Integrated Pest Management MCQ for Competitive Exam – 1

Question 01. What is/are the objective(s) of pest surveillance?

(a). It is the a way of detecting different species of harmful pests.

(b). It is the way of detecting the change in behavior of the pests.

(c). IPM is a way in which natural enemy of different harmful insect-pests are found.

(d). All of the above.

Question 02. In pest surveillance …. involves the in-situ assessment of pests and diseases in the standing crop

(a). The fixed plot survey.

(b). Roving survey.

(c). Both a and b.

(d). None of the above.

Question 03. According to Food and Agriculture Organization IPM is a practice of..

(a). Keeping pest level below Economic Threshold Level.

(b). Keeping pest level below Economic Injury Level.

(c). Keeping pest level below Damage Boundary Level.

(d). Keeping pest level below Environment Economic Threshold Level.

Question 04. Which is not a component of IPM?

(a). Biotechnological approach.

(b). Legal method.

(c). Behavioural method.

(d). Left it on nature strategy.

Question 05. Which is an example of pest outbreak?

(a). Whitefly in brinjal.

(b). Eriophyd mite in coconut.

(c). Helicoverpa in okra.

(d). All of the above.

Question 06. As a intercrop in cauliflower crop, onion will reduce the level of incidence of..

(a). Diamond backmoth.

(b). Cabbage borer.

(c). Plant pathogenic nematode.

(d). Onion thrips.

Question 07. Which is the best example trap crop in cauliflower?

(a). Marigold.

(b). Mustard.

(c). Radish.

(d). Amaranth.

Question 08. What is the effect of high N in pest management?

(a). It reduces pest incidence.

(b). No effect.

(c). It increases pest incidence.

(d). All of the above.

Question 09. Incidence of rice case worm is high in water logging condition. It can be managed by reducing water at:

(a). 2 cm level.

(b). Field capacity.

(c). 3 cm level.

(d). 5 cm level.

Question 10. Handpick method of pest control is common in..

(a). Rice gundhi bug.

(b). Cauliflower diamondback moth.

(c). Mango mealy bug.

(d). Caterpillar of lemon butterfly.

Question 11. Solar heat treatment of sorghum grain kills red flour beetle. It is a..

(a). Physical method.

(b). Mechanical method.

(c). Chemical method.

(d). None of the above.

Question 12. Which is true about IPM?

(a). It never uses chemicals.

(b). It uses required quantity of chemicals.

(c). Either a or b.

(d). None of the above.

Question 13. Hand picking and killing of insects is a..

(a). Mechanical method.

(b). Physical method.

(c). Both a and b.

(d). None of the above.

Question 14. Grease banding around mango tree trunk is necessary to control..

(a). Mango stem borer.

(b). Mango mealy bug.

(c). Mango hopper.

(d). Mango fruit fly.

Question 15. Methyl eugenol trap is effective against..

(a). Butterflies.

(b). Rice moth.

(c). Fruit flies.

(d). Hairy caterpillar.

Question 16. As a intercrop in cauliflower crop, mustard will reduce the level of incidence of..

(a). Diamond backmoth.

(b). Hairy caterpillar.

(c). Plant pathogenic nematode.

(d). Aphid.

Question 17. Which is the best example trap crop in tomato?

(a). Marigold.

(b). Brinjal.

(c). Sugar beet.

(d). Beetroot.

Question 18. The high application of one of the following nutrient will reduce the incidence of shootfly in sorghum?

(a). N.

(b). K.

(c). P.

(d). Ca.

Question 19. Achyranthes aspera acts as the alternate host for groundnut …. which is a subject of IPM

(a). Thrips.

(b). Aphid.

(c). Leaf minor.

(d). Red hairy caterpillar.

Question 20. Which one of following is the alternate host of rice gall-midge?

(a). Oat.

(b). Motha.

(c). Cyperus rotundus.

(d). Wild rice.

Question 21. As a intercrop in brinjal, solenum nigrum will reduce the level of incidence of..

(a). Whitefly.

(b). Fruit borer.

(c). Plant pathogenic nematode.

(d). Leaf miner.

Question 22. Which is the best example trap crop in okra?

(a). Cotton.

(b). Castor.

(c). Jute.

(d). Sunhemp.

Question 23. Leaf folder is one of the major pest of paddy crop, but it can be suppressed effectively by early planting. The week of early planting is..

(a). First week of July.

(b). 2nd week of June.

(c). 3rd week of June.

(d). 2nd week of July.

Question 24. Generally …. sown planted chillies are severely affected by leaf curl and thrips

(a). Late planted chillies.

(b). Early planted chillies.

(c). Very early planted chillies.

(d). None of the above.

Question 25. Rice or paddy is always planted as sole crop, and planting is very dense. What happens when there is very dense paddy crop in a field?

(a). Attack of Brown Plant Hopper is high.

(b). Attack of gall midge is high.

(c). Attack of cutworm is high.

(d). Attack of armyworm is high.

Leave a Reply