by 2024-25 as per the Fisheries ministry (in Lakh Metric Tons)?
1) 100
2) 150
3) 250
4) 220
5) 190
Answer – 4) 220
Explanation:
Union Minister for Fisheries, Animal Husbandry and Dairying, Giriraj Singh detailed the Pradhan Mantri Matsya Sampada Yojana (PMMSY) during a press conference.

PMMSY was announced as a part of the Rs 20 Lakh crore economic stimulus package in response to COVID-19 and received the Union Cabinet approval on May 20, 2020.

It will be implemented for a period of 5 years (FY 2020-21 to FY 2024-25) in all states and UTs. The Objective of scheme: To enhance fish production to 220 lakh metric tons by 2024-25 from 137.58 lakh metric tons in 2018-19 at an average annual growth rate of about 9%. It also aims to double incomes of fishers and export earnings by 2024-25.

40. Name the plan which was part of Pradhan Mantri Matsya Sampada Yojana (PMMSY), to modernize the fisheries sector.
1) Mitra Sagar
2) Swath Sagar
3) Suman Sagar
4) Sea Environment
Answer – 2) Swath Sagar
Explanation:
As a part of PMMSY, there will be ‘Swath Sagar’ plan, which is envisaged with modernizing of the fisheries sector including promotion of Bio-toilets, Insurance coverage for fishing vessels, Fisheries Management Plans, E-Trading/Marketing, Fishers and resources survey and creation of National IT-based databases. – Also, Government will register “Sagar Mitra” and encourage formation of Fish Farmers Producer Organizations (FFPOs) to help achieve the PMMSY goals by enhancing domestic fish consumption with corresponding health benefits.

41. Find the payments bank which has partnered with Mastercard to develop a special type of payment solutions such as contact less payments (NFC technology) for farmers, SMEs.
1) Airtel Payments Bank
2) India Post Payments Bank
3) Paytm Payments Bank
4) Fino Payments Bank
5) Jio Payments Bank
Answer – 1) Airtel Payments Bank
Explanation:
Airtel Payments Bank Limited (APBL) has joined hands with Mastercard to develop a special type of payment solutions such as contact less payments via NFC (Near Field Communication), credit facility and other neighbourhood banking services for Indian farmers and small and medium enterprises (SMEs).

42. The Mango department of which Indian state signed MoU with Flipkart to support mango farmers?
1) West Bengal
2) Uttar Pradesh
3) Gujarat
4) Odisha

5) Karnataka
Answer – 5) Karnataka
Explanation:
The Karnataka State Mango Department and Marketing Corporation Ltd. (KSMD&MCL) and Flipkart signed a memorandum of understanding (MoU) to support the mango farmers in this mango season to sell their produce through the online platform of Flipkart.

43. The 1st Solar Lift Irrigation Plant of Kargil was inaugurated recently. The Kargil is located in which state/UT?
1) Jammu & Kashmir
2) Ladakh
3) Himachal Pradesh
4) Mizoram
5) Arunachal Pradesh
Answer – 2) Ladakh
Explanation:
Ladakh’s Director of Animal, Sheep Husbandry and Fisheries Mohammad Raza inaugurated the 1st Solar Lift Irrigation Plant of Kargil with five-kilowatt (KW) Solar Plant and 3 Horsepower (HP) Submersible Pump (installed by Kargil Renewable Energy Agency- KREDA) at Yak Breeding Farm, Bodh Kharboo.

44. Which state has modified Scheduled tribes and other traditional forest dwellers (Recognition of Forest Rights) Act, 2006 recently?
1) West Bengal
2) Arunachal Pradesh
3) Maharashtra

4) Gujarat
5) Karnataka
Answer – 3) Maharashtra
Explanation:
Maharashtra Governor Bhagat Singh Koshyari has made certain modifications in Section 6 of the Scheduled Tribes and Other Traditional Forest Dwellers (Recognition of Forest Rights) Act, 2006, (also called as Forest Rights Act-FRA) in its application to the Scheduled Areas of the State of Maharashtra.

45. NABARD has extended Rs. 1,050 crores special liquidity facility (SLF) to which state recently for FY21?
1) Karnataka
2) Uttar Pradesh
3) Tamil Nadu
4) Madhya Pradesh
5) West Bengal
Answer – 5) West Bengal
Explanation:
National Bank for Agriculture and Rural Development (NABARD) has extended Rs 1,050 crore special liquidity facility (SLF) to West Bengal (WB) so far in the current fiscal year (FY 21) for the welfare of farmers and poor people in the state.

46. Who is the present chairman of Mumbai based NABARD?
1) P.V.S Suryakumar
2) Govinda Rajulu Chintala

3) Shaji K V
4) Harsh Kumar Bhanwala
5) Ajay Tyagi
Answer – 2) Govinda Rajulu Chintala
Explanation:
The appointments committee of the union cabinet appointed Govinda Rajulu Chintala as Chairman of National Bank for Agriculture and Rural Development (NABARD) recently. He was the successor of Harsh Kumar Bhanwala. Shaji K V and P.V.S Suryakumar have been appointed as Deputy Managing Directors (DMD) of NABARD.


Share With Your Agri Friends

Leave a Reply