Integrated Pest Management MCQ for Competitive Exam – 2

Question 1. Which will be the target parameter of green revolution technology in IPM?

(a). Double pest.
(b). Single pest.
(c). Multiple pest.
(d). All of the above.

Question 2. What is the goal of current IPM approach?

(a). Reduce cost of damage.
(b). Reduce cost of production.
(c). Both a and b.
(d). None of the above.

Question 3. The current IPM approach targets..

(a). Several pests of a crop.
(b). Natural enemy.
(c). Several pests of a crop and their natural enemy.
(d). None of the above.

Question 4. What is the criteria for intervention adopted in current IPM approach?

(a). Economic Injury Level.
(b). Economic Threshold Level.
(c). EETL.
(d). All of the above.

Question 5. Which parameter shows similarity between traditional IPM and current IPM approach?

(a). Single season pest management.
(b). Immediate pest management.
(c). Late season pest management.
(d). All season pest management.

Question 6. …. is the pest management approach which consider present and upcoming situations

(a). Retrospect approach of pest management.
(b). Prospect approach of pest management.
(c). Both a and b.
(d). None of the above.

Question 7. IPM is adopted when pest population is..

(a). High.
(b). Very high.
(c). Medium.
(d). Low to high.

Question 8. Which is true..

Spatial scale and approaches to pest management including IPM.

(a). Traditional agriculture – A region defined by pests.
(b). Sustainable agriculture – Biogeographic regions.
(c). IPM – A single. farm.
(d). None of the above.

Question 9. The Huffaker project was the first IPM project in..

(a). USA.
(b). UK.
(c). Brazil.
(d). Italy.

Question 10. The first phase of the FAO programme (1980 – 86) focused on developing and testing the technical aspects of the IPM concept in its seven participating countries, which doesn’t include the following country from the Indian subcontinent..

(a). India.
(b). Sri Lanka.
(c). Bangladesh.
(d). Pakistan.

Question 11. Operational research project was intiated by..

(a). Indian Institute of Vegetable Research.
(b). Indian Council of Agricultural Research.
(c). Indian Agricultural Research Institute.
(d). Central Rice Research Institute.

Question 12. The ORPs on IPM by ICAR was intiated in different Indian states on following crops..

(a). Rice and wheat.
(b). Wheat and cotton.
(c). Cotton and rice.
(d). Mustard and wheat.

Question 13. The pilot projects on IPM were conducted during..

(a). 1960 – 1970.
(b). 1975 – 1980.
(c). 1980 – 1985.
(d). 1955 – 1960.

Question 14. The pest surveillance activities began in India in..

(a). 1975.
(b). 1977.
(c). 1982.
(d). 1980.

Question 15. The intiation year of IPM on cotton in Punjab is..

(a). 1977.
(b). 1976.
(c). 1979.
(d). 1980.

Question 16. The intiation year of IPM on cotton in Tamil Nadu is..

(a). 1975.
(b). 1976.
(c). 1979.
(d). 1980.

Question 17. NSKE is the..

(a). Neem seeds kernel extract.
(b). Neem leaves extract.
(c). Neem root extract.
(d). Neem flower extract.

Question 18. The successful implementation of the IPM programme in Warangal district in Andhra Pradesh resulted in reducing the …. to a status of minor pest

(a). Gundhi bug.
(b). Rice hispa.
(c). Stem borer.
(d). Gall midge.

Question 19. An outstanding example of IPM in vegetables is the management of diamondback moth on cabbage as a result of package developed by..

(a). IIVR.
(b). IIHR.
(c). KVK Delhi.
(d). ICAR.

Question 20. …. is a dominant parasitoid of DBM

(a). Cotesia.
(b). Trichograma.
(c). Both a and b.
(d). None of the above.

Question 21. DPPQS is located at..

(a). Faridabad.
(b). Jabalpur.
(c). Coimbatore.
(d). Sri Nagar.

Question 22. Full form of NCIPM is..

(a). National centre for Indian pest management.
(b). National centre for integrated pest management.
(c). National centre for individual pest management.
(d). National centre for investment pest management.

Question 23. Wrapping of fruit against fruit borer is an effective method in pomegranate. This is a mechanical …. method

(a). Inclusion.
(b). Exclusion.
(c). Destruction.
(d). All of the above.

Question 24. Which is not a principle approach in biological pest control?

(a). Importation.
(b). Conservation.
(c). Augmentation.
(d). Destruction.

Question 25. Pheromone is available against..

(a). Pink bollworm.
(b). Yellow stem borer of rice.
(c). Diamondback moth.
(d). All of the above.

Read More-

Leave a Reply