MCQ Of Soil Science Competitive Exam

MCQ Of Soil Science

Question 1. Substratum is the layer of..? 

(a). Weathered rocks.
(b). Semi-weathered rocks.
(c). Unweathered rocks.
(d). None of the above.

Question 2. The …. layer may accumulate more soluble CaCO3?

(a). C.
(b). A. 
(c). O.
(d). E.

Question 3. Black soils are generally poor in..?

(a). Calcium.
(b). Potash.
(c). Phosphoric contents.
(d). Lime .

Question 4. Which is true about black cotton soil..

1.It is also known as regur soil.
2.It respond well to irrigation.
3.It is vulnerable to wind and water erosion.
4.Rich in humus.
5.Has high clay content.

(a). Only 1, 2 and 3 are true.
(b). Only 1, 2 and 5 are true.
(c). Only 3, 4 and 5 are true.
(d). Only 1, 2, 3 and 4 are true.

Question 5.  Which true about alluvial soil of India?

1.Alluvial soil have been deposited by the Indus, the Ganges, and Kaveri rivers in Northern plains.
2.It is very fertile.
3.Ideal for wheat and paddy.
4.It has inadequate proportion of lime.

(a). 1, 2 and 3 are true.
(b). 2 and 3 are true.
(c). 2, 3 and 4 are true.
(d). All are true.

Question 6. Which is true about red and yellow soil?

1.Develops on crystalline igneous rocks in areas of low rainfall.
2.Develops on crystalline igneous rocks in areas of high rainfall.
3.Primarily found in Deccan plateau.
4.Looks yellow when it occurs in hydrated form.
5.It looks yellow when it occurs in dehydrated form.

(a). 5, 3 and 1 are true.
(b). 2, 3 and 4 are true.
(c). 1, 2 and 5 are true.
(d). 1, 3 and 4 are true.

Question 7. Laterite soils are ideal for growing..?

(a). Tea and coffee.
(b). Tobacco and Tea.
(c). Coffee and Cashewnut.
(d). Chashewnut and Almond.

Question 8. Red laterite soils are ideal for …. growing?

(a). Almond.
(b). Aonla.
(c). Ber.
(d). Chashewnut.

Question 9. Which is true about laterite soil….

1.The laterite soil develops in areas with high temperature and heavy rainfall.
2.The laterite soil develops in areas with high temperature and low rainfall.
3.Humus content of the soil is low.
4.Humus content of the soil is high.
5.Laterite soils are suitable for cultivation with adequate doses of manure sand fertilizers.

(a). 1, 3 and 5 are true.
(b). 2, 4 and 5 are true.
(c). Only 1 and 3 are true.
(d). Only 1 and 4 are true.

Question 10. Generally, arid soils are..?

(a). Loamy in texture and saline in nature
(b). Sandy in texture and saline in nature.
(c). Sandy in texture and acidic in nature
(d). Loamy in texture and acidic in
nature.

Question 11. The kankar layer is found in..?

(a). Laterite soil.
(b). Red soil.
(c). Yellow soil.
(d). Arid soil.

Question 12. Arid soils are..?

(a). Cultivable.
(b). Non-cultivable.
(c). Cultivable with proper irrigation.
(d). None of the above.

Question 13. The least studied soils of India is..?

(a). Arid soil.
(b). Red soil.
(c). Mountain soil.
(d). Laterite soil.

Question 14.  It is believed that the climatic conditions along with the parent rock material are the important factors for the formation of..?

(a). Black soil.
(b). Laterite soil.
(c). Red and yellow soil.
(d). Arid soil.

Question 15. The engineering properties of black cotton soil is..?

(a). High compressibility.
(b). Low bearing capacity.
(c). Low shearing strength.
(d). All of the above.

Question 16. Black soils are rich in..?

(a). Calcium carbonate.
(b). Magnesium.
(c). Potash and lime.
(d). All of the above.

Question 17. Red soils have..?

(a). Low water holding capacity.
(b). Medium water holding capacity.
(c). High water holding capacity.
(d). None of the above.

Question 18. …. soils have high specific gravity?

(a). Black soil.
(b). Laterite soil.
(c). Mountain soil.
(d). Alluvial soil.

Question 19. Who is a notable pedologist?

(a). Olivier de Serres.
(b). Vasily V. Dokuchaev.
(c). Both a and b.
(d). Elvine W. Herald.

Question 20. Which is not a factor of soil formation? 

(a). Parent materials and organisms.
(b). Weathering, climate and time.
(c). Topography.
(d). Plants and animals.

 

Read More-

     

     

    Leave a Reply