MCQ on Pomology for Competitive Exam

Yelow wild cherry pulm on the branch.

Question 01. At the time of fruit ripening….?

(a). Level of ABA decreases.
(b). Level of ABA increases.
(c). Remains constant.
(d). None of the above.

Question 02. Grade ‘C’ fruits are….?

(a). Small.
(b). Deformed and heavily damaged.
(c). Both a and b.
(d). Mixed.

Question 03. Leaf bronzing in guava is due to….?

(a). Fe toxicity.
(b). Al toxicity.
(c). Zn toxicity.
(d). None of the above.

Question 04. Scientific name of coffee cherry borer is?

(a). Xylotrachus quadripes.
(b). Hypothenemus hampil.
(c). Oryctus spp.
(d). Ryncophorus ferrugineus.

Question 05. Vector of citrus greening disease is?

(a). Papilo demolis.
(b). Diphorina citri.
(c). Dacus dorsalis.
(d). None of the above.

Question 06. Vector of citrus canker is?

(a). Diphorina citri.
(b). Eriosoma logigerum.
(c). Phyllocnistis citrella.
(d). None of the above.

Question 07. Vector of citrus tirstiza disease is?

(a). Eriosoma.
(b). Toxoptera auranti.
(c). Amritoides atkinsoni.
(d). Dacus dorsalis.

Question 08. What is true about pisifera (oil palm)?

(a). Shell is present.
(b). Shell is absent.
(c). Both and b.
(d). Half shell is present.

Question 09. What is RBD (palm oil)?

(a). Refined Bleached Deodoured.

(b). Reusable Bleached Deodoured.

(c). Renewable Bleached Deodoured.

(d). None of the above.

Question 10. Bareja is used to train?

(a). Grapevine.
(b). Betelvine.
(c). Both.
(d). Kiwi.

Question 11. Family of strawberry is?

(a). Moraceae.
(b). Oxalidaceae.
(c). Rosaceae.
(d). Euphorbiaceae.

Question 12. One’s special is a variety of?

(a). Phalsa.
(b). Wood apple.
(c). Durian.
(d). Passion fruit.

Question 13. Finest fruit is?

(a). Mangosteen.
(b). Filbert.
(c). Gooseberry.
(d). Mango.

Question 14. Chromosome number of tamarind is?

(a). 2n = 20.
(b). 2n =14.
(c). 2n = 18.
(d). 2n = 40.

Question 15. Urigram is a variety of?

(a). Durian.
(b). Mulberry.
(c). Egg fruit.
(d). Tamarind.

Question 16. Highest gestation period is found in?

(a). Chestnut.
(b). Mahua (Madhulika indica).
(c). Wood apple.
(d). Mulberry.

Question 17. Origin of gooseberry is?

(a). India.
(b). Pakistan.
(c). Sri Lanka.
(d). Bangladesh.

Question 18. Citrus granulation can be observed during…….?

(a). Ripening.
(b). Past ripening.
(c). Pre ripening.
(d). All of the above.

Question 19. Apolexy is a problem in….?

(a). Pear.
(b). Apple.
(c). Arecanut.
(d). Cocoa.

Question 20. Transportation of fruits is affected by?

(a). Method of packaging.
(b). Stage of ripening.
(c). Distance of market.
(d). All of the above.

Leave a Reply